Meivakantie korter/naar voren halen

Discussie in 'Corona forum' gestart door julia80, 1 apr 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Meivakantie korter/schrappen?

  1. Meivakantie gewoon 2 wkn laten

    74 stem(men)
    46,8%
  2. Meivakantie verkorten naar 1 week

    34 stem(men)
    21,5%
  3. Meivakantie naar voren halen

    16 stem(men)
    10,1%
  4. Meivakantie helemaal schrappen

    34 stem(men)
    21,5%
  1. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.076
    2.909
    113
    Vrouw
    En al die leerkrachten dan? Op onze school zijn er zeker een aantal juffen tegen de 60. Welk risico lopen zij dan met al die leerlingen om zich heen. Want de kinderen kunnen hen toch wel besmetten...
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  2. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Eerder andersom;). Een kind is juist geen besmettingsbron.
    In bv de zorg en supermarkten werken ook heel veel mensen rond die leeftijd. Belangrijk blijft afstand houden (wat met kleuters lastiger is, dat snap ik). En niet gaan werken of naar school gaan bij klachten.
     
  3. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.076
    2.909
    113
    Vrouw
    Het is nog helemaal niet 100% duidelijk of kinderen het virus niet overdragen. Ze worden er zelf misschien nauwelijks ziek van, maar misschien pikt een juf het wel op van één van de kinderen.
    Zolang dat nog niet helemaal helder is, vind ik dat een behoorlijk risico.
     
    GossipGirlxoxo, sprits en Syane vinden dit leuk.
  4. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Daarom zijn ze nu dus bezig met dat onderzoek. Als daar inderdaad uitkomt dat jonge kinderen wel degelijk bijdragen in het verspreiden van het virus, dan gaan basisscholen natuurlijk nog niet open. Zo niet, dan is er geen reden om basisscholen langer gesloten te houden.
    De voordelen wegen dan namelijk niet meer op tegen de nadelen. En dat blijft natuurlijk steeds de afweging die de rivm en de overheid maken.
     
    GossipGirlxoxo en Syane vinden dit leuk.
  5. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    6.553
    7.367
    113
    We moeten blijkbaar nog even geduld hebben! (Bron: NOS)

    20200402_195114.jpg
     
  6. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Dat eerste is een aanname, dat kun je dus nog niet zo stellen. In andere landen worden kinderen als ‘superspreaders’ gezien bv, ook zo’n ongestoelde aanname ;)
    Daarom nu een onderzoek naar kinderen - of ze het krijgen (mogelijk vaak heel mild of zelfs zonder klachten) en of ze het verspreiden (en door veel virologen wordt dus juist gesteld dat dit soort virussen (die je via niesen en hoesten kunt verspreiden) enorm goed door kinderen wordt verspreid, want die niesen en hoesten minder netjes, zitten meer aan/in hun neus, zitten meer aan dingen in hun omgeving en wassen hun handen minder goed).
    Heel belangrijk dus om dat duidelijk te krijgen voordat er wordt gesproken over een datum waarop scholen weer open kunnen.
     
    gitta, GossipGirlxoxo en siriel vinden dit leuk.
  7. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.076
    2.909
    113
    Vrouw
    Ja precies, het zou voor de kinderen fijn zijn als ze snel weer naar school kunnen. Maar de veiligheid is hierin zeker belangrijk
     
    Bubbel vindt dit leuk.
  8. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Dat is een hypothese.
    Ik hoop dat het klopt, maar het moet nog getest worden.

    Het lastige is dat bij deze hypothese uitgegaan is van enkel besmetting als de patiënt zichtbare klachten heeft en zowat in iemand zn gezicht hoest.

    Op deze aanname waren in eerste alle maatregelen in Nederland gebaseerd. Maar inmiddels is van verschillende kanten aangetoond dat deze aanname niet klopt. En dat ook mensen zonder duidelijke symptomen besmettelijk kunnen zijn. Daarom geldt 1,5m afstand voor iedereen.

    Hypothese dat het virus in een kinderlichaam anders reageert qua besmettelijkheid is nog best een grote vraag. Volgens mij steunt geen één ander land deze aanname, en op verschillende plekker gelden zelfs strengere maatregelen voor kinderen.
    Juist omdat ze vaker besmet zijn zonder zelf ziek te zijn, en dus ongemerkt kunnen verspreiden. Een ander kind zal er niet snel ziek van worden, maar raakt gewoon besmet (geeft rivm ook aan in de hypothese). En zal dan rond gaan lopen met het virus.

    Nu moet onderzocht wordt of het virus in een kinder lichaam niet verspreid wordt in vochtdeeltjes die een kind verspreidt.
     
    siriel en Bubbel vinden dit leuk.
  9. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Klopt, normaal gesproken zijn kinderen juist de grote verspreiders van verkoudheids- en griepvirussen. Het valt nu op dat dat bij dit coronavirus niet lijkt te zijn. Aldus het rivm, epidemiologen en virologen. Ik heb er zelf niet voor gestudeerd:);)

    Nou ja, ik hoop eigenlijk gewoon dat kinderen zo snel mogelijk weer naar school kunnen:oops:
     
  10. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.529
    6.220
    113
    zuid-holland zuid
    Voor veel bedrijven is het ook van belang dat mensen in deze tijd gewoon doorgaan met vakantiedagen opnemen.
    Anders zit je straks in de tweede helft van het jaar zonder personeel omdat iedereen met vakantie wil... terwijl we dan juist keihard moeten werken om alles weer op te bouwen.
    Bij mijn man doen ze zelfs nu als je 4 dagen opneemt krijg je de vijfde gratis.

    Dus ik denk da het heel belangrijk is dat de meivakantie gewoon doorgaat en mensen in niet-vitale beroepen lekker vrijnemen om te rumikubben op het balkon:D
     
    Juffie26 vindt dit leuk.
  11. Lils

    Lils Bekend lid

    11 sep 2017
    614
    648
    93
    Vrouw
    Niet op jouw specifiek hoor, maar meer ook in het algemeen voor de mensen die vinden dat de meivakantie 'verschoven' moet worden. Serieus maar verschoven waarheen in godsnaam? Hier valt de eerste week meivakantie sowieso nog voor 28 april, dus zelfs als ze de 29e weer naar school zouden mogen scheelt dit effectief maar 3 dagen, want 4 en 5 mei zijn weer vrij.

    En wanneer moet de meivakantie dan? Als ik nl naar het schoolrooster kijk loont t zich voor mijn groep 8er sowieso al bijna niet meer om nog naar school te gaan per begin mei. 9 weken later begint hier de zomervakantie, maar na aftrek van de vrije dagen blijft hiet nog 7,5 week van over. In die 7,5 week vallen 4 dagen kamp ( dat niet doorgaat, maar waar ze andere leuke dingen gaan doen, dus geen les ), sportdag, schoolreis, musical, afscheid enz... Ik denk dat er dus effectief mss hooguit 5 tot 6 weken les zal overblijven. Waar wil je die meivakantie nog laten dan?? Dan blijft er helemaal niks meer over.
     
  12. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Volgens mij wordt er dan bedoeld dat de meivakantie verschoven wordt naar voor 28 april. Zodat de kinderen dan vanaf pasen 2 weken vrij hebben en dan 29 april meteen naar school kunnen, zonder eerst nog twee weken vakantie af te moeten wachten. 4 mei is geen officiële vrije dag, 5 mei zou dan eventueel wel weer een vrije dag zijn.
    Als scholen dan überhaupt open gaan natuurlijk.
     
  13. Sassie1981

    Sassie1981 Fanatiek lid

    2 mrt 2006
    2.889
    619
    113
    Maar waaruit is dan gebleken dat kinderen elkaar niet of nauwelijks besmetten? En hoe kan dat onderzocht of aangetoond worden?
     
  14. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Daarom mogen wij nu niet onze vrije dagen weer inleveren. Behalve als de werkgever ons kan gebruiken natuurlijk:D
     
  15. Lils

    Lils Bekend lid

    11 sep 2017
    614
    648
    93
    Vrouw
    Dan nog, zou het hier dus maar 3 dagen schelen en klopt, 4 mei is geen officiele vrije dag maar hier op school dus wel een vrije dag. En inderdaad, als ze dan uberhaupt weer open mogen.
     
    Bubbel vindt dit leuk.
  16. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Ik citeer:D
    Het RIVM zegt vooralsnog: "Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig klachten te krijgen van het coronavirus en weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus."

    Het idee is dat omdat kinderen weinig klachten hebben, ze het ook minder snel verspreiden. Het virus heeft namelijk vochtige deeltjes (snot, speeksel) nodig om zich te verspreiden.

    Het is dus nog niet gebleken, het is een logische aanname van deskundigen die nu onderzocht wordt. Hiervoor worden 100 gezinnen in Brabant gevolgd en getest.
     
  17. Juffie26

    Juffie26 VIP lid

    24 okt 2011
    10.011
    1.860
    113
    Wij hebben als medewerkers en ik moeders vanavond gehoord dat de meivakantie niet verschoven/verkort of verplaatst of wat dan ook wordt. De meivakantie blijft staan zoals gepland er wordt niets aan veranderd. Wel blijft de noodopvang doorlopen in de meivakantie echter moeten wij ouders erop attent maken dat dit echt noodopvang is als er echt niets anders geregeld kan worden.
    Ook het thuisschoolwerk stopt in de meivakantie, alleen de noodopvang blijft doorlopen. Dat is wat de stichtingen hier in de regio doen.
     
    Bubbel vindt dit leuk.
  18. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Bedankt voor de update.
    Geldt de opvang dan ook alleen voor kinderen met een ouder in een vitale sector?
    Ik zou het zelf eerlijk gezegd logischer vinden dat kinderopvangcentra zorgen voor de opvang van kinderen in de meivakantie. Er hoeft dan natuurlijk ook geen schoolwerk gemaakt te worden. Of wordt hiermee samengewerkt?
     
  19. Juffie26

    Juffie26 VIP lid

    24 okt 2011
    10.011
    1.860
    113
    Hoe dit er precies gaat uitzien durf ik niet te zeggen. Enige wat ik gehoord heb is dat de noodopvang doorloopt in de vakantie enkel en alleen ook voor ouders in vitale beroepen inderdaad staat er nadrukkelijk bij. Ik heb dit net op de mail gehad heb nog geen collega's of iets gesproken. Hoe ze dit precies gaan vormgeven durf ik niet te zeggen
     
    Bubbel vindt dit leuk.
  20. Juffie26

    Juffie26 VIP lid

    24 okt 2011
    10.011
    1.860
    113
    Lees net op de mail dat de "grote" baas ons een mail heeft gestuurd en daarin zegt hij dat hij zich kan voorstellen dat de noodopvang in de meivakantie vragen bij ons zal oproepen en dat we eind volgende week daar meer over horen hoe dat wordt vormgegeven in de meivakantie.

    Tot zover....
     

Deel Deze Pagina