Wel of geen nipt of combinatie test doen?

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door Kjubda, 15 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Kjubda

    Kjubda Lid

    29 dec 2019
    44
    87
    18
    Vrouw
    Wat zijn jullie redenen om wel of niet te testen in de vroege zwangerschap?
    Ik zelf wil liever geen testen doen. Want ik ben bang om een twijfelachtige uitslag te krijgen. En daar ga ik stress van krijgen. Mijn man wil wel de testen doen omdat hij vindt dat hij weet waar hij aan toe is. Maar mijn man heeft ook een angststoornis en als de uitslag twijfelachtig is dan geloof ik niet dat het hem goed gaat doen. Maar ook als blijkt dat de baby iets heeft dan ben ik bang dat hij nu al in de stress gaat en als het kindje geboren is begint het weer opnieuw bij hem.
    Ik hoor graag ervaringen!
     
  2. Narcisje

    Narcisje VIP lid

    17 mrt 2016
    11.381
    6.921
    113
    Vrouw
    Ik zou wel de nipt doen en mijn vrouw wil dit ook (zij heeft ook een angststoornis). Wij willen inderdaad graag weten wanneer er iets uit komt zodat we ons kunnen voorbereiden voor zover dat mogelijk is. Een combinatietest zou ik niet doen omdat dit minder zekerheid geeft.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  3. lindajl

    lindajl Fanatiek lid

    25 jan 2016
    1.714
    1.351
    113
    Vrouw
    Wij 3x niet gedaan. En ook bij dit kindje gaan wij dit niet doen. Mocht er een grote lichamelijke afwijking zijn, zien ze dit met de 20 wkn echo.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  4. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.320
    1.052
    113
    Wij hebben hem bij beide kids in eerste instantie niet gedaan. Bewuste keuze omdat ze bij de 20 weken echo ook een hoop zien.

    De 20 weken echo van onze dochter was echter niet goed, cystes bij de hersenen en groeiachterstand. Dit zou een vergrote kans op trisomie 18 geven. Het zkh wilde een vruchtwaterpunctie, dat durfde ik niet. Uiteindelijk alsnog de nipt gedaan (die was goed) en echo opvolging voor de groei achterstand gehad. Ze is klein maar gezond geboren. De nipt gaf ons een klein stukje zekerheid terwijl de gyn vrij negatief was.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  5. RobinBird

    RobinBird Fanatiek lid

    21 okt 2018
    1.317
    1.011
    113
    #5 RobinBird, 15 jan 2020
    Laatst bewerkt: 15 jan 2020
    Wij hebben voor de Nipt gekozen. De reden hiervoor is, dat wij met een zeer negatieve uitslag de zwangerschap zouden afbreken. Bij een minder ernstige nevenbevinding bijvoorbeeld, zouden we ons wellicht op een en ander kunnen voorbereiden.

    Overigens kregen wij niet standaard een 13 weken echo erbij. Iets dat bij de combinatietest wèl het geval is. Ik heb er toen voor gepleit om deze 13 weken echo alsnog te krijgen, en deze ook gekregen.

    Bij een volgende zwangerschap zouden wij precies hetzelfde doen.

    Wij hadden gelukkig goede uitslagen. Geen twijfelachtige.

    Je kunt er ook nog voor kiezen om wel op de 3 grote afwijkingen te testen, maar niet op nevenbevindingen. Dan heb je volgens mij minder kans op twijfelachtige uitslagen, of uitslagen die niet heel belangrijk zijn maar toch onnodig stress opleveren.
    Correct me if im wrong.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  6. Beausecret

    Beausecret VIP lid

    26 apr 2016
    5.305
    5.921
    113
    Vrouw
    Niet voor gekozen. Is voor ons beide gevoelsmatig, je krijgt er mogelijk een ander ethisch dilemma voor terug. We doen wel de 20 weken echo.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  7. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Hier niet gedaan, omdat wij de zwangerschap niet af zouden breken bij een negatieve uitslag.
     
    mutskuh en Kjubda vinden dit leuk.
  8. RobinBird

    RobinBird Fanatiek lid

    21 okt 2018
    1.317
    1.011
    113
    Ik denk inderdaad dat dit een logische overweging is. Als je wel iets met de uitslag zou doen, dan wel testen. Anders niet. Dan is het onnodig stress tijdens de zwangerschap. Tenzij je je graag wil voorbereiden. Dat is trouwens ook een overweging. Sommige afwijkingen lijkt het mij handig dat meteen na de geboorte, hier goed op moet kunnen worden ingespeeld. Eventueel door artsen. Dus wat dat betreft is het juist ook handig om te testen, ook als je de zwangerschap niet zou afbreken.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  9. laney

    laney Actief lid

    2 okt 2009
    335
    72
    28
    Wij hebben er voor gekozen om de nipt wel te doen voor het kindje zelf. Als ik zou weten dat het kindje een syndroom heeft waarbij hij/zij een ellendig leven zou hebben, zou ik dat willen weten om het kindje dit te besparen.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  10. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Zeker hoor! Maar eigenlijk zien ze op de 20weken echo ook zo goed als alles. Alleen wordt er eerder getest ivm eerdere afbreking.
     
    Kjubda en RobinBird vinden dit leuk.
  11. Appeltje85

    Appeltje85 Bekend lid

    22 jan 2016
    651
    296
    63
    Vrouw
    Financiele dienstverlening
    Veldhoven
    Dat je kindje "iets heeft" ga je met de nipt niet uitsluiten. Met de 20 weken echo ook niet. En na de geboorte als alles goed is, geeft dat ook geen garantie dat het dat een jaar later nog is.

    Je zult je bij de nipt moeten afvragen of je wil weten of je kindje specifiek de afwijkingen heeft waarop je test. De uitslag vertelt je niet meer dan dat.
     
    Maan14 en Kjubda vinden dit leuk.
  12. Marlau

    Marlau Fanatiek lid

    2 jun 2015
    1.917
    1.171
    113
    Wij hebben de laatste twee zwangerschappen wel de nipt gedaan. Wel bewust gekozen om alleen de 3 trisomieen te testen, omdat ik de nevenbevindingen te vaag vind.
    Wij hebben gelukkig goede uitslagen gehad en dat gaf een stukje rust. Wij wilden het vooral graag weten met name ook om je te kunnen voorbereiden.
    Nu ben ik ook wel blij, ons kindje heeft een klein hoofdje en dat is 1 van de kenmerken van het syndroom van Down, maar omdat de nipt goed was is het risico daarop laag.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  13. Kjubda

    Kjubda Lid

    29 dec 2019
    44
    87
    18
    Vrouw
    Bedankt voor al jullie reacties! Wij gaan nog even goed verder nadenken. Maar ik ben zeker wijzer geworden van jullie reacties!
     
    RobinBird vindt dit leuk.
  14. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.868
    3.638
    113
    Vrouw
    Thuis
    Precies dit. Wij hebben destijds wel de aangeboden testen gedaan en die waren allemaal goed. Maar we hebben toch twee zorgintensieve zoons door een genetische afwijking.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  15. Maan14

    Maan14 Niet meer actief


    ^ dit is de reden dat wij het niet gedaan hebben. Onze zoon was kerngezond tot hij geboren werd.
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  16. Snoepjes

    Snoepjes Fanatiek lid

    26 mei 2018
    4.342
    3.628
    113
    Vrouw
    Wij hebben de nipt niet gedaan. Bewust niet. De 20 weken echo doen wij wel, toevallig staat die morgen gepland
     
    Kjubda vindt dit leuk.
  17. Emilie69

    Emilie69 Niet meer actief

    Hier geen prenatale onderzoeken. Wij hadden voor onszelf uitgemaakt dat we in geen enkel geval een zwangerschapsonderbreking wilden.
    Wij hadden het gevoel dat nipt ook een "vals gevoel van veiligheid" geeft. Er kan namelijk nog steeds iets fout gaan of fout zijn en ook dan moet je ermee verder. We waren het er samen wel over eens dat, als zou blijken dat er zware dingen fout waren na de geboorte, dat we geen 'onnodige' levensverlengende medische behandelingen zouden doen. Uiteraard wel comfortbehandeling (pijnbestrijding, wondzorg,...). Gelukkig hebben we nooit moeten ervaren of we dit ook hadden gedaan, want dat weet je natuurlijk nooit tot je ervoor staat!
     
  18. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    16.130
    15.199
    113
    Hier ook alleen de 20 weken echo.
     
  19. MevrouwH

    MevrouwH Fanatiek lid

    5 mrt 2016
    1.060
    993
    113
    Ik heb 4 miskramen gehad waarvan 2 missed abortions in 2019. Ik ben bijna 38 en vanwege die miskramen doe ik wel gewoon de NIPT met nevenbevindingen. In 2016 hebben we de NIPT niet gedaan want daar kwam je toen alleen voor in aanmerking als de nekplooimeting afwijkend was en die was prima.

    Ik doe natuurlijk ook de 20 weken echo en vind het fijn te weten dat het kind geen syndroom oid heeft wat niet met het leven verenigbaar is. Ik heb in mijn omgeving iemand meegemaakt die met de 20 weken echo te horen kreeg dat er iets niet goed was en dat jochie had een ernstig syndroom. Ze hebben hem toch geboren laten worden ondanks de kans dat hij nog geen maanden zou leven groot zou zijn. Hij is na een week of tien overleden na weken van pijn en morfine. Ik zou dit nooit over mijn hart kunnen verkrijgen. Een zwangerschap van een kindje met zo een ernstige afwijking zouden wij laten afbreken, hoe erg ook.
     
  20. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Heel veel respect voor deze ouders!
     

Deel Deze Pagina