Hoeveel gooien jullie weg aan etenswaren?

Discussie in 'De lounge' gestart door tuc, 18 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    10.783
    15.337
    113
    Vrouw
    Zoiets zou ik dus ook voorhebben.
    Zin in iets anders op een avond.
    Vlees dat vers van de beenhouwer komt en dus geen dagen mag blijven liggen, stop ik dan de vriezer in.
    Het enige probleem in vind buiten soep, vis, erwten en rode kolen bijna niets deftig uit de vriezer komen.
    Ik doe het dus ook niet meer en heb dus amper wat in de vriezer zitten.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  2. Mystiek

    Mystiek Fanatiek lid

    19 okt 2013
    2.646
    1.529
    113
    OV
    Ik heb afgelopen weekend heel veel weggegooid. Dat was allemaal spul uit de vriezer wat er al jaren in lag. Nu komen er regels mbt de vriezer: nieuwe bakjes onderop plaatsen, en alles goed labelen. Ik houd er namelijk ook niet van om dingen weg te gooien, maar ik had er met de dag minder zicht op vanaf de geboorte van onze zoon. Nu een nieuwe start.

    Over het algemeen gooien we trouwens weinig weg hoor. We plannen de maaltijden per week en houden ons daaraan. Wel kook ik een of twee keer per week voor twee dagen, en dan is het soms lastig inschatten wat je nodig hebt. Wat overblijft vries ik dan zo veel mogelijk in, of het gaat mee naar het werk voor tijdens de lunch (of, vanaf binnenkort, met mijn man voor het avondeten, aangezien hij onregelmatige diensten gaat draaien).
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  3. Mammavantwee

    Mammavantwee VIP lid

    4 feb 2019
    5.321
    4.702
    113
    Vrouw
    Daar zijn de meningen over verdeeld :p:p!
     
    Zxcvb en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  4. Mammavantwee

    Mammavantwee VIP lid

    4 feb 2019
    5.321
    4.702
    113
    Vrouw
    Wat is veel weggooien? De kindjes eten niet altijd hun bord leeg, dat gooien we weg! Korstjes geven we aan de vogels. Ik heb niet vaak dat er iets over de datum is, soms kook ik wel teveel, maar pasta enz dat bewaren we en eten we een dag later of vriezen we in. Als ik teveel bloemkool heb gekookt bijv, dat bewaren we niet.
     
  5. Marti

    Marti Fanatiek lid

    18 apr 2014
    2.323
    842
    113
    Bij ons gaat er niet veel weg. Wel korstjes van brood en kapjes. Korstjes omda onze jongste dat weigert te eten. Kapjes omdat niemand ze lekker vind ;) voorheen bewaardeik ze voor de eendjes maar sinds ik weet dat die er ziek van worden geven wij ze geen brood meer. Oud brood maken we tosti's van.
    Resjes avondeten hebben we ook geregeld maar dat bewaar ik voor de dag erna. Als lunch of voor de kinderen en dan eten wij iets watzij niet lusten. Of we brengen wat naar onze vrijgezelle buurman of buurvrouw. Zuivel en vleeswaren gaat altijd wel op. Enkele keer dat we eens wat plakjes vleeswaren overhouden. Gelukkig is mijn gezin net zo bewust bezig als ikzelf. Ik ben al zo opgevoed omdat mijn vader de oorlog heeft meegemaakt. Bij ons thuis werd helemaal zelden wat weggegooid.
     
  6. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.284
    5.511
    113
    Wij gooien nauwelijks eten weg. We doen weekboodschappen en maken boodschappenlijstjes met precies erop wat we nodig hebben.

    Kliekjes gaan allemaal in de vriezer of bewaren we voor zondag als we creatief koken. We hebben laatst het bioafval gewogen dat we max 2 kilo per week weggooien, maar dat is vooral snijafval. Sinaasappelschillen, eierschalen etc. Next step is snijafval van groenten bewaren in de vriezer om er bouillon van te maken. Dat doen we al als we kip met bot eten: van de botten trekken we bouillon. Broccoli en bloemkoolstronken moeten we ook maar gaan verwerken tot kleine stukjes. Kun je ook prima invriezen. Broodkapjes gooien we wel weg. Ik heb daar nog geen bestemming voor en om nu een paar keer per week wentelteefjes te eten of zo. Misschien opsparen voor croutons.
     
  7. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.284
    5.511
    113
    Restjes van de kinderen kun je invriezen. Alles verzamelen voor een kliekjesdag. Bloemkool kun je ook invriezen. Je kunt het weer opnieuw warm maken (bij voorkeur bakken) of anders door de soep.
     
  8. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.284
    5.511
    113
    Vleeswaren dat tegen de hbh aan zit, vriezen we in. Elke dag eruit halen wat je nodig hebt.
     
  9. Mammavantwee

    Mammavantwee VIP lid

    4 feb 2019
    5.321
    4.702
    113
    Vrouw
    Ook geprakt met aardappel er doorheen?
     
  10. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Hoe vries je dat in dan? Per plakje en waarin vries je het in? Anders krijg je het bevroren nooit van elkaar af toch?
     
  11. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Vind het geen fris idee. Kind met mond aan vork, vork in het eten en dat een paar keer achter elkaar.
     
    gitta, NiVa0230, Melief en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Mammavantwee

    Mammavantwee VIP lid

    4 feb 2019
    5.321
    4.702
    113
    Vrouw
    Ook dat indd ;)! En bedenk me net ook, het is meestal zo weinig wat er over blijft.. kunnen ze nooit nog is van eten!
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  13. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Je hoeft er toch ook niet als een politieagent bij te gaan staan? Volwassen man en een kind van rond de 12 jaar moeten dit prima zelf kunnen. pakken melk die blijven dicht de rest van de week wel goed. Open ook trouwens best lang. Sowieso drinken wij melk die niet open is geweest gerust nog 3-4 dagen na de uiterste houdbaarheidsdatum. Echt nog nooit gehad dat het niet meer goed was. Ik zou gewoon 1 liter pakken halen. Dan is het sowieso 1 pak in de 2 dagen wat ze leeg drinken. Daar zou ik dan van uit gaan bij boodschappen doen en dan 1 pak extra nemen. Ze zijn oud genoeg om zelf op de datum te letten en ze proeven het echt wel als het te lang open gestaan heeft. En dan nog, niks aan de hand.
    Daar wordt je niet ziek van. En dan gewoon de op is op regel hanteren of dat ze dan de houdbare melk pakken. of je kijkt halverwege of het op is en het aangevuld moet worden. Snap niet zo goed waarom dat met houdbare melk opgelost is? Als die pakken open zijn dan moet je toch net zo goed opletten of het nog te drinken is?

    En vleeswaren na 3-4 dagen vreemde kleur en geur? Dan zou ik op zoek gaan naar een andere slager of je koelkast even goed nakijken wat dat moet niet kunnen. Of misschien andere manier van bewaren?
     
  14. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Hier wordt nauwelijks wat weg gegooid. Brood wordt gebruikt voor tosties of gaat naar de dieren. Fruit gaat door de smoothies. Vlees/vleeswaren/brood gaat na aankoop meteen de vriezer in en ik haal eruit wat ik op dat moment nodig heb. Vleeswaren in de koelkast op? Dan een nieuwe uit de vriezer.
    Kliekjes gaan de vriezer in.

    Melk/yoghurt enz drinken we als het dicht zit nog gerust een paar dagen na de uiterste houdbaarheidsdatum. Verder goed gebruik van ogen/reuk en smaak. En niet teveel klaarmaken en opscheppen.
     
    Vogelinnetje vindt dit leuk.
  15. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    #95 GossipGirlxoxo, 19 feb 2020
    Laatst bewerkt: 19 feb 2020
    Dat is het probleem, opletten of een pak al open is of niet, dat gebeurt niet. En over datum gaat het gewoon weg, zal best dat het nog kan maar ga geen enkel risico lopen. Met de houdbare melk is het opgelost doordat er 1 of 2 pakken in de koelkast staan en als die (bijna) op zijn gaan de volgende er pas in. Ik doe 2x per week boodschappen en als ze periodes hebben van een liter per persoon per dag dan hebben ze wel heel lang pech met op = op. Nu kan ik een flinke voorraad meenemen en grijpt nooit iemand mis.
    En wat betreft dat vleeswaren, dat is heel normaal bij vers. In de supermarkt gaan er allemaal conserveringmiddelen bij zodat het langer goed blijft. Misschien dat dingen als gekookte worst langer vers blijven maar filet, ossenworst, leverworst, rosbief enz blijven gewoon niet langer goed na openen. En ik hoef echt geen andere slager ben zeeeeeer tevreden over zijn lekkere producten!

    Edit. Volgens het voedingscentrum is vleeswaren na openen 3 tot 5 dagen houdbaar. Rauwe voedingswaren korter dan bijv. Gekookte varianten.
     
  16. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.284
    5.511
    113
    Ja hoor, kan allemaal prima
     
  17. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.284
    5.511
    113
    Bij ons is het vaak maar 1 of 2 plakjes. We kopen niet veel vleeswaren.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  18. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    Hier precies hetzelfde. Gelukkig eten onze kippen zo'n beetje alles, maar het blijft zonde.
     
  19. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Wij gooien erg veel weg. :|
     
  20. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ik ga het ook niet meer doen als binnenkort de vriezer helemaal is doorgelopen. En dingen als soep en pastasausen moet ik ook beter gaan labelen. Voor de rest ligt de vriezer vol met brood (daar heb ik wel een systeem in) en frituurspul en dat haal ik pas bij als het andere op is dus daarvan weet ik dat niets er maanden in zal liggen. Voorheen nam ik regelmatig voorraden vlees mee maar eerlijk uit de vriezer is toch minder lekker dan vers.
     

Deel Deze Pagina