HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.282
    3.526
    113
    Ik heb even gekeken bij bol.com en dit is het boek dat wij hebben
    https://www.bol.com/nl/p/van-punt-tot-punt/9200000052284534/?bltgh=tsAJ8jHx-IDWerPOsUdFLg.1_4.5.ProductImage

    Ja eieren gaan wij binnenkort ook eens proberen, R. is bang om te knoeien, schrikt ook nog snel als hij teveel bloem of wat dan ook in de weegschaal heeft.

    Kringloop durf ik nu eigenlijk ook niet naar toe, maar is anders wel een goede ja!
     
  2. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.954
    8.765
    113
    Bedankt! De kringloop durf ik nu ook niet zo goed aan.vor het weekend nog wel geweest en toen was het mega rustig. Liepen 2 mensen rond van de winkel en 3 klanten. Even snel gekeken en een schaakcomputer meegenomen.

    Het niet durven knoeien herken ik wel. Ik vertel hem dan wat is het ergste wat kan gebeuren. Dat je terug moet scheppen of moet poetsen.
    Dat valt ook wel mee dus dat knoeien is bij ons niet erg meer. ( Mag wel weer minder:roflmao:)

    Als je knoeit leer je ook weer opruimen:roflmao:
     
    Olifantje1991 vindt dit leuk.
  3. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.954
    8.765
    113
    Wat goed dat de oudste zo goed bezig is!!
    Gefeliciteerd met de middelste, hieperdepiep hoeraaaa.

    Waarom zou je hem tegenhouden. Lekker zijn eigen ding laten kiezen en er in mee gaan. Onze zoon was ook niet tegen te houden want hij leerde het toch wel.
    Geen uitdaging is hier gelijk aan vervelend gedrag.

    Nu in ieder geval genieten van de verjaardag!
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  4. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.955
    7.884
    113
    Vrouw
    Dankje :)

    Omdat verkeerd aanleren lastig af te leren is. En ik ben geen juf. Ik kan het hem niet zelf laten doen want hij heeft hulp nodig om de letters die hij zelf geleerd heeft om te zetten in klanken. Hij laat wel duidelijk weten wat hij wel en niet wil leren. Als hij iets niet wil leren is het namelijk ook onmogelijk om hem erbij te houden. Dus de drive lost dat sowieso op.

    En inderdaad geen uitdaging betekend dat hij niet te houden wordt. Ik hou mijn hart vast voor school. Ik weet waar zijn gedrag vandaan komt. Maar ik vrees dat als ze hem niet bezig kunnen houden dat hij een stempel gaat krijgen. Terwijl dat te voorkomen is.
     
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.485
    8.332
    113
    En taal en motoriek combineren? Dus bv. letters laten kleien of knippen of naleggen met iets kleins? Of schrijven in scheerschuim of zand? Of iets knutselen bij bepaalde letters (waarvoor hij ook weer moet knippen, verven, kleuren, ...)?
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  6. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.955
    7.884
    113
    Vrouw
    Ik heb een soort whiteboardjes met letters die op de juiste manier geschreven zijn, waar je dan overheen kan schrijven en weer kan wissen. Ik zat eraan te denken om dat aan te bieden.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  7. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.954
    8.765
    113
    Ik weet niet hoe ze dat bij jullie op school doen maar bij ons doen ze bij elke nieuwe leerling en hbb test.beantwoorden ze vragen en als ze een voorsprong signaleren houden ze dat in de gaten. Ze doen dat omdat kinderen met een voorsprong binnen 6 weken zich aanpassen. (Gaan bijvoorbeeld koppoters weer tekenen terwijl ze al lang bijvoorbeeld buik, benen, armen etc tekenen.)

    Als je kijkt naar de leesletters kun je eigenlijk geen fouten maken zo lang je maar aan de regel van boven naar beneden denkt.
    Je zou die uit kunnen printen en kan hij de letters kleien.
    Bij de HEMA hebben stempels met leesletters. R

    magnetische letters is ook super. Kun je het ook niet fout doen!
    Als die niet meer bestaat kun je kijken naar maan roos vis magnetische letters doos.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  8. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.954
    8.765
    113
    Ja die hebben ze van maan roos vis en van rompompom. De een heeft leesletters de ander schrijfletters. Hebben ze naast letters ook tekeningen maken stap voor stap.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  9. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.955
    7.884
    113
    Vrouw
    Misschien kan ik beter een tweede schrijf doos kopen. Dan kunnen ze het tegelijk doen. Stempels Ed hebben we, die gebruikte de oudste voor de woorden.
     
    owly vindt dit leuk.
  10. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.638
    21.132
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik merk vooral deze week hoe ver ze al voorloopt en hoe weinig ze er op school mee doen eigenlijk. We zitten in het proces van versnellen. Vandaag oefenbladen rekenen groep 3 gedaan. Veel te makkelijk. 28 opdrachten foutloos, snel en uit dr hoofd, zonder vingers. Lezen sinds ik er deze week mee bezig ben gaat ook vooruit. 4-letterwoorden gaan nu prima en korte zinnen. Ze pikte het eerder niet van mij, maar nu heeft ze geen leus. Het is geen vakantie, er zal wel wat aan school gedaan moeten worden. Verder gewoon lekker veel spelen en veel buiten. Van school kregen ze een bingokaart met opdrachten en een kleuren op nummer kleurplaat. Een dier knutselen, hinkelpad maken en ook oefenen op 2 benen. Maar dat kan ze al lang. Speurtocht maken. Dat soort dingen. Op zich wel leuk.
    Ze mist dr klas en school wel, maar ze vond het op school qua lesstof saai en makkelijk de laatste weken.
     
  11. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.747
    736
    113
    Lang niet alles terug gelezen, maar hoe vinden jullie kinderen het thuis leren?
    Voor Q is het super fijn. Ze krijgt een weekplanning met per vak per dag aangegeven wat ze moet doen. Zelf wisselt ze wel in de dagplanning, vorige week had ze netjes alles af en dingen die ze leuk vindt (Engels, programmeren, etc) heeft ze nog extra gedaan.

    We gaan heel veel naar buiten. Gelukkig hebben we een grote tuin met wat bomen dus de meiden kunnen heerlijk hun gang gaan. Af en toe een rondje lopen met de hond en vandaag ook nog in een lege speeltuin kunnen spelen, heerlijk.

    De jongste heeft het wel echt het pittigste van ons allemaal. Ze is al echt toe aan school en als alles minimaal tot 1 juni duurt dan gaan de twee kindjes van het kdv waar ze nu heel veel mee speelt (ook buiten het kdv om) al naar school. Ben erg benieuwd hoe dat gaat.
    Van het kdv zetten ze elke dag een leuke knutselopdracht online. Vaak maakt ze deze ijverig zodat ze ook huiswerk kan maken. Verder blijft het lastig haar uit te dagen.

    Al met al, wij zouden het niet erg vinden als na de crisis thuisonderwijs gedeeltelijk zou blijven bestaan en school vooral voor het uitleggen van écht nieuwe onderwerpen en sociale contacten zou zijn. Opvallend genoeg denken veel klasgenoten en ouders van de school van Q er zo over.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  12. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.955
    7.884
    113
    Vrouw
    Het was een strijd om dingen te vinden waarmee ik ze bezig kon houden. Dat is inmiddels makkelijker want ik heb wat dingen gevonden die ik kan herhalen. En ik heb goed over kunnen brengen waarom herhalen belangrijk is.

    Het is mij wel erg duidelijk dat het niveau van mijn vijfjarige die in groep 1 is blijven zitten eigenlijk in groep drie zit. Wat mij het meeste dwars zit is dat hij mij veel meer laat zien dan dat hij aan school etc laat zien. Laatst bij logopedie zou hij bijvoorbeeld niet kunnen rijmen. Ik dacht dat is mooi, gaan we aan werken. Maar nee hij laat thuis zien dat hij het kan. Behalve dat hij de 9 en de 6 met elkaar verward kan hij prima plus en min sommen maken. Vanwege zijn TOS wilde ik ook aandacht geven aan klanken. En ja hoor hij pikt de behandelde letters zo op en weet welke hij moet gebruiken als we goed aandacht besteden aan de klanken die er te horen zijn in een woord. Hij past zich ongelofelijk aan. Ik ga maar foto's maken zodat de juffen kunnen zien wat hij echt doet.
     
  13. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.747
    736
    113
    @Zonnestralen wat vervelend dat aanpassen. Misschien kun je in plaats van foto’s beter filmpjes maken.
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  14. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.954
    8.765
    113
    Wat @depq ook schrijft filpmjes maken want dat zegt meer dan foto's.

    Misschien eens kijken op junior einstein als je nog wat dingen nodig hebt. Je kan zelf het niveau bepalen.

    Je lijkt hem super goed te volgen! Juf mag blij zijn dat je hem zo goed begeleid.

    Wel vervelend dat hij nu niet in de juiste groep lijkt te zitten. Wil hij alles in 1 keer goed doen dat het er niet uit komt?
     
  15. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.955
    7.884
    113
    Vrouw
    Ze vroegen aan iedereen foto's van de activiteiten die de kinderen nu doen. Maar als het mogelijk is zal ik nog filmpjes maken die ik in kan zetten als het nodig is.

    We hebben geen computer voor de kinderen. Maar als dit thuis zitten nog verlengt wordt ga ik er één aanschaffen. Dan kunnen ze dat soort dingen ook doen.

    Ja hij wil alles perfect doen.
     
  16. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.955
    7.884
    113
    Vrouw
    Heb jij ook dat je nu een beter ontwikkelde structuur hebt die je ook in de vakanties door kan gaan trekken? Voor mij waren de afgelopen weken een cursus 'hoe hou ik die kinderen van mij bezig'.

    Vandaag heb ik de juffen gesproken. Ik heb wat tips gekregen en verder mag ik gewoon de koers aanhouden waar we nu op zitten. Gezien de ontwikkelingen de laatste weken hoop ik dat ze tegen de tijd dat de school open gaat gaan bekijken in welke klas en met welke werkjes ze de kinderen gaan neerzetten.
     
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.954
    8.765
    113
    Nou mocht de meivakantie gewoon door gaan zoals mij wel verwacht gaan we verder met een dino project.

    Ik ga proberen hem uit te dagen door hem ongewone dingen aan te bieden, elfjes, verhalen schrijven (maak ik zelf een lijst, moet hij de hoofdpersonen invullen begin, wat gebeurde er toen en hoe liep het af)
    Knutselen met allerlei dingen, bijvoorbeeld een vulkaan van papier maché om een werkende vulkaan te maken (proefjes)
    Schrijven, informatie zoeken en er dino's bij tekenen, vandaag hebben we een stukje geschiedenis bij geschreven , woordweb gemaakt en van die woordweb maken we op internet weer een woordzoeker.

    Nu is het werk smorgens al af binnen 1.5 uur, dan heeft hij 10 taken van school afgemaakt. Van school hebben we prik en Ko en dat is een extra werkboek.

    Verder hebben we wat extra spellen gekocht om samen te doen maar hij heeft zelf ook nog Smart games waar hij mee verder kan.

    Het is wel zoeken wat hij kan doen maar op deze manier is de situatie beter houdbaar. Ik merk dat hij nu snel boos is en meer lijkt op een tiener. Hij mag blij zijn dat we geen behang hebben.
    Ook laten we hem boven spelen om meer ruimte voor iedereen te maken.

    Vandaag was het dag dat je denk ik mis het behang. Afgesproken dat hij ook beter zijn best moet doen, wanneer dat lukt we ook meer tijd hebben om spelletjes te spelen, wat te bakken, samen filmpje kijken, knutselen, werken aan het project etc.

    Elke avond ben ik helemaal kapot maar ik ga er van uit dat ze morgen vertellen dat ze verder kijken na de meivakantie. Dus maar alvast ideeën op doen, misschien maar vast een nieuw topic maken, wat te doen tijdens de meivakantie zonder school en je mag niet weg:roflmao:
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  18. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.282
    3.526
    113
    Hier was vandaag de eerste dag dat het super gesmeerd liep, echt heel fijn!
    We hebben nu een lijn met picto's hangen en ik maak voor elke dag een schema op papier met welke opdrachten we allemaal doen. Wat rekenen, taal, lezen, schrijven, beweging, Engels en creativiteit. Dit doen we allemaal in de ochtend, de middag is dan met wat minder verplichtingen, maar moet er wel van tevoren over nadenken, ik kan niet denken, we zien wel hoe het loopt. Dus we doen om en om iets alleen en dan weer wat samen. Voor het alleen spelen zet ik steeds een timer en ik laat hem van tevoren al nadenken wat hij zou willen doen. Soms zegt hij in de ochtend ik wil dit doen, dan zeg ik, onthoud maar voor de middag.
    Verder hebben we sinds deze week toegang tot een digitale leeromgeving, waarin de juf ook pluswerk heeft gezet en sowieso heel veel leuke opdrachten, dus wij kunnen voorlopig even weer vooruit.
    Morgenmiddag gaan we met elkaar een soort high tea doen, vanmiddag al brownie en mini cupcakes gebakken en dan kiezen we er een leuke film bij uit.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  19. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.909
    3.328
    113
    @owly wat lastig dat hij zo’n pubergedrag laat zien.
    Verder klinkt het wel heel vermoeiend zeg, hem zoveel bezig houden.
    Heb je hem al stop motion filmpjes laten maken? Schijnt een app voor te zijn, leuk voor met de Lego. Is ie mooi weer een ochtend zoet.

    Hier vind ik het vooral heel moeilijk. Moet ik nou schoolwerk aanbieden of niet. Wat school aanbiedt is hem laten rijmen en tellen zo ongeveer. Liefst niet op papier, maar daadwerkelijk dingen tellen. Maar om nou elke dag dingen te gaan tellen, word ik ook wel moe van. Zeker omdat ie tot 20 tellen geen uitdaging vindt en om nou 100 Duplo blokjes te tellen zie ik ook niet zitten.
    Hem leren lezen zie ik ook niet zitten, zeker omdat t waarschijnlijk nog 2 jaar duurt voor ie naar groep 3 gaat.
    Maar ik wil hem wel uitdagen, maar met knutselen en tekenen lukt het niet. Blijft ie moeilijk vinden.
    Vanmiddag hem een moeilijkere puzzel gegeven. Die kan hij prima als hij z’n best doet, maar moet ie wel ff aan t werk. Vindt hij moeilijk, dus gaat klieren. Uiteindelijk lukte het hem wel, ik loop erbij weg tot hij klaar is.
    Helaas loopt z’n zusje er dan ook tussen en wil dan ook helpen en meedoen en aandacht. En ze wil momenteel helemaal niks, terwijl ze altijd heerlijk kon spelen. Voor haar is het ook wennen, ze kreeg nu juist net zoveel een op een aandacht en nu eist zoon weer zoveel.
    Ik vind het maar lastig allemaal, zeker omdat we waarschijnlijk nog heel lang zo door moeten.
     
  20. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.955
    7.884
    113
    Vrouw
    Ik heb vandaag met de juf van onze 2016 zoon gesproken over wat ik aan mag/kan bieden. Over beide kinderen (dus meerdere juffen) zeggen ze dat ik gewoon door kan gaan tot het schip strand.

    Een leuke manier om (meestal) tot de 75 te leren is door het spelen van bingo. Als je hoger wilt gaan kan je het verwerken in bijvoorbeeld bak bezigheden met een digitale weegschaal. We zijn ook bezig met kleine plus sommen, voor hem nog tot tien. Daarbij kan je duplo mooi gebruiken. Wat hier wel een struikelblok is is dat hij de cijfers nog niet allemaal wist te schrijven. Daar maak ik dan een hokjes vel voor. Dan doe ik voor hoe je het cijfer schrijft en dan vult hij de bladzijde met dat cijfer.

    Tekenen wilde hij ook niet. Totdat ik een grit tekenboek met cijfers erin tevoorschijn haalde.
    Logisch-Kleuren-en-tekenen-Denksport.jpg
    Dit voorbeeld is van internet.

    Mijn dreumes heeft het er ook lastig mee dat ze minder aandacht krijgt, ik ook wel. Ik had zoveel plannen van wat ik met haar wilde gaan doen nu de middelste ook een schoolleeftijd bereikt heeft. Het was nu 'haar tijd'.
     
    owly en Fristi2012 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina