Corona Nieuws deel 3

Discussie in 'Corona forum' gestart door lidu1, 24 mrt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Met of zonder een lock down er is niet genoeg capaciteit in ons zorgsysteem om dit aan te kunnen, dat heb ik net gelezen. Vandaar de vraag hoe nu verder.
     
  2. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Dus we zijn hoe dan ook de lul zeg maar..
     
  3. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Kort samengevat mensen die nu besmet zijn maar nog niet ziek zijn de sjaak, ja.
     
    Ysabella en suus1983 vinden dit leuk.
  4. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Misschien moeten " we" maar meer gaan kijken naar een land als Zuid Korea en minder eigenwijs zijn?
     
    Fantykoekie en Huismuisie vinden dit leuk.
  5. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.587
    13.146
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Dat laatste las ik gister voor het eerst.
    Ik ben benieuwd waarom ze dat wèl al zo vlot weten? Iemand die een artikel hierover heeft hoe ze dat zo snel zo zeker weten?
     
  6. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.870
    3.638
    113
    Vrouw
    Thuis
    Testen, testen, testen.

    Maar waar haal je als overheid nu nog de daarvoor benodigde testen vandaan?

    Zover als het hier nu verspreid is, zul je dan miljoenen testen nodig hebben.
     
  7. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Testen is toch niet afhankelijk van de testen maar van de ruimte waar ze moeten worden beoordeeld?
     
  8. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.870
    3.638
    113
    Vrouw
    Thuis
    Ze hadden toch steeds wat te kort?

    Eerst vloeistof, toen weer spullen om die vloeistof correct te gebruiken. En dan nu de ruimte?
     
  9. Trirani

    Trirani Fanatiek lid

    6 aug 2013
    1.260
    1.090
    113
    Vrouw
    Waar ik ben
    Ik snap het weinige testen als ik dit soort artikelen lees en vergelijk met anderen landen ook echt niet. Het artikel is wel al 4 dagen oud (al lijkt deze mij niet achterhaald daarmee).

    https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/25/overheid-wordt-wakker-en-ga-meer-testen-het-kan-wel-a3994831

    Overheid, word wakker en ga meer testen, het kan wel!

    Besmetting Er is niet te weinig testcapaciteit, zoals de overheid zegt. Honderden wetenschappers zitten op hun handen en beschikbare lab-apparatuur wordt niet gebruikt, schrijven Rosanne Hertzberger en Cees Dekker.
    [​IMG]
    Drive-through testlocatie waarbij medewerkers van het AMC-ziekenhuis in Amsterdam vanuit hun auto getest worden op het coronavirus, dinsdag. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
    Testen, testen, testen. De roep om in Nederland veel meer en laagdrempelig te testen wordt luider. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt dit als het beste beleid voor de bestrijding van de pandemie, en in Aziatische landen bleek testen en isoleren het effectiefst om de besmettingsketen te doorbreken.

    Heb ik nu het coronavirus of gewoon een griepje? Zonder tests weet je het niet. Een vijand bevechten kan alleen als je weet waar die zich bevindt. Toch blijft Nederland ver achter in het aantal tests dat wordt uitgevoerd. „Gebrek aan capaciteit”, is het standaardantwoord.

    [​IMG]
    [​IMG]
    Rosanne Hertzberger is microbioloog en NRC-columnist. Cees Dekker is KNAW-hoogleraar en universiteitshoogleraar aan de TU Delft.

    Maar gebrek aan capaciteit is geen natuurverschijnsel. De zogeheten qPCR-test die moet worden uitgevoerd, is bepaald geen rocket science. De tekorten die er zijn, zijn met enige inventiviteit prima op te lossen. Waarom lijkt dit dan niet of nauwelijks te gebeuren?

    Hoestende verplegers
    Het opheffen van de gedeeltelijke lockdown zal leiden tot een tweede golf aan besmettingen wanneer we het virus niet in beeld hebben. Daarom is het essentieel om van zoveel mogelijk mensen te weten wie er besmettelijk is en wie niet (diagnostiek), en wie immuun is en wie niet (serologie). Wanneer gaan we met de grote slag beginnen om deze diagnostische en serologische testen grootschalig op te zetten?

    Ter illustratie: er lopen – ook vandaag – nog steeds hoestende en proestende verpleeghuismedewerkers rond, zonder mondkapjes, zonder te weten of zij hun patiënten helpen of juist in levensgevaar brengen. Thuiszorgmedewerkers, huisartsenpraktijen, verloskundigen, overal waart het virus rond zonder dat we er zicht op hebben. Dat is niet de schuld van die zorgmedewerkers: hun werk moet doorgaan, want de vraag naar zorg is groot. Maar waarom zou je de deuren van de verpleeghuizen sluiten voor familie, terwijl ondertussen de medewerkers net zo goed de bewoners kunnen aansteken?


    [​IMG]

    Gloeiende plaat
    Er worden nu tweeduizend tests per dag gedraaid. Twintig plaatjes met elk honderd patiënten, dat is een druppel op de gloeiende plaat. Het is veel te weinig om de epidemie in Nederland af te remmen en het is veel minder dan in andere landen.

    Niets wijst erop dat het bij de overheid bruist van de ambitie en vindingrijkheid om ervoor te zorgen dat deze mensen binnen afzienbare tijd wél getest kunnen worden. Telkens weer verwijst men naar de ‘gebrekkige capaciteit’ alsof het een voldongen feit is.

    Waarom is besloten de testcapaciteit beperkt te houden tot dat kleine aantal testpunten en ziekenhuislabs? Microbiologen spelen een sleutelrol in de strijd tegen dit monster, waarom zit de meerderheid nu thuis?

    Waar zijn de grote aantallen ‘drive-through’ testlocaties? Waarom wordt niet elk qPCR-apparaat (pipetteerrobot) in Nederland gerekruteerd voor de strijd? Honderden wetenschappers met topkwalificaties op het gebied van biochemie en microbiologie zitten thuis achter hun laptop, terwijl ze meer dan bereid zijn mee te helpen bij het opzetten en uitvoeren van coronatests in hun laboratoria.


    [​IMG]

    Creativiteit en ondernemerschap
    Achter de schermen zien we nu grassroots-initiatieven ontstaan. Studenten beginnen do-it-yourself-projecten voor de ontwikkeling van beademingsapparatuur. De ‘BV Nederland’ gooit zijn gewicht in de strijd. Ze werken belangeloos samen om vliegtuigen vol mondkapjes hierheen te halen. DSM en Shell sloegen de handen ineen om 2,5 miljoen liter desinfecterende middelen te maken en af te leveren bij de zorginstellingen. Diezelfde creativiteit en dat ondernemerschap kunnen nu ook het gebrek aan testcapaciteit oplossen.

    We hebben in Nederland een enorme biotechnologische rijkdom, we barsten van de slagkracht bij expertise, kennis en materieel. Mkb-bedrijven staan te springen om te helpen.

    Op de bioscience-parken van dit land staat een enorm arsenaal aan pipetteerrobots, maar ze staan stil. Die grote capaciteit voor biochemische analyses is nu letterlijk en onmiddellijk van levensbelang. We kunnen het ons niet veroorloven om die aan de zijlijn te laten staan.

    Er is een grote groep capabele wetenschappers en bedrijven die aan de slag wil om massaal testen mogelijk te maken. Zij wachten nu op groen licht, op coördinatie, om zich in te zetten en toestemming te krijgen om razendsnel die testcapaciteit op stoom te krijgen.

    Het ontbreekt momenteel echter aan de essentiële ondersteuning waarin alleen de staat kan voorzien: tijdelijke dwanglicenties op intellectueel eigendom zijn nodig om uit het keurslijf van de standaardisatie te breken. Er moet ontheffing komen van aanbestedingsregels. Er is een ‘oorlogskas’ nodig om aanbetalingen te doen.


    En de overheid moet 24 uur per dag de telefoon opnemen om ook ’s nachts vragen van Chinese leveranciers snel te kunnen afhandelen en facturen te betalen, zodat we de middelen in huis kunnen halen om het virus te bestrijden. Dit alles moet nú besloten worden, want elke dag met meer besmettingen betekent meer doden.

    Denk aan de opa, bij een val zijn arm gebroken, geopereerd, heeft tijdelijk thuiszorg nodig tot hij weer op de been is. Hij zou graag nog een paar lentes op z’n e-bike een ommetje maken door de polder. Maar de kundige, hardwerkende maar ongeteste thuiszorgmedewerker brengt hem niet alleen goede zorg, maar ook het coronavirus.

    Dit is zó onnodig. Concrete daadkracht en schaalvergroting is nu essentieel om de rijkdom, kennis en kunde van dit land te mobiliseren. Kom in oorlogsmodus en geef groen licht.
     
  10. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Op welke pagina bedoel je?

    Ik keek naar de uitgewerkte modellen vanaf pag 10, maar zie niet echt een lijn die vandaag op bijna 1.000 bedden komt. Maar misschien zie ik het verkeerd.
     
  11. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Dat staat los van corona, geldt blijkbaar altijd (ook bij andere virussen). Al vraag ik me wel af waar het plasma van vrouwen dan wel voor gebruikt wordt.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  12. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Maar dan moet je wel aan die testen kunnen komen en het verandert natuurlijk niks aan het ic probleem nu.
     
  13. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik denk dat we daar nu echt wel te laat mee zijn...
     
  14. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Phillips nu op Op1: we hebben 1.000 apparaten besteld bij Phillipe, niet 2.000. Maar ook bij andere leveranciers. Hoor net dat de koning is gaan lobbyen bij Drager in Duitsland :)

    Phillips moet ook triage voeren, ze laten zich door WHO adviseren voor de prioritering van levering naar landen..
    Wat een positie ineens..
     
    Ysabella vindt dit leuk.
  15. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.534
    6.228
    113
    zuid-holland zuid
    Maar... nederland heeft bij meerdere partijen besteld... ze wedden op meer paarden. Dus hoeveel is er in totaal dan besteld?
     
  16. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ja, ik had gaandeweg mijn bericht aangepast, inderdaad op meer plekken besteld. Incl lobby van de koning ;)
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  17. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Goed nieuws in Brabant:

    In corona-brandhaard Noord-Brabant (bijna een derde van alle Nederlandse patiënten) ‘stabiliseert’ de situatie, zegt Bart Berden, ziekenhuisdirecteur in Tilburg en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in de provincie. Het aantal patiënten neemt nog toe, maar niet harder dan de dag ervoor. ,,We zien een afvlakking, dat is een goede start, maar het liefst zien we een daling.” Ongeveer driekwart van de ic-capaciteit Brabant is nu bezet. ,,Er liggen nu zo’n 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen hier, waarvan 140 op de ic. Maar we breiden die capaciteit nog uit, want het zal nog toenemen.” Ziekenhuizen in Breda en Den Bosch spreken dit weekeinde van een ‘relatief lage instroom’ en ‘minder opnames’ maar waarschuwen ook: dit zijn dagkoersen.


    [​IMG]
     
    Ysabella, Fantykoekie en Huismuisie vinden dit leuk.
  18. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Who vergelijkt percentage doden tov de bevolking van het land, niet tov aantal geteste gevallen.

    Wij hebben 45 gemelde doden op 1mln inwoners.
    Daarmee staan we in de wereldwijde "top 3" qua relatief aantal sterfgevallen, direct na Italië en Spanje.

    https://www.worldometers.info/coronavirus/

    Ter vergelijking: België heeft even veel gemelde gevallen, maar iets meer dan de helft doden tov Nederland. En ook veel minder tov bevolkingsaantal.
    Duitsland is niet eens vergelijkbaar, 6 doden op 1mln inwoners.

    Ik dacht trouwens dat zij heel laagdrempelig behandelen, maar hoorde net op het nieuws dat dat helemaal niet zo is. Directeur van ziekenhuis in Munster die de eerste Nederlandse patiënten heeft overgenomen zei dat ze mensen daar langer thuis laten en langer op de gewone afdelingen houden dan bij ons.
    Die provincie is zwaar getroffen en hij heeft maar een paar patiënten in zkh liggen.
    Nu snap ik er zelf ook niks meer van haha
     
    Zonnestralen en hummeltje5 vinden dit leuk.
  19. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.632
    10.532
    113
    Het klinkt alsof de inwoners van Duitsland de genen hebben van de inwoners van dat stadje in Italië dat het virus over lijkt te slaan. Al hadden ze daar volgens mij geen gevallen.
    Het is zo ongrijpbaar dat het virus voor de een zo mild verloopt, voor de ander niet. Waarom verschilt dat zo erg van elkaar? Genetisch? Manier van leven? Manier van eten?
     
    hummeltje5 en Jes88 vinden dit leuk.
  20. Louise11110

    Louise11110 Niet meer actief

Deel Deze Pagina