Achterstanden prematuur tov a-terme

Discussie in 'Prematuur' gestart door Summerbelle, 3 mrt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    Merken jullie bij jullie prematuur kindjes verschil in ontwikkeling in vergelijking met a-term geboren kindjes?

    Onze jongste is met 34 w geboren, ontwikkelt zich motorisch goed maar heeft nog wel lage spierspanning (nu 7,5 maand ongecorrigeerd) en heeft nog wel moeite met drinken, we geven vaker kleinere beetjes dan “grote” flessen. Dat werkt prima gelukkig. Eten doen we voor de fun (paar likjes of lepeltjes) maar is nog vermoeiend voor haar

    Maar ik vraag me ook weleens af of er nog dingen gaan komen waar we tegenaan gaan lopen nav prematuriteit.
     
  2. Sama1

    Sama1 Fanatiek lid

    18 jan 2015
    1.050
    73
    48
    Hoi onze dochter is geboren met 35.4. Alles werd gegooid op prematuur gedrag waar wij tegen aan liepen tot we naar een ander ziekenhuis zijn gegaan. Wij zijn er na een aantal weken achter gekomen dat zij een complex drink en slik probleem had. Kon de ademhaling, aanzuigende en doorslikken niet goed coördineren waardoor ze waardeloos de fles dronk. Nu ze een jaar is lopen we nog bij de fysio, logopedist en revalidatie arts. We gaan straks een genetisch onderzoek doen. Ze heeft namelijk een lage spierspanning en liep achter in haar ontwikkeling. Dat loopt ze nu trouwens goed in alleen heeft ze een vreemde stand voeten. Daarnaast willen ze door het genetisch onderzoek kijken hoe het eventueel kan dat ze een lage spierspanning heeft. Ze is verder een vrolijke dame met een sterk eigen willetje. Wat je kan verwachten lijkt mij lastig om daar een inschatting van te maken. Zoals nu ook komen wij erachter dat ze waarschijnlijk met een hulpstuk in haar schoenen kan leren lopen, haar voeten vallen namelijk helemaal naar binnen. Kijk dat zijn dingen wat niet vooruit te zien is.
     
  3. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    Genetisch onderzoek hebben ook gehad en dat was goed. Wrs is de lage spierspanning door medicatie. We moeten nu vaker naar de fysio om t in de gaten te houden. Al die zkh afspraken vind ik af en toe wel zwaar
     
  4. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    7.821
    7.769
    113
    Amsterdam
    Hier eentje die pas 6mnd is en ietsje later geboren is met 36.1. Maar ik merk eigenlijk weinig ervan tot nu toe dat hij prematuur is. Alleen de krampjes waren wel heel lang aanwezig terwijl de hapjes juist super gaan zonder krampjes. Hij haalt tot nu toe heel mooi gemiddeld de mijlpalen.
     
    MinnieM vindt dit leuk.
  5. ettol

    ettol Actief lid

    21 aug 2013
    233
    56
    28
    Onze eerste dochter was met 33.3 wk geboren. Geen genetische afwijkingen.

    Zij kon loslopen met 16 mnd en had moeite met ongepureerd eten. Dat werd op prematuriteit gegooid. Maar achteraf (helemaal na vergelijking dochter 2 die wel a term is) denk ik dat het karakter was: ze durft pas iets als ze zeker weet dat ze het goed zal doen- ze was bij lopen bang om te vallen-want liep wel al vanaf 10 mnd aan de hand. Eten was lastig omdat ze schrok van structuren- ze is nogal gevoelig voor alles. Gewoon een heel voorzichtig meisje.
    Wat wel echt preemie is: slechte opbouw kiezen dus nu met 5 jaar was glazuur weg en heeft ze daar extra laagje op gekregen van tandarts en ze is wat kleiner dan gemiddeld (nu met 5 jr 107 cm- terwijl ik en manlief wel lang zijn).

    Ze kan nu met 5 al lezen en rekenen dus ook op cognitief vlak zien we geen achterstand
     
  6. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    Fijn dat er geen opmerkelijke achterstand zijn. Dat van tanden/kiezen wist ik niet.
     
  7. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.453
    3.441
    113
    Onze oudste is geboren met 35+5 en ik merk eigenlijk geen verschil met de andere 3, die allemaal tussen 39 en 40 weken zijn geboren.

    Ze was wel wat later met alles, maar dat kunnen kindjes die wel a terme zijn geboren, ook wel zijn. Dus weet niet of dat ermee te maken had dat ze prematuur geboren is. En ze was ook niet extreem laat, liep met 1,5 jaar bijvoorbeeld.
     
    MinnieM vindt dit leuk.
  8. juf21

    juf21 Bekend lid

    20 mei 2012
    725
    139
    43
    Onze zoon is met 29+6 geboren. Hij was langzaam met lopen, maar dat kwam puur omdat hij altijd heel voorzichtig is en bang was om los te laten.
    Verder doet hij het boven verwachting goed. Artsen, juffen, etc. zijn allemaal verbaasd hoe slim hij is, omdat het blijkbaar wel heel vaak voorkomt dat ze toch iets van een achterstand over houden bij deze termijn.
    Gisteren zei de CB arts dat je heel soms ziet bij prematuren dat ze juist heel snel dingen oppikken; men denkt dat dat komt doordat ze al heel vroeg hebben geleerd om met prikkels om te gaan.
     
  9. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    Bedankt voor jullie reacties. Ik zie nu ook nog geen andere dingen dan bij de oudste twee. Ze is alleen fysiek iets zwakker, maar dat komt wrs door medicatie, hoewel ze de laatste tijd sterker begint te worden. Ik houd wel de “biologische” termijn aan.
     
  10. Riverdale87

    Riverdale87 Fanatiek lid

    15 okt 2017
    4.151
    4.681
    113
    Vrouw
    Mijn meiden zijn met 35 weken geboren. In het begin kon je het merken aan veel slapen, slecht drinken en bij minimale prikkels overstuur.
    Nu zijn ze anderhalf en ik merk er niks meer van. Een van de meiden liep met 10 maanden, de ander iets na haar verjaardag. Zeggen verschillende losse woordjes. Rennen, klimmen, gebit nagenoeg compleet.

    Je mag corrigeren tot 2 jaar maar na 6 maanden is dat hier niet meer gedaan. Ook niet wbt groeicurve.
     

Deel Deze Pagina