Uitleg huis kopen!

Discussie in 'De lounge' gestart door Friesin, 20 mrt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Friesin

    Friesin Fanatiek lid

    4 aug 2012
    2.260
    721
    113
    Wie o wie kan mij stap voor stap in Jip en Janneke taal uitleggen wat er gebeurt zodra je bod (op een woning) geaccepteerd is?

    Wat houdt kopen onder voorbehoud van financering precies is?

    Wat zijn onze rechten en waar moet je tegenwoordig allemaal rekening mee houden?

    Thnx:)
     
  2. MariekeRox

    MariekeRox Fanatiek lid

    6 nov 2015
    1.608
    788
    113
    Dat als je de financiering niet rond kan krijgen dat je er vanaf kan. Hier hangt wel een datum aan vast zodra je over deze datum heen bent en je kan geen financiering krijgen betaal je meestal een boete volgens mij 20% van het bod. En je kan er echt niet zomaar onderuit je moet dit wel aan kunnen tonen dat je bij meerdere banken bent geweest
     
  3. MariekeRox

    MariekeRox Fanatiek lid

    6 nov 2015
    1.608
    788
    113
    Als je zelf een huis koopt is het misschien handig om een aankoop makelaar in te schakelen die je helpt met dit proces
     
    Bailey07 en Maslov vinden dit leuk.
  4. bababoe

    bababoe Fanatiek lid

    11 mrt 2011
    1.639
    592
    113
    Dan moet je wel een bod gedaan hebben, met het voorbehoud van financiering erin. Anders heb je hier geen recht op nadat je bod is geaccepteerd en zit je sowieso aan de koop vast (en dus aan de boete als je het toch niet rond krijgt).
    Dus je ziet een leuk huis, doet een bod met de voorwaarden die je zelf wil (waaronder het voorbehoud van financiering als je dat wil), en daarna teken je het voorlopig koopcontract (als je bod geaccepteerd is), na het tekenen heb je nog drie bedenkdagen waar binnen je toch nog onder de koop uit kan, en ga je de hypotheek proberen te regelen. Hiervoor heb je vaak een week of 6, er zit dus een uiterste datum aan vast waarvoor je hypotheek geregeld moet zijn.
    Hoop dat dit een beetje helpt.
     
  5. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    1 dec 2007
    20.856
    7.622
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    Ik heb hier een hele uitleg voor geschreven op plazilla ttt. Zal het even zoeken voor je. Wel uit 2014
     
  6. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    1 dec 2007
    20.856
    7.622
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    #6 Devilschase, 20 mrt 2020
    Laatst bewerkt: 20 mrt 2020
    Je hebt een woning gezien die je wilt kopen. Daar komt veel bij kijken en veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Ik heb een stappenplan gemaakt zodat het wat duidelijker wordt.

    Wat zijn de stappen die je volgt tot het kopen van een woning?

    Stap 1:
    Je gaat naar een bank of onafhankelijke hypotheekadviseur en maakt een afspraak voor een eerste adviesgesprek, dit is kosteloos. Je neemt mee:
    1. Salarisstrook, 2 stuks, meest recent
    2. Werkgeversverklaring
    3. Pensioenoverzicht
    4. Indentiteitsbewijs (geen rbw)
    5. Jaaropgave
    6. Polissen van lopende verzekeringen

    Je krijgt ook een mail waarin alles staat wat je mee moet nemen.

    De adviseur berekend wat jullie kunnen lenen, wat de lasten zijn etc.

    Stap 2:
    Je neemt contact op met de verkoopmakelaar van de woning en plant een bezichtiging. Gaan kijken bij meerdere woningen is raadzaam, je moet niet op 1 paard wedden.

    Stap 3:
    Je gaat bezichtigen.

    Stap 4:
    je hebt een woning gevonden waar je een bod op wilt doen. Je belt de verkoopmakelaar en plant een tweede bezichtiging in. Je gaat bezichtigen

    Stap 5:
    Je doet, als na de tweede bezichtiging de woning nog steeds aan je verwachtingen voldoet een bod. Dit bod doe je onder voorbehoud van:

    -Financiering
    -NHG
    -Bouwtechnische keuring VOOR het tekenen van de koopakte.

    Als je in de koopovereenkomst zet dat je onder voorbehoud van keuring kan ontbinden, je tekent vervolgens en achteraf komen er hoge kosten uit, dan moet het contract ontbonden worden en dat is vaak lastiger dan dat je gewoon voor het tekenen een keuring doet en weet wat de kosten zijn. Als deze te hoog zijn teken je namelijk gewoon het contract niet en wordt het vernietigd.

    Stap 6:
    Na het bieden wordt je bod wel of niet geaccepteerd. Zo niet, dan ga je tegenbieden. Als je bod uiteindelijk wordt geaccepteerd koop je een fles champagne en 2 tompoucen om het te vieren.

    Stap 7:
    Je belt de hypotheekadviseur en verteld dat je een woning hebt "gekocht" deze verteld je wat je moet doen.

    Stap 8:
    Je kan op Goedkope Bouwkundige Keuring nodig? Vergelijk Tarieven een specialist zoeken die de bouwkundige keuring gaat uitvoeren. Je plant een afspraak. De keurder neemt contact op met de makelaar voor een afspraak voor de keuring. Het is handig dat je daarbij bent. Je belt een taxateur (voor bijv NHG is dat nodig) dit kan op Goedkoopste Taxateur | op zoek naar een goedkoop taxatierapport? Deze belt de makelaar om een taxatieafspraak te maken.

    Stap 9:
    je ontvangt het bouwkundig rapport en het taxatierapport na afloop in je mail. Alles wat je ontvangt stuur je per mail door naar de adviseur zodat deze een dossier kan aanleggen.

    ( Let op: het taxatierapport is aftrekbaar vd belasting, het bouwkundig rapport NIET, dit moet je zelf betalen. De taxatiekosten voldoe je bij de notaris, dit valt onder je eigen inbreng. Tenzij de akten van levering en de hypotheekakte langer dan 2 maanden NA de taxatie plaatsvinden. Dan moet je het vooraf zelf betalen en dit gaat dan dus van je eigen inbreng bij de notaris af. Het blijft wel aftrekbaar van de belasting)

    Stap 10:
    Je belt de makelaar op om een afspraak te maken tot het tekenen van een koopcontract. Je zoekt een geschikte notaris bij jou in de buurt. Dit kan op www.degoedkoopstenotaris.nl Als de koopovereenkomst wordt opgemaakt door de makelaar hoeft deze niet door de notaris gepasseerd te worden. Je moet dan alleen een leverings en hypotheekakte hebben. Hier kan je vaak kiezen voor een combi-akte van levering en hypotheek. Dit is goedkoper dan twee aparte akten. Wij betalen 900 euro voor een combi-akte. Twee aparte akten hadden ons 1150 euro gekost. Hoe lager je deze kosten houdt, hoe minder eigen inbreng je hebt.

    Tip: zoek een notaris in de buurt. Er wordt namelijk vaak een clausule opgenomen in de koopakte waarin staat dat als jij een notaris buiten je woonplaats of regio zoekt en de kosten daarvan hoger dan een X bedrag bedragen, je het bedrag wat daar overeen komt aan de verkoper moet betalen, deze clausule vervalt als je een notaris in je woonplaats zoekt

    Stap 11:
    Je belt de makelaar en geeft door bij welke notaris de akten van levering gaan passeren. Je belt de notaris om door te geven dat je je akten bij hun laat passeren. Dit hoeft niet, maar is wel zo netjes, zo weten zij dat er een akte aankomst van die en die woning.

    Stap 12:
    Je maakt een afspraak bij de hypotheekadviseur of gekozen bank voor het aangaan van het adviesgesprek. Wat dit kost is afhankelijk van de tarieven die de verstrekker hanteert. Ook dit zit bij de kosten koper in en is aftrekbaar.

    Stap 13:
    Je tekent de akte. Het huis is nu onder voorbehoud van jou.Je hebt nog 3 dagen bedenktijd om zonder opgaaf van redenen het contract te ontbinden. Deze gaat in op de dag NA tekening.

    Stap 14:
    Na het adviesgesprek van de adviseur en het verkrijgen van de hypotheekofferte plan je een tekenafspraak in. Je krijgt daarbij ook een offerte van een overlijdensrisicoverzekering, deze is namelijk verplicht. Op de tekenafspraak teken je de hypotheekofferte. Daarna stuurt de adviseur alles in naar de betreffende bank en is het wachten op akkoord.

    Stap 15:
    Je krijgt een akkoord. Het huis is van jou. In je koopovereenkomst staat een datum van passeren. Op deze datum ga je naar de notaris en betaal je de overige kosten(eigen inbreng) en eventueel verschuldigde rioolbelasting etc. Dit is het verschil met de nieuwe rioolheffing en de heffing die je misschien al betaald hebt. Daarna teken je de Akten. Je gaat met de makelaar naar je nieuwe huis, de meterstanden worden opgenomen en doorgegeven en je kijkt of alles netjes is. Daarna krijg je de sleutel.

    ____________________________________________________________________________________
    Ik hoop dat het zo allemaal wat duidelijker is geworden. Wij hebben geen aankoopmakelaar genomen, dit zou ons 1900 euro kosten en dat vonden wij zonde. Maar dat is natuurlijk eigen keus.

    Ga niet alleen naar de hypotheker, maar kijk bijvoorbeeld waar de rentetarieven laag zijn en aak ook afspraken bij banken. Dit kan erg veel schelen in de advieskosten van het tweede gesprek. Soms wel tot 1500 euro. Wij hebben alles op 1 dag gedaan zodat we maar 1 keer alle papieren mee moesten nemen.

    Let op: Je hebt een eigen inbreng van kosten. Je kan tegenwoordig nog maar 104% van de koopsom lenen. Dit betekend dat je 2% zelf moet betalen. Hoe lager jij de notaris en taxatiekosten houdt, hoe minder eigen inbreng je hebt.

    Stel je hebt een huis gekocht van 162.500. De hypotheek is 169.000 (162500+4%) Hetgeen wij moeten financieren, dus alle kosten (notaris, taxatie, NHG) bij elkaar opgeteld is 170.870. Wij moeten dus 1870 euro eigen inbreng betalen bij de notaris omdat wij maximaal 169.000 euro kunnen financieren (104% van koopsom)

    Tip: Wij hebben een nieuw emailadres aangemaakt die we aan alle instanties doorgeven. Zo komt alles mbt je woning op 1 emailadres binnen en heb je overzicht.



    Dit komt dus uit 2014. Tegenwoordig kan je nog maar 100% lenen.
     
    Bailey07 en Seffie vinden dit leuk.
  7. Friesin

    Friesin Fanatiek lid

    4 aug 2012
    2.260
    721
    113
    Hi meiden!

    We hebben een financieel adviseur in de arm genomen. Gespecialiseerd in hypotheken. Wij moeten voor gegevens en documenten zorgen en hij regelt de rest. We geven het uit handen!

    Hij gebruikt vaak dure woorden, waarvan wij maar de helft van mee krijgen.

    Maar jullie geven een duidelijke Jip en Janneke uitleg! Vooral die van jou @Devilschase :D HÉÉRLIJK

    We willen na het weekend een bod gaan uitbrengen.
     
    Bailey07 vindt dit leuk.
  8. Lief of Stoer

    Lief of Stoer VIP lid

    25 apr 2011
    5.836
    2.698
    113
    't Gezellige Brabant
    Met deze vragen denk ik dat je er goed aan doet een aankoopmakelaar in te schakelen. De hypotheekadviseur is "slechts" voor het financiële plaatje. Er komt heel wat meer bij kijken dan alleen dat stukje.
     
  9. Friesin

    Friesin Fanatiek lid

    4 aug 2012
    2.260
    721
    113
    Goed dat je het zegt! Bedankt:)
     
  10. Sascha87

    Sascha87 Actief lid

    3 dec 2014
    419
    114
    43
    Ik werk in de makelaardij. Als je vragen hebt, mag je me een pb sturen.
     
    Friesin vindt dit leuk.
  11. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.640
    2.375
    113
    Vrouw
    Vergeet niet dat hij bij jouw in dienst is, hij is verplicht dit op een jip en janneke manier uit te leggen.
    Succes!!!
     
  12. ShineBright

    ShineBright Fanatiek lid

    29 jan 2014
    2.248
    668
    113
    Ik ook dus let me know!
     
  13. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Ja, dit dus. Ik zou niet veel vertrouwen hebben in een adviseur die de dingen niet goed uitlegt.
     
  14. Friesin

    Friesin Fanatiek lid

    4 aug 2012
    2.260
    721
    113
    Klopt. Hij legt het meestal ook wel goed uit, maar soms gebruikt hij dure woorden. Dan denk ik achteraf dat ik beter had door kunnen vragen. Misschien zijn wij ook wel wat bleu om te vragen of hij het misschien wat simpeler uit kan leggen. Je wilt ook niet dom overkomen ofzo :oops:

    We hebben iig een vragenlijst opgesteld wat betreft het doen van een bod en de periode erna.

    We zitten ook met het corona virus in de maag.. Stel dat we nu zouden kopen en Nederland gaat wel Lock Down, dan zitten we wellicht met een huis waar we niet in kunnen, maar wel voor moeten betalen:|
     
  15. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.588
    10.484
    113
    waarom zou je er niet in kunnen? Zolang je een reden hebt om naar buiten te gaan en je hebt geen klachten, mag je naar buiten gaan, ook in landen waar een lock down is. En als je nu nog gaat bieden, tekenen en voordat de financiering rond is (dan ben je 8 weken verder) mag ik hopen dat de piek voorbij is.
     

Deel Deze Pagina