Van de speen af, tips gevraagd

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door GDuif, 20 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. GDuif

    GDuif Bekend lid

    22 mei 2016
    940
    170
    43
    Onze dochter van bijna drie jaar sliep altijd met een speen. Overdag had ze hem eigenlijk nooit, alleen als ze ziek was.

    Paar maanden geleden dachten we een goed moment te hebben om haar ook snachts zonder speen te slapen. Dat moet toch een keer...
    Een familielied was zwanger en de laatste weken van de zwangerschap hebben we tegen dochter gezegd dat die baby die in de buik zat, haar speen zou krijgen. Want speentjes zijn voor baby’s en niet voor grote meiden van binna drie jaar,

    Afgelopen weekend is de baby geboren. Dochtertje zei meteen uit zichzelf van: oh, dan krijgt de baby mijn speen. Zo gezegd, zo gedaan, ze heeft zelf de speen gegeven. En ook bij opa en oma in haar bedje zijn de spenen weg, die heeft ze zelf weggegooid.

    Nu twee nachten zonder speen gehad. Met inslapen erg verdrietig maar vanwege moeheid en wat extra knuffels van mij valt ze wel in slaap. Ik vind dat verdriet wel erg lastig haha.
    Ze is wel vroeg wakker. Ik denk dat ze altijd tutte met haar speen als ze snachts of sochtends vroeg wakker werd, en dat ze dat nu mist en de slaap niet meer kan vatten. Ik ben een beetje bang dat als dit een paar nachten achter elkaar zo is, ze straks oververmoeid is.

    Wat zijn jullie ervaringen? Ik wil doorzetten hoor, maar vind het ook zo sneu als ze te weinig slaap krijgt en straks echt heel moe is omdat ze te vroeg wakker wordt.
     
  2. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    12.892
    25.243
    113
    Mijn zoon is 2.5 jaar en uit zichzelf gestopt met de speen. Hij vond het gewoon niet meer zo interessant denk ik. Tegelijk met het stoppen van de speen is hij ook zo goed als gestopt met zijn middagslaapje. Vervolgens volgde een periode waarin hij soms snachts wakker werd omdat hij oververmoeid was (daardoor nachtmerries), daarna een periode van toch weer een middagslaapje, nu een periode van de ene dag een slaapje, de andere dag niet en daardoor vroeg naar bed.

    Ik heb niet het idee dat hij zijn speen nodig heeft of wil, maar het is wel een fase waarin hij zoekende is naar een goed slaapritme. We volgen hem gewoon en het zal vast vanzelf voorbij gaan :)
     
    GDuif vindt dit leuk.
  3. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.378
    3.896
    113
    noord holland
    Ik zou zeker doorzetten, zeker omdat ze zelf zo'n initiatief nam. Het is een gewoonte die bij haar hoort bij het in slaap vallen en bij t ontwaken, dat tutteren. Dus daar moet ze een andere manier voor gaan vinden. Dat er wat dingen anders gaan is normaal. Kan ook goed dat ze binnenkort haar oude patroon weer heeft gevonden.
     
    GDuif vindt dit leuk.
  4. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Even doorzetten, het went echt wel :)
     
    GDuif vindt dit leuk.
  5. CrazyMom

    CrazyMom Niet meer actief

    Heel goed, en idd doorzetten! Misschien zal ze wel een beetje meer moe zijn, ze moet ook wennen. Misschien kan je ook afspraken met haar maken dat ze wel in haar bedje blijft 's ochtends, met een knuffel en een boekje? Dan leert ze in haar bedje te blijven tot een bepaald tijdstip en kan ze ook nog even uitrusten.
     
    GDuif vindt dit leuk.
  6. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Knap van haar! Het is in het begin idd een beetje zielig, of dat lijkt zo idd. Maar vol houden nu hoor! Anders moet ze een ander moment weer deze moeilijke stap maken! Ze gaat echt vanzelf wel weer langer slapen! Ik vind al dat ze het heel goed doet!
     
    GDuif vindt dit leuk.
  7. Zonnetje19

    Zonnetje19 VIP lid

    26 jan 2019
    10.611
    8.825
    113
    Vrouw
    Zag laatst een nieuwsitem dat ze de speen naar het politie bureau brengen voor een ander kindje...kinderen gingen daar goed in mee, misschien dat proberen?
     
    GDuif vindt dit leuk.
  8. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.260
    3.497
    113
    Ik zou ook even doorzetten, je bent nu al zover en ze heeft er een mooie leeftijd voor! Onze oudste was wel een stuk jonger toen hij met de speen stopte, maar hij wende snel hoor! En uiteindelijk ging hij dus beter slapen toen het sabbelen (en dus het missen van zn speen) helemaal uit zn systeem was.
     
    GDuif vindt dit leuk.
  9. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.404
    23.913
    113
    Doorzetten! Komt echt goed!
    Ik heb hier 4 kinderen aan de speen gehad en ze zijn er allemaal cold turkey vanaf gekomen. Bij de één ging het wel iets soepeler dan bij de ander. Het duurde, denk ik, zo tussen de 1 dag en 1 week eer ze hem ook niet meer ‘nodig’ hadden.
     
    GDuif vindt dit leuk.
  10. Sopje1234

    Sopje1234 Bekend lid

    30 okt 2018
    732
    477
    63
    Doorzetten! Ze moet er toch doorheen. Misschien 's middags af en toe wat extra rusten als ze moe is. Bij onze oudste ook cold turkey en duurde het een paar dagen en toen was het over en heeft ze hem niet meer gemist, behalve tijdens een nachtelijke driftbui een maand later.
     
    GDuif vindt dit leuk.
  11. 1Hanneke

    1Hanneke Fanatiek lid

    4 apr 2014
    1.698
    423
    83
    Vrouw
    Capelle aan den IJssel
    Moeilijk maar doorzetten inderdaad!
    Dochter was hier zeeeer gehecht aan haar speen... Kostte wat meer nachten om af te kicken dan zoon. Hier in de vakantie gedaan, zodat ze niet perse vroeg op moest als ze misschien wel lang sliep.
    Misschien als ze vroeg wakker wordt, nog eventjes bij je in bed nemen en knuffelen en dat ze dan een uurtje verder slaapt?
    Hier blijkt dochter ook wel goed gevoelig voor stickers/beloningen. Bij zoon hielp/helpt dat maar matig, maar als ik dochter op een rustig moment, dus niet als ze al overstuur is, vertel dat ze een sticker of cadeautje kan verdienen werkt dat best goed als motivatie. Dus met de speen heb de eerste nacht verteld dat we de volgende dag een cadeautje zouden gaan kopen als ze zonder speen ging slapen. En later steeds aangegeven dat ze de speen nu niet meer nodig heeft, maar wel een cadeautje gekregen heeft. Of ze mag een sticker plakken als ze zonder huilen is gaan slapen, of met mij in de stoel in plaats van liggend naast haar, bij vole kaart klein cadeautje.
    Sterkte nog even, je hebt het moeilijkste vast gehad! En als ze echt oververmoeid raakt, valt ze waarschijnlijk vanzelf in slaap ergens gedurende de dag, op de bank of in de auto of dergelijke. En dan gaat in slaap vallen zonder de speen juist makkelijker als ze extra moe zijn.
     
    GDuif vindt dit leuk.
  12. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.455
    13.053
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Geen ervaring mee, maar kun je niet iets anders als alternatief geven? Bijvoorbeeld een (nieuwe) knuffel of een monddoekje oid.?
    Vooral monddoekjes kan zo lekker op gesabbeld worden tijdens het in slaap vallen :)

    Knap trouwens dat het weggeven van dr speen zonder al te veel horten en stoten ging! :thumup:
     
  13. GDuif

    GDuif Bekend lid

    22 mei 2016
    940
    170
    43
    Ow help. Het inslapen gaat eigenlijk alleen maar slechter. Slapen snachts gaat gewoon goed, wordt ook normale tijd wakker in de ochtend.

    Alleen wil ze absoluut niet naar bed. Krijsen, gillen, overstuur. Huilen huilen huilen. Zo zielig. Weet me echt geen raad ermee, krijg haar pyama niet eens aan want ze slaat en trapt om zich heen. Ze vraagt overigens nooit naar de speen,

    Uiteindelijk bij haar in bed gaan liggen en daar blijf ik dan tot ze slaapt. Kan meestal na tien minuten wel wegsluipen.

    Is dit op zoek naar geborgenheid? Ze ging altijd vrolijk naar bed, dit is ontzettend nieuw. En de eerste nachten zonder speen had ze dit niet. Is nu twee avonden zo.

    Nieuw knuffeldoekje heeft ze al gekregen. Helpt ook niet echt.
     
  14. Sopje1234

    Sopje1234 Bekend lid

    30 okt 2018
    732
    477
    63
    Vervelend! Sterkte !
     
  15. Suuzan

    Suuzan Fanatiek lid

    21 dec 2013
    1.804
    654
    113
    Het is super moeilijk, maar je doet het echt goed hoor! Het is waarschijnlijk ook een combinatie van speen weg en baby erbij. Is de baby toevallig beneden als zij naar bed gaat? Want misschien dat ze dan daardoor ook niet naar bed wil en bij jullie wil blijven.
     
  16. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.747
    15.178
    113
    Zou dit niet toeval kunnen zijn en los van de speen kunnen staan?

    Mijn dochter (wordt deze week 3) is al ruim een jaar van haar speen af maar is ook zo’n anderhalve week enorm overstuur bij het naar-bed-gaan ‘s avonds geweest. Begon al bij het avondeten “ik wil zometeen niet slapen, ik wil beneden blijven”... Daarna met douchen, pyjama aantrekken, etc, veel verdriet, geschreeuw, etc. In slaap vallen ging moeizaam, maar de nacht verder probleemloos. Een beetje zoals jij ook omschrijft dus ;)
    Als ik een beetje om mij heenvraag hoor ik dat veel moeders dit herkennen van rond de 3e verjaardag.
    Hier is ze sinds gisteren over naar een groot bed en er lijkt nu niets meer aan de hand te zijn.....
     
  17. PerfectLittleTwin

    PerfectLittleTwin Bekend lid

    11 jul 2018
    578
    577
    93
    Vrouw
    Onze zoon was z'n beetje verslaafd aan de speen. Wij hebben het boek stoppen met foppen gebruikt. En voor het inleveren van de speen kreeg hij een knuffeltje... (fopmuis).. Het verbaasde mij hoe goed dit ging, want nu vraagt hij wel steeds waar z'n fopmuis is als deze niet in bed ligt.. Dus misschien een knuffeltje uitzoeken samen, die ipv speen..

    En zoals je vermoeden al zei. Ik denk indd dat ze haar speen gebruikte als ze wakker werd.
     
  18. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.690
    14.044
    113
    Die van ons was er na een paar dagen vanaf. Geloof dat ze nog een week wel eens gevraagd heeft om dr speen. Was ook de 3 al gepasseerd en een enorme speenverslaafde, bij tijden ook overdag als ze niet fit was.

    We hadden het er al over gehad dat het een keer moest gebeuren. Nog geen twee dagen later gooide dr speen onderweg weg terwijl ze in de wagen zat. (ja 3 jaar en in de wagen, maar lange stukken lopen voor simpele boodschap en ik heb BI en zij vond t wel prima, gelukkig, tot eergisteren dan)

    Normaliter zit die met een haarbandje om dr gordel gelust, toen een keer niet en ze was gewaarschuwd dat ze m goed vast moest houden. Achter de wagen opgepakt dus "die was weg". Wel wat huilen maar ze had m zelf weggegooid. Draaide wel weer bij en voorbij komende hondjes die ze mocht aaien en bezoek aan de bakker leidde mooi af. Thuisgekomen uit t zicht alle spenen van de bekende plaatsen weggehaald en in onze jaszakken gedaan (met rits). Achterlijk was ze niet nog geen 5 minuten later kwam ze bij mij in de koelkast loeren en dook gelijk in t bakje waar normaliter spenen lagen.

    Avond was wat moeilijk (nachten waren al bal omdat ze sinds tweede kerstdag elke keer wakker werd vanwege een of andere "slak" in dr kamer (vermoedelijk flixotide bijwerking geweest)). Elke keer rustig herhaald dat ze dr speen had weggegooid en dat papa en mama geen speen meer hadden maar dat ze een hele grote meid was en zonder kon. Uiteraard wist zij uit een of andere hoek alsnog een speen te vinden maar die "verdween" ergens spontaan met spelen en leverde wel wat vraagtekens maar zette ze zich overheen...aanbod van schilderen was prima afleiding.

    We zijn nu een paar weken verder, spraak is echt ENORM vooruit gegaan. Speen wordt hier niet gebruikt als woord ("rubber ding", "tuf" gebruiken wij, woorden die zij niet eerder gehoord heeft rondom die speen). Ze vraagt er niet meer om en de nachten zijn nog steeds wisselend succes maar meer om andere redenen denk ik. Afgelopen 2 dagen valt ineens op dat ze een onuitputtelijke energie heeft, dermate dat wij echt iets hebben van "wat is diiiiit?!? zit er redbull in dr drinken ofzo?". Dus volgens mij zitten we gewoon weer in een "fase" van een of ander wat niet speen gerelateerd is.

    Ze is wel enorm sticker gevoelig, dus voor elke nacht goed slapen krijgt ze een sticker en bij bepaalde punten doen we dingen als balonnengevecht, ijsje eten, klein cadeautje en na 30 stickers is t een groot cadeautje (baby annabel ligt al klaar). Een nachtmerrie, ziekte, verdriet oid staat er los van, dat mag, er is dan gewoon wat. Ging hier meer om t complete arsenaal aan dansjes, liedjes, voorlees festijnen en gewoon de kuienlatten nemen uit dr kamer etc van 03:00 tot 07:00 omdat zij vond dat t speeltijd was.
     
  19. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.082
    5.270
    113
    Doorzetten, mijn dochter was bijna 3 en zwaar speen verslaafd. Paar nachten was ze er van ontdaan maar daarna ook klaar. Blijven herhalen waar de speen is en waarom het weg is. En daarna mocht ze een cadeautje uitzoeken.
     
  20. elliepellie

    elliepellie Fanatiek lid

    28 jun 2014
    1.887
    1.011
    113
    Vrouw
    Pedagogisch medewerkster
    Venlo
    Ritueel kan helpen. Bij mijn oudste hebben we alle spenen op een bootje geladen en de Maas op gestuurd. Zou naar “kindjes gaan die wel een speen nodig hebben”. Sindsdien was hij volledig van de speen af en heeft er nooit meer naar gevraagd
     

Deel Deze Pagina