Hoeveel gooien jullie weg aan etenswaren?

Discussie in 'De lounge' gestart door tuc, 18 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.217
    3.657
    113
    Omdat we allemaal niet van hetzelfde houden en graag wat variatie en keus willen. Ja ik zou waarschijnlijk een half ons per soort kunnen kopen ipv een ons maar dan moet het apart gesneden worden bij de slager. En dat is me inderdaad dan teveel tijd en moeite dus dan inderdaad het weggooien voor lief
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  2. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.217
    3.657
    113
    Wow, met hoeveel personen zijn jullie? 20 liter melk is echt heeeeel veel
     
  3. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.221
    11.892
    113
    Vrouw
    Haha, met 9, waarvan er 8 melk drinken en 1 karnemelk:D
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  4. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Dat is wel een beetje het nadeel van het laten bezorgen van de boodschappen. Toen ik dat nog niet deed lette ik in de winkel echt op de datum en pakte de langst houdbare. Nu krijg ik van de AH ook wel eens een pak vla die nog 5 dagen houdbaar is. Het is dat we nu houdbare melk hebben maar weet niet hoe dat was gelopen met datums als ik dat ook laat bezorgen.
     
  5. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.217
    3.657
    113
    o ok... dan klinkt het al iets minder veel haha
     
    Zxcvb vindt dit leuk.
  6. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.217
    3.657
    113
    Daarom ben ik met bezorgen overgestapt van AH naar Jumbo, alles is veel verser
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  7. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.871
    42.726
    113
    Jammer, ik vind een stuk bewustwording hierin echt belangrijk. Ook naar de kinderen toe. Ze houden er niks aan over om eens 2x hetzelfde op brood te doen.
     
    Liekje81, Marti, citroenrasp en 2 anderen vinden dit leuk.
  8. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.646
    555
    113
    Hier word echt heel weinig verspild.
    Maaltijden die ingevroren zijn geweest vind ik vaak niet lekker dus ik kook vaak precies genoeg of we eten het binnen 1 of 2 dagen weer op.
    Soep en saus vries ik wel in als dat nodig is. Vlees en vervangers vries ik meteen in (aanbiedingen). Ik kijk dus met het eerstvolgende weekmenu wat er in de vriezer ligt en daarop baseer ik de boodschappenlijst. Fruit gaat altijd goed op en groenten dus ook.
    Brood ligt ook standaard in de vriezer.

    De kinderen leren we; wat je opschept eet je op. Wat in de pan zit kan bewaard worden en wat op je bord ligt niet meer.
    Ook weten ze heel goed dat bv voor vlees een levend wezen is gestorven en dat je dat dus niet zomaar weggooit. (alleen man en oudste eten vlees ivm aankomen).
    En dat alle eten en drinken geld kost en niet zomaar komt aanwaaien. Geniet er dus van of waardeer de voedingsstoffen.

    Veel keuze mbt broodbeleg daar doen we niet aan. Kost teveel geld en ze leren maar te eten wat er is. Is het favoriete beleg op dan pak je wat anders.
    (lijkt streng allemaal maar we doen ook weleens luxe en dan mogen ze zelf hapjes kiezen etc. Die gaan dan dezelfde dag op.)

    Als ik al eens wat weggooi is het als ik bv van schoonmoeder fruit krijg. Dat kocht ze dan dagen ervoor in de aanbieding en is al zacht of overrijp als we het krijgen.
    Of restjes eten wat al uit de vriezer komt en al is opgewarmd. Dat warm ik dus geen tweede keer op.
     
    Elsss vindt dit leuk.
  9. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.217
    3.657
    113
    #169 sidmick, 20 feb 2020
    Laatst bewerkt: 20 feb 2020
    Het gaat ook niet om 2x hetzelfde op brood hebben, zo verwend zijn ze heus niet, maar om allemaal een andere smaak hebben en dus niet binnen een dag of 3/4 een ons p.p.op te maken. En ze hoeven van mij niet iets te eten wat ze niet lekker vinden. Bovendien heb jij toch ook de ene week trek in ham en de andere week trek in snijworst?! Maar ik steek ook hand in eigen boezem, ik hoef echt niet 3 dagen hetzelfde op al mijn boterhammen net zo goed als dat ik niet 2 dagen hetzelfde avond eten eet. Echter het gaat niet om hele pakken die weg gegooid worden maar om een paar plakjes per week
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  10. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.646
    555
    113
    Ongeveer 1x per week halen we een box van Too Good To Go. De kinderen vinden het elke keer weer een verrassing. En we proberen daardoor nieuwe dingen uit. Ik vind het heel leuk om op een creatieve manier een maaltijd te creëren van de dingen in de box.

    Binnenkort krijgen we gasten in het weekend. Dan haal ik een box bij de bakker zodat ik keuze aan brood heb. Wat ik niet op maak krijgen zij mee.
     
  11. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.747
    736
    113
    Wij gooien ook niet veel weg, de groene kliko gaat in de winter alleen aan de straat omdat het er anders te lang in zit maar vaak zit er maar een klein laagje in.
    Wat over is vriezen we in en eens in de zoveel tijd hebben we ‘restjes dag’. Iedereen kiest dan wat hij lekker vind en de raarste combinaties worden dan soms gekozen.
    Fruit dat te zacht is wordt gebruikt in smoothies, brood voor tosti’s of wentelteefjes.
     
    NiVa0230 vindt dit leuk.
  12. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ben ik met je eens hoor maar ik vind een stukje genieten van het leven en daarbij eten wat je lekker vind ook wel heel belangrijk. En als het gevolg dan is dat er een paar plakjes van elk beleg weg worden gegooid neem ik dat voor lief. Als ik trek heb in een appel pak ik ook geen banaan omdat die morgen anders te bruin is om bijv. Te eten en dat hoeven mijn kinderen ook niet. Wel blijf ik hameren dat ze letten op datums en eerst pakken wat het kortst houdbaar is maar helaas heeft dat nog niet het resultaat wat ik zou willen zien.
     
    Theezeefje en Neuzeke vinden dit leuk.
  13. Luna86

    Luna86 VIP lid

    11 jan 2009
    13.232
    7.807
    113
    Gelderland
    Wij gooien naar mijn idee nog te veel weg. Restjes vries ik niet in. Ik vergeet ze of het smaakt gewoon niet lekker meer. Soms komt het wel voor dat ik extra maak en dat we dat de avond daarop weer eten, soms ook aangevuld met iets vers.

    Verder ruim ik regelmatig de lades op en dan gaat er altijd wel een flinke zak met potjes, pakjes en zakjes weg. Dat zijn dingen die ik om uit te proberen gekocht heb maar niet lekker waren bijv.
    Brood gooi ik ook vaak weg, soms maak ik er wentelteefjes van of tosti’s. Ik haal hele broden uit de vriezer en de restjes zijn dan vaak niet lekker vers meer.

    Fruit, groente en vlees gooi ik maar zelden weg. Melk, yoghurt en ander drinken komt altijd op.
     
  14. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.336
    5.587
    113
    Ik merk dat wij toch vaker het milieu op 1 zetten. Elke dag evenveel genieten is voor ons niet nodig. Dus voor ons zou een paar keer per week je favobroodbeleg voldoende zijn. Bovendien eten wij ook niet veel vlees, dus ook niet veel vleeswaren. Ik denk dat het erg afhangt van hoe milieu in je systeem zit, hoe je bepaalde keuzes maakt.
     
    GossipGirlxoxo, tuc en citroenrasp vinden dit leuk.
  15. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.153
    18.880
    113
    Ik vind dat dus niet genieten maar gewoon verwend gedrag (bedoel het verder niet beledigend ofzo). Misschien dat je het je niet zo realiseert, maar er zijn genoeg mensen die dergelijke etenswaren nooit kunnen kopen, om het nog maar niet te hebben over de dieren die er wel voor zijn geslacht. Vind het dan echt niet kunnen om het zomaar weg te gooien. En voor mij (en hopelijk ook voor anderen?) staat dat los van genieten, waarom zou je genieten van het weggooien van voedsel?
    Met een beetje planning hoeft al die verspilling echt niet...

    En van iets eten waar je net iets minder zin in had die dag is nog nooit iemand dood gegaan hoor ;)
     
    Liekje81, DeeLighT, Marti en 4 anderen vinden dit leuk.
  16. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.217
    3.657
    113
    Klopt maar omdat we morgen allemaal dood kunnen zijn genieten we optimaal van iedere dag! Dan maar verwend in andermans ogen. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk op te maken omdat het anders zonde is maar als dat niet zo is dan is dat maar niet zo. En echt heel sneu dat niet iedereen dat soort producten kan kopen maar goh wat fijn dat wij dat wel kunnen. Ja sorry hoor maar that's life even heel hard gezegd. Ik hoef geen dingen te laten omdat andere het niet kunnen. Wij maken daar andere keuzes in. Zo zou ik bv nooit een to good to go box kopen omdat wij de normale prijzen prima kunnen permiteren en ik hoop dat die boxen juist naar mensen gaan die op die manier voor weining geld ook eens luxe kunnen hebben. Jullie doen het nu net een beetje voorkomen alsof er bewust iedere week kilo's vleeswaren in de kliko gaan, das tamelijk overdreven
     
    Mammielove en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  17. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.153
    18.880
    113
    Ik heb dat ook nergens gezegd, wel dat ik het verwend vind om zomaar dingen weg te gooien waarvan veel mensen ter wereld het nooit kunnen betalen. Iets daadwerkelijk consumeren is voor mij totaal anders dan het weggooien. Vooral dat jij het kennelijk onder 'keuzes maken' schaart, zeg je dus dat verspilling gewoon een keuze is net als iedere andere keuze.
     
  18. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.336
    5.587
    113
    Ja, ik zou ook niet kunnen genieten van iets wat ik later zou weggooien. Ik geniet veel meer van voedsel redden van de afvalbak.

    Maar nog een tip wb vleeswaren: bewaar het in luchtdichte bakjes. Een paar jaar geleden kon je bij AH van die vacuumbakken kopen. Daarin blijft alles ook weer langer goed.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  19. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.217
    3.657
    113
    Er word hier net gedaan alsof wij het bewust kopen om weg te gooien. Dat is totaal niet aan de orde. We kopen het met het doel op te eten maar als dat doel niet behaald word is dat voor ons ook geen drama, het is slechts zonde
     
    Mammielove en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  20. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ik denk dat je daar 100% gelijk in hebt.
    Ik neem bijvoorbeeld niet genoegen met een paar keer per week maar wil elke dag eten wat ik lekker vind.
     
    sidmick vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina