Niet willen eten, help!

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door PerfectLittleTwin, 30 mrt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. PerfectLittleTwin

    PerfectLittleTwin Bekend lid

    11 jul 2018
    578
    577
    93
    Vrouw
    Oké, ik ben mij ten einde raad. Ik weet niet meer wat ik kan doen.

    Mijn zoon 5jr3mnd en mijn zoon van 3jr7mnd willen gewoon beide niet eten. Alles wat ik kook, krijg ik er niet in en dan doel ik op aardappelen en groente.. Vlees wil nog wel eens. Pasta's enzo ook niet... Maar wanneer ik bijvoorbeeld een "babypotje" haal van 15+ maand (spaghetti bolognese) dat eten ze dan wel.. Nu ga ik dat niet halen natuurlijk want ze zijn te oud voor z'n potje. Maar krijg er niets in, krijgen overdag niets geks of veel...

    7-8uur : 2 broodjes met drinken
    10-11uur : fruit en drinken + klein koekje
    12.30uur : 2 broodjes met melk
    14.30-15.00 : snoepje en drinken
    17.00-18.00 : warm eten

    Nou, met veel doordrammen wil de oudste nog wel eens een hapje proeven. Maar dan houd het ook wel op... De jongste doet 't gewoon echt niet. Nu herken ik mezelf wel van vroeger want zelf was ik ook een mega slechte eter als het om aardappelen enzo ging, maar het is zo vervelend. Het frustreert mij. En eerst gaf ik nog wel toetjes, maar nee nu niet meer.. Niet eten is geen toetje. Nu heb ik vandaag ook gedaan, niet eten is geen vlees. Nou de oudste heeft geproefd dus heeft wel gekregen. De jongste vertikt het dus heeft niks gehad. En maak ook echt niets anders.. Maar ik weet het niet meer, ik wil gewoon dat hun ook normaal gaan eten in de avond..
    Niet eten is geen tv meer kijken, trouwens. Ze vermaken zich maar ergens anders mee.

    Ook is het zo, wij klaar met eten, hebben ze nog niet geproeft dan pech. Zijn ze te laat en ruim ik de tafel af.
     
  2. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.868
    15.304
    113
    Het klinkt alsof het avondeten een behoorlijke strijd (aan het worden) is en ik kan me voorstellen dat je daarmee in een vicieuze cirkel terechtkomt.

    Ik zou eens proberen het avondeten als heel ‘gewoon’ te benaderen. Met z’n allen gezellig aan tafel, gezellig de dag bespreken, iedereen z’n eigen bordje met hetzelfde eten (en dus inderdaad geen potjes). En vooral geen focus op “je móet en zal eten” en straffen als ze niet eten.
    Ze laten zichzelf heus niet verhongeren en zoals ik het lees eten ze overdag gewoon prima.
    Misschien dat een wat gemoedelijkere sfeer het voor de avonden ook beter maakt.
     
    Miracle1 en PerfectLittleTwin vinden dit leuk.
  3. PerfectLittleTwin

    PerfectLittleTwin Bekend lid

    11 jul 2018
    578
    577
    93
    Vrouw
    Nou, ik heb nu een paar weken zoiets 'niet eten prima dan niet.. Ik eet wel verder ben ik klaar heb je pech' en ik ruim dan ook echt af, en dan kunnen hun gaan spelen... Maar er moet toch iets zijn dat ze gaan eten.. Zijn ze toch ook nodig? Haha
     
  4. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.282
    3.526
    113
    Vervelend, snap dat het heel frustrerend is! Wat mij alleen opvalt is dat er minstens 3 consequenties hangen aan het niet eten, dat vind ik wel heel veel.
    Vlees is hier gewoon onderdeel van de maaltijd, dus dat krijgen ze gewoon, wel eten wij altijd eerst onze groente en aardappels en dan pas vlees, dus in die tijd stimuleren we wel om wat van hun bord te eten.
    Voor een bakje yoghurt moeten ze beiden zoveel hapjes gegeten hebben als ze oud zijn, dus 2&5. Eten ze hun hele bord leeg dan mogen ze ook voor vla kiezen.
    Tv tijd of andere schermtijd staat hier los van het eten, je wint de strijd namelijk toch niet, ze moeten zelf willen.
    Hebben ze erg lang potjes gekregen waardoor ze misschien s avonds zo slecht eten? Ik kan me er namelijk niks bij voorstellen dat mijn 5 jarige met smaak een potje leeg zou eten, maar dat terzijde...
    Ik zou de keuze echt bij hun laten liggen. Hier vertikte de jongste het pas om te eten. Een uur later stond ze te piepen dat ze honger had. Ze kreeg de keuze tussen als nog dr prakkie of niks, ze koos dr prak en at het zo op, met nog een toetje toe. Wij eten altijd vrij op tijd, misschien heeft ze soms gewoon nog niet zo'n honger dacht ik toen. De oudste zegt vaak als hij moe is dat hij vol zit. In de praktijk is het vaak zo dat hij gewoon geen zin heeft om zelf te eten, hij gebruikt alleen de verkeerde benaming. Als ik dan zeg, begin maar zelf, als ik mn bord leeg heb dan zal ik je helpen, dan gaat hij wel eten en help ik hem daarna nog even als het nodig is.
    Eten ze wel lekkere dingen, zoals patat, pannenkoeken en evt pizza? Is er geen enkele groente die ze wel lusten en eten? Als dat zo is zou ik die groente voorlopig elke week eten en vanuit daaruit verder bouwen. Desnoods stel je er een beloning tegenover als ze daar gevoelig voor zijn. Hier zijn de kinderen in elk geval gevoeliger voor een beloning als ze wel eten dan voor een straf als ze niet eten, het positief proberen te benaderen. Maar snap echt dat het soms lastig is hoor! Onze dochter heeft 9 maanden sondevoeding gehad en moesten we rond haar 2e verjaardag weer heel veel opnieuw aanleren, genoeg frustratiemomenten gehad, maar nu zo'n 9 maanden verder lust ze meer dan haar broer, ze heeft alleen dr peuterbuien en tja... daar heb ik dus geen boodschap aan. Ik weet inmiddels prima wat ze wel en niet lust, als ze weigert te eten is het 9 van de 10x omdat ze niet wil en niet omdat ze het niet lust.
     
    Sado vindt dit leuk.
  5. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    #5 Miracle1, 31 mrt 2020
    Laatst bewerkt: 31 mrt 2020
    Ze krijgen overdag genoeg binnen om je daar geen zorgen over te hoeven maken.
    Hier ook niks anders als avondeten gegeven, gewoon met de pot mee eten. Als ze wel vlees willen eten maar geen groenten/aardappels dan is dat prima, dat is ook avondeten. Nieuwe dingen moeten ze 1 hap van proeven, eten ze het verder niet is dat prima maar krijgen ze ook geen ander avondeten. Heeft een paar weken geduurd en ineens ging alles er zonder problemen in. Wel een klein toetje daarna en een gewoon avondprogramma, geen straf wat dat betreft. Maar’s avonds geen ander eten zoals brood oid en honger is honger. Fruit mag altijd maar de rest niet.

    Ze zorgen er wel voor dat ze geen honger krijgen, ze krijgen daarnaast fruit voor de vitaminen en wanneer ze gezond zijn is dat voldoende.
     
  6. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.078
    286
    83
    Emmeloord
    Waarom trek je het je zo aan? Ze eten overdag prima toch? Kinderen laken doorgaans wel wat ze nodig hebben.
    Hier merkte ik dat ik ze niet met honger naar bed wilde doen. Dan werden ze ‘s nachts wakker. Ik ben toen als lunch warm gaan eten en in de avond brood. Vaak hadden ze dan honger rond lunch van al het spelen. En ze waren nog niet moe. En ik ook nog niet. Dus als ze niks wilden, tja dan niet. Dan wacht je tot het volgende moment. En dat is hier rond 15.00 en dan is er drinken en een koekje. En in de avond lekker boterham. Voor mij ook snel, geen rotzooi of afwas. Ze maken zelf hun broodje klaar. En het is gezellig aan tafel. Nu een jaartje verder en ik eet nu in de avond weer warm. Geen probleem. En nog hoor dat er een niet of amper wat eet. Maar het is uitzondering geworden.
    dus ik zou zeggen, wat maakt dat het je zo raakt, en wat kun je veranderen zodat het voor iedereen fijn is.
     
    Sado vindt dit leuk.
  7. PerfectLittleTwin

    PerfectLittleTwin Bekend lid

    11 jul 2018
    578
    577
    93
    Vrouw
    Nee 't gaat echt om ALLE soorten groente... Snap ook niet waarom hun dat potje wel lekker vinden, maar goed. Ze krijgen 't niet. Verder lusten ze wel patat, poffertjes, pizza ect. Alleen de aardappelen en groente niet. En valt mee want onze eerste was 2 toen we 't potje gingen afschaffen. En onze 2e zoon was z'n anderhalf dat hij met de pot mee at. Ik geloof dat alles na 2,5 jaar zo is geworden zo ongeveer..

    Misschien indd maar accepteren zoals 't is.
     
  8. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.282
    3.526
    113
    Oh ja tot 1,5 ofzo heeft de oudste het hier ook wel gehad. De jongste alleen het eerste jaar af en toe en toen werd ze ziek en na haar ziek zijn bewust niet meer met potjes of gepureerd gestart.
    Maar lastig zeg, zou het echt proberen te accepteren, hoe frustrerend ook, zij voelen jouw frustratie ook en je gaat de strijd uiteindelijk ook niet winnen. Maar goed uiteindelijk wil elke moeder natuurlijk dat haar kind(eren) lekker eten van wat zij gekookt heeft, maar ze komen niks tekort!
     
    PerfectLittleTwin vindt dit leuk.
  9. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Geen strijd van maken.
    Hoe lastig ook.
    Hier moeten ze minimaal het aantal hapjes eten dat ze oud zijn om een toetje te mogen.

    verder hangen er geen consequenties aan.
    Eet je niet? Dan niet maar je krijgt niks anders.

    En wat hier goed helpt is vragen wat ze willen eten.
    1x per week mogen ze zelf kiezen, maar het moet wel gezond zijn.. dus geen patat, pannenkoeken of pizza.
    C kiest meestal voor ham/kaas ovenschotel of aardappels, broccoli, vis
    N voor Lasagna, Nasi met kip saté.
    En dan word er ook echt gegeten :)
     
  10. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Hier hetzelfde. 2 moeilijke eters die ook weinig lusten.
    Mijn 6-jarige eet nu prima en proeft alles, maar bij mijn 4-jarige blijft het een drama. Ze eet daardoor regelmatig niks als avondeten, ze wordt ook niet wakker in de nacht van de honger.
    Je kunt je zorgen maken en storen aan het gedrag, maar dat heeft weinig zin.
     
  11. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.747
    736
    113
    Hier eten ze ook lang niet altijd even goed ‘s avonds. En dan idd ook een heel aantal weken niet. Maar overdag eten ze wel gewoon goed en redelijk gezond. Vooral nu we zorgen we ervoor dat tussendoortjes vaker groenten zijn, we met de lunch er altijd iets van komkommer, tomaat of paprika bij hebben en als ze vaker slechter hebben gegeten eten we ‘s middags vaak een verse soep met veel groenten.
    ‘s avonds moet er een hapje geproefd worden, hoe klein dat hapje ook is. Als ze dan niet verder willen eten is dat ook prima. Er zitten hier dan geen consequenties aan vast.
     

Deel Deze Pagina