Vraag voor leerkracht (achterstand onderwijs)

Discussie in 'Corona forum' gestart door Snoopy1983, 23 mrt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.644
    7.429
    113
    Vrouw
    Hier ook vooral nieuwe stof. Bij zowel groep 5 als groep 3. Die in groep 3 krijgen Daarnaast nog gekopieerde met sommen die ze een paar x opnieuw moeten herhalen om zo automatiseren onder de knie te krijgen
     
    smax vindt dit leuk.
  2. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.700
    42.526
    113
    Hier in groep 3 en 7 nieuwe stof. Ze gaan gewoon verder werken met de methode in de eigen werkboeken. Om uit te leggen hebben de juffen van de oudste filmpjes gemaakt. Maar tussendoor zit natuurlijk ook herhaling. Voor groep 3 volstaat onze uitleg. Alle letters zijn natuurlijk al behandeld.
     
  3. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.395
    10.592
    113
    Hier ook bij groep 6 nieuwe stof. En ook nog lastige stof. Verder werken op de plek waar ze gebleven zijn. En dat zonder extra instructie of hulp of uitleg. Vragen kan je wel altijd via mail stellen maar ja....
     
  4. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Hier ook zo en het valt niet mee. Wij moeten zelf ook werken en er is een reden waarom ik geen juf ben geworden, ik kan niet uitleggen. En ja ik maak me serieus zorgen. Niet enkel over de cognitieve kant maar zeker ook over de emotionele kant. Er wordt zo makkelijk gedaan over thuisonderwijs maar ik vind het niks.
     
    ansje1982 en Syane vinden dit leuk.
  5. sillies

    sillies Fanatiek lid

    15 aug 2013
    3.130
    1.370
    113
    Bedankt voor je fijne reactie! Ik stel me er op in dat het langer dan 6 april gaat duren, maar hoop toch echt niet tot juni.
     
  6. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.395
    10.592
    113
    Helemaal met je eens. Ik denk dat het best kan werken als je zelf genoeg uitleg krijgt en als je gewoon tijd hebt. Ik moet er ook fulltime naast werken thuis. Man werkt in een vitaal beroep dus er komt veel op hem af en daarmee op mij. Ik mis gewoon echt het online klassikaal lesgeven. Mijn oudste krijgt dat op het VO wel en dat werkt goed.
    of in elk geval videofilmpjes met goede instructie en uitleg van de leraar.
     
  7. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.126
    1.926
    113
    Wie had in januari gedacht dat alle scholen in Nederland drie weken op slot zouden gaan... Ik heb geen ervaring met thuisonderwijs en mijn collega's ook niet, maar we moesten binnen een dag alles op de rit hebben. Alles wat we doen en aanbieden moeten we verantwoorden en we kijken constant hoe we dingen anders of beter kunnen doen. We hebben de doelen voor ogen die we op dit moment op de planning hebben staan en we proberen ze zo aan te bieden, in de vorm van doelgerichte activiteiten, dat het voor ouders weinig tijd en voorbereiding kost. De feedback van ouders is voor ons in dit proces heel belangrijk. Ik wil jullie adviseren om je zorgen te uiten en je vragen neer te leggen bij de leerkracht van je kind. Als de leerkracht het niet weet, kan hij of zij je ook niet helpen! Als ik voor mezelf spreek: Mijn collega's en ik realiseren ons heel goed dat heel veel ouders thuis moeten werken (dat moeten wij immers ook) of overuren maken in bv. de zorg, en dat het daardoor lastig kan zijn om thuisonderwijs te geven. Het is voor iedereen schakelen en wennen. Je doet wat je kan!
    En weet je, ik denk dat niet alleen de ouders, maar ook de leerkrachten zich zorgen maken over de kinderen en hun ontwikkeling. Ik wel in ieder geval. Ik weet dat de meeste kinderen uit mijn klas gelukkig in een veilige en stabiele thuissituatie opgroeien en dat het gros van de ouders dagelijks een door ons aangeboden doelgerichte activiteit aanbiedt (dit weet ik, omdat ik foto's krijg toegestuurd). Maar ik weet ook dat het bij een paar kinderen heel anders is... Ik hoop dat we 6 april weer gewoon in school kunnen lesgeven, dat is het beste voor iedereen.
     
    NiekeKris, sillies, Syane en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Helemaal eens met Rijo. We hebben ons hier nauwelijks op kunnen voorbereiden. Ik had 2 weken voor de scholen dicht gingen een 2e simkaart gekocht, om met mijn leerlingen te kunnen appen als het zo ver zou komen. En ik had verzonnen dat ik eventueel thuis wel een glazen deur kan omtoveren tot whiteboard, door witte vellen papier aan de achterkant te plakken. That's it. De meeste van mijn collega's vonden het maar idioot dat ik daar überhaupt over nadacht.

    Nu moeten we ineens onderwijs op afstand gaan verzorgen.Zelf ben ik wel redelijk computervaardig, maar een deel van mijn collega's... oei oei oei. Gelukkig werkten we met groep 4 t/m 8 al veel digitaal, bij de kernvakken. Maar dat gaat alleen om het verwerken van de lesstof. Op afstand uitleg geven... pffff, nog nooit hoeven doen.
    Ik kan filmpjes op youtube zetten. En ik heb inmiddels ontdekt hoe ik opnames kan maken van mijn eigen beeldscherm. Nu moeten we ineens allemaal binnen enkele dagen / weken gaan leren werken met outlook teams of google hangouts. Ik ben al een eind op weg hoor. Maar voor een aantal collega's wordt het echt lastig om dit zichzelf eigen te maken. We zullen voor een aantal toch een paar bijeenkomsten op school moeten houden, denk ik. Die gaan daar anders nooit aan uit komen.
    En dat is alleen nog maar hoe we dit aan de collega's moeten gaan leren. We kunnen onze leerlingen dus ook heel lastig uitleggen hoe dit allemaal werkt. (Tenminste: als het langer gaat duren dan tot 7 april, anders beginnen we daar niet meer aan.)

    Het is voor ons erg uitzoeken. Er wordt online volop gedeeld en er worden heus ervaringen uitgewisseld. Maar daarna moet iedereen natuurlijk ook uitvogelen wat voor zichzelf en voor de eigen leerlingen haalbaar is. Zowel wij (leraren) als ouders, zullen echt moeten accepteren dat dit een proces van vallen en opstaan is.

    We zeggen tegen leerlingen zo vaak dat je eigenlijk alleen maar kunt leren door fouten te maken. En het helpt als je dan feedback krijgt. Dat moeten we onszelf en elkaar dus ook gunnen. Laat het de school weten als het te veel of te weinig is. En realiseer je ook: wat voor de één te veel is, is voor de ander te weinig. De school zal uiteindelijk een middenweg moeten vinden.
     
    NiekeKris, Syane en rijo vinden dit leuk.
  9. Feye

    Feye VIP lid

    26 nov 2013
    6.011
    3.476
    113
    Vrouw
    @tupp krijgen jullie vanuit jullie ICT leverancier ook ondersteuning bij het online lesgeven? Ik begrijp dat bijv. Heutink ICT (gratis) webinars geeft over bijv. werken met teams ed. Hoor daar wel positieve verhalen over.
     
    Syane vindt dit leuk.
  10. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ja, die ondersteuning is zeker te vinden. Ik heb vandaag een filmpje van APS IT-diensten gevolgd, bijvoorbeeld. Het probleem is eerder dat het aanbod zo groot is, dat je door het bomen het bos niet meer ziet.
    Ik krijg dagelijks meerdere mailings van lesmateriaal dat nu gratis online wordt aangeboden, updates van aanbieders die aangeven dat ze bezig zijn om de capaciteit te vergroten, allerlei tips. Ik heb een aansturende rol op het gebied van ICT binnen ons team. Dus ik lees veel en probeer voor mijn team een selectie te maken.
     
    Feye vindt dit leuk.
  11. Snoopy1983

    Snoopy1983 VIP lid

    11 feb 2008
    9.512
    4.709
    113
    Vrouw
    Daarom heb ik zoveel respect voor de leerkrachten die dit allemaal in zeer korte tijd moeten regelen. Dat zal ook zeker niet overal even vlekkeloos verlopen, hier komt er ook regelmatig weer iets bij. Zo hebben we nu voor de klas van mijn zoontje een digitaal prikbord waar je foto's, filmpjes en berichtjes voor elkaar kan achterlaten. Ook de juffen reageren daar op. Bij mijn dochter werken ze nu ook met zoom, zo kunnen ze een digitale meeting plannen.
    Ik vind het super dat er zoveel aan gedaan wordt ook al vind ik de situatie niet ideaal. Maar ik denk dat iedereen daar zo over denkt. En het is beter dan geen onderwijs. Dit staat nu op NOS

    https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2328223-belangrijk-corona-onderzoek-onder-scholieren-niet-klaar-voor-6-april.html
     
  12. sillies

    sillies Fanatiek lid

    15 aug 2013
    3.130
    1.370
    113
    Duidelijk dat ze 6 april niet open gaan.
     

Deel Deze Pagina