Update vanuit de ziekenhuizen?

Discussie in 'Corona forum' gestart door Mythique, 17 mrt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    En dat heb je me nooit horen zeggen, dat als je zwaar bent je verder niet ziektevrij kunt zijn. Want dat geloof ik heel erg, je bent meer dan je uiterlijk of postuur.

    In dit geval lijkt het zo dat de variant overgewicht plus onderliggende ziekte funest is. Als men dat nu signaleert lijkt het dat dat een triage punt gaat worden. Net als jonge mensen met kanker of oudjes van 95 die nog prima in het leven staan en Corona krijgen een triage geval zijn.

    Deze ziekte komt niet uit een boekje. En ik blijf bij mijn mening om lifestyle zieken niet te kunnen redden. En lifestyle ziek ben je niet met een grotere broekmaat. Maar wel met overgewicht én diabetes én hartproblemen. Of mensen die in een scootmobiel rijden met zuurstof en doorroken. Zullen vast hele lieve mensen zijn, daar niet van maar wat ik eerder al aanhaalde. Hoever je ook wil geven in deze shit, er gaan veel mensen overlijden in deze strijd en de periode erna als onze zorg stevig ontwricht is.
     
  2. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Ik lees hier mee als Belgische, en ben echt oprecht verbaasd over het verschil in houding tussen België en Nederland...

    Enerzijds snap ik de triage in geval van nood hé, maar het gemak waarmee hier in dit topic en in de Nederlandse media daarover gesproken wordt, dat doet me echt iets.

    Anderzijds hoor in zo weinig echte kritiek op de overheid, op het beleid: lijkt allemaal maar prima dat er tot voor een week geleden ingezet werd op 'groepsimmuniteit' en dat er amper maatregelen genomen werden terwijl de rest van Europa op slot ging. Dat er nog steeds klaarblijkelijk zo weinig gesensibiliseerd wordt, dat de helft van Nederland het nog prima vind om gezellig samen naar de speeltuin te gaan : vergeleken met hier is de Nederlandse pers een goednieuwsshow.
    Dat er jarenlang bespaard is in de zorg waardoor het maar de vraag is of het zorgsysteem dit aankan.
    Terwijl, laten we wel wezen, er WEL geweten was dat er een heel reeële kans bestond dat we vroeg of laat zouden moeten afrekenen met een pandemie. Virologen over de hele wereld hebben hier meermaals voor gewaarschuwd: hier in Leuven was het zelfs zo dat er gesmeekt is om na SARS en MERS te mogen werken aan een vaccin tegen corona virussen, omdat men het waarschijnlijk achtte dat een virus uit die familie ooit voor een echte pandemie zou zorgen, maar daar was geen geld voor.
    Dat als gevolg daarvan er nu maar een hoop dikke mensen moeten sterven (ik stel het even cru) lijkt hier in dit topic gewoon 'aanvaard' te worden?
     
    EdN, Zonnestralen, MyMiracle en 13 anderen vinden dit leuk.
  3. maliro

    maliro Niet meer actief

    Nog steeds kort door de bocht . Ik ben geboren met een hartziekte en door de medicatie heb ik overgewicht. Door de ziekte zelf ben ik zeer beperkt in wat ik kan en mag qua sport. Heeft lang niet altijd met lifestyle te maken.
     
    Maslov, Louise11110, GossipGirlxoxo en 5 anderen vinden dit leuk.
  4. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.621
    11.169
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Ik haak heel even in op deze laatste zin.

    Het grootste deel van de mensen dat ziek is eet te veel en beweegt te weinig. Hierbij kan je je schuilen achter alle mogelijke excuses maar met overgewicht komt ook risico. Risico op hart en vaat ziekte, risico op diabetes en risico op verschillende vormen van kanker.

    Deze mensen zijn eigenlijk al behoorlijk ziek, want obesitas is gewoon een ziekte.

    Realistisch gezien moeten deze mensen hun leeftijdsgrens dus al bijstellen. Het eeuwige leven heeft niemand en dat accepteren is niet zo slecht denk ik.

    Wat er nu gebeurt is heel erg dus daar worden maatregelen voor genomen. En wat een arts laatst al heel erg rot zei. De mensen die gaan overleven zijn de mensen (of overheden) die de middelen hebben voor voldoende beademingsapparatuur. Of we die gaan hebben, ik vermoed van niet. Zoals altijd kunnen we niet iedereen helpen. Dat is erg, maar dat is ook het leven.

    In Nederland heeft de Erasmus overigens wel gewerkt aan een vaccinatie/medicijn tegen sars. Hier gaat men nu op door voor corona.

    België is in zekere zin een stuk minder rijk dan Nederland. :( en wij hebben weer minder middelen dan Duitsland.
     
  5. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.621
    11.169
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Dan ben jij een uitzondering. Maar de meeste mensen hebben overgewicht en krijgen vervolgens te maken met extra ziekten.
     
  6. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Dat geld voor dat vaccin was nergens hoor... Er is hier dus ook gewerkt aan een vaccin tegen SARS, het Rega instituut is een van de meest toonaangevende instituten wereldwijd, wij zijn geen derdewereldland ofzo, maar op het moment dat de SARS epidemie onder controle was, was er geen enkele interesse meer, van geen enkele overheid, om hier verder in te investeren. Terwijl men wist dat er een reële kans was dat een virus van de corona familie ooit voor een pandemie zou zorgen.

    Dat vaccin had er dus al lang kunnen zijn, net zoals een breed antiviraal middel, waarvoor ook nooit de broodnodige budgetten zijn uitgetrokken.

    En dat hele verhaal over levenskansen en dergelijke ken en begrijp ik wel, het is het gemak waarmee daar hierover gepraat wordt wat me rillingen geeft.

    In las vanochtend een opiniestuk, daarin werd gezegd : als je ziek bent momenteel, ben je liever in België, economisch ben je over een paar maanden misschien wel liever in Nederland, maar dan moet er 'na corona' wel nog iets overeind blijven staan.
     
    Zwierezwaai vindt dit leuk.
  7. maliro

    maliro Niet meer actief

    Ben je arts dat je dit zo zeker weet?
     
    GossipGirlxoxo en suus1983 vinden dit leuk.
  8. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.621
    11.169
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Wat is dit nu weer voor een rare reactie. Nee ik ben geen arts maar kom ook niet onder een steen vandaan. ;)
     
    Zara75, merah en Zwierezwaai vinden dit leuk.
  9. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Helemaal mee eens. Als ik zie dat wij binnen Europa onderaan bungelen qua aantal bedden op hoofd bevolking, en dat we structurele tekorten hebben aan alles, is dat echt beschamend.

    Wat mij betreft kon afgelopen jaren ook wat minder geld worden besteed aan zoveel vastgoed investeringen in de zorg, nieuwe ziekenhuizen doen niet onder aan een 4* hotel, maar hebben personeel en beddentekort.
     
    Syane, Champetter en Huismuisie vinden dit leuk.
  10. Maan14

    Maan14 Niet meer actief


    Hier gaat het ziekenhuis ook dicht omdat ze een groot nieuw ziekenhuis gaan bouwen. Denk dat ze nu blij zijn met die 2 ziekenhuizen... Mischien dat ze de nut er nu ook van in zien.
     
  11. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    In de media wordt volgens mij echt niet gepraat over triage op overgewicht hoor. Dat maken een paar mensen (hoewel ik me afvraag waar hun menselijkheid is gebleven) ervan na het bericht dat er zoveel mensen met overgewicht op de ic’s liggen.

    Ik weet ook niet welke nederlandse pers jij volgt, maar nee, er is en was meer dan genoeg kritiek op het beleid.

    Wat betreft het verschil tussen Nederland en Belgie: Zo heb ik vol verbazing naar een filmpje van die Belgische viroloog geloof ik (Ranst? Oid) zitten kijken, waarin hij waarschuwt aan jongeren, dat er meerderen van de initiatiefnemers van die “lockdown”partys nu op de ic liggen. Nou, daar heb ik ook zo mijn mening over ;). Ik denk dat we al snel vooral de excessen in de media zien vanuit het buitenland. Ook al die Belgen die gezellig de grens over kwamen toen Belgie in lockdown ging. Ik zie niet zoveel verschil eigenlijk. In beide landen zijn er helaas veel te veel die het niet serieus nemen.
     
  12. maliro

    maliro Niet meer actief

    Nee ik ook niet. En ik bedoel het zeker niet raar. Maar er zijn vele mensen met mij waar er een medische oorzaak onder zit. Het is heel vervelend dat er altijd (in algemeen, niet jij persoonlijk) zo snel geoordeeld wordt.
    En als ik dan sommige reacties in dit topic lees doet me dat wel wat.
     
    ano, MyMiracle, Louise11110 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  13. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Waar het vandaan komt?

    De overheid heeft de noodreserves aangesproken, ons overheidsbudget houdt wat ruimte over voor noodtoestanden. Zoals nu dus. En gelukkig hebben we deze!
    En we zijn nu ook flink de staatsschuld aan het verhogen. Deze moet later omlaag, dus die crisis zit er aan te komen.

    Want anders waren nu al onwijs veel bedrijven failliet gegaan en zaten mensen thuis zonder inkomen als ze niet kunnen werken. Zoals in veel andere landen helaas het geval is.
    Ik ben juist blij dat we als land in staat zijn de maatschappij overeind te houden in tijden van nood. Dat doen niet veel landen ons na
     
    MyMiracle, Zara75 en Athina vinden dit leuk.
  14. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Dat is ook een groot cultuurverschil.

    In Nederland is men veel opener, triage is niet iets nieuws, en er wordt veel transparanter gepraat over het kwaliteit van leven en de zin van bepaalde behandelingen.
    Mensen zijn dat meer gewend zeg maar.

    Ik weet nog toen een paar weken geleden een hele schock in de wereldwijde media kwam toen Italië door tekorten triage moest toepassen.
    Hier is dat veel "koeler" ontvangen, want mensen kennen het principe in bepaalde mate al.
     
  15. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.900
    7.617
    113
    Is het niet logischer dat ze dan bij Sanquin aankloppen? Er zullen veel mensen zijn die corona gehad hebben maar het niet gemerkt hebben of als zodanig bestempeld hebben. En er is al onderzoek bij Sanquin donoren over de verspreiding van het corona virus. En tot slot geven de donoren al wel of niet toestemming voor het testen van hun bloed of plasma en het gebruik voor andere doeleinden. Dus ik snap deze oproep niet zo goed.

    Tenzij Sanquin er te veel geld voor wil hebben natuurlijk :rolleyes:
     
  16. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Ik vind bvb de site van rivm altijd een beetje overdreven positief, zoals vandaag bij het aantal overleden mensen 'dat zijn er minder dan gisteren', dat kan je ook zelf zien natuurlijk, maar door dat te benadrukken lijkt het een trend terwijl er imo nog weinig positief is aan de cijfers, in geen enkel Europees land trouwens.

    Ik las vorige week ook nog een artikel waarin een aantal Nederlandse experten met klem aangaven dat het samen spelen van kinderen in speeltuinen echt geen enkel probleem is - ik vind dat best gevaarlijke berichtgeving aangezien er nog zo weinig bekend is. Kleine kinderen hoesten echt niet allemaal braaf in hun elleboog en snot hangt al snel over (hoezeer ze ook hun best doen).

    Er is dus zeer zeker een verschil tussen België en Nederland, niet zozeer in domme mensen, die heb je hier net zo goed, maar wel in de boodschap die door de overheid en de media gegeven wordt, en die is hier een stuk serieuzer en dat is imo echt wel nodig. Dus ja, de boodschap dat er ook jonge mensen op de IC liggen, jongeren die twee weken geleden gingen feesten omdat ze dachten dat dit niet over hen ging, vind ik een belangrijke boodschap.

    Hier zijn alle speeltuinen gewoon dicht, afgespannen met lint. Er is hier niemand (op een aantal gekken na natuurlijk) die nog sociale bezoekjes aflegt of kinderen samen laat spelen. Alle niet noodzakelijke winkels zijn hier dicht en in supermarkten gelden strenge regels. Alle niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden, afritten nar zee en de Ardennen bvb worden consequent gecontroleerd. Er is wel degelijk een groot verschil momenteel tussen België en Nederland, al is het kleiner geworden sinds Nederland z'n maatregelen aangescherpt heeft.

    Mar ik denk dat er ook vooral een verschil is in denkwijze, ik spreek me niet uit over wat beter is, maar de redenering gen die ik hier zie voorbij komen, zal je bij ons echt niet zo snel horen.
     
  17. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.900
    7.617
    113
    kst248657_021.gif

    Bron: Rijksbegroting.nl.

    Ik zie vooral een stijging van de Rijksbegroting voor zorg en onderwijs
     
    Huismuisie vindt dit leuk.
  18. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    ..... ik heb nog nooit ZOVEEL Belgen in Nederland zien winkelen en boodschappen doen en op het strand hangen als de laatste weken. Je kunt niet eens bij de Lidl hier parkeren of half Antwerpen staat hier gezellig te shoppen.
     
    tuc, GossipGirlxoxo, Champetter en 2 anderen vinden dit leuk.
  19. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.621
    11.169
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Oh dat snap ik ook wel. Beetje de goede leiden onder de kwaden.

    Want dit is echt wel een probleem van de afgelopen 20 jaar. En ik ben zelf ook wel wat te stevig (eigen schuld) waar ik relatief makkelijk wat aan kan doen.
    Maar het gros is gewoon te dik omdat ze te veel eten. Door wat voor reden dan ook. Terwijl er zat campagnes zijn en maatregelen om het al van jongs af aan tegen te gaan.
     
    Zara75 en maliro vinden dit leuk.
  20. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Maar dat is verschil in beleid en daar is wel zeker veel kritiek op, ook in de media. Het rivm is onderdeel van het beleid, dat is geen nieuwssite natuurlijk. Ik vind zelf ook dat ze al eerder meer maatregelen hadden moeten nemen, en ook meer nadruk hadden mogen leggen op hoe serieus de situatie was. Ik hoop gewoon dat ze nu op tijd waren en die triage niet nodig gaat zijn, maar ik heb er een hard hoofd in. Hier zijn overigens ook voldoende nieuwsberichten over jonge mensen op de ic’s trouwens. Dat is wat ik bedoel, het is wel gewoon in de media volop, maar ik kijk ook geen Belgisch nieuws, dus hetgeen wat ik zie is beleid (wat idd verschillend is) en nieuws dat overgenomen wordt door Nederlandse nieuwssites en programma’s.
     

Deel Deze Pagina