Advies gevraagd, moeilijke relatie moeder

Discussie in 'De lounge' gestart door Ollir468, 10 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.456
    3.806
    113
    Ik ga even advocaat van de duivel spelen hier.
    Maar klopt het ook wat zij zegt? Was je moeilijk, of deed je lelijk, of viel er inderdaad niet met je te praten? Het is heel goed mogelijk dat wat jij als "normaal" beschouwde, zij juist als kwetsend ervoer.
    Begrijp me niet verkeerd ik zeg niet dat het alleen aan jou of aan haar ligt he maar wij kennen het volledige achterliggende verhaal niet. Het is zo makkelijk om alles bij haar te leggen.
    Natuurlijk mag je ten alle tijden je gezin op 1 zetten, in mijn ogen niet meer dan normaal om te doen maar ik vind wel dat ik snel lees van een hoop dames dat ze naar mijn idee snel partij kiezen voor jou kant.
    Misschien lag het ook aan haar en is het een moeilijke vrouw die helemaal niets kan hebben maar misschien ligt het veel dieper.
     
  2. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    8.888
    16.248
    113
    Heel herkenbaar, je mag best een pb sturen als je daar behoefte aan hebt.

    De vraag die je moet stellen of je wel of geen contact wilt is wat het je de jaren heeft gebracht toen het contact verbroken was en in de tijd dat het niet verbroken was.
     
  3. Ollir468

    Ollir468 Lid

    10 jan 2020
    10
    10
    3
    Er zijn natuurlijk meer dingen voorgevallen.
    Maar ik ga niet te ver in detail treden ivm privacy en herkenbaarheid.
    Vroeger hadden we al een moeizame band. Er is al eerder geen contact geweest vanuit haar.
    Praten is lastig met iemand die snel.de slachtofferrol pakt en weinig kan met de gevoelens van een ander. Dit heeft te maken met hoe ze is.
    Dat is een deel van haar, door haar jeugd en heel verdrietig allemaal.

    Er werd ergens geschreven of ik misschien ook wel lelijk deed en moeilijk was.
    Ik heb niet het idee dat ik een heel moeilijk meisje was vroeger.
    Ik heb eigenlijk nooit wat uitgevroten. Nooit een zorgenkindje geweest.
    Ik ben een vrouw die wel direct is. Als iets me niet aan staat, dan kan ik dat zeggen en ik speel ook geen toneelstukjes.

    De reden dat het contact er niet is geweest is omdat we beiden het initiatief bij de ander hebben neergelegd.
    En dan denk ik...als moeder heb je een bepaalde rol.
    Ik zal dat nooit bij mijn kinderen doen later, dat ik initiatief tot contact of praten of wat dan ook bij hun neer zal leggen. Ik zal altijd mijn best doen om de situatie weer goed te maken.
    Iets met onvoorwaardelijk ;)
     
  4. Ollir468

    Ollir468 Lid

    10 jan 2020
    10
    10
    3
    In de jaren dat er geen contact was, zijn de belangrijkste jaren in mijn leven. Het krijgen van kinderen, settelen, eigen huis etc.
    Ik ben zelf sterk geworden, ik ben hard geworden, zacht geworden voor mijn kinderen.
    Ik heb geleerd om zelfverzekerder te worden in wie ik ben en wat ik doe.
    Ik maak mijn eigen keuzes, ik ben de moeder geworden die ik zo graag wilde zijn. Ik heb hier alleen mijn weg in moeten vinden en gevonden.

    Met contact ben ik bang voor minder stabiliteit, zenuwen, op mn tenen lopen, maar ook onzeker worden naar mijn omgeving etc.
    Maar dat zijn angsten en angsten zijn doorgaans een slechte raadgever ;)

    Wat ik echt zelf zou willen weet ik niet. Ik zou wel weer contact willen denk ik, maar het zal nooit meer worden als toen en ik zal haar moeten accepteren zoals ze nu is. Dat besef ik me wel. Maar kan ik dat ook?
     
  5. Ollir468

    Ollir468 Lid

    10 jan 2020
    10
    10
    3
    Dat is waar. Dit zal ik zelf voor mijn eigen moeten begrenzen.
    En inderdaad zal ze eerst met mij in contact moeten. Voor ik haar in het gezin toe laat.
    Stapsgewijs. Zodat ik ergens eruit kan stappen als dat nodig mocht blijken.
     
  6. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    8.888
    16.248
    113
    Laatst heb ik besloten om eens met iemand te gaan praten na mijn bevalling, want wat kan ik doen om er goed mee om te gaan? Moet ik überhaupt willen leren om er goed mee om te gaan? Wat win ik ermee als ik in deze situatie blijf?

    Heb je wel eens open kaart gespeeld met andere familie leden, erkennen ze wat je vertelt? Zien de het ook? Hier is dat namelijk wel zo dus het is niet dat ik dingen verkeerd zie of interpreteer.

    Contact betekend vaak in dit soort situaties dat je je mee kan laten slepen door de ander, er zijn momenten waarop het goed -lijkt- te gaan en dan zijn er opeens weer momenten dat het slechter gaat. Calculeer dat in, kan je dat? Hier zit ik nu weet in een fase waarbij het allemaal weer slechter gaat. Gelukkig kan ik er met mijn familie over praten, die zien het allemaal ook. Probeer je dus open te stellen naar anderen.

    Ik denk niet dat dit het moment is waarop je een keuze moet maken, denk er rustig over na misschien zeg je over een jaar wel dat je geen contact wilt, dat is prima en misschien zeg je over een jaar wel dat je blij bent dat je op wat voor manier dan ook contact hebt onderhouden.
     
  7. Louise11110

    Louise11110 Niet meer actief

    Ik heb ook een zeer moeizame relatie met mijn moeder. Je mag mij altijd pb sturen!
     
    Ollir468 vindt dit leuk.
  8. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.398
    113
    Laat ik voorop stellen dat ik niet kan oordelen hoe het werkelijk zit, onderstaande is alleen mijn visie op hoe het mogelijk kan zitten.

    Jij geeft aan dat je vindt dat je moeder als eerste contact met je moet opnemen, omdat zij de moeder is. Dat heeft ze, ook al is het na 9 jaar, ook gedaan.
    Daarnaast zeg je dat zij haarzelf steeds in de slachtofferrol plaatst, maar dat doe je zelf ook door te zeggen dat je niet moeilijk was, misschien wel wat lelijks gezegd hebt, maar dat het niet zo erg was en dat het dus niet aan jouw kan liggen.

    Wellicht heeft ze dit eerder willen doen, maar niet gedurfd. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt.
    Je geeft aan dat ze niet genoeg rekening houdt met jouw gevoelens.
    Je geeft ook aan dat ze een moeilijk verleden heeft gehad.
    Je moeder is dus ook een beschadigde vrouw. Ik denk daarom dat er van jou gevraagd wordt je hierin wat zachter op te stellen.
    Verplaats je eens wat meer in haar.
    Je lijkt denk ik meer op haar dan je zelf in de gaten hebt.
     
    GossipGirlxoxo, Bloem2310 en Amaranthas vinden dit leuk.
  9. masami

    masami Fanatiek lid

    27 jul 2011
    4.213
    769
    113
    Vrouw
    Mooie post
     
    Lynx vindt dit leuk.
  10. Gewooniemand

    Gewooniemand Niet meer actief

    Als je contact hebt hou het oppervlakkig.
    Ik heb ook een moeilijke band met mijn moeder, het gevoel dat ik op mijn tenen moet lopen. Als ik niks zeg is het niet goed, als ik wat zeg kan het fout overkomen.
    Bij mijn moeder spelen er psychische problemen mee, zij heeft wel wat weg van borderline.
    Ik "moet" leren met het reageren op haar als zij iets stuurt/zegt tegen mij zoals: een nare reactie dan zeg ik jammer dat je het zo ervaart. En ik verwacht vooral niks meer van haar dan kan ik ook niet gekwetst worden.
     
  11. Ollir468

    Ollir468 Lid

    10 jan 2020
    10
    10
    3
    Ik begrijp je reactie.
    Ze heeft inderdaad contact opgenomen.
    Duurde wel wat lang, maar inderdaad wat je er neer zet, de stap zal steeds groter zijn geweest. Ook hierom heen spelen wat meer dingen die ik in verband met herkenbaarheid niet neer ga zetten.
    Ik snap je punt.
    Wat betreft de slachtofferrol pakken, vind ik je wat kort door de bocht.
    Dit is immers mijn post omdat ik ergens mee zit en dermate mijn kant zal uitlichten. En dan heb ik nog niet eens alles verteld hoe de afgelopen jaren zijn geweest, voor mij.
    Die kant belicht ik niet.

    Ik weet inderdaad dat het een beschadigde vrouw is. Maar dat wil niet zeggen dat ze dan alles maar kan maken, onder het mom van. En ik weet wat het van mij vraagt om hiermee om te gaan. Tenminste, zo was het vroeger.
    Dat betekend heel veel ja en amen zeggen en altijd de 'verstandige' moeten zijn.
    Je stelt het heel simpel. Maar het is een stuk gecompliceerder dan dat.
    En over dat laatste zal ik het dan ook maar niet hebben ;)

    Familie is op de hoogte en erkent het ook. Dus daarin voel ik me wel heel erg gesteund. Het is zo dat mijn man degene is die in de thuissituatie dingen zag die vreemd waren. Voorheen dacht ik echt dat ik gek was :oops:
    Maar de band is altijd bijzonder geweest en familie erkent dat. Nooit toen het moment daar was. Maar zo achteraf hoorde ik wel dingen van de familie ook.
     
    Lynx vindt dit leuk.
  12. Soturi

    Soturi Fanatiek lid

    24 sep 2016
    3.621
    3.550
    113
    Vrouw
    Ik moet even bedenken hoe ik dit het handigst neer kan zetten. Zonder dat ik aan jouw eigen gevoel voorbij loop. Want dat is zeker niet mijn bedoeling

    Je opent hier een topic voor advies wat betreft een moeilijke relatie met je moeder. Dat snap ik dat je het soms even niet meer weet. Maar vervolgens wil je er helemaal niks over kwijt wat er nu precies speelt. Alleen maar dat je moeder enorm in de slachtofferrol duikt.
    Laat ik even voorop stellen dat ik niet probeer te beweren dat je ongelijk hebt. Maar de informatie die je geeft, is dus bijna niks. Waardoor het erop neer komt dat we je op je woord moeten geloven over de slachtofferrol.
    Even er vanuit gaande dat de situatie is zoals hij is, kunnen wij (of ik in ieder geval) niet veel meer dan zeggen dat het enorm kut en zielig is en noem maar op voor je. Maar effectief tips, om bijvoorbeeld zaken vanuit haar kant proberen te bekijken of tips over hoe je specifiekere situaties je minder kunt laten raken, wordt lastig zo.

    Om af te sluiten wil ik nog even zeggen dat ik het ook snap dat je niet alles deelt. Dat is je goed recht.
    Ik heb ook een moeilijke relatie met mijn moeder. Maar ik heb zelf ook al ervaren dat als je bijna niks deelt terwijl je wel om advies vraagt, dat iedereen dan uit eigen referentiekader gaat denken. Gelukkig voor de meeste mensen, past daar het beeld van een lastige moeder niet in. Maar dat betekent ook dat die meeste mensen jouw problemen mogelijk niet als zo groot zien als jij ze ervaart.

    Dat is hier tenminste. De meeste dingen waar ik bij mijn moeder tegenaan loop, zijn los van elkaar enorm kleine dingen. Waarvan als je als buitenstaander mijn houding richting mijn moeder niet zo snel snapt. Wat ik toen kreeg, was dat mensen vonden dat ik best meer rekening met mijn moeder kon houden. Of me erbij neer moest leggen dat mijn moeder zo is. Of noem maar op waardoor ze toch mijn moeder gaan verdedigen. Want zoals ik al zei, in een gezonde moeder-dochter relatie zouden die problemen niks zijn.
    Maar de dingen die daarachter zitten, die deel ik niet zomaar. Want dan komen we bij mijn meest kwetsbare stuk. Maar daar zitten ook details bij waardoor ik een heel stuk van mijn anonimiteit hier zal verliezen. Beide wil ik liever niet.

    Mijn eigen ervaring -en zoals ik lees, ook die van jou- is dat mensen geen idee hebben van mijn frustraties richting mijn moeder. Tot ze zelf eens een keer mijn moeder ervaren.

    Mijn vriend zegt letterlijk dat hij in het begin zich nooit kon voorstellen dat de verhalen die ik over mijn moeder had, niet overdreven waren. Tot we een paar jaar terug met mijn ouders naar familie op vakantie zijn geweest. Toen zaten we dus een tijdje veel bij elkaar op de lip. En toen snapte mijn vriend direct waarom ik me zo snel erger aan mijn moeder.


    Mocht je toch wat meer kwijt willen, mag je altijd een pb sturen.
     
    NiVa0230, MyMiracle, Ansel en 3 anderen vinden dit leuk.
  13. Maan14

    Maan14 Niet meer actief

    Mijn man heeft een zware jeugd gehad, mishandeld uit huis geplaats en uit eindelijk in de pleegzorg en internaten terecht gekomen.

    Toch komt zijn vader hier af en toe langs en op verjaardagen. Ze spreken elkaar elke week wel even of 1x per 2 weken. Mijn man heeft zijn vader het vergeven want hij beseft dat zijn vader niet meer vader kan zijn en ook nooit zal zijn er zit gewoon niet meer in.

    Maar toch vind hij het te belangrijk hem af en toe te spreken dan helemaal het contact te verbreken.
     
  14. Ollir468

    Ollir468 Lid

    10 jan 2020
    10
    10
    3
    Je hebt helemaal gelijk hoor en bedankt voor je eerlijke bericht.
    Het was ook een beetje een noodgreep misschien om hier een topic over te plaatsen.
    Ik lees wel dat er veel meer vrouwen zijn die een moeilijke relatie hebben met hun moeder, net zoals jij dat ook hebt.
    Dus er zijn meer vrouwen die dat gevoel en geworstel wel herkennen denk ik zo. Soms kan dat al voldoende zijn..

    Ik ga niet meer informatie geven. Dus jullie zullen inderdaad advies moeten geven op wat ik wel wil delen.
    Volgens mij is daar ook niets mis mee, tenslotte hoeft niemand hier te bemiddelen e.d. tussen mij en mijn moeder. Dus de dingen die ik aangeef mag je gewoon aannemen. Waar je informatie mist, vragen staat vrij ;)

    Inmiddels is er weer wat contact.
    Ik doe het rustig aan. Voor nu voelt het goed. Mede door de dingen die ze gezegd heeft. Ze heeft hulp gezocht en gekregen. En dat maakt dat ze er volgens mij ook heel anders in staat nu.
    Wat betreft het in elkaars schoenen schuiven, daar ben ik eerlijk in geweest naar haar toe.
    Haar antwoordt was voor mij dusdanig dat ik er een positief gevoel uit kon halen.
    Voor nu gaan we zien wat de toekomst brengt.
    Ik verwacht geen echte moeder-dochter relatie meer. Daarvoor is er te veel gebeurd en dat kan ik ook niet van haar verwachten. Tijd zal leren.
    Misschien volgende maand of later eens een keer een kop koffie samen.
    Ik moet niet te veel verwachten en het contact oppervlakkig houden denk ik, wat ook al eerder genoemd is, zodat het leuk en gezellig blijft.
    Ik denk dat ik dat wel kan :oops:
     
    Myhappyfamily, MyMiracle, Lynx en 3 anderen vinden dit leuk.
  15. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Mijn man heeft geen contact met zijn moeder. Mijn schoonzusje moeizaam. Die heeft nadat ze zelf moeder is geworden weer contact gezocht. Terwijl haar moeder in alle opzichten fout heeft gezeten. Mijn schoonzusje is de zachtste en liefste persoon op aarde en doet geen vlieg kwaad en beledigt en kwets nooit iemand.
    Ze gunde het haar moeder een oma te zijn en was bang spijt te krijgen het nooit goed te hebben gemaakt als er wat zou gebeuren met haar moeder. Moeder is psychisch niet in orde maar erkent dat niet en zal absoluut nooit hulp zoeken. En nu achteraf heeft ze er spijt van. De 2 wekelijkse contacten zijn verplichtingen geworden en een hele zware belasting voor schoonzusje. Vooral omdat haar moeder nog steeds de bittere negatieve vrouw in de slachtoffer rol is. Als ze het nu anders kon doen had ze dat contact nooit hersteld maar ze wil haar moeder ook niet weer pijn doen door het contact weer te verbreken. Maar echt, zij had beter voor haar eigen geluk kunnen kiezen achteraf.
     
  16. IkbenTess

    IkbenTess Fanatiek lid

    14 dec 2016
    2.115
    1.090
    113
    Vrouw
    Nederland
    #36 IkbenTess, 13 jan 2020
    Laatst bewerkt: 13 jan 2020
    Sorry toch weggehaald, te herkenbaar..
     
  17. Ollir468

    Ollir468 Lid

    10 jan 2020
    10
    10
    3
    Oh wat erg! Dat is dus juist wat je niet wilt. Ik denk dat je beter altijd contact op kan nemen of aangaan voor jezelf en niet voor de ander.
    Dat moet ik mezelf ook steeds voor houden hoor.
    Dat is zo ontzettend lastig.
    Ik hoop dat je schoonzusje de kracht kan vinden om voor zichzelf te kiezen.

    Met betrekking tot mijzelf zolang het goed voelt, voelt het goed.
    Mocht het niet meer goed voelen of een zware belasting worden dan zal ik weer na gaan denken over wat ik dan ga doen.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina