Hoeveel gooien jullie weg aan etenswaren?

Discussie in 'De lounge' gestart door tuc, 18 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.116
    15.623
    113
    Vrouw
    In ons dorp is er een groepje vrijwilligers die een Facebook groep oprichtte.
    Je kan in die groep vanalles van voeding aanbieden. Ik heb zo al regelmatig wat aangeboden en dat is vaak binnen het uur al weg.
    Ook de lokale winkels doneren en brengen dan hun spullen naar 1 van de vrijwilligers.
    Af en toe is er een noodoproep die binnenkomt via de vrijwilligers en het is hartverwarmend om te zien, hoeveel reactie daarop komt.
    Onlangs een alleenstaande mama met 3 kinderen. Nog geen dag later is er al een massa ingezameld.
    Ook word er een bolderkar van school tot school gebracht. Waar je dan iets in kan achterlaten.
    Echt een groot succes.
     
    Liekje81, GossipGirlxoxo en citroenrasp vinden dit leuk.
  2. Spoetnik

    Spoetnik Fanatiek lid

    8 jun 2013
    4.170
    4.233
    113
    Vrouw
    I ❤ TGTG
     
  3. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Wij gooien eigenlijk amper eten weg.
    Ik vries bijna alles in, en groente en fruit dat minder wordt maak ik een smoothie van. Of gaan naar de knaagdieren van de buren.
    Brood halen we per snee uit de vriezer.
    We hebben echt 15/20 maaltijden in de vriezer staan. Perfect als ik een avonddienst heb, of mijn man eet het tussen de middag.
     
    citroenrasp en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  4. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Dat is super. Hier in de lokale facebook groep is een vrouw die werkt in de caitering en die neemt dagelijks eten mee wat er over is op haar werk. Soep, belegde broodjes, salades, soms stamppotten en stoofschotels. Dan maakt ze op haar werk al foto's van de gerechten en vermeld dan vanaf en tot hoe laat het dat bij haar opgehaald kan worden en daarop kunnen mensen zich inschrijven. Zie er altijd veel reacties onder.
    Ook is er hier een buurthuis waar iedereen (maar het idee is voor mensen met weinig inkomen) een verse maaltijd kunnen eten voor €1,50 pp of meenemen voor €2,50 pp. Dat is ook geheel op vrijwilligers en grotendeels donatie basis. Er is dan een weekmenu op vrijdag bekend en als je het wilt moet je je de dag van te voren opgeven.
     
  5. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.227
    3.672
    113
    Nee... met een hele dikke laag pindakaas... heerlijk!
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  6. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.227
    3.672
    113
    Dan moeten we droog brood eten....
    Wij eten nl geen zoetigheid tussen de middag, bij hoge uitzondering een keer bij het ontbijt maar inprincipe alleen een keer voor de lekker maar zeker niet als standaard broodbeleg. Wat eet jij dan op brood?
    Waar ik bv wel echt moeite mee heb is als ik zie wat er in restaurants weg gaat. Van mij zou een doggybag standaard mogen zijn ( hoewel ik altijd mijn bord keurig leeg eet haha)
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  7. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Ik eet ook geen zoetigheid op brood: ieuwww. Maar ook heel weinig vleeswaren. Ik eet sowieso veel salades, maar op brood: avocado, gerookte zalm, ei, banaan, kaas met tomaat etc. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.
     
    Sylva en citroenrasp vinden dit leuk.
  8. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.227
    3.672
    113
    Klopt maar dat is bij jou wel iets minder gecompliceerd denk ik omdat je thuis bent. Ik kan op mijn werk niet koelen of warmen en zowel man als ik zijn veel onderweg. Dus op onze werkdagen gaat er brood met beleg mee. Wanneer ik thuis ben eet ik vrijwel nooit brood
     
  9. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.263
    19.018
    113
    Wij wonen niet echt in een land met een "boterhammen-cultuur" zoals in Nederland. 's Ochtends is het vaak zelfgemaakt platbrood met olijfolie. 's Middags lunch maar lunch is hier de hoofdmaaltijd. Als er dan brood wordt gegeten is het over het algemeen niet een belegd broodje, maar brood om te dippen in bv een stoofgerecht.
    Later op de avond wordt er nog een maaltijd gegeten (wij slaan die meestal over, of we eten echt iets lichts zoals wat fruit met yoghurt). Heb dus ook maar weinig broodbeleg in huis, voor de lekkere trek tussendoor zelfgemaakte pindakaas of notenpasta, en af en toe smeerkaas (gewone kaas is hier helaas niet echt lekker). Ook maak ik regelmatig iets zoals eiersalade of hummus. We hebben ook nutella voor als we af en toe iets zoals pannenkoeken eten.

    En dat er zoveel eten wordt weggegooid in restaurants: zo zonde! Gelukkig is het vragen om een doggybag wel steeds normaler aan het worden.
     
  10. Bellybell

    Bellybell Fanatiek lid

    30 dec 2012
    4.524
    4.381
    113
    Hier probeer ik er wel op te letten, maar als het een keer zo is, dan is het zo.
    Vleeswaren haal ik altijd per aantal plakjes. De slager snijdt het hier a la minute en heeft geen verpakkingen klaarliggen. Dus vraag dan 6 plakjes ham, 6 plakjes salami, 6 plakjes berenworst (kids) etc.

    Bami, nasi, macaroni en zo'n gerechten gooi ik nooit weg. Er is altijd wel een dag dat er snel gegeten moet worden, of man is later thuis en ik ben alleen met de kids of weet ik het wat. Heb altijd wel wat macaroni/bami/nasi in de vriezer in chineesbakjes. Ook boterhammen gaan standaard de vriezer in en ik haal uit wat ik moet hebben. Vlees van de slager gaat ook gewoon standaard de vriezer in en haal ik smorgens uit.

    Maar ook vaak genoeg dat ik weer eens niet oplet en er een blokje kaas aan het schimmelen is omdat ik vergeten was dat ik die nog had.. Heb ik dan meestal speciaal gekocht voor een avond in het weekend, maar die avond vergeten te pakken en dan komt het er niet meer van. Voor de rest wordt hier vrij weinig weggegooid. Kids geef ik eigenlijk altijd de keuze uit wat er is, en wat er als eerste op moet. Omdat het kleine hoeveelheden zijn, is de kans ook gewoon groot dat het gewoon allemaal opgaat. Net als kaas en smeerkaas en jam en pasta en pindakaas heb ik gewoon standaard in huis en kan altijd wel een tijdje mee.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  11. mamaloe250

    mamaloe250 Fanatiek lid

    2 aug 2016
    1.149
    722
    113
    Wij gooien eigenlijk bijna nooit wat weg. Mijn man eet altijd de “restjes” op, meestal al meteen met t diner en anders volgende dag als lunch mee naar t werk. Brood halen we per snee uit de vriezer en ik koop aan fruit/snackgroente en anders lekkers altijd precies voor een week.
     
  12. Petra82

    Petra82 Fanatiek lid

    10 jul 2008
    1.603
    1.322
    113
    Westland
    Met z'n vieren een halve tot driekwart emmer per week. Daar zitten ook bananenschillen, aardappelschillen, stronk van bloemkool etc bij. Ik vind dat op zich wel meevallen. Als we over hebben vries ik meestal ook in. Handig voor de dagen dat we iets eten wat niet iedereen lekker vindt.
     
  13. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.544
    3.780
    113
    Overijssel
    https://www.nationalgeographic.nl/milieu/een-derde-van-al-het-voedsel-gaat-verloren-wordt-weggegooid-wat-kunnen-we-eraan-doen
    Wel een artikel uit 2014. Het ergste van dit alles is toch echt dat er op deze wereld mensen dood gaan van de honger :confused:

    Ik denk dat het ook aan ons ( de consument) ligt, we willen perfect uitziende producten en een groot assortiment. Het is mij nog steeds een raadsel waarom je bij de gemiddelde supermarkt wel uit 15 soorten melk kunt kiezen..... en waarom moeten er 30 soorten tomaten bestaan? Ik werk zelf bij de “blauwe A” maar hoe snel we iets weg moeten gooien... Er komen soms van die onafhankelijke controleurs langs voor het groente en fruit. Nou,kan je vertellen dat het niet gauw goed is. ( bijv: die dag binnengekomen bospeen waarvan 1 blaadje,wat je toch niet eet, verkleurt is)
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.263
    19.018
    113
    Ik snap dit ook niet echt, waar ik woon is dat veel minder, zie je makkelijk misvormde komkommers e.d tussen de gewone liggen. En niemand laat zo'n misvormd stuk groenten er ook om liggen volgens mij. In Nederland doen ze nu wel aan 'buitenbeentjes'; dat is natuurlijk al een stap in de goede richting.

    En idd die grote keuze he. Ik vond het o.a om die reden altijd lastig om boodschappen te doen in Nederland, hier is het aanbod beperkter en hoewel je van bepaalde producten altijd verschillende merken blijft houden is het niet zo extreem en moeilijk te vinden.

    https://www.milieucentraal.nl/persberichten/2019/cijfers-voedselverspilling-2019/ hier trouwens wat recentere cijfers
     
    Theezeefje en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  15. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    Buitenbeentjes was laatst een hoop heisa over, de appie perst de boeren af tot de minimum prijs, pimpt er vervolgens mee in de winkel dat hij zo goed bezig is en vraagt er 10 keer zoveel voor als hij betaald heeft.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.263
    19.018
    113
    O, wat erg zeg! Dat wist ik niet.
     
    Cindy1977 vindt dit leuk.
  17. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Dat snap ik ook niet, ik zou denken trek dat dorre blaadje van de bospeen af en klaar is kees. Of doe net als de buitenbeentjes een bak appart voor de wat minder mooi uitziende producten voor een lagere prijs.
    Ik heb jaren op de markt gewerkt bij een groente/fruit kraam en wij maakten altijd eind van de dag (vanaf 15 uur) zakken met van alles en nog wat aan groente en fruit wat er wat minder mooi uit ging zien en richten een deel van de kraam daarmee in. Alle zakken waren dan €0,50 tot €2,00 maar daardoor ging er zo goed als niets de prullenbak in eind van de dag.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  18. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    En ik maar denken dat ze daarvoor gewoon de wat minder mooie producten uit de kratten haalden en hier apparte zakken van maakten. Maar dat word dus bewust lelijk ingekocht.
    Hier eet dochter gemiddeld 2 a 3 komkommers per dag en ik koop daarvan alleen nog maar buitenbeentjes.
     
    Cindy1977 vindt dit leuk.
  19. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    Op het journaal zeiden ze dat de appie zelfs de meeste winst weet te behalen met de buitenbeentjes. Daarom is het zo’n schandaal, erg hè.
     
  20. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ja echt heel erg, had ik niet verwacht.
    Ze laten het een beetje overkomen alsof ze weldoeners zijn die voedselverspilling tegen gaan door dit soort producten nog een kans te geven. (Of zo komt het op mij over).
    Ik vraag me wel af of die boeren die nu uitgeknepen worden hiervoor zonder de bodemprijzen van de AH anders nog wel van deze producten waren afgekomen?
     

Deel Deze Pagina