Tweedaagse staking onderwijs in januari

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door luca75, 25 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Je quote nu alleen het salarisstuk, maar goed. Ja ik vind dat ze ook meer salaris mogen krijgen. Het is niet eerlijk dat een zelfde HBO studie in hetzelfde vakgebied meer verdiend.
    Maar waar alle leerkrachten die ik ken en spreek voor staken is meer handen in de klas. Dat is wat er echt nodig is. En kost het nog 10 staakdagen: so be it.
     
  2. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    Als er in het PO net zoveel te verdienen valt als in het VO is de kans groter dat de aanmeldende studenten voor de lerarenopleiding zich beter verdelen.

    Met een beter en eerlijker salaris perspectief scoor je nieuwe PABO klanten die nu voor VO kiezen.
     
    Bubbel en tuc vinden dit leuk.
  3. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    #583 tupp, 21 jan 2020
    Laatst bewerkt: 21 jan 2020
    Ik heb alleen bij de eerste volledige stakingsdag gestaakt, daarna niet meer. De komende stakingen dus ook niet. Ik ben en blijf van mening dat de salariskloof tussen PO en VO niet klopt. Mijn man werkt in het VO. Een groot deel van onze vriendenkring werkt in PO of VO of MBO. Een deel heeft zelfs in twee sectoren gewerkt. We kunnen dus vergelijken en zijn het unaniem eens: er is geen enkele reden waarom er een salariskloof zou moeten zijn tussen die drie beroepen.

    Maar: er is al een hoop geld bij de salarissen gekomen. En er zijn nog genoeg andere beroepsgroepen waar een salarisverhoging zeker ook aan de orde is. Gelukkig hebben de verpleegkundigen inmiddels ook een verhoging binnen. Terecht! Onderwijs is niet de enige post op de begroting. Zorg, jeugdzorg, politie & justitie, milieu, defensie etc. Het geld zal verdeeld moeten worden. Dus je moet op een gegeven moment ook accepteren wat je hebt. Het salaris is echt niet zielig en er is geld bij gekomen voor werkdrukverlichting. Dus in dat opzicht is het voor mij klaar. Daar ga ik niet voor staken. Ik zou mogelijk wel actie willen voeren voor geld dat echt ten goede komt aan leerlingen. Extra handen in de klas, fatsoenlijke huisvesting met een praktijklokaal en materialen zodat je ook goed aan de slag kunt met vakken als techniek, koken, zorg etc. Eventueel vakleerkrachten binnen een bestuur die met dat soort vakken uit de voeten kunnen, of nascholing voor onszelf. Wat zouden veel leerlingen daarvan opbloeien!

    Er moet nog wel veel veranderen in het onderwijs. De manier waarop geld verdeeld wordt, bijvoorbeeld. Of erger nog; hoe geld niet verdeeld wordt en op de plank blijft liggen bij het samenwerkingsverband. Maar zolang dat niet de primaire focus is van de actie (of dat nu staken is of iets anders) doe ik niet mee.

    Komt er actie voor de dingen die ik hierboven noem, dan sta ik vooraan met m'n spandoek!
     
    gitta, NiVa0230, Nellie4 en 5 anderen vinden dit leuk.
  4. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    We gaan het overduidelijk niet eens worden, dus mijn getypte verhaal maar gewist XD
     
    cw26 vindt dit leuk.
  5. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.660
    9.575
    113
    Tsja die huizenprijzen... dat is gewoon hoe de markt is nu. Waar ik woon zijn de huizenprijzen meer dan verdubbeld in 7 jaar tijd. Daar is geen CAO tegenop gewassen.
     
    Anouk2005 en Whoopy vinden dit leuk.
  6. bijnamoeder

    bijnamoeder Bekend lid

    26 mei 2013
    675
    471
    63
    Maar check de eisen van het aob eens! Zelf leerkracht maar verbaasd over de eisen vd staking; gaat alleen om salaris!
     
    Anouk2005 en SAARC vinden dit leuk.
  7. bijnamoeder

    bijnamoeder Bekend lid

    26 mei 2013
    675
    471
    63
    Er is geen ander stuk! Dit zijn de enige eisen van de aob!
     
    Whoopy en SAARC vinden dit leuk.
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Je kijkt nu alleen op de site van AOB. Dat is niet de enige partij hè! CNV legt bijvoorbeeld veel meer de nadruk op verlaging van de werkdruk. Als je de brief leest die door o.a. AOB, CNV, PO-raad en AVS naar de minister is gestuurd, zie je ook dat salaris een rol speelt, maar zeker niet de enige eis is! De eerste alinea gaat om het naar voren halen van de gelden voor werkdrukgelden. Daarna wordt pas gevraagd om meer salaris.

    Dus leuk als je wilt quoten, maar kies dan niet één actiesite van maar één van de partijen. Je roept nu namelijk dat alle leraren staken voor een hoger salaris, maar baseert je vervolgens maar op één bron die niet alle leraren vertegenwoordigt!

    Nogmaals: ik staak niet. Maar ik vind de manier waarop jij nu op basis van één bron aan het drammen bent niet fair. Je vertelt een half verhaal en gaat dan zelf mopperen omdat je de andere helft mist. Je bent hier door anderen al meerdere keren op gewezen. Kijk eens verder dan je neus lang is. En wees eerlijk over wat er speelt in plaats van alleen je eigen gelijk te willen halen door maar halve informatie te delen.
     
    dds, Sherbet en tuc vinden dit leuk.
  9. bijnamoeder

    bijnamoeder Bekend lid

    26 mei 2013
    675
    471
    63
    Op de site van cnv staan alleen kreten en geen duidelijke eisen! Ik ben leerkracht en voor veranderingen in het systeem maar die gaan er zo niet komen! Ps ik dram niet, geef alleen mijn mening
     
  10. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    https://indd.adobe.com/view/d86cc731-1622-4514-9aa2-7beb563eb2c4

    Ik vind dit een heel duidelijk verhaal. Moet je wel meer willen lezen dan alleen maar wat losse kreten.
     
  11. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.660
    9.575
    113
  12. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Met alleen een PABO diploma mag je niet voor de klas staan in het VO. Daar is een extra certificaat/lesbevoegdheid voor nodig.
    Maar als er inderdaad zoveel uitstroom is van PO naar VO, dan zal gekeken moeten worden wat daar de reden van is, en hoe dit voorkomen kan worden. Want gaat het alleen om salaris? Hoe zit het bv met carrièreperspectief en werkdruk?

    Ik vraag me alleen af of je het probleem (tekort aan leerkrachten) dan niet verplaatst. Of is er nu een overschot aan VO docenten? Er zullen sowieso meer studenten voor een opleiding binnen het onderwijs moeten kiezen denk ik?
     
    Whoopy vindt dit leuk.
  13. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    Ik vraag me alleen af of je het probleem (tekort aan leerkrachten) dan niet verplaatst. Of is er nu een overschot aan VO docenten? Er zullen sowieso meer studenten voor een opleiding binnen het onderwijs moeten kiezen denk ik?[/QUOTE]

    Dit is zeker een terecht punt van zorg. Verschuiven van het probleem schiet idd weinig op. Het totaal onderwijs moet aantrekkelijker en dat is een meerjarenplan of zelfs een generatieplan waar vanuit onze politiek ontzettend veel meer visie nodig is.

    Maar de korte klap, de huidige tekorten in het PO die zorgen voor pittige problemen met heel veel naar huis gestuurde klassen, klassen die van invaller naar invaller leven, klassen van 59 kinderen, klassen zonder leerkracht maar alleen een onderwijs assistent. Dat is echt heftig en ook onacceptabel dat er nu een generatie kinderen het minder goed heeft dan de generatie die hier meeschrijft als het op onderwijs aankomt.

    Door zsm het PO te salariëren als VO gaat de molen weer draaien. Er zijn ontzettend veel HBO instellingen die de afgelopen jaren geen PABO hadden in deeltijd, of per februari instroom of verkorte versie. Omdat er simpelweg geen hond zich er voor aanmeldde. Dat motortje moet weer draaien om de eerste problemen op te lossen. Denk hierbij ook aan verlaging studiegelden etc. Het masterplan totaal onderwijs moet later komen. En dat masterplan geldt ook voor zorg en voor onze veiligheidsdiensten als politie en brandweer.
     
  14. Trirani

    Trirani Fanatiek lid

    6 aug 2013
    1.256
    1.088
    113
    Vrouw
    Waar ik ben
    Dank voor het delen en eerder al een reactie op mijn vraag. Ik had dit nog niet gelezen en vind het opbouwend stuk en gericht op schetsen van probleem en oplossing. En daarbij vooral ook zeer terechte aandacht voor de problemen die gaan ontstaan voor niet alleen de leerkracht, maar juist ook de leerling en daarmee de maatschappij. De problemen waren veelal al duidelijk, maar 'meer loon, meer loon en carrièreperspectief' komt bij mij niet over als dè oplossing. En dat is op de site van Aob nu het speerpunt.

    De scholen van mijn beide zoons (PO) hebben enkel het stuk van Aob gekopieerd (wat ik als vraag postte) en als onderbouwing voor hun staking gegeven. Dat vind ik jammer omdat het accent zo veel meer ligt bij meer loon voor de leerkracht en mogelijkheden in hun carrière. De leerling wordt eigenlijk niet genoemd.
    M.i. krijg je met het stuk van CNV ouders veel beter mee in begrip en steun voor de problematiek en dus ook staken omdat de beleidsbepalers onvoldoende over de brug komen.
     
  15. MyMiracle

    MyMiracle Fanatiek lid

    2 jun 2013
    4.657
    2.872
    113
    Waar mijn huis woont
    Als de rest van de leerkrachten er nou ook zo in zou staan......:thumup:

    Staken met een bepaald doel, werkt alleen als vertegenwoordigers deze doelen ook echt behartigd en naar voren brengt tijdens onderhandelingen.
     
  16. Trirani

    Trirani Fanatiek lid

    6 aug 2013
    1.256
    1.088
    113
    Vrouw
    Waar ik ben
    Ik noemde het hierboven al, maar dit is wat de normale basisschool van mijn ene zoon en de ZMLK-school van mijn andere zoon brengen als reden. Gekopieerd van Aob.
    M.i. geeft het stuk van CNV van Tupp een veel beter beeld van waarom staken, mèt oplossingen. Daarmee creëer je eerder medestand of i.i.g. begrip dan wat ik nu in de brieven kreeg; meer loon, meer loon en meer carrièreperspectief. De leerling werd niet genoemd.

    Ik ben overigens niet tegen op staken. Ik onderken de problemen, maar hoe Aob zich presenteert, ondersteun ik niet. En dat is zonde, want bijvoorbeeld meer handen in de klas zoals jij noemt, is invoelbaar en zichtbaar.
     
    tuc vindt dit leuk.
  17. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.985
    5.817
    113
    Ik denk ook zeker dat dat voor meer begrip zou zorgen. Bij ons op school wordt het hele staak-gebeuren juist naar de leerling geschreven. Ze hebben het ook bijv over ‘onze kinderen’ als in de kinderen van de school, dat draagt voor mij wel bij dat ik het gevoel krijg dat ze voor hen bezig zijn en niet (alleen) voor zichzelf.
     
  18. Whoopy

    Whoopy Actief lid

    7 mei 2019
    445
    730
    93
    Vrouw
    Er is ook een tekort in het VO:rolleyes:.
     
  19. susanne85

    susanne85 VIP lid

    13 aug 2007
    9.758
    829
    113
    Noord Holland
    Hier hebben de kids volgende week maar 2 dagen school. 29ste studiedag en vandaag te horen gekregen dat ze ook staken . Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. 2 dagen school vib d ik wel van de zotte
     
  20. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Ik snap dat stukje van salaris rechttrekken tussen PO en VO echt niet hoor.
    Het is toch logisch dat daar verschil in zit?
    logisch toch dat ik als verzorgende minder verdien dan een verpleegkundige?
     
    SAARC vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina