Prematuur en borstvoeding

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Mini25, 4 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mini25

    Mini25 Niet meer actief

    Onze dochter is bijna 4 weken geleden met 35 weken geboren door middel van een keizersnede ze woog 2300 gram.

    Ik ben direct in het ziekenhuis begonnen met het ritme aanleggen, kolven en bij voeden met afgekolfde melk. In het ziekenhuis had ik niet veel te doen, dus daar zat is goed in het ritme.

    Maar toen ik thuis kwam, werd door de kraamzorg gezegd dat m’n melkproductie goed genoeg op gang was om haar volledig aan de borst te gaan voeden. Dit resulteerde erin dat we na een week weer in het ziekenhuis terecht kwamen omdat onze dochter (achteraf gezien) te weinig aan de borst dronk en hierdoor haar temperatuur niet meer goed kon regelen. Ook mijn melk productie was hierdoor flink achteruit gegaan. In het ziekenhuis ben ik toen gelijk weer gestart met een strakke schema aanleggen, kolven en voeden met afgekolfde melk (iedere 3 uur, behalve in de nacht).

    Nu ik weer thuis ben, begint het me op te breken. Ik wil niet ‘opgeven’ omdat ik weet dat het voor een prematuur nog belangrijker is om borstvoeding te krijgen en daarnaast heb ik al zoveel tijd geïnvesteerd dat ik wil doorzetten.

    Ze weeg nu zo’n 2700 gram en ik vraag me af òf en wanneer ze volledig uit m’n borsten zal drinken. Moet ik wachten tot ze +/- 40 weken zal zijn (volgende week) of dat ze rond de 3000/3500 gram is? We hebben het al 2 dagen geprobeerd om weer volledig uit de borst te laten drinken (op verzoek) een hele dag, maar dan valt ze af. Van voor- en na een voedingsmoment wegen word ik knettergek, dus dit beperken we tot 1x per dag.

    M’n schema is nu ongeveer zo, kan wel eens iets afwijken hoor :)
    02.00 - Afgekolfde melk 55 cc (fles)
    05.00 - Afgekolfde melk 55 cc (fles) en kolven
    08.00 - Aanleggen en afgekolfde melk 40 cc
    11.00 - Aanleggen en kolven
    14.00 - Aanleggen en afgekolfde melk 40 cc
    17.00 - Aanleggen en kolven
    20.00 - Aanleggen en afgekolfde melk 40 cc
    23.00 - Afgekolfde melk 55 cc (fles) en kolven

    Heeft iemand hiermee ervaring? Of tips? Motiverende verhalen?
     
  2. Pien86

    Pien86 Bekend lid

    3 sep 2018
    710
    686
    93
    Vrouw
    Wow wat knap dat je het nog volhoudt want dit is zwaar!! Hier een positief verhaal: een vriendin van mij is met 36 weken bevallen en haar dochter kon ook niet volledig uit de borst drinken. Mijn vriendin had een schema vergelijkbaar met jou. Ze merkte het vanzelf toen haar dochter sterk genoeg werd om langer uit de borst te drinken zonder dat ze te moe werd. Bij haar was dit na 6 weken voor 90% en na nog een paar weken 100%, maar haar dochtertje kon de eerste weken maar 1 minuut uit de borst drinken en dat gaat bij jou al beter zo te lezen, dus kan zijn dat het bij jou eerder lukt. Mijn eigen zoontje kon het met 2840 gram al goed. Ik denk dat niemand kan zeggen of en wanneer het jou volledig lukt omdat dit per kindje zal verschillen. Ik hoop dat t jullie gaat lukken en dat je het redt tot die tijd! Mijn tip: bekijk het gewoon per dag. Elke dag is er eentje. En bewaak je eigen grenzen, dat het niet ten koste gaat van alles. Dat je ernaast ook nog kan genieten van je mooie kleintje! Succes!
     
    Mini25 vindt dit leuk.
  3. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.407
    3.964
    113
    noord holland
    Toen jullie probeerden volledig aan de borst te drinken, melde ze zich toen wel zelf als ze honger had?
    Want ik zou verwachten dat ze dan eerder zou willen drinken en wat minder per keer drinkt omdat het iets vermoeiender is. En dat zou natuurlijk helemaal prima zijn, dat ze om de twee uur drinkt. Ik zou het dan iets meer aan haar over laten dan die tijden zo strak aanhouden. Voeden op haar verzoek ipv in een schema.
    Heb je al contact met een lactatiekundige gezocht voor in de thuissituatie? Zij kunnen meestal heel goed meekijken en hebben goede tips over wat handig kan zijn.
    Ik snap dat het je zo opbreekt :(. Het moet wel vol te houden zijn.
     
  4. Mini25

    Mini25 Niet meer actief

    Nee, ze meldt zich helaas niet voor voedingen. Nu nog steeds niet. Hierdoor dachten wij in eerste instantie dat ze goed uit de borst dronk, omdat ze er zolang op sliep. Helaas bleek dat ze gewoon de kracht er niet voor had. Ze heeft namelijk tot deze week veel moeite gehad zichzelf op temperatuur te houden (we zijn nog steeds met kruikjes in de weer :)).

    In het ziekenhuis liepen 2 lactatiekundige en allebei met een ander advies wat ik erg lastig vond. Ik ben nu op zoek naar iets wat qua advies bij ons aansluit en gewoon wat vergelijkbare verhalen met goede afloop eigenlijk. :)
     
  5. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    7.865
    7.809
    113
    Amsterdam
    Hier eentje gehad die geboren is met 36 weken. Ik heb hem nog een aantal weken echt a 3 uur wakker moeten maken voor een voeding. Hij dronk wel snel geheel uit de borst dus daar geen tips voor.
     
    Mini25 vindt dit leuk.
  6. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.536
    26.109
    113
    Vrouw
    #6 GroeneBomen, 4 feb 2020
    Laatst bewerkt: 4 feb 2020
    Geen prematuur maar wel kind met een nare start die bij alleen borst 100 gr per dag afviel en uitgedroogd was en is nog niet in staat goed te drinken . Hij sliep ook veel, wij dachten tevreden kindje maar gelukkig goed herkend door kraamzorg en verloskundige en kinderarts ingeschakeld. Ik kolf elke drie a vier uur, ook in nacht.

    Ik voed met tepelhoedje op advies lactatiekundige, dan komt t hoedje ver in de mond en heeft hij wel het slik reflex. Hij heeft ook moeite met aanhappen fles.

    Hier geeft man de voeding in de nacht en vroege ochtend, dan kolf ik. Zijn we tegelijk klaar :) hij doet ook de krampjes afhandeling,zodat ik kan slapen na het kolven
     
    Mini25 vindt dit leuk.
  7. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.110
    3.377
    113
    Vrouw
    op facebook zit een fijne groep borstvoedingsforum, misschien kun je daar wat tips en adviezen krijgen

    voor haar warm houden overweeg wollen rompers en/of kleertjes
    en laagjes kleding is het beste (ze moet een laagje meer aan dan jezelf) en mutsje op
    zichzelf warm houden kost ook energie

    geen premature baby, maar ook 1 die veel sliep, na 3-4 weken begon ze pas zich een beetje te melden, en begon ze zelf het ritme op te pakken, met ergens rond de 5-6 weken ging het echt vanzelf

    als je onvoldoende voeding hebt zou je boezemvriendjes kunnen proberen.
    https://www.aidulac.nl/webshop/boezemvriendjes-plus
     
    Mini25 vindt dit leuk.
  8. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.079
    286
    83
    Emmeloord
    Hier ervaring met premature tweeling en rand prematuur en veel werk ervaring.
    het duurt een paar weken voor ze alle voedingen zelf kunnen drinken. Gebruik je borst compressie tijdens het voeden? Zo help je haar de melk makkelijker binnen krijgen. Klopt het nu dat je haar elke voeding de borst geeft behalve de nacht?
    Voor energie van beide is het een aanrader om om de voeding aan te leggen. weeg haar even voor en na het voeden zodat je leert herkennen hoeveel ze ongeveer uit de borst drinkt. Geef tijdens het drinken compressie en laat voeding niet te lang duren. 10 minuten effectief drinken is fantastisch. Daarna moet de rest nog met de fles. Kost ook energie. Eigenlijk wil je met 15 a 20 minuten klaar zijn. Misschien ben je handig genoeg om tijdens het voeden de andere borst te kolven, of drinkt ze beide borsten voldoende dat je niet na kolft maar het red tot de volgende ronde. En dan alleen kolven en een fles geven. Twee handelingen zijn genoeg. Nu doe je er overdag drie. Dat is onwijs zwaar. Na de 40 weken gaan kindjes wakkerder worden en beter drinken. Nu is elke dag en elke voeding die goed gaat er 1. Schrijf ook op wat ze uit de borst drinkt. Dan zul je ook de stijgende lijn kunnen gaan zien.
    veel sterkte want het is pittig. Maar persoonlijk was het voor mij de investering waard na een paar weken. Hopelijk voor jullie ook. hou haar lekker warm. Wol werkt super!
     
    Mini25 vindt dit leuk.
  9. Mini25

    Mini25 Niet meer actief

    Wauw, dankjewel dat je (en iedereen) de moeite neemt om zo uitgebreid te reageren.

    Ik voed trouwens op advies van de lactatiekundige ook met een tepelhoedje, zonder hapt ze niet goed aan. Ik vind dit een latere zorg, hopelijk leert ze het dan nog eens af en zo niet, dan niet.

    Het warm houden gaat de afgelopen dagen eigenlijk goed. Vandaag is ze dus toch weer 80 gram aangekomen :), dat motiveert weer om door te gaan.

    Borst compressie pas ik toe op het moment ze moe begint te worden of langzamer gaat drinken, dit werkt goed.

    Ik vind voor en na een voeding wegen erg op m’n zenuwen werken. Ook heb ik een weegschaal die bijv. 2.6 kg aangeeft en helaas niet 2.634 dus voor en na wegen heeft dan ook niet veel zin.

    Probeer inderdaad haar goed uit 1 borst te laten drinken, bijvoorbeeld bij de voeding net heeft ze 10 minuten heel goed gedronken en zou ik eigenlijk nog een flesje na moeten geven. Maar ze viel in slaap en hoefde het flesje echt niet, dan laat ik het ook maar voor wat het is. :)
     
    Siepie85 vindt dit leuk.
  10. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.079
    286
    83
    Emmeloord
    Kijk goed bezig hoor! Je leert haar al aardig kennen. Via de fles geef je haar voeding die ze echt bij moet. Zo kom je gemiddeld aan de dag hoeveelheid. Jammer van je weegschaal daar heb je niks aan. tepel hoedje is een latere zorg. Eerst maar eens lekker bij jou kunnen drinken. Topper ben je mini25!
     
    Mini25 vindt dit leuk.
  11. sarah28

    sarah28 Fanatiek lid

    14 feb 2013
    3.605
    1.913
    113
    Mijndochter is met 37 wk geboren (geplande keuzersnede dus niet uit zichzelf), randprematuur noemen ze dat en ze was mini. 2490 gr en 46 cm.
    Ze drinkt wel goed uit de borst maar voir haar temp gebruik ik snachts nog steeds n kruik in haar bed en overdag een omslagdoek. Mutsjes heb ik tot de 40bwk gedaan. Hoefde niet maar ik vond t en fijn idee. Nu is ze 1 maand en heel goed gegroeid en laat ik haar vaker in gewoon dr kleertjes. Wat ik wilde zeggen us dat de temperaruur niet altijd met de voeding te maken hoeft te hebben. Ze is klein en licht en te vroeg, dat alleen al us van invloed op de temp. En gebruik je rompertjes met lange mouwen?
     
  12. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.423
    5.510
    113
    Vrouw
    Goed bezig!

    Hier kwam oudste met 36 weken, zij kon nog niet krachtig uit de borst drinken.
    Voeden, nakolven, bijvoeden via fingerfeeding, geen fles om zoveel mogelijk borst/ fles verwarring te voorkomen, en geen grote hoeveelheden. Oh en ik voedde ook met een tepelhoedje maar dat had
    ook te maken met mijn vlakke tepels.
    In de nacht kolfde ik gaf man baby te eten.
    Zo rond de 5/6 weken was baby volledig aan de borst, af en toe gaf ik nog een flesje maar ook dat heb ik losgelaten.Net als het wegen. De weegschaal de deur uit en wegen bij het cb,
    eerst 2 x per week, toen 1 x pw en toen, was het goed zo.
    Het was een investering die ik absoluut de moeite waard vond.
    Toen alles liep was dochter een heel tevreden baby die goed aan de borst dronk en groeide als kool!
    Zij was echt zo’n Michelin mannetje met heerlijke vetjes :D
     
    Mini25 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina