Mening schoolwissel

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Amarens, 27 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Jullie hulp/mening nodig bij een dilemma. Natuurlijk weet ik dat de beslissing bij ons ligt maar vind het fijn andere ideeën te horen.
    De situatie in het kort. Onze huidige school heeft te maken en een voelbare leraren tekort. Ze staken en klagen erg graag, er is her en der lesuitval. Vanuit de ouders zijn meerderen ideeën geweest om de leerkrachten te helpen deze zijn echter afgewezen. Zo heeft een vader bijvoorbeeld aangeboden om Engels te geven (native speaker). Want Engels krijgen ze hier dus niet.
    De schooltijd van mijn oudste zoon is niet fijn geweest. Hij werdt niet gezien, zijn vorige leerkracht schreef ruim een jaar lang zijn naam verkeerd. Op zijn eigen verzoek gaat hij nu vervroegd naar de middelbare school (wat al een pittige beslissing voor ons is geweest).
    Nu hebben wij nog een zoon op deze school. Hij moet nog 3 jaar en wij denken serieus over na om te wisselen. Ik heb al een school op het oog die niet staakt, genoeg leerkrachten heeft, waar Engels gegeven wordt. Ik hoor veel positieve geluiden over deze school. De vraag is alleen in hoeverre wij ons moeten laten beïnvloeden door de negatieve ervaringen op de huidige school. Al verwacht ik niet dat ze lerarentekort daar op korte termijn gaan oplossen.
     
  2. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.482
    1.717
    113
    Hoe vindt je jongste het op school, heeft hij er veel vriendjes of vindt hij een andere school prima?
    Met dochter hebben we al meerdere jaren dezelfde juffen en dat loopt voor geen meter.
    Ze zagen haar niet, gaven niet wat ze nodig had en dit heeft geresulteerd in een te laag advies.
    Middelbare school heeft dakpanklassen en staan open voor op stromen, dus dat komt wel weer goed. Verder hebben ze achterstanden opgelopen en krijgt zoon in gr6 andere lesstof dan zus.
    Gelukkig de laatste maanden en dan naar de middelbare.

    Zoon heeft een fantastische juf, maar helaas moet hij na dit jaar weer door naar een andere klas.
    We hebben al gezegd dat als hij bij de juffen van zus komt ik hem van school haal.
    Zoon vindt het prima en wil ook niet naar deze juffen. Hij hoort ook dat de klas van zus nooit Engels kreeg, zoons juf pakt Het wel aan. Zoon maakt een andere school niet uit, maakt hij wel nieuwe vriendjes zegt hij. Dat moest hij dit jaar ook, hele nieuwe klas met maar een paar bekende kinderen en deze kinderen zitten in 5 en hij in 6 groep is een groep5/6. School vindt hij belangrijker.
     
  3. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.912
    3.331
    113
    Doen. 3 jaar is lang. Het vertrouwen in school is nu dusdanig gedaald dat het waarschijnlijk toch niet meer goed voelt.
    Hoe gaat het met het niveau van de jongste? Krijgt hij wel genoeg aangeboden op het juiste niveau? Wordt daar überhaupt genoeg naar gekeken.
     
  4. mum2be2

    mum2be2 Fanatiek lid

    4 jan 2010
    3.896
    3.378
    113
    Vrouw
    Ik zou het zeker overwegen. Hier een vergelijkbare situatie.
    Mits je ook goed naar je zoon kijkt, past hij zich makkelijk aan? Maakt hij makkelijk vriendjes?
    Goede leskwaliteit en stabiliteit is wel belangrijk.
     
    humptydumpty vindt dit leuk.
  5. RoIn

    RoIn VIP lid

    3 feb 2014
    5.918
    595
    113
    Vrouw
    Je laten leiden door meningen van anderen vind ik heel wat anders dan je laten leiden door je eigen ervaring! het is juist goed dat je je laat leiden door je eigen ervaring!

    Wat vind jouw zoon er van? Ik haat die klaagcultuur.. ik zou zelf met zoon op de andere school een afspraak maken en kijken of hij daar kan starten na een vakantie (als hij het zelf ook wil).
     
  6. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Wij zijn alsnog van school gewisseld, mijn zoon doet groep 7 en 8 dus op een andere school. Overal is wel wat hoor, hier ook, maar zo’n zooitje als het op zijn vorige school was, is het hier niet hoor.
    Echt, op zijn vorige school konden we niet wachten tot hij naar het VO zou gaan en zaten we echt de tijd uit. Tot de juf de juf zelfs fysiek agressief werd toen hij zijn werk weigerde. Dat was wel de druppel, vooral omdat school daarover niet met ons in gesprek wou.
    Helaas overal wachtlijsten, dus we hebben het jaar uitgezeten en zijn op een nieuwe school gestart dit jaar. Vrienden maken ze zo weer en het is een verademing dat ik hier gewoon iemand te spreken krijg en ze afspraken nakomen.
    Klaagcultuurtje hing daar ook. Vermoeiend.

    Hij leert hier ook een stuk meer. Mijn dochter had echt een achterstand met Engels op het VO. En als we zelf niet de tafels hadden geleerd en ze zich zelf niet in dingen had verdiept, had ze nog meer gemist.
     
  7. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.407
    3.964
    113
    noord holland
    Ik zou het doen! Er zijn ook kinderen die vanwege een verhuizing naar een andere school moeten. Nu heb je duidelijke redenen omdat de school zelf je 'probleem' is. Tevreden zijn over je school lijkt me erg belangrijk om je keuze voor een school.
     
    duikster vindt dit leuk.
  8. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Dank jullie wel voor alle reacties! Onze jongste zoon is anders dan de oudste, is minstens zo slim maar vindt het leren niet zo heel belangrijk ;) is ook speelser dan zijn broer. Hij heeft nu wel een top juf daar zijn wij tevreden over. Maar volgend schooljaar wordt het iemand anders en hoe het dan is, is een gok. Ik merk wel dat de huidige school moeite heeft met het bieden van continuïteit en kwaliteit van het onderwijs. Qua vriendjes, ondanks dat hij heel sociaal is, heeft hij maar twee vaste vriendjes en gaat wel z'n beetje met iedereen om. Ik denk dat wij sowieso een kijkje gaan nemen bij een andere school om te voelen hoe het daar is. Ze hebben kijkdagen dus kunnen gewoon even binnenlopen.
     
    RoIn, owly en mum2be2 vinden dit leuk.
  9. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.506
    8.355
    113
    Ik denk dat weinig scholen genoeg leerkrachten hebben...en als ze ze nu nog hebben, dan biedt dat geen garantie voor over een of twee jaar helaas... Je andere wensen zijn wel (meer blijvend) te vinden, denk ik.

    Mijn oudste dochter is 1,5 jaar geleden van school gewisseld. De jongste is op de oude school gebleven. Het zijn verschillende kinderen, met verschillende behoeftes en in verschillende klassen, met mede daardoor een verschillende schoolervaring. De oudste heeft vreselijke jaren gehad op die school en wilde zsm weg, de jongste heeft het er erg naar haar zin en wil juist helemaal niet weg. Hoewel ik de school van de oudste vele malen fijner vind, laat ik de jongste toch in haar veilige omgeving: dat is voor haar erg belangrijk en daar heeft ze ook recht op, vind ik. De school is bovendien ook niet slecht oid, het matcht gewoon niet met de oudste en ze heeft meer dan dubbel pech gehad met de klas waarin ze zat en de leerkrachten die ze heeft gehad. Achteraf wilde ik dat we het vier jaar eerder hadden gedaan.

    Ik zou dus goed naar je kind wat er nog op school zit kijken: wat heeft hij nodig? En als dat iets anders is dan de school biedt, dan zou ik verder kijken.
     
  10. biseco

    biseco Actief lid

    5 apr 2006
    301
    30
    28
    omgeving rotterdam
    Hier zelfs nog eind groep 7 gewisseld van school. In groep 5 en 6 al een onrustige klas maar toen stond er nog een goede juf op die de klas redelijk onder controle had. In groep 7 werd het een hele onrustige klas met oa pesten. Dochter kreeg te weinig uitdaging. Had geen zin meer in school.
    Uiteindelijk beslist dat ze eind mei nog over ging naar andere school. Zo kon ze mooi even wennen tot aan zomervakantie. En was ze in groep 8 gewend en kon ze er vol tegen aan.
     
  11. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.976
    8.777
    113
    Overleggen met je zoon, vertellen hoe het zit en hoe hij er tegen aan kijkt.
    Heb je al over gehad hoe hij denkt over school.
    Ik denk dat jullie er wel samen wel uit kunnen komen.

    (Uit je verhaal haal ik al dat je meer neigt naar de andere school)

    Kijken kan nooit kwaad
     
    humptydumpty en Amarens vinden dit leuk.
  12. NafNaf

    NafNaf Fanatiek lid

    5 feb 2015
    1.258
    55
    48
    NULL
    NULL
    Slecht onderwijs, onvoldoende begeleiding, etc. zou voor mij wel reden zijn om te wisselen, stakingen of lerarentekort niet. Het lerarentekort is landelijk, al staan sommige besturen er beter voor omdat ze eerder zelf actie hebben ondernomen. Dit geeft echter weinig garanties. En staken is een persoonlijk recht waar een directie niets over te zeggen heeft, dus dat zou een volgende staking ook zomaar anders kunnen zijn.
     
  13. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    De directie hier steunt al die stakingen met daarvoor een flinke klachtbericht hoe zwaar ze het allemaal wel niet hebben. Echter alle hulp pogingen vanuit de ouders zijn afgewezen. Hun salarissen worden ook gewoon doorbetaald tijdens het staken. Voor welke verandering dan ook staan ze absoluut niet open, hebben wij ervaren. Laatst hadden ze het over 4 dagen naar school. De andere school valt inderdaad onder een ander bestuur. Daar speelt het allemaal niet, is inderdaad geen garantie maar als ik moet kiezen tussen 4 of 5 dagen naar school dan kies is liever voor 5.
     
  14. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.506
    8.355
    113
    Als je lid bent van de vakbond wordt je salaris altijd doorbetaald bij een staking, volgens mij? Dat lijkt me niet zo vreemd. Net zo min als aangeven waarom je staakt. Hulp afslaan dan weer wel, tenzij het met goede redenen is (die je als ouder niet altijd zult weten overigens).

    Hier staken beide scholen en de juf van de oudste klaagt nogal veel (rond die periodes vooral), maar dat maakt de school geen slechte school of de juf een slechte juf oid. ;)

    Je bent er al uit, lijkt het. ;) Heb je ook met je zoon er over gesproken? Hoe staat hij erin?
     
  15. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Vakbond betaald een dagvergoeding, geen volledige salaris. Hier wordt alles volledig door het bestuur doorbetaald. Maar goed die stakingen zijn maar 1 van de irritatie puntjes, er zijn er veel meer. En kennelijk krijgt deze school de zaken niet op orde terwijl een andere school het wel doet.
    Mijn zoon vindt het ook moeilijk hoor. Hij is vooral bang om in niet leuke groep te komen en zijn vrienden te missen. En nee hoor, ik ben er nog zeker niet over uit. Wel gaan wij bij een andere school kijken maar de beslissing is nog niet genomen. Mijn man wil wel wisselen omdat hij denkt dat huidige school niet meer de kwaliteit kan bieden en omdat hij bang is voor nog meer lesuitval.
     
  16. Oranjerood

    Oranjerood Actief lid

    12 feb 2014
    128
    59
    28
    We zitten in een vergelijkbare situatie. Dochter zit nu in gr 5 en vanaf gr 3 is het eigenlijk al waardeloos. Veel wisselingen v leerkrachten weinig structuur door de hele school. Ze is daar erg gevoelig voor en heeft daar ook veel last van. Niveau is slecht. Kinderen die iets meer nodig hebben weten ze geen raad mee. Dochter zit er zichtbaar niet op haar plek. Oa doordat we specifiek voor een bepaalde richting hebben gekozen, en er hier maar 1 van is in de omgeving, dat we het zo lang uitgehouden hebben. Maar nu haar vaste juf met ze schapsverlof is en het beetje structuur wat ze had weg valt, moeten we toch naar andere scholen kijken. Ik merk dat ik de stap heel moeilijk vindt, omdat je ook niet weet wat je krijgt.. maar ja, wij zijn ook van plan om wat scholen te bezoeken en hopen dat we dan genoeg overtuigd zijn om de stap te maken.
     
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.506
    8.355
    113
    @Oranjerood: Om die reden hebben wij ook lang gewacht (‘omdat je ook niet weet wat je krijgt’), tot het moment waarop het echt niet meer ging...achteraf hadden we het dus jaren eerder moeten doen. En natuurlijk had het ook anders kunnen lopen, dat weet je niet vooraf.

    @Amarens: Geen idee hoe het exact zit, maar hier wordt het salaris bij mijn weten ook gewoon doorbetaald bij de leerkrachten (beide scholen vallen wel onder hetzelfde bestuur), vind ik ook geen probleem oid. Ik begrijp waarom ze staken, heb er dus ook geen problemen mee dat ze het doen.
     
  18. biseco

    biseco Actief lid

    5 apr 2006
    301
    30
    28
    omgeving rotterdam
    Hier heeft dochter eerst een dagdeel op de nieuwe school mee mogen draaien. Daarna heeft ze de beslissing genomen om over te stappen naar nieuwe school. Dus misschien zoon eerst een dag of dagdeel mee laten draaien in de misschien toekomstige klas.
     
    Amarens vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina