Tandarts-angst en wortelkanaalbehandeling

Discussie in 'De lounge' gestart door momwithcamera, 20 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Ergens het komende jaar moet ik een wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren (niet dringend gelukkig, maar het moet wel) maar ik ben zo enorm bang. Het maken van de afspraak stel ik al een jaar uit omdat ik zo'n hekel heb aan dat geboor en de pijn. Na mn laatste verstandskies heb ik 2 weken heftige pijnscheuten gehad dus dat heeft de tandartsangst niet geholpen zeg maar. Maar ik zal er toch echt aan moeten geloven... Wie heeft ook angst en een wortelkanaalbehandeling gehad. Viel het mee? Heb je kalmerende pillen geslikt?
     
  2. Kaaskoekje

    Kaaskoekje Actief lid

    26 apr 2019
    169
    176
    43
    Vrouw
    Ik! Ik ben al sinds mn jeugd bang voor de tandarts. Buikpijn als ik heen moet gaan en nog net niet spugen van de zenuwen..... Sinds ik mijn eigen afspraken moet maken stel ik het liever uit dan dat ik ga.

    Totdat ik met kerst (járen geleden alweer) gigantische pijn had en wel moest gaan. Huilen natuurlijk, maar ik werd geholpen door een weekendtandarts. Een andere dan die ik normaal had en ik werd van de pijn af geholpen....
    Ik werd serieus genomen, mijn angsten werden niet weggewuifd en in alle rust en kalmte heeft hij verteld wat hij ging doen. Uiteindelijk ben ik van mijn tandarts naar hem overgestapt en ik ben niet meer bang voor de tandarts.... Ja, ik tel (of hij....) wel af als hij een verdoving zet, maar mijn angst is verder volledig weg.

    Het heeft bij mij echt even geduurd, maar door de juiste begeleiding en het niet bagatelliseren van mijn angst ben ik er wel vanaf.

    Een wortelkanaalbehandeling heb ik dan ook wel meerdere keren gehad inmiddels.. En echt waar, maak je afspraak voordat je echte ellende krijgt. Het enige wat je voelt is dat ze in je mond bezig zijn; De rest voel je niet. Ik word altijd heel goed verdoofd (En ik vraag ook echt specifiek of dat het goed verdoofd is, anders doe ik mn mond niet open).

    Heen gaan hoor! Leg je angsten uit en een goede tandarts neemt de tijd voor je.
    Daarna ben je pijnvrij!! Hoe lekker is dat! Bellen!!
     
  3. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik heb het ook gehad, vond het super eng, maar het viel me echt enorm mee. Mijn tandarts is heel goed met mensen met angst, zo zorgen ze bv dat je instrumenten niet echt ziet, ze houden het buiten je blikveld. Toen ik in de stoel ging zitten, hadden ze de verdoving al klaar en was hij ook zo gezet - nooit een naald gezien. Voor mij scheelt dat al heel veel.
    Plus ze zijn er stuk voor stuk begripvol en heel behulpzaam, ook dat is heel fijn!

    Mijn behandeling was verdeeld over twee afspraken, met een pauze van 2 weken er tussen. Bij de eerste afspraak maakten ze de kies open en helemaal schoon onder verdoving - ik voelde er echt niks van en het was zo gepiept. Daarna een noodvulling erin. Bij de tweede behandeling werd het nogmaals schoongemaakt en helemaal opgevuld, toen zat er sowieso al geen gevoel meer in de kies door die eerste behandeling, dus ook niks van gevoeld.
    Het is mij echt óntzettend meegevallen! En wat mij helpt is iets in het vooruitzicht stellen voor na de behandeling. Ik ben bv een haak-fanaat, dus ik ging erna wol shoppen ;) Echt gewoon mijn eigen beloning! De angst voor de tandarts blijft er wel inzitten, maar met verstand op 0 en het mak ondergaan, daarna m’n beloning, gaat het goed. De hele behandeling heb ik mezelf af zitten leiden met wat voor wol ik zou gaan kopen ;)
     
  4. sannever

    sannever Fanatiek lid

    22 jan 2014
    1.715
    1.529
    113
    Vrouw
    Thuis
    Ik heb recent een wortelkanaalbehandeling gehad ,ik zag er als een berg tegenop!In mijn jeugd had ik een tandarts die alles behalve aardig was en een hork tijdens gaatjes vullen, dikke angst dus hier.Het viel me echt mee ,ik heb een aardige tandarts die alles stap voor stap uitlegt ,goed op de signalen let en snel bij verdooft.In totaal heb ik 2x anderhalf uur in de stoel gelegen voor 1 behandeling en de napijn valt echt mee bij me.
    Nadat ik gestopt ben met roken vielen de gaten erin bij me dus ik heb in 6 weken tijd 5 gaatjes moeten laten vullen en een wortelkanaalbehandeling gehad.Omdat de tandarts geduldig is en alles stap voor stap deed durf ik het wel aan om er heen te blijven gaan.
    Geef van te voren goed aan waar je mee zit zodat je tandarts er rekening mee kan houden.
     
  5. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.711
    4.218
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Wortelkanaalbehandeling is peanuts vergeleken met wat ik onlangs moest doorstaan in de stoel van de tandarts :|
    Maar de gedachte aan een wortelkanaalbehandelingbehandeling is idd best wel horror. Het mooie is wel dat tandartsen ARTSEN zijn en daardoor medicijnen mogen voorschrijven. Bel nou maar je tandarts en maak een afspraak. Vertel dat je een watje bent en graag oxazepam of diazepam wilt gebruiken. Ze schrijven dan even een receptje uit voor 1 of 2 pillen (alleen ‘s ochtends eentje of de avond ervoor en dan ‘s ochtends nog eentje). Als je dat nodig hebt om de behandeling te kunnen doorstaan, so be it.

    Mocht de tandarts om een gekke reden zeggen dat ze dat niet doen (kan ik mij niet voorstellen) dan kun je ook je huisarts bellen. Leg het verhaal uit en vraag om een klein recept. Je bent echt niet de eerste of de laatste die zo bang is en iets nodig hebt. Beter met 1 tabletje dan straks grote mondproblemen!

    Sterkte en succes!
     
  6. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Ik heb afgelopen oktober (als ik me niet vergis) een wortelkanaalbehandeling gehad. Ik zag er ook best wel tegenop (wie niet?) en heb het zo lang mogelijk voor me uitgeschoven. Maar het viel me écht reuze mee, ik zou het zo nog een keer doen. Echt geen pijn gehad, ook geen napijn.
    Ik zou dus gewoon zsm een afspraak maken, des te eerder ben je er vanaf.
     
  7. WinterBird

    WinterBird Fanatiek lid

    28 nov 2012
    1.416
    877
    113
    NULL
    NULL
    Ik heb ook echt een angst voor de tandarts ontwikkeld door wortelkanaalbehandelingen. Ineens had ik er een paar achter elkaar en ze vielen helaas nooit mee.
    Laatste keer ook, tandarts zei dat een verdoving niet nodig was omdat de zenuwen al dood waren. Nou niet dus!

    Ik heb me inmiddels ingeschreven bij een andere tandarts en meteen aangegeven dat ik lang niet was geweest door de angst. Als het goed is houden ze hier rekening mee.

    Sterkte alvast!
     
  8. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.615
    10.510
    113
    ik had het 2 jaar geleden, maar precies dezelfde ervaring!
     
    Linda86 vindt dit leuk.
  9. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    3.829
    1.677
    113
    Vrouw
    Ik heb er al meerdere achter de rug en altijd even bang. Maar het heeft nog nooit pijn gedaan en valt, achteraf, altijd mee.

    Als de angst te groot is, vraag ik om een Oxazepam ofzo. De nacht van te voren en de dag zelf neem ik er dan 1.
    Een lagere dosering, om de scherpe randjes eraf te halen zeg maar.
     
  10. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Vragen om oxazepam is wel een goed ideem! Bij het idee dat ik een afspraak moet maken moet ik al bijna huilen :rolleyes:
     
  11. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Hier geen angst en geen ervaring met tandartsbehandelingen maar weet wel dat er tandartsen zijn voor mensen met angst die behandelingen uitvoeren onder narcose (of een roesje) dan tackel je al jouw angst voor het geluid tijdens de behandeling.
     
  12. Kanarie

    Kanarie Fanatiek lid

    14 mrt 2014
    1.513
    1.555
    113
    Zuid-Holland
    Als ik erom vraag krijg ik ook een recept voor "pammetjes", ideaal, lig zo stoned als een garnaal op die stoel.

    En de avond ervoor slaap ik dan zo goed :roflmao:
     
    momwithcamera vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina