In coronatijden: wat is realistisch om te verwachten aan aandacht van school?

Discussie in 'Corona forum' gestart door trillian, 31 mrt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.708
    42.542
    113
    Nee ik ben helaas niet aan het werk. Maar voor hier thuis maakt dat geen enkel verschil hoor.
     
  2. prjbt

    prjbt Niet meer actief

    I
    Ik bedoel dat er zat zijn die in huidige tijden gewoon 40 uur buiten de deur werken. Dat had jouw man met een andere baan misschien ook gedaan.

    En in normale tijden zitten je kids op school maar heb jij gastkindjes over de vloer.

    In jouw situatie snap ik werkelijk waar niet dat jouw man niet 40 uur kan werken. Ondanks de problemen van de kids.

    En ik weet dat kids alle energie uit je kunnen trekken. Kan mijn ass'er ook. Maar dat is nou even zo in deze situatie.

    Het is gewoon planning en er ook wat voor willen doen. Hier begint de dag voor mij en mijn man om 6 uur. De kids mogen om 7 uur het bed uit. Ik heb dan al half uur yoga gedaan, was aangezet, vaatwasser uitgeruimd, ontbijt gemaakt en mezelf aangekleed. Man heeft dan al een uur gewerkt. Om 7 uur ontbijten we en gaat man daarna weer werken. Ik ruim de boel op en start de school.

    Maar enkel klagen en je verschuilen achter hoe zwaar je het hebt vind ik persoonlijk triest. Kom op schouders er onder en maak er wat van!
     
    YaelStone, Anna009, Iertje81 en 2 anderen vinden dit leuk.
  3. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.708
    42.542
    113
    Doe ff normaal joh. Als als als, mijn man heeft nu eenmaal deze baan en geen andere. Die vergelijking slaat helemaal nergens op.

    En applausje voor jou hoor dat jij het allemaal wel voor elkaar krijgt, chapeau!!
    Ik ben dan blijkbaar een waardeloos exemplaar want nee ik trek dat dus echt niet alleen. En schouders eronder doe ik al een paar jaar continue, maar het is eens klaar en deze ellende kan ik er niet nog in mn eentje bovenop hebben.

    Maar echt applaus voor jou en alle anderen die het wel kunnen en er iets van vinden dat het mij niet lukt!:thumup:
     
  4. Kwek

    Kwek Fanatiek lid

    16 mei 2009
    3.035
    1.139
    113
    Centrum België
    Hier zal er tijdens de vakantie een "Oewist" momentje zijn via Smartschool:
    Alle leerkrachten (OPGELET 3-4-5 en 6) hebben in de paasvakantie een moment voorzien waarop hij/zij met de klas een Smartschool Live-moment zal voorzien.
    Dit telkens om 17.30 zodat het eventuele telewerk, voor jullie ouders, gedaan zou zijn.

    I wish dat ik dan al gedaan zou hebben. Sinds het thuiswerk is het al minstens 12h per dag of meer doorvlassen... Meer dan eens van half 8 's ochtends tot middernacht. En niet eens al te veel pauze :confused:


    Verder gisteren oudercontact voor rapportbespreking (was reeds begin maart voorzien, maar dan op school natuurlijk). Was op 3 minuten afgewerkt. Ze doen het supergoed, rapport zoals te verwachten (niet overlopen) Houden ze contact met vriendjes? Ja? ok. en dat was het...
     
  5. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Dat hadden ze hier ook niet hoor, maar was binnen 2 weken volledig opgezet.
     
    Shay25 vindt dit leuk.
  6. Relax

    Relax Fanatiek lid

    26 sep 2009
    1.574
    1.775
    113
    Vrouw
    Alle begrip hoor, voor jouw situatie. Maar dan nog is dat toch niet het probleem van de werkgever van jouw man? Hij kan verlof opnemen als hij niet zijn uren kan werken vanwege persoonlijke omstandigheden, de gemiste uren op een ander moment inhalen, of bijvoorbeeld overleggen over onbetaald verlof of zorgverlof. Of jullie kunnen andere hulp inschakelen. En de werkgever kan zich natuurlijk coulant en meedenkend opstellen. Maar corona of niet, ik vind het niet irreëel of onmenselijk van de werkgever om te verwachten dat iemand thuis gewoon de normale uren werkt.
     
    Iertje81, hummeltje5, Juul75 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.695
    14.045
    113
    Bijzonder dat in een school zo weinig contact is. Wij werken als IT'ers (qua stereotype nou niet de meest communicatieve persoonlijkheden) en hebben dagelijks een half uurtje met elkaar om te bespreken hoe het gaat als persoon met iedereen en hun familie en ook wel werk hoor. Een aantal hebben echt moeite met de isolatie en kijken uit naar die meetings, anderen zijn van nature introvert en totaal in hun element afgezien de ongeleide projectielen op de achtergrond.

    Qua werk is 2x in de week overleg meer dan zat. Maar wij zoeken specifiek dat contact op met elkaar, zowel voor teambuilding als voor eens een keer iemand anders te horen dan je huisgenoten.

    Voor kinderen lijkt het me, zeker in combinatie met schoolwerk, zeker zinvol om een centrale dagopening en ook een dag afsluiting te hebben. Het is toch een soort van "samenzijn".

    Vind het eigenlijk vreemd dat dat kennelijk lang niet overal gedaan wordt.

    Met een middelbare of mbo wordt dat al weer iets lastiger omdat je vaak meerdere mentorklassen per persoon hebt. Maar psychisch en pedagogisch heeft het echt belangrijke aspecten, zowel voor volwassenen als voor kinderen.
     
  8. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.449
    3.779
    113
    Ik moet toegeven dat ik niet onder de indruk ben van onze school en ik vraag me oprecht af wat ze doen de hele week.
    Ik snap dat dit speciale omstandigheden zijn die voor niemand makkelijk zijn maar ik ben wel een beetje teleurgesteld in hoe het gaat. Misschien is het anders voor de lagere klassen? Mijn zoon zit in groep 2 dus dat kan anders zijn.
    We krijgen zo nu en dan een update van de directrice, en we hebben 1 keer een mail gehad van de juf dat ze het leuk vond om foto's te krijgen en een verhaaltje. Vervolgens duurde het 5 dagen voor daar reactie op kwam.
    Ook nu hebben ze een hele week nodig om nieuwe lesstof te maken en bedenken wat te doen. Ik kan het helemaal fout hebben maar ik krijg een beetje het idee dat ze elke dag een uurtje wat doen en voor de rest het wel prima vinden.
     
    Paardenbloem en JongetjeM vinden dit leuk.
  9. prjbt

    prjbt Niet meer actief

    Ik vind het vervelend voor je dat je het niet alleen redt. Maar dat is niet het probleem van de werkgever van je man.

    Je man kan 's ochtends vroeg of 's avonds werken. En overdag tussendoor.

    Pak af en toe tussendoor je eigen rust, geef het aan aan de kids. Die zijn oud genoeg om zich een uur zelf te vermaken en mama en papa niet te storen, desnoods zet je elke dag een film voor ze op.

    Jij hebt dan eigen tijd, je man kan doorwerken.

    Denk in mogelijkheden ipv onmogelijkheden en maak het jezelf wat gemakkelijker.

    En ga nadenken over de tijd na corona. Of je het dan weer trekt of dat je er verstandig aan doet hulp aan te schakelen bij het verwerken van het feit dat de kids net wat meer van je vragen dan je zou willen.
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  10. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Dan zou ik contact opnemen met de school en aangeven dat jij en/of je kinderen meer behoefte hebt aan contact, begeleiding, leerstof, whatever.
    Hier erover klagen helpt niet zo denk ik.
     
    rijo vindt dit leuk.
  11. MIss X

    MIss X Fanatiek lid

    13 dec 2006
    2.876
    714
    113
    onderneemster
    Amsterdam
    Hier wordt gelukkig ongelofelijk veel gedaan en contact gelegd.
    Twee keer in de week door middel van video.
    Elke dag een dagtaak met alle opdrachten. Wij hebben alle boekjes en werkmateriaal moeten ophalen en kunnen ook al het materiaal via de drive vinden. Daarnaast wordt er dagelijks gevraagd foto's te sturen van rekenchallenge en nieuwsbegrip opdrachten. En krijgen we ook ongeveer 1 X in de week een vlog van de juf.
    Alle instructie van reken en spellings lessen worden ook dagelijks nagestuurd in een video door de leraren. Zelfs de muziek en gymlaren doen hieraan mee.
    Dus de kinderen zijn er wel paar uur zoet mee.

    Zelfde geldt voor de oudste (VO) die gewoon online alle lessen volgt volgens het rooster. En digitaal het huiswerk en opdrachten inlevert.

    Vind het knap hoe de school dat in korte tijd heb kunnen realiseren.

    Maar het vraagt ook wel wat van de ouders.
    Ik werk ook thuis, alle (video) vergaderingen gaan door en eigenlijk ben ik ook meer uur kwijt aan het werk dan normaal.
    Een hele goede organisatie en structuur is hierbij wel erg noodzakelijk om dit beide goed te kunnen managen :rolleyes:
    Zelfs met een man die niet thuis kan werken en wel thuis is en grotendeels het onderwijs gedeelte doet.
     
  12. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    Hier is bij de oudste (de jongste is nog een kleuter) de bijdrage van de leerkracht zelfs nog minder denk ik. Ik hoop toch wel dat dit na de paasvakantie wat anders wordt...
     
  13. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    Helaas is het niet altijd alleen maar pech voor de baas. Als ik mijn werk niet afkrijg, zet ik daar heel veel mensen mee in het zak, absoluut niet alleen m’n baas.
    Dus is het enorm doorbikkelen om bij te blijven. En dan zou het fijn zijn als er vanuit school wat meer wordt aangeboden voor de kinderen (zeker voor kinderen van basisschoolleeftijd). Hier wordt door de juf van mijn oudste heel weinig aangeboden en zelf kom ik er echt niet toe om een heleboel taken voor hem te gaan bedenken/uitwerken... (daar kan ik me met momenten best wel schuldig om voelen. Maar goed, het is nu zo. Ik doe mijn werk en eigenlijk vind ik dat je wel mag verwachten dat ook leerkrachten - uiteraard binnen de grenzen van het redelijke (rekening houdende met hun eigen familiale situatie) - hun werk doen.
    Als ik lees hoe het op de school van jouw kinderen eraan toegaat, klinkt dat fijn!
     
  14. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.695
    14.045
    113
    Hier ook hoor, maar als je partner buitenshuis de uren moet maken dan heb je als "thuisblijver met werkurenverplichting" wel heel tropische tijden. Overdag de kinderen en schoolwerk, dan ben je blij dat t hele span aan t werk is en jij ff je email door kan spitten en het makkelijke deels weg kan werken. Partner komt binnen, kinderen naar bed en jij kan na al een lange dag nog aan je werk beginnen. Dan is t wel zo fair als partner in elk geval dan ff dat huishouden op zich neemt terwijl jij werkt en t weekend de kinderen van je overneemt als het moet anders ga je meer dan 24 uur per week als "thuisblijver" niet fatsoenlijk kunnen doen. Maar je leeft wel echt langs elkaar deze periode in zo'n situatie en het gaat ten koste van je rust.

    Wij werken beiden vanuit huis dat is wel te doen. Eerste week chaos maar nu wel goed te doen. De ene heeft de ene helft van de dag zorg voor dochter, de ander is dan aan het werk. Na de lunch draaien we dat om. Dochter heeft nog geen school maar vrij ehm energievragend in de leergierige zin. Filmpje kijken kom je wel mee weg, maar die wil gewoon doen en leren. Dus zijn we alsnog een kleuterschool hier, maar dan zonder leerplan, een veel korter geduld en gelijktijdig zijn we zindelijkheid aan het oefenen (wat bizar goed gaat!)

    Zodra dochter naar bed is werken we beiden nog een uur of 3-4 door. Met deadlines en spoed moet ik over de 24 heen, dat kost me mn weekend maar het zei dan maar zo. Man draait 32 uur hij begint daarom vroeger in de ochtend. Wij hebben in de woonkamer 2 werkplekken en boven 1 aparte werkplek. Komt wel ten koste van je tijd voor ontspanning, dus dat is iets wat ik mn dochter nu leer, dat ook ik af en toe even "pauze" heb. Anders sta ik te tollen eind van de dag.

    In het weekend heb ik weekvoorbereiding voor onze dochter, weer een nieuw thema maken, (deze week is het sterren, volgende week komt pasen aan bod) en allerhanden knutselprojecten. Ben zo blij vroeger een beste vriendin te hebben gehad die pabo montessori heeft gedaan die ik veel geholpen heb destijds. Man is de enige in huis hier met pedagogiek, maar ik mag dat doen, hahaha. Wel zo verantwoord anders is t alleen film kijken, bellenblaas en een loeisachrijnige dochter die gewoon dingen "zelluf wil leren kunnen". Al is t maar een rondje leren tekenen, ze heeft uitdaging nodig anders wordt ze gek maar dan weer niet te veel prikkels anders draait ze door...

    Wij leven deels ook naast elkaar, maar man is van oorsprong een gamer en ik zelf ook. Dus zolang de rest verdeeld is en klaar is (of bij) heb ik geen probleem daarmee maar hij miept dan ook niet als ik aan t werk ben of met mn neus in de studieboeken zit. We kijken onze dingen wel samen, maar verder zijn we geen "laten we gezellig op de bank samen wijnen in de avond"-stel, brrrr t idee alleen al. Doe jij lekker jouw ding, pak ik lekker een boek. Dus dat we in de avond beiden aan het werk zijn, is meer verbindend eigenlijk, "beiden de sjaak". We sluiten wel samen ff af met een siroopje ofzo voordat we naar bed gaan en gezamenlijke start met koffie (hopelijk nog voordat dochter rise and shiiiine roept). Maar zo gaat hier de dag dus met een leergierige 3 jarige die steeds meer toe is aan school (en vanwege dr typische ademhaling (is een tik) ondanks onze beiden vitale beroepen en haar blakende gezondheid, niet naar kdv mag).
     
  15. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ik vind wat jij zegt dan weer niet zo vanzelfsprekend. Ik heb zeker niet dagelijks videocalls met collega's. Ik heb er ook geen nood aan, en mijn collega's ook niet.

    En nav dit topic vroeg ik aan mijn dochter of ze graag meer contact met de juf zou willen en of ik videocalls met haar klasgenoten moest gaan regelen, en ze keek me aan alsof ik net water had laten branden. Voor de gein even nagevraagd bij vrienden en collega's, en die hebben ook geen dagelijks contact met juffen en klasgenoten.

    Zal vast weer een verschil tussen Vlamingen en Nederlanders zijn :D
     
  16. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.695
    14.045
    113
    Ik ben van nature introvert, als in mijn tijd werkelijk ALLE scholing digitaal had geweest (en je moeiteloos hogere lesstof kon bijpakken) had ik t ONTZETTEND naar mn zin gehad! Was 14 jaar lang de nerd van de klas, a.k.a doelwit, dus leven zonder klasgenoten had ik ook zeker niet gemist. Maar mijn school had net de eerste pc's (wel 5 !!!) aangeschaft voor bijlesprogramma's voor groep 8'ers met achterstand toen ik in groep 8 zat. Te vroeg geboren vrees ik.

    De introverten/zelfstandigen/prikkelgevoeligen vinden dit allicht prima, maar in mijn tijd waren we de absolute minderheid. Maar onzekere kinderen of die toch meer sociale interactie waarderen hebben t denk ik best zwaar. Dan is t aantal contactmomenten toch wel een ding denk ik.
     
  17. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Zulke planningen hebben wij ook, incl iedereen in de omgeving. En wij werken thuis beide. Ik heb helemaal geen luxe dat "1 iemand voor de kinderen zorgt". Dat draaien we tussen de bedrijven door.

    Mijn man werkt nu meestal van 6 tot 11h en dan weer van 19h tot 22h. Daarin maakt ie zijn uren en tussendoor begeleidt hij de kinderen waar nodig, zorgt voor de lunch en kookt het avondeten.

    Ik start met de kinderen op om 8h, start met mijn team online op om op 8.30h zodat collega's aan de slag kunnen. Maak vervolgens met ieder kind een detailplanning voor schoolwerk, beantwoord vragen, maak fruit en drinken voor ze, en ga dan rond 9.30h aan het werk tot ongeveer 18h. Om 18h eten we samen en gaat man weer werken.
    Zo komen we beide aan ons werk toe en begeleiden de kinderen.

    Het zijn pittige dagen, maar we hebben geen reistijd (man af en toe wel), geen sportclubjes ed. Daarmee winnen we ook tijd.

    En we hebben absoluut geen tijd voor thuis-knutselprojecten, of dagelijkse uitgebreide wandelingen (kom soms 3 dagen het huis niet uit), uitgebreid huishouden oid. Maar dat hoeft ook niet, dit zijn gewoon onze werkdagen.

    Ik werk 3 dagen per week, dus de overige 4 ben ik s ochtends nog een paar uur asn het werk om de projecten draaiende te houden (dus zeker 10 uren per week meer dan anders door noodprojecten nu), en voor de rest heb ik dan wel meer tijd voor de kinderen.
     
    Juul75 vindt dit leuk.
  18. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ik ben inderdaad heel blij dat de kinderen hier nu via Teams werken.
    Ze chatten en videobellen meer dan genoeg zou ik maar zeggen.

    Ik ben normaal best streng qua schermtijd, maar nu laat ik het meer gaan. Die onderlinge contacten en digitaal loltrappen met de klas is nu zo onwijs belangrijk voor de kinderen.
     
  19. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.849
    3.617
    113
    Vrouw
    Thuis
    #99 Berte, 1 apr 2020
    Laatst bewerkt: 1 apr 2020
    Hier werkt thuis leren voor de kinderen dus niet. Mijn zoons zitten op het zmlk.

    Op school wordt er, in normale tijden, veel specialistische begeleiding geboden, die al voor een reguliere basisschool leraar lastig is.

    En de didactische vaardigheden van een reguliere basisschool leraar heb ik bij lange na niet.

    Laat staan de specialistische.

    Om eerlijk te zijn, uitleggen is gewoon niet mijn sterkste kant. Nooit geweest. Was ook nooit mijn ambitie.

    En daarnaast moet ik ook nog werken.

    Geen idee wat school nu zou moeten doen op dat op te lossen.

    Ik heb wel om video calls gevraagd, maar dat snappen de juffen dan weer niet, dat is technisch te moeilijk voor ze.

    Het enige wat ik echt van school verwacht is dat mijn zoons straks niet een leerweg lager worden ingeschaald.

    Mijn jongste zoon wordt eind dit schooljaar ingedeeld (jawel in het zmlk wordt op je zesde al grotendeels besloten naar welke middelbare school je mag!) en het was nog niet helemaal zeker.

    Ik verwacht van school dat ze met zijn niveau bepaling rekening gaan houden met de buiten onze schuld om verloren maanden. En dat ze niet botweg de oude maatstaven aanhouden.
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  20. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.397
    10.595
    113
    Ik zou echt contact zoeken met de leidinggevende van school. Ze mogen dan juist wat extra’s doen ipv zich er vanaf te maken met dat ze beeldbellen niet snappen. Echt niet zomaar mee akkoord gaan. Skype en whats app bellen kunnen zelfs oudere mensen en mensen met een verstandelijke beperking. Dus dit is wel te makkelijk. School heeft gewoon een plicht om het zo goed mogelijk te regelen voor alle kinderen. Ook die wat extra’s nodig hebben. Juist nu!
     

Deel Deze Pagina