Is een kind krijgen nog verantwoord.

Discussie in 'De lounge' gestart door Huismuisie, 13 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Is het krijgen van een kind nog verantwoord in deze wereld.

  1. Ja

    119 stem(men)
    81,0%
  2. Nee

    15 stem(men)
    10,2%
  3. Anders

    13 stem(men)
    8,8%
  1. humptydumpty

    humptydumpty Fanatiek lid

    9 apr 2014
    3.637
    1.193
    113
    Ik zie de verrewegge toekomst voor de mensheid niet zo heel positief. Technologische en industriele ontwikkelingen hebben de mensheid de mogelijkheid gegeven om een extreme invloed op onze wereld te hebben. Helaas zijn we evolutionair helemaal niet gemaakt voor zo'n grote impact. We worden grotendeels gemotiveerd door beloningen op de korte termijn en wat goed is voor onszelf en de nauwe groep om ons heen. Dit maakt dat zowel de politiek als het bedrijfsleven naar mijn mening uiteindelijk nooit de drastische belissingen zal kunnen nemen die straks in de toekomst nodig zijn. Natuurlijk zijn er buitengewoon innovatieve, creatieve en pro-sociale mensen bezig met tal van oplossingen verzinnen, maar mijn lekker pessimistische voorspelling is dat dit too little too late zal zijn. Ik denk overigens dat de combinatie van veel verschillende factoren straks (100> jaar) het leven moeilijk zullen maken: vooral extreme natuur door het klimaat, noodgedwongen migratie, het blijven groeien van vooral lager opgeleide mensen met onvoldoende toegang tot meer onderwijs, en grotere verschillen tussen arm en rijk die uiteindelijk tot steeds meer onrust en ellende zorgen.
    Ik denk niet dat mijn dochters of zelfs hun kinderen direct een hele streke negatieve impact zullen gaan ervaren, maar het leven wordt denk ik voor veel mensen wel lastiger.

    Ik kan de pol niet beantwoorden, want wat is verantwoord? We zijn biologisch nou eenmaal geprogrammeerd om kinderen te willen net zoals andere diersoorten om ons heen. Ik denk wel dat mijn kinderen een gelukkig leven kunnen gaan leiden en ik hoop dat ze een positieve brijdrage gaan leveren aan de wereld. Maar als ze me over 15/20 jaar vertellen dat ik nooit oma zal worden, omdat zij geen kinderen willen zal ik dat diep van binnen helemaal niet zo erg vinden.
     
    GossipGirlxoxo, Poolvos, Yellowsun en 5 anderen vinden dit leuk.
  2. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    @humptydumpty mijn man en ik hebben meerdere keren per week gesprekken zoals jij hierboven schrijft. Mijn man is wat somberder dan ik hierin
     
    humptydumpty vindt dit leuk.
  3. Madelie

    Madelie VIP lid

    14 jun 2014
    11.381
    8.487
    113
    Ik weet het, maar als we stoppen met voortplanten is er onvoldoende geld om dit in stand te houden. Dan moeten we toch weer allemaal de moestuin in. Eén voordeel, met minder mensen komt er ook weer meer grond beschikbaar.
     
    Huismuisie vindt dit leuk.
  4. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.609
    11.156
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Ja leuk. En we ouderwets ruilhandel. :D
     
    Madelie vindt dit leuk.
  5. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.609
    11.156
    113
    Vrouw
    Noord Brabant

    Ik denk dat je hier de spijker wel behoorlijk op de kop slaat.
     
    GossipGirlxoxo en humptydumpty vinden dit leuk.
  6. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.919
    927
    113
    Wij (mijn ouders en grootouders samen) hadden 50 kg koffie, 100 kg bloem, 80 kg pasta en 50 kg rijst. Heel veel blikken en ze zijn toen ook als gek aan het inmaken en opleggen gegaan. Meer kippen gaan houden en genoeg voedsel en dingen op voorraad om te blijven kweken. Konijnen ook eventueel voor kweek. Ze dachten er zelfs over om een koe en geit en schaap aan te kopen. Water was ok, grootouders hadden een pomp en dan waren er nog 2 andere waterputten. Grootouders hadden ook nog een voorraad kolen en hout. Ah ja, ook heel veel lucifers en wat aanstekers ingeslagen, en kaarsen. Mijn moeder stuurt nog geregeld kaarsen op uit die voorraad.
     
  7. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    38.191
    45.328
    113
    Exact mijn gedachte
     
    Adje vindt dit leuk.
  8. MariTheresa

    MariTheresa Actief lid

    24 jan 2019
    218
    110
    43
    Vrouw
    Ik kan me niet voorstellen dat je jezelf het krijgen van een kind "uit principe" ontzegt behalve als je bijvoorbeeld heel ziek bent. Ik vind dat echt cynisch. Volgens mij is het ook een typisch Westerse vraag. In delen van Afrika, waar ze het dus niet zo goed hebben als wij, is het zelfs een zonde om geen kinderen te krijgen.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  9. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.134
    4.345
    113
    Home
    Ik denk dat als die gevoelens van moeder willen worden er eenmaal zijn dat er weinig is wat dat kan tegenhouden
     
  10. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.579
    13.143
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Interessant dilemma.
    Persoonlijk ben ik wel van mening dat de veranderingen in de wereld veel te snel gaan en dat er nogsteeds veel te veel onvrede/onmin/mot/ruzie/geweld/oorlog in de wereld is. Ook zijn er andere verbeterpunten die echt nog wel de nodige aandacht vragen. Denk bijv. aan het milieu.
    Maar buiten dat denk ik ook wel: je ziet en hoort ook veel over geweld etc., door alle (social) media, dat je er bijna gaat geloven dat dat ''gewoon'' is, en dat is volgens mij ook de reden dat meer mensen zich dezelfde vraag stellen die jij stelt. Terwijl nieuws niet voor niets nieuws is. Als het ''gewoon'' was, had het niet in de krant gestaan. Dus als er 100 goede dingen gebeuren, en 2 slechte, komen die 2 slechte in de krant. Maar dat is wel wat dan blijft hangen; dat dat is wat er in de wereld aan de hand is. Wat dus ook zo is, maar wat ik bedoel te zeggen is dat we door het nieuws vaak vergeten dat er nog 100 andere dingen WEL goed gaan en dat dat eigenlijk het gros van de realiteit is.
    Persoonlijk ben ik allang blij dat we niet in een land wonen waar er oorlog is.
     
    Vogelmeisje, GossipGirlxoxo en Huismuisie vinden dit leuk.
  11. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.609
    11.156
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Ik ben wel benieuwd waar en onder welke omstandigheden.

    Het kan best zijn dat dit een westerse vraag is. Maar is hij dan per definitie slecht om te overwegen?
    Ik snap dat het krijgen van kinderen een soort oergevoel is/ de natuur of hoe je het wil noemen. Maar op een gegeven ogenblik is het vol, of putten we de stukken land die er zijn teveel uit. Juist met die kennis kan je dingen overwegen toch?

    Het zou voor mij wel een reden zijn om geen groot gezin te willen.
     
  12. JisL

    JisL Niet meer actief

    Jazeker!! Onze kinderen maken de wereld namelijk een stuk leuker:D.
     
  13. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.367
    5.637
    113
    Ik heb hier ook wel een duidelijke mening over.

    Wat betreft ellende in de wereld zouden kinderen nog wel verantwoord zijn. In het dagelijks leven zullen de meeste kinderen hier in West-Europa niet veel van de ellende zien. Of wel bewust zijn ervan, maar niet dat het hun dagelijkse leven beinvloedt.

    Voor het klimaat vind ik dat we een verantwoording schuldig zijn. Het is m.i. niet meer verantwoord om bij te dragen aan de groei van de mondiale bevolking. 2 kinderen per gezin dus, om de bevolking in stand te houden of zelfs iets te laten krimpen. En ik vind ook dat daar best iets van boven opgelegd mag worden. Vaak hoor je dat iemand zegt dat ie zelf wel bepaald hoeveel kinderen die wil. Dat niemand daar niets over te zeggen heeft. Nou, als er een hoger belang is, dan vind ik dat daar wel iets van gezegd mag worden. Net zoals vroeger in China met de 1-kindpolitiek. Nu vind ik ook dat de leiders van landen moeten kunnen zeggen dat er een beperking op het aantal kinderen moet komen. Of minstens het niet stimuleren, door bijvoorbeeld de kinderbijslag of KOT af te schaffen vanaf het derde kind.

    In Nederland durven ze deze stappen nog niet te maken, omdat ze inderdaad bang zijn voor de kosten voor de pensioenen. Maar ik vind dat we even door dat moeilijke punt heen moeten totdat er een nieuw evenwicht bereikt is. Langetermijn planning ipv maatregelen voor de korte termijn.
     
  14. MaritS

    MaritS Actief lid

    5 dec 2015
    469
    398
    63
    Verantwoord.. Weet ik niet. Maar voortbestaan dmv voortplanting is wat we doen..
     
  15. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    Heb je je ooit ingelezen wat de gevolgen van de 1 kind politiek in china heeft gegeven?en nog geeft? Meisjes die werden geaborteerd worden of vermoord vlak na de bevalling puur alleen vanwege hun geslacht, vrouwen die onder dwang werden gesteriliseerd, mensen die opgroeien zonder een identiteit en dus ook zonder schooling of werk. Boetes die moesten worden betaald wanneer er toch een 2 kind werd geboren, de problematiek die veroorzaakt word door de ongebalanseerde verhouding tussen mannen en vrouwen zoals vrouwen uit anderen landen die verkocht worden aan mannen en daarna tegen hun wil in moeten trouwen. Enz.
     
    tuc, citroenrasp, femkes en 2 anderen vinden dit leuk.
  16. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.367
    5.637
    113
    Ik heb het over 2 kinderen. Ik haalde die 1-kinderpolitiek aan om te illustreren dat de overheid best iets te zeggen kan hebben over geboortebeperking.
     
  17. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.812
    32.715
    113
    Wow. Vind dit niet alleen vergaand, maar bijna ziekelijk.
     
    Lorena86 en tuc vinden dit leuk.
  18. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.812
    32.715
    113
    Oh ja want dat werkte ontzettend goed. . Goed voorbeeld ahum.
     
    SAARC vindt dit leuk.
  19. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.609
    11.156
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Waarom zo het ziekelijk zijn het hebben van een kleiner gezin te stimuleren?

    Het opleggen van consequenties gaat me voor nu wat te ver.
     
  20. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.812
    32.715
    113
    Dat is toch precies wat ze voorstelde? Ze verwees zelf naar de 1 kind politiek van China, dan ben je echt niet goed hoor.
     

Deel Deze Pagina