Ik bewaar ook in die plastic bewaarbakken maar het kaartje van de datum gaat erbij in. Als ik zie dat iets bijna op datum is gaan we het gebruiken want weg gooien vind ik zonde. Zal iets droogs zoals bakmix of kruiden een maand over datum zijn neem ik het niet zo nauw maar langer nee dan durf ik het risico niet te nemen. Ga niet voor een paar euro (wat het nieuw kost) het risico lopen dat ik ziek ervan word. Ook al is de kans kleiner dan 1%.
Maar in bakmixen zitten natuurlijk meer ingrediënten dan alleen bloem. Er zitten bv rijsmiddelen in en na verloop van tijd zullen die qua werking achteruit gaan of zelfs hun werking verliezen (niet voor niets is zo'n groot pak baking soda ook niet erg lang houdbaar). Je baksel zal dan niet goed lukken, aangezien een rijsmiddel noodzakelijk is. In veel gevallen vind ik data op houdbare producten echt onzin en kan prima nog pasta gebruiken met een THT datum van een jaar geleden, maar bij bakmixen zit er wel een belangrijke reden achter die datum m.i.
Nou ze zijn klaar en een kleintje getest. Kids vinden ze lekker, ik niet zo. Niet vies ofzo maar anders. Maar misschien ook omdat ik weet dat ze over datum zijn
Ziet er prima uit! En ach ze zullen er niet ziek van worden Ik vond laatst in de kast pakjes appelsap van 6 maanden over de datum, maar dat kan dus écht niet meer. Was enorm vies.
Nu is de grote vraag; heb je ze ooit gemaakt en gegeten toen ze niet over datum waren? Ik vind namelijk heel vaak die kant en klare mixen een beetje hmwah van smaak. Ze zien er in ieder geval lekker uit!
Ja, maar daar denkt natuurlijk niet iedereen aan. Die bakmixen zijn vooral bedoeld voor mensen die niet weten hoe ze zoiets zonder pakje kunnen maken. Ik zeg ook niet dat het een ramp is wanneer de rijsmiddelen het niet meer doen hoor, maar bedoel gewoon dat die datum er niet voor niets op staat bij bepaalde producten.
Hoe doe je dat dan met verse producten zoals groenten en fruit? Of je koopt alles voorgesneden omdat daar dan tenminste een datum op staat?
Je vroeg het niet aan mij. Maar ik eet bijv. Geen appel met een plekje erop. Een ander snijd het plekje weg ik eet die appel niet meer.
Zulk soort dingen durf ik dan dus echt niet. Vorige week ging ik biscuit deeg maken, en kwam dus ook een zak tegen die bijna een jaar over de datum was. Dan koop ik toch een nieuwe zak. Zeker als ik het aan mijn gasten geef.
Maar als je niks eet wat over de datum is, hoe eet je dan überhaupt iets waar geen datum op staat? Dat bedoelde ik meer. Wat een verspilling zeg van die appel zo zonde. Plekjes op appels willen niet altijd zeggen dat ze verrot zijn, kan ook al gebeuren wanneer ze vallen of wanneer er iets zwaars op heeft gelegen.
Oh die appel is geen verspilling, mijn man en zoon hebben er geen problemen mee dus op gaat het wel. En bij dingen zonder datum, dan gaat het bij mij vaak op gevoel. Hoe ziet iets eruit, hoe voelt het aan, hoe ruikt iets. Als ik bijv. Een zakje slamix heb en daar staat op tot gisteren houdbaar maar het ziet er nog mooi uit zonder bruine plekjes dan eet ik dat wel nog op.
Eigenlijk alleen verpakte / gesneden groente, omdat ik daarbij kan denken als dit nog niet was gesneden dan had er geen datum op gezeten en had ik het ook gegeten als het er zo uit zag. Maar dingen als vlees, broodbeleg, eieren, zuivel, pakjes drinken/koek/snoep allemaal niet.
Het is toch een droog product? Die kan je wel gewoon eten als ze over de datum zijn, zou persoonlijk dan wel kiezen voor degene die het minst lang over de datum zijn. Zelf bewaar ik alle bakspullen zoals bloem, zelfrijzend bakmeel, alle soorten suiker en andere meelachtige dingen in glazen weckpoten die luchtdicht worden afgesloten. Vooral de basterdsuiker is denk k weleens over datum geweest terwijl ik het gebruikt heb. Vers producten ben ik al voorzichtig mee als het van de dag zelf is, dat eet ik echt niet als het over de datum is.