Hoeveel gooien jullie weg aan etenswaren?

Discussie in 'De lounge' gestart door tuc, 18 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.259
    19.014
    113
    Nogmaals, dat heb ik niet gezegd. Wel heb ik het over het opeten van het eten dat er wordt gekocht. Er worden genoeg tips in dit topic gegeven om verspilling tegen te gaan.

    En tja ik heb gewoon een (kennelijk sterke) mening over voedselverspilling. Wist niet dat dat gelijk onder betuttelen valt, ik verbaas me gewoon oprecht dat sommige mensen zo makkelijk omgaan met het weggooien van goed voedsel.
     
    DeeLighT vindt dit leuk.
  2. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.225
    3.671
    113
    Tja ik denk dat we beide een compleet andere visie en levens insteek hebben en ik ben niet van plan me daarover te verdedigen. Overigens voel ik me ook niet aangevallen want ik kan prima leven met hoe het bij ons gaat dus wat een ander daarvan vind mag de ander vinden. Ja ik probeer alles wat ik koop op te maken ( fruit gaat hier ook in de smoothies, van sommige restjes maak ik salade of een omelet) maar ik ga daarin niet zover dat ik niets weggooi ( inderdaad gaan de broodkapjes hier standaard weg) en blijf graag nog in , wat voor jullie blijkbaar verwend, luxe en met gemak leven. Dat vinden wij inderdaad heel erg belangrijk, optimaal genieten van waar het kan. (niet alleen qua voeding maar op alle vlakken)
     
    Paris91 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  3. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.259
    19.014
    113
    Wij leven ook luxe en met gemak vind ik. Heb ook nergens gezegd dat ik luxe fout vind, wel het verspillen.
    Maar ik vind persoonlijk het milieu erg belangrijk. Ik kan bv best iedere dag kilo's bananen betalen (waar ik woon best prijzig), eet het echter alleen af en toe omdat ik liever zoveel mogelijk lokaal eet.
     
  4. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.847
    3.624
    113
    We proberen zo min mogelijk weg te gooien, maar er gaat wel eens wat weg. Vooral als man onverwacht naar buitenland moet. Dat weten we 8-24 uur vooraf, dus als dat net na boodschappen bekend wordt, dan gaat er wel eens weg. (en ik heb helaas geen onbeperkt vriezer ruimte. Die zit vaak voor 3/4 vol, dus kan er een beetje bij, maar echt niet alles.).

    Ik probeer dan wel uit te delen, maar ook dat lukt niet altijd.

    Korstjes gooien we ook het meest weg, hoewel de jongste nu de korstjes van de oudste op eet. Kapjes gaan hier ook weg. We eten weinig vlees en geen zuivel / ei, dus kan ongeveer alleen croutons ervan maken. en om nu een schaaltje croutons te eten..
     
  5. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    #205 GossipGirlxoxo, 20 feb 2020
    Laatst bewerkt: 20 feb 2020
    Dat brood was ook meer als voorbeeld en niet een hele serieuze vraag aan jou.

    Lees veel mensen die zeggen dat de kapjes of wat oude sneeen brood weg gaan maar zie niemand daarop reageren met dan koop je toch geen brood meer als je weet dat je wat weg gooit. Of ik zou echt niet van mijn brood kunnen genieten als ik weet dat de korstjes in de prullenbak belanden. Voor mij zijn die paar plakjes broodbeleg per week hetzelfde als die kapjes of paar sneetjes brood. En dan zullen er mensen zijn die het anders vinden omdat dat broodbeleg van een dier komt en dat brood niet. Daar kan ik persoonlijk niet zo van wakker liggen, had ik dat wel gedaan dan was ik vegetariër geworden.
     
    2jongensmama en sidmick vinden dit leuk.
  6. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.373
    5.644
    113
    Broodkapjes zijn m.i. ingecalculeerd afval. Net als sinaasappelschillen, bloemkoolgroen en pezige stukken van een stuk vlees. Je zou er vast iets mee kunnen doen, maar je gebruikt ze niet standaard. >90% van ons bio-afval bestaat uit dit soort afval. Plakjes vleeswaren vallen voor mij in de categorie 'standaard eetbaar'. Daar gooien wij vrijwel niets van weg. Hooguit 100 gram per week met het hele gezin (4p)
     
  7. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Jij gebruikt broodkapjes niet standaard. Dat maakt het voor jou ingecalculeerd afval, maar dat is het niet!

    Om daar even op door te gaan, dan haal je toch sandwitch brood als je weet dat je de kapjes weg gaat gooien, dat is toch zonde? Dat brood heeft geen kapjes!

    Dit was natuurlijk niet serieus, maar valt voor mij een beetje in dezelfde catagorie als de reacties die volgten op het weggooien van een paar plakjes broodbeleg.

    En mbt invriezen. Daarin zal ik best verwent zijn zoals @citroenrasp het noemt. Veel eten uit de vriezer vind ik een stuk minder lekker dan vers en daarom kies ik ervoor dat zo min mogelijk te doen. Ik vind een kipfilet die vers de vriezer in gaat weer ontdooit en daarna word gebakken al minder lekker dan een kipfilet die niet ingevroren is geweest dus kan me niet voorstellen dat ik broodbeleg uit de vriezer erg lekker zal vinden.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  8. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.259
    19.014
    113
    Dat vind ik persoonlijk best zwart-wit gesteld. Mensen zijn namelijk om verschillende redenen vegetariër. Ik ben bewust geen vegetariër (meer), maar vind verspilling van vlees inderdaad ook nog erger dan verspilling van brood of fruit. Het heeft een veel grotere milieu-impact namelijk.

    Maar ik begrijp je vraag nu wel beter ;) het is inderdaad wel krom om geen vlees weg te willen gooien maar wel brood, wellicht omdat brood minder duur is? (Is een gokje hoor. Maar in dat geval vinden ze voedselverspilling kennelijk minder erg dan geldverspilling.) Waar ik woon is het trouwens andersom, ze vinden het weggooien van brood nog veel erger dan ander voedsel. Geen idee waar dat idee vandaan komt. Het heeft iig niet met geld te maken omdat brood bijna gratis is.
    Overigens wordt er hier alleen stokbrood verkocht, dus heb je dat kapjesprobleem gelukkig ook niet. Mensen eten de kapjes juist als eerste van het brood af.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  9. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.225
    3.671
    113
    Ehm.......... maar hoeveel denk je dat wij weggooien dan? Een kilo??? Meer dan 100 gram redden wij ook niet hoor, dat zijn een paar plakjes.
    En sorry maar broodkapjes zijn net zo eetbaar als vleeswaren in principe. Ook dat is een keus
     
    GossipGirlxoxo en citroenrasp vinden dit leuk.
  10. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.259
    19.014
    113
    Nou ik vind kapjes inderdaad ook echt iets anders dan een sinaasappelschil. Is gewoon perfect eetbaar brood. Vind het trouwens een goede tip, van dat sandwichbrood! :thumup:
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  11. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Wat een vreemde reactie. Een kapje is gewoon brood, niet meer niet minder.
    Hier heb ik alleen geen zin in die uitgedroogde dikke stukken, dus die belanden in de prullenbak. Of geef ze aan mn moeder met een dikke laag hagelslag :)

    Ik ben ook echt opgevoed met niets weggooien, alles werd/wordt bewaard en gegeten na datum.
    Ik doe het zelf alleen niet. Plakjes worst die verkleurd zijn, of al 3/4 dagen open liggen, een stuk vlees wat niet opgegeten wordt, fruit wat rot is, enz...
    Ik krijg regelmatig nog een waarschuwing van mn moeder hoor. Maar helaas... het zit gewoon niet in me.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  12. Spoetnik

    Spoetnik Fanatiek lid

    8 jun 2013
    4.168
    4.233
    113
    Vrouw
    Ik heb die "broodpap" gemaakt, alleen dan een beetje anders denk ik.

    Amandelmelk
    6 eieren
    Overgebleven brood
    Kaneel
    Stevia suiker

    Alles gemixt en over het brood in de ovenschaal gegoten. Een uur in laten trekken en dan in de oven.
    Nadat ze uit de oven komen, lijken het net wentelteefjes en het was lekker! Heb er wel poedersuiker overheen gedaan.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  13. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ik wou dat ik oprecht kon zeggen dat ik er van baal als we wat weg gooien omdat het voedselverspilling is maar dan zou ik liegen. De enige reden dat ik baal van eten weg gooien is dat ik het geld verspilling vind.
    En in mijn ogen is voedselverspilling voedsel verspilling of het nou om brood of biefstuk gaat. Als we naar het milieu aspect gaan kijken kan ik minder voedsel verspillen door nog meer klein verpakkingen te kopen (dan gaat er niets de bak in omdat het x aantal dagen open staat) maar dan ga ik weer meer plastic verbruiken wat ook slecht voor het milieu is. Dus ik zoek daarin een tussenweg die voor ons goed werkt. Zo koop ik kwark bijv alleen nog in portie verpakkingen omdat dat te weinig word gegeten en dus een groot open pak voor voedselverspilling zorgt maar yoghurt weer wel in een groot pak omdat ik weet dat een liter hier binnen 2 dagen op is.
     
  14. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Met bijenwasdoeken kun je heel veel etenswaren vers houden zonder dat je plastic gebruikt.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  15. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.373
    5.644
    113
    Nou, broodkapjes vind ik toch echt wel anders dan de snee ernaast. Wel eetbaar, maar dat zijn sinaasappelschillen ook (daar zou je het oranje ook van af kunnen raspen). Als ik ze mee zou nemen naar mijn werk, dan eet ik daar iets taais en gortdroog. Maar ik zei al: ik zoek daar nog een toepassing voor. Croutons bijvoorbeeld, dus ik impliceer hiermee al dat het niet helemaal goed voelt. Maar ik vind nog steeds dat het niet hetzelfde is als de rest van het brood.

    Hetzelfde geldt voor het groen van de prei. Als je een zachte risotto maakt, dan past dat niet erbij. Voor in de soep is het weer perfect.

    Het plakje vleeswaren dat onderop ligt, is exact hetzelfde als het plakje dat bovenop ligt. Er is geen verschil in toepassing.
     
  16. Zomerbloem

    Zomerbloem Fanatiek lid

    19 mrt 2018
    2.121
    2.572
    113
    Vrouw

    Ik vind 100gram ook best veel per week..
     
  17. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Maar in die doeken kun je het niet in de winkel kopen. Ik bedoelde er mee, ik kan om voedsel verspilling tegen te gaan bij de slager vragen of ik 2 pakken ossenworst van 50 gram kan krijgen ipv 1 pak van 100 gram. Maar dan krijg ik dus ook dubbel plastic mee. Niet dat ik normaal serieus na denk over dit soort keuzes maar beide zijn niet goed. Bij de 1e heb ik dubbel plastic verpakking en bij de 2e gooi ik misschien wat plakjes weg omdat ze niet op zijn gegaan doordat de 2 dagen na openen ze bedachten wat anders op brood te doen.
     
  18. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Maar dat is jouw mening over dat kapje, dat is geen feit. Ik ken genoeg mensen die het kapje het lekkerste deel van het brood vinden.
    Dus als jij weet dat je geen kapjes eet, waarom koop je dan geen brood zonder kap zoals bijv. Sandwitch brood?
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  19. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.373
    5.644
    113
    De gemiddelde Nederlander gooit 34 kilo voedsel per jaar weg. Rekensommetje: per week 650 gram per week. Dan is 25 gram zoals bij ons toch echt vele, vele malen minder. En dan heb je best kans dat die 100 g overschat is.
     
  20. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Als de gemiddelde nederlander 650 gram per week weg gooit dan denk ik dat wij het nog heel erg netjes doen ondanks die paar plakjes broodbeleg per week.
     

Deel Deze Pagina