Over een maand vieren wij de verjaardagen van onze kids. Iets eerder, want de baby wordt verwacht rond de verjaardag van de oudste Nu ben ik opzoek naar lekkere, makkelijke, goedkope en VEGA receptjes. Als goed voornemen eten mijn man en ik de komende maanden namelijk vega (dus geen vlees/kip/vis) en t leek me dan wel een leuke uitdaging om de verjaardag ook gewoon helemaal vega te doen. Ben opzoek naar wat receptjes voor hapjes en de visite blijft ook eten dus daar leuke ideeën voor zijn ook welkom (voor een stuk of 20/25 mensen, dus niet al te ingewikkeld ). En als ik dan toch aan het vragen ben... vorig jaar heb ik voor beide een klein taartje gemaakt. Gewoon van die kant-en-klare bodems gekocht, rondjes uitgestoken, met botercreme en jam besmeerd ertussen en versierd met snoepjes en smarties. Zo konden ze beide hun eigen taartje eten en hun kaarsjes uitblazen. Ik heb nog geen ander idee, maar misschien zitten hier nog wat creatievelingen die kunnen helpen
Turks brood met tapenades ( goed kijken welke want in veel zit ansjovis verwerkt) Rauwkost met dip ( creme fraiche met chilisaus en uitjes is hier favoriet) Toastjes met kaasjes, eierensalade, humus. Prikkertjes met tomaat, basilicum en mozzarella Prikkertjes met kaas, augurk, amsterdams uitje enz. Wrap met sla, kruidenkaas en komkommer Minipizza’s zelf maken en beleggen Groenteloempia’s met saus Zelfgemaakte vega erwtensoep of linzensoep. Vult goed en na de hapjes is eigenlijk niets meer nodig Chineese rijsttafel met vega bami, nasi, gado gado, foe yong hai, tjap tjoi, loempia’s
Hapjes: Toast met brie en walnoot, toast met zelfgemaakte Eiersalade Chips, nootjes, kaasblokjes kunnen natuurlijk altijd Als maaltijd eten wij graag pasta met romige witlof (witlof roerbakken en verse slagroom en pecorino kaas toevoegen) simpel en lekker
Grote pan soep Stokbrood of turks brood met tapenade, aioli, tzatziki etc Quiche Bak vegetarische lasagne (je standaard recept maken maar gehakt vervangen door extra groente of vegagehakt) Nacho's of buritos (wederom vegagehakt of pittig gekrudie tofu) Pizza's Borrelhapjes... dat is niet zo moeilijk toch? Ik eet daar eigenlijk nooit vlees bij, soms wat harde worst. Gewoon toastjes met brie, tapende, kaasjes. Rauwkost met humus. Nacho's maken. Chips, nootjes, kaas.
Bedenk jezelf vooral dat je niet ineens allemaal ingewikkelde dingen hoeft te gaan maken. Laat gewoon het vlees weg en kijk of het uberhaupt nodig is om dat te vervangen. Het is minder lastig dan het lijkt
Ik had met oud&nieuw opgerolde wraphapjes die erg in de smaak vielen. De wrap smeerde ik in met groene pesto. Daarop: rucola, pijnboompitten, kaasvlokken (van die italiaanse). De schaal was binnen no time leeg. Ik maak ook altijd zelf kleine kaas-bladerdeeghapjes. Ik gebruik oude kaas want dan worden ze niet zo flauw. En als dan toch de oven aanstaat, kan je er evt ook minipizzaatjes in doen.
Gevulde champignons, met roomkaas en geraspte kaas erover. Even in de oven, heerlijk. Wij vinden groenten met dipsausen ook erg lekker. En de wraps zoals sneeuwvlokje het maakt. Verder gewoon een chipje of nootje.
- Kaashapjes - Spiesjes met tomaat, mozzarella en basilicum - Gevulde ei - Ommeletpuntjes om een tomaatje of wat basilicum - Wraps met roomkaas, sla en vega kipfilet - Groente met dipjes - klein opgerolde fruit pannekoekjes - bruchetta - scones met verschillende soorten jam - sandwich van poffertjes (poffertje-beetje slagroom - aardbei - poffertjes) - rolletjes van courgette met roomkaas - Olijven - kleine sandwitches met kaas, tomaat en een lekkere spread - Toastjes of stokbrood met wat kaasjes, eiersalade etc. - quiches - vega balletjes met een lekkere dipsaus - vega bitterballen en kaasstengels
Pasta of lasagne, makkelijk voor te bereiden. Als extra stokbrood met kruidenboter, olijven, tapenades. Niet te moeilijk, wil je wel moeilijker doen dan kan het ook beide haha
Wij hebben in de familie een gezin die veganistisch eet op eieren na. Zelf eet ik grotendeels vegetarisch. Ik maak altijd groentensoep en een pan andere soep (afgelopen keer courgettesoep, zo lekker met een beetje (soja)room ). Aardappeltortilla maken we dan ook vaak. Toastjes met allerlei smeersels erbij: eiersalade, humus, aioli, vegetarische spread van de Aldi. Verder zijn de vegetarische bitterballen van Mora echt heel lekker, ik proef geen verschil met de 'gewone'. Ze hebben ook kaasballetjes, ook heel lekker. Volgens mij heb ik er ook een pak met vegetarische snacks van gezien.
Zo! En nu mag ie dicht zeker Hahahah; grapje. Hoop dat je de ‘slotjes discussie’ een beetje gevolgd hebt. Dan snap je hem Weet je welke vega-bitterballen ook heel erg lekker vind? Die van de Lidl! Superlekker.
Wij zaten bij de verjaardag van onze zoon ook in dubio. Deels vega, deels niet. Bezoek van ver (dat graag een warme maaltijd mee eet) en van dichtbij (dat waarschijnlijk thuis nog eet. We hebben wraps warm gemaakt met allerlei bakjes vulling. Zelfgemaakte guacamole, sour creme, bonenchili, gehakt, tonijn, kip, kaas, verschillende groentes. Allemaal lekker van tevoren klaar te maken en iedereen pakt vulling die hij wilt.
Wat je in ieder geval niet meer hoeft te proberen, is het maken van vegetarische knakworst in bladerdeeg. Dat experiment heb ik al voor je gedaan. De vega knakworst wordt in de oven minstens 3x zo dik en barst open. Geen fraai gezicht. Wel eetbaar, daar niet van. Maar het loopt geen storm bij die schaal, haha. Gelukkig was het maar een experiment voor thuis, zonder gasten. Mora heeft een aantal vegetarische ovensnacks die echt lekker zijn. Niet alleen de vega-bitterballen en kaasbolletjes, maar als je een grotere snack wilt ook de bami-schijf en kaassouflé. Ik houd ervan om dingen te dippen. Dus wortel, komkommer (beetje in ‘frietvorm’ gesneden), selderij, eventueel kaas. Met wraps kun je inderdaad ook heel veel. Vegetarische (mini-)pizza’s zijn ook een koud kunstje. Of een quiche. Gevulde eitjes, schaaltje nootjes. Gewoon chips. Stokbrood of toast met kruidendokter, kruidenkaas, verschillende kaasjes. Het is echt niet moeilijk om een tafel vol te zetten met hapjes, zonder dat daar vlees aan te pas komt. Wil je meer avondeten van de categorie ‘schep een bord vol’ op, dan kun je denken aan nasi, bami, lasagne, soep, stamppot. Dat kun je allemaal simpel vegetarisch maken gewoon door het vlees weg te laten. Bij nasi is het trouwens lekker om noten toe te voegen. Of eventueel blokjes van één of andere vleesvervangers, voor de bite. Bij lasagne doen champignons al veel om het ‘gemis’ van vlees een beetje op te vangen. Er bestaat ook vegetarisch gehakt maar... bah! Ik ken maar weinig mensen die dat lekker vinden. Je zou het uit kunnen proberen, maar dan beter niet op een verjaardag als er 12 man mee-eet. Leuk dat jullie (ook) vega-voornemens hebben. En dat je dat ook bij de verjaardag gewoon volhoudt. Knap hoor, om dan niet te ‘smokkelen’. Ik merk wel dat ik veel dingen met kaas opschrijf. Dat wordt voor mij de volgende stap, de komende periode. Inmiddels eet ik bijna helemaal vleesloos. Alleen als we uit eten gaan eet ik nog wel eens kip. En ik eet nog wel vis. Maar daardoor eet ik wel meer kaas. Dus daar wil ik nu weer mee gaan minderen. Komende tijd ga ik maar eens wat vegan-kaasvarianten proberen.
Haha ik zag 'm voorbijkomen maar nog niet gelezen, nog maar even doen dan Kijk, nog een goeie tip! Dan weet ik iig wat voor soort ik moet kopen
Haha daar zat ik idd nog aan te denken want ik maak bijna altijd knakworst broodjes! Maar dat hoef ik dus niet te doen, haha Ja wat betreft kaas... dat zou ook echt onze volgende stap worden maar zie ik nu nog niet zitten. We eten het vrij veel, ook bij/door ons avondeten.Eerst maar eens blij worden van mn vega avondeten, dan zijn we al een heel eind verder