Gastouderclubje

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door tuc, 14 sep 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Korenbloem86

    Korenbloem86 Fanatiek lid

    1 mrt 2013
    1.659
    984
    113
    Ik heb afgelopen week de tarieven van gastouders op een rijtje gezet, gemiddelde was €5,39. ik moet mijn vraagouders zo nog even mailen dat ik naar €5,35 ga (10 cent omhoog). Heb nog nooit het uurtarief verhoogd terwijl ik gastkindjes had.
    3 jaar geleden heb ik wel het tarief verhoogd, maar met ingang van nieuwe gastkindjes. De gastkindjes die ik al had, zouden nog 3-4 maanden blijven en dan naar school gaan, dus dat heb ik toen zo gelaten.

    Kreeg vorige week de vraag of ik vanaf maart een zwangerschapsverlof wil doen. Had net de week ervoor gezegd dat ik het wel fijn zou vinden als ik zoiets zou kunnen doen (begin) 2020. Hoop dat ik daar snel wat van hoor.
    De tijdelijke gastkindjes die ik nu heb, blijven nog wat langer. Het herstel van hun vaste gastouder gaat wat minder vlot dan gedacht.

    Dinsdag kwamen er 2 mannen om de dakgoot schoon te maken, ze kwamen echt net aan toen ik met de (gast)kindjes thuis kwam. Vraag het oudste gastkindje (bijna 3 jaar) "Wat ga je doen meneer?" Begint die man een heel verhaal te vertellen dat het dak vies is en sinterklaas dan gaat vallen. Terwijl de ene man boven op de ladder stond, hebben mijn dochter en het gastkindje al die tijd met die tweede man staan praten over sinterklaas, het paard, het dak. Zo leuk. Toen de mannen weggingen, waren de kindjes ervan overtuigd dat het pieten waren, want ze hadden vieze handen. Het eerste wat 's avonds aan de ouders verteld werd, was dat er 2 echte pieten waren geweest die ons dak hadden schoongemaakt voor sinterklaas:).

    Vanochtend naar de pietendans in het buurthuis geweest. Ook erg leuk.
    Ik heb zo'n gymmat van de Ikea die haal ik elk jaar rond sinterklaas van zolder en dan doen we thuis pietengym. Heel simpel, maar ze vinden het onwijs leuk: kussens op de mat, soms een doos die een schoorsteen moet voorstellen en waar ze kadootjes ingooien.
     
  2. Korenbloem86

    Korenbloem86 Fanatiek lid

    1 mrt 2013
    1.659
    984
    113
    Van mijn vaste oppasgezinnetje kreeg ik gisteren een kerstpakket. Echt leuk, ze hadden voor ons allemaal iets lekkers er in gedaan; voor mij lekkere chocola, voor mijn man nootjes, voor de kinderen chocomel, hagelslag en sap. Verder nog ragout en ragoutbakjes.

    In mijn vorige woonplaats had ik ook één oppasgezinnetje dat elk jaar met kerst een kerstpakket gaf.

    Zijn jullie nog verwend?

    Ik heb nu in de vakantie 'half' vrij. De tijdelijke gastkinderen komen alleen volgende week 1 dag (ipv 2x per week), mijn vaste gastkindjes komen wel 'allemaal', dus hoef totaal 5 dagen te werken in de vakantie. Mijn eigen kinderen vinden het toch altijd wel leuk als er kinderen zijn om te spelen en doordat er speelmaatjes zijn, maken (met name mijn dochters) veel minder ruzie met elkaar, dus dat is ook erg fijn.

    Afgelopen week had ik weer een kennismakingsgesprek, ook voor tijdelijke opvang (zwangerschapsverlof van een andere gastouder). Vraagt mijn middelste dochter 's middags of ik die kindjes wil bellen want ze wil nog met ze spelen. Goed teken.
    Ze heeft ook een keer NEE (echt uit de grond van haar hart) gezegd toen ik een kennismakingsgesprek had gehad en vroeg of die kinderen nog een keer mochten komen spelen. Maar zowel die moeder, de bemiddelingsmedewerker van het gob en ik hadden gemerkt dat de klik tussen de kinderen er inderdaad niet was.
    Maar vind het daarom altijd wel fijn om het ook bij mijn eigen kinderen na te vragen, zij zitten tenslotte toch een groot deel van de dag met "mijn werk opgescheept".

    Alvast fijne feestdagen allemaal!
     
  3. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.525
    113
    Leuk, die kerstcadeautjes!

    Hier van 1 gezin een plantje en van een ander een zelfsamengesteld kerstpakketje, voor elk gezinslid iets erin.

    Ik werk ook weinig de komende 2 weken.
    1 kindje a.s. maandag en dinsdag de hele dag. Op maandagochtend nog 1 kindje.
    En de week erna alleen maandag en donderdagochtend een kindje.
     
  4. CindyJessie

    CindyJessie Bekend lid

    21 mei 2012
    802
    15
    18
    Wat leuk zeg, zo'n kerstpakketje!
    Ik heb van 1 gezin een cadeautasje met bonbons en een douchefoam gehad.
    En van een ander gezin een kerstkaart.
    Deze week lekker vrij, volgende week wel open. Behalve op woensdag natuurlijk.
     
  5. Korenbloem86

    Korenbloem86 Fanatiek lid

    1 mrt 2013
    1.659
    984
    113
    Hoe is het dames?

    Ik heb sinds de kerstvakantie een dag minder werk. De geopereerde gastouder is weer begonnen, dus die kinderen gaan nu 1 dag naar hun 'oude' gastouder. Deze donderdag zijn ze bij mij voor het laatst, dan zijn ze helemaal over naar hun gastouder.
    Dan februari even wat rustiger, in de voorjaarsvakantie wel 3 dagen reserve-opvang voor ook 2 kindjes. En vanaf half maart inderdaad het zwangerschapsverlof van een andere gastouder.

    We zijn nu bezig met het thema "Winter", (liedje: Het is winter, bibber, bibber). De wanten, muts en jas zijn al geknutseld.
    Vorig jaar hadden we thema vogels in de winter en hebben we van papier een vogelhuisje gemaakt, vogels bij geverfd en natuurlijk vogelvoer gemaakt voor de vogels.

    Zal later de foto's maken/zoeken en in het knutseltopic zetten.

    Laten jullie de kinderen al zelf knippen? Mijn dochter van 3 knipt al best een tijd. Kan uren bezig zijn met papier in kleine stukjes knippen, opplakken en dat weer in stukjes knippen.
    Had laatst een oppaskindje dat 3 maanden jonger is dan mijn eigen dochter laten knippen (was de bedoeling tenminste), maar het kind wist niet eens hoe ze een schaar vast moest houden. Was echt verbaasd, mijn oppaskindje van 2,5 jaar weet dat toch echt wel en knipt ook al een eind weg.
     
  6. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.525
    113
    Hier wordt ook veel geknipt. Zeker sinds ik van de kleuterjuffen van mijn zoon hoorde dat er amper kindjes kunnen knippen in groep 1.
    Wij hebben nu ook thema winter. Raammozaïek en gesmolten sneeuwmannen geknutseld.
    Volgende week vogelcupcakes maken.

    Ik heb morgen een kennismaking voor een nieuw babytje.
     
  7. Ella1988

    Ella1988 Fanatiek lid

    7 jun 2018
    1.047
    674
    113
    Hallo allemaal! Ik werk niet als gastouder, momenteel als pedagogisch medewerker. Vind het wel gezellig om te kletsen over thema's enzo! Maar alleen als dat mag hoor haha, het is tenslotte het gastouder clubje :p
     
    tuc vindt dit leuk.
  8. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.525
    113
    Tuurlijk
     
  9. sneeuwklokje22

    sneeuwklokje22 Niet meer actief

    Wij hebben onze garage zo goed als af en start 2 maart met het opvangen van kindjes. Hoewel de ggd nog langs moet komen heb ik al een paar aanmeldingen :)
    Op maandag heb ik er 6 op dinsdag 4, op woensdag nog 0 en op donderdag 3. Gebruiken jullie ook ergens een berekening voor hoeveel kindjes van welke leeftijd je mag hebben? Ik gebruik nu in de kinderopvang nog 1ratio.nl maar ik las dat het in de gastouder opvang weer iets anders werkt.
     
  10. Korenbloem86

    Korenbloem86 Fanatiek lid

    1 mrt 2013
    1.659
    984
    113
    Die website kende ik nog niet. Toen ik begon, heb ik een map gekregen van het gastouderbureau en daar stond de verdeling in, volgens mij is dat nog niet veranderd.
    Maximaal 2 baby's tegelijk aanwezig (tot 1 jaar).
    Maximaal 4 kinderen onder de 2 jaar.
    Maximaal 5 kinderen onder de 4 jaar.
    Maximaal 6 kinderen, waarvan er minimaal 1 ouder dan 4 jaar moet zijn.

    Ik ben 1x in overtreding geweest; opvang zou april beginnen, mijn dochter zou 2 april 1 jaar worden, ik ving daarnaast ook nog een baby van 6 maanden op. De nieuwe baby (4 maanden) zou ergens in april beginnen, moeder werkte onregelmatig, dus ik dacht dat kan wel, kans is dan klein dat ze 1 april ook nodig hebben. Die hadden ze dus wel nodig. Geen GGD geweest, maar helemaal lekker zat ik niet die dag. Maar ergens wel bizar, want een dag later (de eerste verjaardag van mijn dochter) was er qua zorg echt niets anders dan de dag ervoor.
    Afgelopen zomer werd ik gebeld voor reserve-opvang (2 dagen na de eerste verjaardag van mijn zoontje), bleek een tweeling te zijn die 10 dagen ouder was dan mijn zoontje. Dat kon toen dus gewoon, twee weken eerder had niet gemogen.

    Heb toevallig vorige week de vraag bij mijn gob's neergelegd. Ik was gebeld voor vakantie-opvang in de voorjaarsvakantie. Voor 1 dag kom ik over het kindaantal heen (leeftijden zijn; 0, 1, 1, 2, 2, 3, 5 jaar), dus heb geregeld dat onze zoon (1 jaar) of jongste dochter (3 jaar) een dagje naar oma kan, helemaal netjes qua kindaantal.
    Nu heeft mijn oudste dochter een lichamelijke handicap, kan niet lopen (alleen met rollator), heeft hulp nodig bij de wc, moet geholpen worden bij eten en drinken. Motorisch is ze vergelijkbaar met een baby van 10 maanden (verstandelijk is er niets aan de hand, is het gewoon een (bijna) 6-jarige). Maar de GGD kijkt alleen naar kalenderleeftijd, en niet naar de ontwikkelingsleeftijd. Want ik zou het veel handiger vinden als die dag mijn oudste dochter uit logeren is, mijn tweede dochter kan zelf naar de wc, hoef ik niet te helpen met eten en drinken.
    De gob's vonden het eigenlijk ook wel krom en snapten mijn redenatie, maar kalenderleeftijd is makkelijk te controleren, dus vandaar toch kalenderleeftijd.

    @Alyssa2014, ik zie dat de GGD nog langs moet komen en je 2 maart wil starten. Is dat de datum dat de kindjes ook al komen, of komen ze later? Ik heb begin oktober 2018 de GGD op controle gehad (ivm verhuizing naar andere woonplaats) en heb er toen wel wat druk achter moeten zetten omdat het eerste kindje 6 november zou starten en dan moet je natuurlijk wel in het LRK staan. Er zijn gelukkig GGD-medewerkers die snel hun verslag klaar hebben, maar er zijn er ook die er langer over doen. En dan kan 5 weken wat krap worden.
    Maar leuk dat je al zoveel aanmeldingen hebt. De eerste week/weken zijn wel vermoeiend hoor, wennen aan nieuwe kindjes.
     
  11. Ella1988

    Ella1988 Fanatiek lid

    7 jun 2018
    1.047
    674
    113
    Zijn jullie ook bezig met moppereend? Ik vind het zo een leuk boek om mee te werken!
     
  12. Korenbloem86

    Korenbloem86 Fanatiek lid

    1 mrt 2013
    1.659
    984
    113
    Niet zelf mee bezig. Donderdag ben ik wel naar het peuteruurtje in de bieb geweest, was vanwege de voorleesdagen. Daar werd Moppereend voorgelezen (en een boek dat mijn gastkindje uitkoos). Daarna een kleurplaat van Moppereend kleuren en ze mochten nog op de foto met moppereend (zo'n greenscreen, ze mochten zelf hun achtergrond kiezen. Gastkindje staat met een boze Moppereend op de foto, dochter met een spetterende Moppereend).
    Morgen is er in het buurthuis een knutselmiddag, mogen ze Moppereend knutsen, dus dan ga ik ook heen. Ik zoek de "Moppereend-activiteiten" dus op, maar ben er verder niet mee bezig.

    Donderdag (en vrijdag) staakt de school van mijn dochter (en dus ook van klasgenootje dat ik op maandag en donderdag opvang). Moet nog even wat bedenken wat we dan kunnen doen.
    Volgende week een studiedag, dan gaan we naar de MonkeyTown. Met studiedagen altijd lekker rustig. Moeder van het klasgenootje vond dat zo leuk, gaan zelf nooit, omdat het meisje het niet leuk vindt om "alleen" te spelen, maar nu hebben ze elkaar om te spelen.

    Gastkindjes liggen nu allemaal op bed, oudste meisje is niet helemaal fit, dus die heb ik gelijk met de kleintjes op bed gelegd, rustig ochtendje. Dacht dan begin ik alvast met klaarmaken voor de belastingdienst (nou ja, voornamelijk de uitgaven op een rij zetten. Ik gooi al mijn bonnetjes (privé en gastouderopvang) altijd in een la en dan is het af en toe nodig om ze uit te zoeken:confused:), ontdek ik net dat Jan Pellegrom met pensioen is, daar haalde ik altijd mijn informatie vandaan. Voor de aangifte van 2019 (die we binnenkort dus moeten doen) staat het er nog op, maar volgend jaar 'moet' ik het zelf doen. Vond het altijd wel fijn om zijn formulieren te gebruiken om te controleren of ik alles had gehad en geen aftrekposten was vergeten.

    Doen jullie zelf de belastingaangifte of laten jullie het doen? Wij laten al sinds 2006 onze aangifte door een vriend/kennis doen die een administratiebedrijf heeft. Op een gegeven moment is hij ook de jaarrekening erbij gaan doen. Ieder jaar denk ik weer, volgens mij is het echt niet zo moeilijk en kan ik het ook best zelf, maar voor het vriendentarief dat hij rekent, vind ik het ook wel zo makkelijk dat het wordt gedaan.

    Bonnetjes van 2019 en van deze maand zijn inmiddels weer uitgezocht:).
     
    Ella1988 vindt dit leuk.
  13. sneeuwklokje22

    sneeuwklokje22 Niet meer actief

    Ja ik ben ook benieuwd of dat goed komt... het gastouderbureau zei dat ik 1 maart gewoon kon starten dus we zullen het zien, eerst die leuke lege aan de gemeente betalen .
    Nog een vraagje hè, stel mijn dochter neemt voor een uur een vriendje mee naar huis om te spelen. Telt dit vriendje dan als extra kind? Maken jullie ook gebruik van camping bedjes? Het gastouderbureau benadrukte dat er echt alleen dat dunne matje in mag. Tenzij anders overeengekomen met ouders. Hebben jullie dat ook?
     
  14. sneeuwklokje22

    sneeuwklokje22 Niet meer actief

    En hoe doen jullie dat met kinderen naar school brengen? Ik breng en haal alleen mijn dochter. Hebben jullie een duowagen of iets dergelijks?
     
  15. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.440
    1.685
    113
    Nee geen campingbedjes, ik vind dat niks. Heb een duo bed en ledikantjes voor de kinderen
    Yep vriendjes tellen mee, dus kan alleen op rustige dagen. Eigen kind telt trouwens vanaf 10 niet meer mee, maar vriendjes nog steeds wel.

    Succes met wachten tot je kan starten!
     
  16. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.440
    1.685
    113
    Duowagen, vierlingwagen en een bakfiets. Ben van alle gemakken voorzien ;)
     
  17. Korenbloem86

    Korenbloem86 Fanatiek lid

    1 mrt 2013
    1.659
    984
    113
    #57 Korenbloem86, 30 jan 2020
    Laatst bewerkt: 30 jan 2020
    Ja, elk kind in huis telt mee (eigen kinderen tot 10 jaar). Dus ook het vriendje van je kind, ook het kind van de buurvrouw die even koffie komt drinken (zomers zitten we regelmatig met een heel stel buren en kinderen in de speeltuin te kletsen en wat te drinken terwijl alle kinderen met elkaar spelen).

    Ik heb nog campingbedjes, maar die gebruik ik zelden. Heb een aantal jaar geleden duobedjes overgenomen, dus die gebruik ik. De baby's liggen in het bovenste bedje. Binnenkort heb ik een dag dat er 3 kinderen onderin moeten, dan pak ik even een campingbedje erbij. Ouders hebben inderdaad een formulier ingevuld of hun kind wel/niet in een campingbedje mag (met alleen dat matje, hoeslaken erom heen en natuurlijk een dekentje).

    Ik ga met de bakfiets naar school. Heb 2 babyschalen, 2 peuterschalen (afhankelijk van de leeftijd of ik de baby- of peuterschaal gebruik) en dan nog een bankje waar nog 2 kinderen op kunnen zitten en een stoeltje achterop. Totaal kan ik zo 5 kinderen meenemen. 2 weken geleden heb ik een tweelingbuggy aangeschaft, die past ook in de bakfiets waardoor het iets makkelijker is geworden om met de bakfiets naar de kinderboerderij te gaan.
    Bij regen of als ik 6 kinderen heb, ga ik met de auto, we hebben een 7-zitter.
    Op school zie ik ook een aantal gastouders die een vierlingwagen hebben, maar die wonen op loopafstand van school (ik niet).
     
  18. Korenbloem86

    Korenbloem86 Fanatiek lid

    1 mrt 2013
    1.659
    984
    113
    Ik had trouwens al een tweelingwagen, daar kunnen ook 2 babywiegjes/bedjes in, maar ook zitjes voor iets oudere kinderen (dus ook weer afhankelijk van de leeftijd of ik de wiegjes of zitjes erin heb). Maar die kan niet zo klein en compact opgevouwen worden, vandaar dat ik nu ook een tweelingbuggy heb gekocht.
     
  19. sneeuwklokje22

    sneeuwklokje22 Niet meer actief

    Bedankt voor je antwoorden. Ik ben al opzoek naar een duowagen maar daar dek ik de rit niet mee.. op maandag heb ik 4 kindjes die nog niet dat stukje kunnen lopen dus ik moet even een andere oplossing bedenken. Dan kan mijn dochter beter met iemand anders meelopen. Ik was opzoek naar een 4zits wagen maar die vind ik nog erg duur en tweedehands hier niet te vinden dus dan maar even een andere oplossing. Ik heb mijn uurtarief vast gesteld op 5.90, daar bovenop is 0.75 cent voor het gastouderbureau per uur. Behoorlijk bedrag nog, zitten jullie ook allemaal bij een gastouderbureau?
     
  20. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.525
    113
    Wat betreft vervoer is mijn kiddybus zo ideaal. Kunnen ze allemaal in.
     

Deel Deze Pagina