Tips voor zindelijkheid

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Roosje24, 4 apr 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Roosje24

    Roosje24 Fanatiek lid

    21 jan 2012
    4.124
    152
    63
    Hallo dames,

    mijn zoontje is best laat met zindelijk zijn. Hij had nooit interesse en ik ben zelf ook laks geweest eigenlijk denk ik.
    Hij is 3 jaar en 9 maanden..
    Ik weet niet meer hoe het gelukt is maar ongeveer 2,5 week geleden gaf hij elke keer aan dat hij moest poepen, en gelukkig nog streeds, bij zijn 1e ontlasting ( meestal ochtend wanneer hij wakker is geworden) doe ik zijn nachtluier uit. Daarna vraag ik hem of hij zonder luier wilt maar nee hij wilt toch een luier voor plasjes. Plassen geeft hij gewoon niet aan. Tijdens het poepen plast hij ook als hij moet. Hij dwingt om een luier, wat kan ik het beste doen. 2 dagen heeft die wel geroepen dat hij geen luier meer wil maar na een ongelukje wou hij een luierbroek..
    ik denk dat ik in de ochtend zijn luier uitlaat en zeggen dat hij op is? ik hoop dat het lukt voordat hij 4 is
     
  2. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Wij hebben de luier gewoon afgelaten en hij moet actief helpen met ongelukjes: vloer nat, mag hij ook helpen met schoonmaken en zijn natte spul bij de wasmachine leggen. Hij vond en vindt de luier veel makkelijker, hij is vrij lui daarin. Als ik nu vraag of hij s ochtends een luier om wil, zegt hij ja. Maar door hem te laten meehelpen met ongelukjes, merkt hij wel dat plassen in de broek meer werk is dan ff op de wc. Ongelukjes zijn nu nog maar incidenteel. Hem naar de wc sturen op vaste tijden is het enige dat wel goed werkt. Hij stelt het heeeeeeel lang uit anders.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  3. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Inderdaad gewoon af doen. En merk je dat hij te veel ongelukjes heeft na een week nog steeds dan is hij er gewoon niet aan toe. Als hij het niet aan voelt komen en niet op kan houden dan kun je oefenen wat je wil maar dat is imo niet goed voor zijn zelfvertrouwen en voor jullie beide alleen maar frustrerend.
    Hier was zoon erg snel zindelijk week van zijn 2e verjaardag (maandje later ook de nacht) hij gaf zelf aan geen luier meer te willen.
    Met dochter met 2 jaar en 3 maanden begonnen in de zomer, was makkelijker om dan thuis de luier af te laten ivm temperatuur en geen of weinig kleding aan in huis maar dat lukte niet. Te veel ongelukjes. Met 3 jaar nog steeds geen aanstalte en ik zag het al gebeuren dat ze met haar 16e nog luiers zou dragen. Met 3 jaar en 3 maanden gaf ze van de 1 op de andere dag zelf aan dat ze geen luier meer om wilde en vanaf dat moment nooit meer een ongelukje gehad. Dag en nacht niet. Met haar ook in de luier tijd amper potjes training gedaan oid. Daar maakte ze namelijk 1 groot toneel stuk van. Elke 5 minuten moest ze zogenaamd plassen maar er kwam nooit wat. Mijn beide kinderen vonden potjes trouwens helemaal niet fijn om echt op te plassen en poepen en zijn gelijk begonnen op de wc wel met bril verkleiner.

    Wat bij mijn nichtje goed werkte was een onderbroekje onder de luier doen. Dan voelde ze wel dat het nat was als ze had geplast maar zat niet alles meteen onder. Dat natte gevoel vond ze niet fijn en daarna kon de luier snel af omdat ze het toen binnen een paar dagen aan ging geven als ze moest plassen.
     
  4. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.260
    3.497
    113
    Ik denk dat je hem niet meer moet vragen of hij zn luier uit wil, maar gewoon (samen) een dag uitkiezen en vanaf die dag gaat de luier gewoon uit en pas s avonds bij naar bed gaan weer om. Als hij moet plassen/poepen kan hij dat op de wc doen, gaat het mis dan samen schoon maken en schone onderbroek aan doen.
    Je kan hem in het begin helpen door hem even elk half uur naar de wc te sturen, hier was dat bij allebei alleen de eerste 2 dagen nodig, daarna gaven ze het zelf aan.
     
  5. Roosje24

    Roosje24 Fanatiek lid

    21 jan 2012
    4.124
    152
    63
    Ik heb vandaag idd luier uitgelaten.. hij vond het goed.. paar keer op de wc geplast en 2 kleine ongelukjs (alleen Zijn onderbroek en jogging was nat) daarna ging hij dus gelijk verder plassen op de wc. zegt die ooh per ongeluk ben het vergeten haha.. ik zei kan gebeuren :D
    Morgen dag 2
     
    Kolibrie2, Olifantje1991 en Fristi2012 vinden dit leuk.
  6. Noxe

    Noxe Fanatiek lid

    30 jun 2018
    1.682
    1.708
    113
    Vrouw
    Utrecht
    Wij zijn sinds de ‘lock down’ van 16 maart bezig en we beginnen nu resultaat te zien (oudste is nu 3 jaar en 2 mnd). Sinds die dag hebben we zijn luier overdag uitgelaten en loopt hij gewoon in onderbroek.

    Wij zetten hem regelmatig op het potje en gaven een sticker als het goed ging (en niets als hij een ongelukje had). Vorige week bemerkten we dat hij iets te gemakkelijk zei dat het niet uitmaakte als hij een ongelukje had (dat zeggen wij steeds tegen hem: geeft niet, volgende keer beter” :D). Dus nu hebben we een beloning/straffen systeem: Hij krijgt een sticker als het goed gaat en een kruisje bij een ongelukje. Als hij een hele ochtend of middag droog blijft krijgt hij een klein cadeautje (hij heeft een gereedschapskoffer en steeds krijgt hij een stukje gereedschap). Zodra dit een paar halve dagen goed gaat gaan we hele dagen proberen.

    Vandaag gaat hij voor het eerst af en toe zelf naar het potje. Hij heeft ook nog wel wat ongelukjes, maar nu weet hij dat hij te laat is en dat dat eigenlijk niet de bedoeling is.

    succes met dag 2 morgen :thumup:
     
  7. Roosje24

    Roosje24 Fanatiek lid

    21 jan 2012
    4.124
    152
    63
    Vandaag was dag 2
    Hij heeft maar 1 ongelukje gehad en zo weinig dat alleen Zijn onderbroekje nat was.. daarna keurig meerdere keren op de wc geplast.. gaat heel goed. Verwachtte ik niet..
     
  8. Roosje24

    Roosje24 Fanatiek lid

    21 jan 2012
    4.124
    152
    63
    Gisteravond wilde hij geen luier omdoen. Ik zei dat hij snachts zou kunnen plassen omdat hij veel drinkt. Ik zei we gaan kijken of je morgen droog bent en ja hoor hij was droog
    Vandaag nog geen ongeluk gehad :D
     
    Teacher86 vindt dit leuk.
  9. Roosje24

    Roosje24 Fanatiek lid

    21 jan 2012
    4.124
    152
    63
    Dag 4
    Vandaag helemaaal droog :D
     
    Fristi2012 en Kolibrie2 vinden dit leuk.
  10. sleepy

    sleepy Actief lid

    13 nov 2016
    292
    72
    28
    Jaloers!
    Hier elke ochtend nog een zeiknatte luier en overdag moeten we hem op de wc zetten want zelf aangeven zou ie noooooit doen! De tip die iemand gaf dat hij zelf moet helpen schoonmaken ga ik uitproberen. Hier ook zon luie draak die het wel prima vind om lekker alles te laten lopen, want naar de wc gaan is natuurlijk veels te veel gedoe
     
  11. Roosje24

    Roosje24 Fanatiek lid

    21 jan 2012
    4.124
    152
    63
    Ik denk zelf bij mijn zoontje dat hij allang aan toe was maar dat ik zelf laks ben geweest. Op de kdv (voor corona) ging hij wel plassen poepen af en toe zei de leidster. We hebben natuurlijk ook een zus van 7 jaar thuis. Maar hij was zelf idd ook lui.. paar maanden geleden gebeurde dat hier ook. Gewoon plas laten en alles was nat. ik verwachtte het ook niet dat hij zo snel vooruitgang zou krijgen. Hij gaat gewoon nu zelf als hij moet plassen, ik vraag het bijna niet meer..
    het komt wel meid. Geduld denk ik.. is moeilijk ik weet het. Idd alles proberen van zelf opruimen tot beloning of cadeau etc
     
    sleepy vindt dit leuk.
  12. Roosje24

    Roosje24 Fanatiek lid

    21 jan 2012
    4.124
    152
    63
    Update weer: tot nu nog steeds geen ongelukjes gehad.. ik vraag het bijna niet meer, vergeet het zelfs.. als hij moet plassen gaat hij zelf naar wc toe..
    gisteren was papa een beetje boos geworden omdat hij zijn zus pijn had gedaan.. hij was aan het huilen (miezeren) en huilend ging hij zomaar uit zichzelf naar de wc om te plassen hahaha

    toen dacht ik eindelijk heb je het toch onder controle. Ik verwachtte juist dat hjj in zijn broek zou plassen tijdens het huilen
     
    Noxe vindt dit leuk.
  13. Roosje24

    Roosje24 Fanatiek lid

    21 jan 2012
    4.124
    152
    63
    Hij was helemaal droog vandaag weer.. hoop dat hij het zo gaat volhouden. Hij gaat gewoon zelfstandig naar de wc nu..

    Dames die bezig zijn met nachtzindelijkhwod. hoe deden/doen jullie dat met de nacht?
     
  14. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.985
    5.817
    113
    Wat goed zeg!
    Nacht zindelijkheid kun je niet trainen, de hersenen moeten een seintje afgeven om wakker te worden als je moet plassen. Dit kan langer duren dan overdag, soms wel tot 7/8 jaar. Maar het kan prima dat je zoontje nu ook gelijk in de nachten zindelijk is.
    Mijn kinderen zijn allemaal wat later dan gemiddeld (ruim 3-3,5 jaar) maar qua nachten waren mijn meiden ook gelijk zindelijk, bij mijn zoon duurde het tot 4 jaar voordat ie ‘s nachts zindelijk werd. Als
    Als ie langere tijd s ochtends een droge luier heeft, zou je de luier af kunnen laten om te kijken of hij wakker wordt als ie moet plassen.
     
  15. Noxe

    Noxe Fanatiek lid

    30 jun 2018
    1.682
    1.708
    113
    Vrouw
    Utrecht
    Wat fijn @Roosje24 !

    Mijn oudste is vandaag de hele dag droog gebleven! De luier die hij aanhad tijdens zijn middagdutje was ook nog droog en schoon toen hij wakker werd. Hij is een beetje ziek en doet daardoor tijdelijk 's middags weer een middagdutje van ongeveer een uurtje, maar vandaag heeft hij 4 uur (!) geslapen :eek: Hij is zelfs een paar keer zelfstandig naar het potje gegaan zonder dat wij het moesten zeggen. Hopelijk zet dit door en is hij zindelijk als straks het KDV weer opengaat.
     
  16. zwangerevrouw

    zwangerevrouw Fanatiek lid

    22 jul 2011
    2.115
    222
    63
    mijn zoon van 4 was ook laat. Eerst net voor hij 4 was een periode dat het heel goed ging, maar op school toch weer vaak natte broeken. Het komt echt goed. Na het drinken naar de wc sturen dat helpt echt. Ik schreef ook WC op zijn beker op zijn deksel op zijn schoolbeker :)
     
  17. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.694
    14.045
    113
    Hier ook begonnen in de "lockdown". Wel met potjes want de wc is doodeng.

    Eerste dag 4 ongelukjes achter elkaar, daar werd ze behoorlijk verdrietig van. Ze wilde wel maar kreeg dr onderbroekje niet snel genoeg. Mja onderbroekje maar even weglaten dan en een joggingbroek aan. Dat ging goed, meter groter van trots. Voor de nacht wel een luier want die ontploft in de ochtend en ze spookt al heel de nacht door van 01:30-05:00 ff niet nóg meer.

    Dag 2 1 opstart ongelukje owja onderbroek is wat anders dan een luier.

    Dag 3 0 ongelukjes, brengt zelf dr plasje naar de wc, maakt t inzetbakje schoon (fisherprice ding). En gaat dr handjes wassen en afdrogen. Of ik vooral maar niet wilde helpuh want ze kon t zelluf. Okeee.

    Sindsdien 2 ongelukjes gehad, 1 waarvan ze te snel t bakje aan papa gaf zodat ze snel weer frozen 2 kon kijken en momentum nog ff doorwerkte. En eentje dat ze best hard was gevallen onderweg naar. Nouja, kan gebeuren. Tijdens t spelen stopt ze om te gaan plassen, dat had ik eigenlijk niet verwacht.

    Hier moet ik ABSOLUUT niet haar laten dweilen om t ongelukje op te ruimen want dat is t mooiste spelletje. Dat zorgt alleen maar voor meer ongelukjes.
     
    Noxe vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina