Hoe ontdek je diabetes bij kinderen?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door zuurtje, 14 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. zuurtje

    zuurtje VIP lid

    11 mei 2007
    19.073
    305
    83
    Vrouw
    Limburg (B)
    Mijn man ( verpleegkundige) vermoed dat onze jongste dochter wel eens diabetes zou kunnen hebben.
    Ze eet veel en vaak, ze is continu moet en slaapt veel. Ook klaagt ze regelmatig van buikpijn.
    Wat voor signalen zag je bij je kind voor er een onderzoek en diagnose kwam?
    Ter info: diabetes komt in beide families voor, zowel type 1 als 2.
     
  2. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.806
    32.714
    113
    @lovewinnie jouw zoontje heeft diabetes toch? Misschien dat jij hier antwoord op kunt geven?
     
  3. Evanesco

    Evanesco Niet meer actief

    Kinderen met DM type I drunken erg veel.
    Maar dan heel erg veel.

    Kun je niet gewoon de huisarts om een vingerprik vragen? Dan heb je meteen duidelijkheid.
     
  4. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Type 2 komt niet voor bij peuters en kleuters (tenzij er echt iets ontzettend mis is maar ik denk dat er maximaal 1 klein kind in heel NL zou zijn).

    Type 1 dan drinken ze veel en vaak. Maar dit is het gevolg van veel plassen! Een simpele vingerprik bij de huisartsassistente kan al iets bevestigen als het zo is.
    Is de uitslag te betwijfelen dan bloed laten prikken (niet via vinger) op hba1c (lange termijn gemiddelde van de suiker).

    Ik weet zeker dat als je belt naar de huisarts dat je type 1 diabetes vermoed dat je meteen langs mag komen desnoods voor alleen een vingerprik (maak het vingertje warm vantevoren, laat aan de zijkant van de vingertoppen prikken en alleen middelvinger of ringvinger).
    Mocht er iets zijn dan fietsen ze je meteen tussendoor
     
  5. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.282
    3.526
    113
    Ik zou gewoon even de huisarts bellen dan om je zorgen voor te leggen en een vingerprik te doen. Hier bij de oudste ook eens bij de huisarts geweest voor eigenlijk alleen veel plassen en hij deed voor de zekerheid toch ook gelijk een vingerprik. Kleine moeite en je hebt gelijk duidelijkheid.
     
  6. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.250
    790
    113
    tilburg
    Mijn zoontje kreeg indd de diagnose toen hij het 6 was.
    Hij viel heel erg af. Geen energie en dronk heel de dag .letterlijk 24/7 . Plaste ineens weer in zijn bed en in zijn broek terwijl hij al lang zindelijk was . Hij was al weken futloos en moe.
    Huisarts geweest in augustus. Zat me niet lekker . Begon dus met extreem moe en futloos en buikpijn .
    Huisarts stuurde ons naar huis. Hij heeft ass en net begonnen met groep 3. Kijk maar maandje aan.

    Half september. Hij was al z'n 5 kilo afgevallen , dronk veel water, begon in bed te plassen en in zijn broek. Weer huisarts. Nee niks aan de hand. Broek en bed plassen kan komen van de stress .

    Je geloofd het als ouder . Hij heeft tenslotte ook ass

    Ineens ging het heel hard . Vrijdag naar dokter. Woog nog 18 kilo ( 10 kilo afgevallen ) en at heel veel en hing letterlijk aan de wasbak om te drinken. Sliep z'n 15 uur per dag. Griepje zei de huisarts.
    Weekend aangekeken
    Zondag zet ik hem in de douche en ik als stond moeder stond gewoon te huilen..hij was echt graad mager, slap en afwezig. Belde huisartsenpost. Nee geen spoed ga maar morgen naar de huisarts . Zijn adem rook heel sterk naar aseton, urine naar ranja zo zoet en ondanks veel eten en drinken had hij 0.0 energie.
    Maandag 8 uur mijn kind naar de huisarts gedragen . In piama . Huisarts wilde me niet helpen want had geen afspraak. Ik eiste glucose prik. Alles wees op suiker. Was gaan google ondertussen .
    Oke ga maar naar de assistente. En ja hoor nuchter 29.8. moest met spoed naar de EHBO.
    Hij werd meteen opgenomen en diabetes verpleegkundige schrok van zijn toestand. Op randje ic, uitgedroogd , toren hoog hba1c dus minimaal al 6wk tot 3 mnd ziek. Spieren waren volledig verzuurd en weg dus kon nog amper lopen van de pijn. Hij heeft week in zh gelegen en dankzij insuline knapte hij enorm op. Hadden geen dag later moeten komen dan was hij er niet meer geweest zo ziek was hij. Mijn zoon was eerste kindje met diabetes die huisarts in zijn gehele carrière had gezien en nog excuus aangeboden . Heb klacht ingediend uiteraard. Zag als niet arts dat het diabetes was. Alles wees er na. En uiteraard heel weekend op google gezeten .

    Let op symptomen als ruikende adem ( aseton)
    Zoet ruikende urine
    Veel plassen. Denk aan 20/30x per dag. Zeker elk uur ( bed plassen en broek plassen )
    Afvallen en snel ook
    Veel drinken (4/5 liter per dag is gewoon ) en eten ( lichaam heeft geen energie en ze willen eten eten en eten )
    Spierpijn ( spieren verzuren )
    Lijkbleek
    Hoofdpijn
    Futloos en moe
    Buikpijn


    Zoontje is de eerste in familie met type 1. Type 2 komt zelden voor bij kinderen tenzij extreem overgewicht ( helaas zie je het wel steeds vaker ) . Eigenlijk hebben alle kinderen type 1 diabetes en niet type 2.

    Vingerprik weet je het meteen

    Nu 10 en dankzij insuline weer opgewicht en groeit goed ( nu 50 kilo en 158 lang ). Hij zit vol energie is vrolijk en hij weet niet meer anders.
    Na 1,5 jaar 4/6 x per dag insuline injecties overgestapt op de pomp. Nu nog steeds een pomp. Wat een uitvinding . Schiet elke 3 dagen infuusje in ipv 4/6 x spuiten per dag is het nu koolhydraten uitrekenen en invoeren.
    Vingerprik voorheen 12x per dag en sinds paar maanden een sensor. Ipv 12x vingerprikken per dag nu 1x per 2 WK sensor plaatsen en enkel scannen .

    Ik hoop voor je dat er niks aan de hand is en gewoon niet lekker in en droge pijnlijke keel bijv. Drinken ze vaak ook meer en zijn ze moe
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  7. zuurtje

    zuurtje VIP lid

    11 mei 2007
    19.073
    305
    83
    Vrouw
    Limburg (B)
    Jeetje wat erg dat de ha je niet verder hielp en je steeds weer weg stuurde met iets anders. Manlief kwam er gisteren mee af dat hij dit vermoed en alles bij elkaar gelegd zijn er wel enkele puntjes die er op kunnen wijzen.
    Dochter is 3 en nog steeds niet zindelijk dus broek- en bedplassen kan ik niet over meespreken. In de voormiddag gaat ze naar school en plast of drinkt ze niet zo veel. Thuis daarentegen drinkt ze we wat meer maar niet opvallend.
    De thuisbegeleiding vond dochter er maandag wat bleekjes en ziek uitzien maandag hoewel ze dit niet is.
    Eten: alles wat los en vast zit eet ze op, ze zoekt er ook naar. Het is nog niet zo heel lang dat ze dit doet, een 3 max 4 weken. Ik dacht eerst aan een sprongetje maar dat zou al over moeten zijn.
    Slapen doet ze ook veel. Vorige donderdag heeft ze heel de dag geslapen, juist eventjes wakker geweest voor te eten ( wakker gemaakt). De overige schooldagen slaapt ze in de namiddag ook heel wat uurtjes. 's nachts slaapt dochtertje ook heel goed door.
    Buikpijn klaagt ze ook zowat dagelijks van,dacht eerst omdat ze van soja groeimelk was overgeschakeld naar lactose vrije melk. Daarna zijn we haar weer sojamelk gaan geven waarvan ik weet dat ze die verdraagt. De buikpijn werd iets beter maar toch zegt ze het nu al enkele dagen weer.
    Ik zal eens contact opnemen met een ha en horen wat we moeten doen. Of we naar de ha moeten gaan of toch naar de ka.
     
  8. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.250
    790
    113
    tilburg
    Het vele drinken is echt dag en nacht. Je hebt een dorst die anders is dan gewoon dorst. Een extreme drank om te drinken . Liefst drinken ze heel de dag. Als in nee zij was het ook extreem huilen. Maar goed weet ik veel. 6 halve liter water flesjes extra naast gewone drinken (z pakje appelsap, melk , ranja etc ) wat hij dronk en had nog dorst . Laat zeggen 4/5 liter per dag en nog klagen over dorst. En daardoor natuurlijk kei veel plassen
    Na het eten in het zh was zijn meting 41.2 . Ondanks eerste dosis insuline .

    Bij twijfel kun je altijd prikken. Bij dochter doe ik dat ook als ze tijdje meer drinkt en klachten heeft. Gewoon paniek. Kans dat zij het krijgt is aanwezig
     
  9. Riverdale87

    Riverdale87 Fanatiek lid

    15 okt 2017
    4.151
    4.681
    113
    Vrouw
    Jouw man kan dan toch een vinger prik doen? :) Als het goed is weet hij dan ook welke bloedsuiker waarde normaal is en welke afwijkend
     
  10. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
  11. zuurtje

    zuurtje VIP lid

    11 mei 2007
    19.073
    305
    83
    Vrouw
    Limburg (B)
    Nee nog niet.
    Ik heb zelf een toestelletje in huis gehaald en ga vandaag een dagcurve maken. Zowel bij haar als bij mij zodat ze dat niet alleen hoeft te doen. Afhankelijk hoe haar waarden zijn prik ik meermaals. Ik wil ook opschrijven wat ze eet en drinkt. Als ze op school is kan ik dat niet zien wat ze precies eet en drinkt.
     
  12. Evanesco

    Evanesco Niet meer actief

    Maar waarom haar lastig vallen met meerdere malen prikken?

    Als je naar het lab gaat weet je toch genoeg?
     
  13. Panter

    Panter VIP lid

    14 mrt 2011
    13.710
    4.559
    113
    Dagcurve lijkt me wel wat overdreven... Als ze echt diabeet is krijg je dat met nuchter prikken en 2u na de maaltijd wel duidelijk te zien.

    Nuchter zou ze dan al veel te hoog moeten zitten. Ik zou haar niet belasten met zo vaak prikken, maar gewoon de ha bellen voor een labformulier.
     
    Evanesco vindt dit leuk.
  14. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Waarom neem je het heft in eigen hand en ga je niet gewoon 1 prikje bij de ha halen? Ik vind dit best een beetje zielig voor je dochter. Niet nodig gewoon.
     
    Evanesco vindt dit leuk.
  15. Evanesco

    Evanesco Niet meer actief

    En 2u na de maaltijd prikken is nog niet eens nodig.

    1x prikken zegt genoeg.

    Een dag curve doe je alleen om te zien of iemand met medicatie goed ingesteld is.
     
  16. wepie

    wepie Actief lid

    2 nov 2014
    216
    99
    28
    Als de bloedsuiker tussen de 4 en 8 zit is hij prima. De rest is afwijkend. Zou gewoon een keer sochtends nuchter prikken en daarna nog een keer 2 uur na het eten. Als deze waarde dan onder of boven de normale waarde zijn zou ik naar de huisarts gaan.
     
  17. Evanesco

    Evanesco Niet meer actief

    Ik schrik een beetje van je reactie.

    Een nuchtere glucose tussen de 4-8 is voor een NIET diabeet absoluut niet acceptabel.

    Hoe kom je aan die informatie?

    Als ik als niet diabeet een glucose van 8 heb is er tocht echt wel wat mis.

    2u na de maaltijd prikken is in dit geval ook niet zinvol.
    Als de nuchtere waarde afwijkt moet ze gewoon naar het lab.

    Begrijp dit zelf dokteren sowieso niet. In het belang van je kind ga je naar je huisarts.
     
  18. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.250
    790
    113
    tilburg
    Bloedwaarden nuchter hoort zeker niet tussen de 4 en 8 te zijn. Zeker niet bij kinderen

    Prikte dokter zegt genoeg, of thuis met apparaat. Dag Curve is niet nodig tenzij lichte afwijking ( heb ik zelf nog wel is ) . Hier was nuchter 29.8 dus duidelijk geval van diabetes. Niet nuchter 40+. Dan is opname noodzakelijk. Ketonen waren toren hoog
    Zoontje heeft mijn regelmatig geprikt om te oefenen en ook wel is boven de 8 geprikt na flinke maaltijd maar ben gezond .

    Nuchter mag hij absoluut niet hoger dan 6.1 zijn. Heb je een 7+ nuchter is verder prikken en controle op dag nodig. Niet nuchter Max 8. Keertje eroverheen is niet erg maar is het vaker is hba1c prikken noodzakelijk. Deze meet je gemiddelde bloedsuiker over de afgelopen 6/12 weken
     
    1981Mama en Evanesco vinden dit leuk.
  19. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.282
    3.526
    113
    Ik zou voor een prik ook echt naar de huisarts gaan en dat niet zelf uitvoeren zolang het niet nodig is. Hier nu een peuter van 2,5 die de afgelopen maanden opnieuw is ingeënt en met regelmaat een vingerprik krijgt (voor controle bloedwaardes) en ze is daarna echt boos en heel verdrietig, medische handelingen heb ik altijd bij de verpleging of arts gelaten, ook al ben ik zelf verpleegkundige en zou ik theoretisch gezien heel veel zelf uit kunnen voeren. Het gaat om het trauma dat je kind er evt door kan ontwikkelen en dan wil je niet dat je kind dat aan jou linkt, maar liever aam die (onbekende) zuster of arts. Ik ben er dan daarna om haar te troosten.
     
  20. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Ik zou ook zeker even laten prikken bij de huisarts, dan weet je ook zeker dat de meetapparatuur goed gekalibreerd is.
     

Deel Deze Pagina