Nederland vs. België

Discussie in 'Corona forum' gestart door GossipGirlxoxo, 28 mrt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.495
    24.370
    113
    Persoonlijk vind ik het nogal zinloos om steeds vergelijkingen te maken tussen twee verschillende landen. De enige overeenkomst die nog enigszins van belang is, is dat we geen van beiden een president hebben die Trump heet ;). Het kan dus altijd nog erger dan hoe het er in Nederland of België aan toe gaat.
    En verder hoop ik dat onze regeringen in gesprek blijven om elkaar, waar het mogelijk is te helpen, ipv met de vinger naar elkaar te wijzen.
     
    Novi, Maan14, Kolibrie2 en 7 anderen vinden dit leuk.
  2. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.108
    15.619
    113
    Vrouw
    Dan nog had ik niet gezegd dat niemand in België het serieus nam.
     
  3. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    Ik zat vorige week Lubach te kijken en dat ging over België. Heel interessant stuk was dat, ik wist niet dat ze daar zo verdeeld waren. Ik zeg weleens voor de lol dat ze Friesland los moeten kappen en weg moeten duwen, omdat die alles vanzichzelf willen hebben XD Maar dat is een grapje. GRAPJE HÈ! Voor we daar weer woorden over hebben. Maar in België kan niemand het met elkaar eens worden, ik was compleet verbaasd dat het zo erg was.
     
  4. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    Dat geloof ik graag, dat kan allerlei redenen hebben. Maar dan nog denk ik dat onze ziekenhuizen gemiddeld gezien echt wel beter geëquipeerd zijn dan in andere landen.
    Maar ik woon nu in België dus waar praat ik over :p
     
    amdaa vindt dit leuk.
  5. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.108
    15.619
    113
    Vrouw
    Je moet eens kijken naar hoeveel regeringen en parlementen wij hebben.
    Het is ook gewoon lachwekkend.
     
    Cindy1977 vindt dit leuk.
  6. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Ik vind dat vreselijk, maar volgens mij heeft dat niks te maken met een verschil tussen landen.

    Het heeft echt geen zin om individuele acties van mensen met elkaar te vergelijken, als je al iets wil vergelijken, wznt idioten en steenezels en mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is, heb je helaas overal :cry:

    Vraag me wel af hoe dat dan is in niet corona tijden? Want ik neem aan dat er dan ook ambulances die route nemen?
     
  7. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Oh maar dit geloof ik ook meteen hoor.

    Maar dat is niet zozeer dat Nederlanders "trots" zijn op de regering (wat dat betreft is hier men eerder onverschillig richting kritisch, patriotisme zoals in Frankrijk ed speelt er helemaal niet).

    Het is meer dat Belgen erg kritisch zijn, en ik kan me dat best voorstellen met de chaos op politiek en bestuurlijk niveau, en al die lagen.
     
  8. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    Ja dat behandelde hij ook, ook over een stemmingen. Eig is niemand echt de baas bij jullie.
     
  9. Eveliennn89

    Eveliennn89 Bekend lid

    4 okt 2016
    511
    584
    93
    NULL
    NULL
    Ik woon wel in de grensstreek en dan begrijp ik de uitspraak van @tuc nog niet. Ja er waren een heleboel idioten die de grens nog overgegaan zijn om daar lekker te gaan winkelen. Maar ik persoonlijk ken nog niemand die dat gedaan heeft. En het gaan er sowieso meer geweest zijn dan anders, maar velen van ons gaan daar anders ook winkelen, hier winkels gesloten of niet..
     
    Neuzeke vindt dit leuk.
  10. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.621
    11.169
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Het eerste wat ik dacht is waarom heeft de Nederlandse hulpdienst niet gewoon een soort abonnement op die tunnel. Vind het een beetje vreemd omdat het dus een normale route is.

    En ook snap ik niet waarom zorg personeel, politie en die lui op persoonlijke titel gaan lopen Twitteren.

    Ondanks dit had die poortwachter wel even het boompje omhoog kunnen doen.

    (edit: oh ik ben geen Belg)
     
  11. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    goh, het is ook weer geen complete chaos hoor, er is wel degelijk een eerste minister, dus een ‘baas’ van de federale regering en elke deelregering heeft ook een baas (de minister-president). Elke regering heeft zijn bevoegdheden (volksgezondheid is bijvoorbeeld een federale bevoegdheid) en de ‘baas’ van die regering neemt op dat vlak de beslissingen.

    Het probleem is, door vele vaak moeizaam verlopen opeenvolgende staatshervormingen, ijn de bevoegdheden niet altijd logisch verdeeld, iets waar men dan pas achterkomt als er een probleem is. Om een voorbeeld te geven, preventie zit bij de gewesten, dus he is Vlaams/Waals geld dat daarnaartoe gaat, maar gezondheidszorg is federaal. Even cru gesteld: waarom zou je je centen in rookpreventie steken, als ht toch de federale overheid is die de kost betaalt als een roker longkanker krijgt.

    Daarbij komt nog dat Vlaanderen en Wallonië erg verschillend stemmen, Vlaanderen overwegend rechts, Wallonië overwegend links. Dat maakt het vormen van een federale regering een hel moeilijke opgave, te meer omdat de grootst partij van Vlaanderen niks liever wil dan dat het land onbestuurbaar wordt, zij willen uiteindelijk immers een splitsing.

    Dat gezegd zijnde vind ik zelf wel dat de Belgische regering de Corona crisis adequaat aanpakt (voor zover dat mogelijk is door de onvoorspelbaarheid) op dit moment. Er worden beslissingen genomen en er is een goede communicatie.
     
  12. Maan14

    Maan14 Niet meer actief


    Waar kom je zelf vandaan Wallonië of Vlaanderen? Ik heb zelf veel familie in omgeving Antwerpen. Maar ook kennisen.

    Eigenlijk zie je ze daar net zo zeuren als Nederlanders zeuren, Kwa politiek.

    Alleen kunnen ze hier uit eindelijk water bij de wijn doen en blijven ze bij jullie stijfkoppen. En wie daar de schuld van is? Daar zullen vast de mensen elkaar de schuld van geven aan de hand van hun politieke voorkeur.

    Jullie minister voor volksgezondheid zou in Nederlandse termen al niet door de zelf verzonnen triage ' van sommige hier' voor overgewicht komen.

    Nederlanders zijn veel directer als belgen is mijn ervaring. En nemen minder een blad voor de mond.


    Ik heb zelf ervaring in het ziekenhuis in Hasselt, zorg was goed beetje gelijk aan Nederland vooral fijn is dat je snel terecht kan en ook savonds/weekends.
    Nadeel is de oude boel tegen over wat we in Nederland gewend zijn.

    Al is het in Nederland vaak geld over de brug gooien ipv echt noodzakelijk.

    Hadden ze dit nu maar minder gedaan en meer aan ic bedden en zorg personeel besteed. Al die mensen nu hebben niks aan ipads terwijl ze op hun buik beademd worden....


    Over kwa grens... Ik woon dicht bij de grens. En ja hier kwamen ze massaal de plaatselijke dirk leeg hamsteren toen hun winkels dicht gingen.

    Nu zorg het vooral voor ongemak in het grens gebied omdat mensen zo gewend zijn iets over de grens te doen.
     
  13. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ik had zelf ook dat gevoel, maar vorige week heb ik geluisterd naar uitleg van Gommels (mijn favoriete mediapersoon op dit moment haha), en hij legde uit dat het zkh-zorg in Nederland heel efficiënt is ingericht.
    Onze IC-capaciteit is vrijwel nooit meer dan 70-75% bezet. Dus met andere woorden: er staan standaard 25-30% van de beschikbare plekken leeg.

    Hier kiezen mensen veel sneller ervoor om niet naar het IC te gaan, terwijl in veel andere landen standaard maximum wordt behandeld.
    Het zou dan ook raar zijn om als wij dan 1.000 plekken hadden staan die nooit nodig zijn.

    Wat hij wel aangaf, en wat we moeten leren van deze crisis: zorg voor een crisis opslag van zkh-apparatuur en beschermingsmiddelen, voor noodsituaties.
    Hopelijk gaat dat ook gebeuren na deze crisis, al die extra bestelde beademingsapparatuur, een paar miljoen mondkapjes en beschermingsspullen + alles wat nog meer nodig is goed inpakken en opslaan. En niet gaan verkopen of zo
     
    Syane vindt dit leuk.
  14. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Ik ben een Vlaamse, anders was m'n Nederlands wel erg goed :roflmao: maar dat zegt trouwens niks over m'n stemgedrag :p

    Ik ben er zeker van dat de zorg in Nederland en België van hetzelfde niveau is, het verbaast me soms hoe Nederlanders lijken te denken dat wij een derdewereldland zijn :D
    Er zijn wel best grote verschillen op vlak van ziekteverzekering (vooral qua systeem) en toegankelijkheid van de zorg. In België kan je veel makkelijker zelf kiezen naar waar je gaat voor zorg, dat heeft voordelen en nadelen. Het risico is dat er een te grote druk komt op specialisten, maar anderzijds hoor ik dan weer best veel verhalen over erg starre huisartsen in Nederland die niet willen doorverwijzen. Ik ga met m'n kinderen bvb meestal gewoon rechtstreeks naar de pediater.

    Over de lockdown feestjes en het over de grens shoppen: achteraf bekeken is dat natuurlijk vreselijk, en op het moment zelf was het ook best dom, maar ik denk dat je het mensen ook moeilijk kwalijk kan nemen. Tot 13 oktober was de communicatie hier altijd vrij optimistisch, niet echt meer 'het is maar een griepje', maar wel echt nog met veel nadruk op dat jonge mensen er niet ziek van werden.

    Tijdens het weekend erna is de communicatie opvallend veranderd, en ik denk dat dat echt nodig was om iedereen te laten inzien dat de speeltijd echt voorbij is (jammer genoeg dringt dat nog altijd nirt bij iedereen door maar ja)
     
  15. Maev

    Maev VIP lid

    4 dec 2014
    6.071
    5.553
    113
    Je zou eogenlijk verwachten dat we dat al grotendeels hadden aangezien we wel een calamiteitenhospitaal hebben ;)
     
  16. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Maar die is vrij klein begreep ik. 200 bedden, waarvan maar een paar IC bedden.

    Normaal gesproken meer dan genoeg (werd gebruikt na de aanslag in Utrecht), maar nu is deze omvang druppel op de gloeiende plaat.
     
    Maev vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina