Verschil Nederland en België

Discussie in 'Corona forum' gestart door Huismuisie, 13 apr 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.587
    11.152
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Wat is er in België aan de hand dat er zo ongelooflijk veel mensen dood gaan?

    Ik had ergens gelezen dat je tijdens de corona crisis liever in België zou moeten zijn en erna in NL ivm kansen en IC plekken.

    Maar België knalt Nederland echt enorm snel voorbij. Eerst dacht ik wellicht testen ze daar meer, maar dat lijkt ook niet het geval als we naar de overzichten kijken. Nederland test op dit moment beduidend meer mensen dan in België.

    Wat is er aan de hand bij de zuiderburen? Want zoveel verschillen onze samenstellingen van de bevolking niet toch?

    https://www.worldometers.info/coronavirus/



    C67DBCD0-A2F0-47FB-A34B-F7C2AF386904.png
     
  2. Vitamientjuh

    Vitamientjuh Fanatiek lid

    3 dec 2011
    3.069
    1.124
    113
    Vrouw
    Ik heb alleen meegekregen dat ze in België ook vermoedelijke corona doden meetellen. Dus sterfgevallen in rusthuizen die vermoedelijk corona hadden, worden ook meegeteld.
    Ik vind het overigens ook veel, maar misschien dat iemand hier weet hoe het precies zit?
     
    Poolvos en Huismuisie vinden dit leuk.
  3. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.587
    11.152
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    @Vitamientjuh dat zou een hoop verklaren. Maar ook geen hele nette strategie.

    In Nederland worden nog steeds veel mensen negatief getest, waarvan zelfs artsen sterke vermoedens hebben van covid-19
     
  4. Emotions

    Emotions Fanatiek lid

    5 jan 2019
    1.981
    2.237
    113
    Vrouw
    Ik lees op Belgische sites en hoor van veel NLers dat niet iedereen getest wordt. Vb. In Nederlands rusthuis wordt 1 iemand getest. Die is positief dus de rest met de symptomen wordt niet getest. Er gaan 20 mensen van dat rusthuis dood maar er is maar 1 positief getest dus telt officieel als 1.

    In BE worden alle mensen in het rusthuis getest dus de 20 overledenen zijn coronadoden.. dit is toch wat Belgische media zegt.

    Dus als100den mensen uit rusthuizen positief testen, maar 300 mensen hebben geen symptomen dan tellen al die mensen ook als coronabesmettingen. Dus opeens zijn er 1000 besmettingen op een dag en lijkt dat gigantisch veel. Maar er wordt niet bij verteld dat 300 mensen van die duizend geen symptomen hebben.. dit zou alles wat in perspectief plaatsen.


    Ofwel zijn Belgen echt veel egoïstischer en met binnen blijven dan NLers. Als ik naar huis rijd van werk zie ik veel meer mensen op de fiets dan het jaar ervoor. Valt echt op.
     
  5. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Er zijn vele redenen. De grootste is dat België ook vermoedelijke gevallen van corona telt. Dat betekent dat onze cijfers automatisch veel hoger liggen dan in landen waar enkel gevallen die een positieve test voor corona hadden, meegerekend worden.

    Een andere verklaring is dat België gewoon één epicentrum is. Klein land, grote bevolking, veel contact tussen individuen dus. De cijfers van België zouden dus niet moeten vergeleken worden met Italië, of China. Maar wel met andere epicentra, zoals Wuhan en Noord-Italië.

    Een derde is dat tezamen met de uitbraak in Noord-Italië wij net krokusvakantie hadden. Gigantisch veel scholen en gezinnen die op dat moment dus aan het skiën waren, en het virus meegebracht hebben.

    En de vierde is dat er een hele hoop idioten rondlopen die het concept van afstand niet begrijpen.

    Oh en de vijfde: de foute aanpak in de woonzorgcentra. Bij bejaarden dus. Die zijn al begin maart in lockdown gegaan, enkel personeel mocht nog binnen. Alleen had dat personeel te weinig beschermend materiaal. Dus hebben zij in bepaalde centra corona binnengebracht. Bij de risicogroep.
     
    Niny, Novi, Pinkie88 en 3 anderen vinden dit leuk.
  6. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.002
    15.544
    113
    Vrouw
    Er was 2 dagen terug een artikel hierrond.
    In België tellen ze de sterfgevallen van binnen het ziekenhuis en daarbuiten en ook de vermoedelijke gevallen.
    Daar stond bijvoorbeeld ook bij, dat Spanje dit niet deed en je daardoor hun cijfer eigenlijk x3 zou moeten doen.
     
  7. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Was gisteren een stukje om het journaal om Een hierover, op dit moment zij' 45% van alle doden in België buiten het ziekenhuis gevallen, het overgrote deel in woonzorgcentra - getest of niet getest.

    Dus om te vergelijken met Nederland moet je ongeveer door 2 delen (want in Nl worden enkel de doden in de ziekenhuizen geteld). Als je het dan per mlj inwoners bekijkt, dan komen we in België net iets hoger uit (dachy 157 tov 130 ong, maar pak me niet op dat cijfer).

    Men weet trouwens ook niet helemaal zeker of sommige overlijdens niet dubbel geteld worden, omdat sommige mensen uit een wzc sterven in een ziekenhuis, en dan zowel door het ziekenhuis als door hrt wzc als overleden gemeld worden. De cijfers zijn wss een overschatting eerder dan een onderschatting, maar hoog zijn ze in elk geval.

    De grootste verklaring daarvoor is denk in wat @Shakes hierboven zegt, we zijn een klein en dichtbevolkt land en veel mensen zijn in Noord-Italie gaan skieën.
    Er zitten in België ook erg veel oudere mensen in woonzorgcentra, maar ik weet niet hoe de vergelijking met nl daar is?

    Verder denk ik niet dat er erg veel verschillen zijn, in beide landen heb je gok ik domme mensen die het nog niet zo goed snappen, en voor zover ik lees is de situatie in Nederlandse woonzorgcentra ook schrijnend...
     
  8. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.655
    3.465
    113
    Vrouw
    Denken jukkie dat ze het in België nog gaan vertrengen? Morgen gaan ze weer meer bekendmaken. Ik hoop geen wuhan lock down.
     
  9. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ik denk het wel. Dit weekend zijn er extreem veel overtredingen geweest. Barbecuefeestjes met dertig aanwezigen enzo... Die idioten maken het alleen maar erger. Want onze curve daalt nog niet
     
  10. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.655
    3.465
    113
    Vrouw
    Erg hè. Vanochtend een filmpje gezien van een klein meisje. Die zegt het u wel effe. :roflmao:

    Maar tja een wuhan lock down is misschien wel het beste. Heel vervelend maar dan duurt het hopelijk minder lang.
     
  11. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Nee hoor, dat is gewoon even strategie van de media om ons 'in ons kot' te houden. Echt alles in de media sinds het begin van deze crisis is een strategie.

    Aanvankelijk waren de berichten altijd redelijk nuchter, het weekend na 13 maart kon het ineens niet dramatisch genoeg: zodat iedereen goed zou beseffen hoe serieus het is.
    Daarna werd het langzaam weer positiever : iedereen moet immers hoop houden.
    Nu worden we weer aangemaand om toch voorzichtig te zijn, straks wordt het strenger,...

    De meeste mensen houden zich echt wel aan de regels, en het gaat echt wel best goed hoor: de overlijdens in de ziekenhuizen gaan naar beneden, de ziekenhuisopnames gaan naar beneden en de IC-bezetting gaat naar beneden.

    De situatie in de wzc is vreselijk erg, maar ik denk dat je geen Europees land kan noemen waar dit niet aan de gang is... Alleen wordt er in de meeste landen veel meer over gezwegen.

    Aan de capaciteit van de IC ligt het hier trouwens zeker niet, we zijn nooit veel over de helft van de capaciteit gegaan.
     
    Fantykoekie vindt dit leuk.
  12. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.655
    3.465
    113
    Vrouw
    Ik hoop het. Mijn ouders hebben een grote tuin naar veel mensen niet hè.
    Zou ook erg zijn voor iedereen die zich netjes aan de regels houdt.
     
  13. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Dus je bedoelt dat media gezamenlijk afspreken waarover ze het gaan hebben, zelfs als de realiteit anders is?

    Fascinerend. Ik ga mijn man eens vragen naar die memo die hij dan gebruikt als leidraad tijdens het werken aan al zijn stukken voor de krant.
     
  14. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Goh nee, niet zozeer dat het echt georchestreerd wordt en zeker niet dat er gelogen wordt, maar wel dat de media gebruikt wordt om 'het volk' te beïnvloeden.

    Als je bvb vandaag naar het journaal kijkt, dan merk je aan alle items dat ze vooral niet te positief willen zijn, heel veel nadruk op hoe ernstig ziek mensen worden en hoe zwaar het voor de zorg is.
    Dat zijn natuurlijk dingen die waar zijn, maar die enkele dagen geleden ook al waar waren en toen veel minder benadrukt werden. Ik ben er echt vn overtuigd dat de media in deze crisis 'gebruikt' worden (of zichzelf laten gebruiken) om het volk te beïnvloeden.

    En dat vind ik voor een keer trouwens ook helemaal niet erg, want het werkt.

    Maar ik vind het wel fascinerend. Als leerkracht Nederlands geef ik al jaar en dag les over de invloed va' media, maar je gaat er altijd ergens vanuit dat je dat zelf 'doorziet', maar zelfs als je het door ziet werkt het.
    Na dat weekend van 14-15 maart was ik letterlijk in paniek, en mijn dichtste collega's beaamden dat gevoel, terwijl op 12 maart een sluiting van de scholen nog absurd leek. Nochtans was er wezenlijk niks veranderd, maar de berichtgeving wss wel enorm veranderd.

    En dat merk je nu ook, afhankelijk van hoe 'het volk' zich gedraagt, verandert de berichtgeving subtiel van toon.

    En voor wie mijn voorspelling nirt gelooft, Pieter de Crem heeft daarnet in het journaal nog gezegd dat er wss niets verstrengt, mar dat er wel meer gecontroleerd zal worden :p
     
    Niny vindt dit leuk.
  15. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Natuurlijk was er toen wel extreem veel veranderd. Op 12 maart rond middernacht was er een persconferentie waarin de veiligheidsraad aankondigde dat alle scholen zouden sluiten vanaf 16 maart. Uiteraard ging alle berichtgeving toen over die extreme stap voorwaarts in de aanpak van het virus.

    En natuurlijk is vandaag geen enkel medium positief, als de politie overal bekendmaakt dat ze verschrikkelijk veel pv's opgesteld hebben voor overtredingen aan de lockdown. Wat verwacht je anders?
     
    Huismuisie vindt dit leuk.
  16. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Je hoeft er geen discussie van te maken hoor, ik probeer je niet te overtuigen :)

    Ik wou alleen maar even geruststellen dat de kans dat we woensdag naar een volledige Wuhan style lockdown gaan klein is.
     
  17. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Was ook niet mijn bedoeling om te discussiëren. Ik vind het gewoon bizar dat je als leerkracht die les geeft over omgaan met media, even vergat feiten zoals de eerste aankondiging van een lockdown in rekening te brengen bij het evalueren van de werking van die media.
     
    Huismuisie vindt dit leuk.
  18. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Doe ik toch helemaal niet?

    Het gaat me om de manier waarop de feiten voorgesteld worden. Die waren die donderdag echt niet anders dan die zaterdag, maar ze werden wel anders voorgesteld.
    Het is ook echt niet nieuw dat de media in zekere zin gebruikt wordt om 'het volk op te voeden' he. Een journaal bvb is per definitie nooit een objectieve weergave van al het nieuws op de wereld, maar steeds een subjectieve selectie van wat er allemaa' gebeurt.

    Dus ja, als het 'nodig' is dat 'het volk' weer een schop onder z'n kont krijgt, dan ben ik er zeker van dat er niet toevallig in alle kranten een krantenkop verschijnt waarbij Marc Van Ranst zegt dat we straks misschien een Wuhan-style lockdown krijgen, en dat er ook weloverwogen in het journaal een aantal korte getuigenissen van zorgmedewerkers zitten die vertellen hoe erg het allemaal is.

    Veel minder nadruk vandaag ook op de schrijnende situatie in de rusthuizen, volgens mij omdat de jeugd te veel begint te denken 'niet mijn probleem'.

    Je mag van mij gerust geloven dat dat allemaal nirt bewust gekozen is, maar daar geloof ik persoonlijk niet in :)
     
  19. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Daar denk ik echt wel anders over. Gelukkig mag dat :)

    De feiten waren voor mij compléét anders, omdat onze overheid voor het eerst ooit beslist had dat álle scholen in het land voor minstens drie weken moesten gesloten worden in het kader van volksgezondheid. Op dat moment gaat het niet meer om een situatie die iedereen naar eigen goeddunken ernstig of licht mag inschatten, maar om een crisis die die van een oorlog benadert, en die gigantische gevolgen zal hebben op de hele bevolking én economie. Zoals blijkt.

    Dan is de paniek die je dat weekend voelde, volledig terecht en te verklaren.
     
  20. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Maar het is niet de lockdown zelf die het deed, want die werd donderdagavond afgekondigd, en aangezien in lkr ben had die onmiddellijk een enorme impact.
    Vrijdag ben ik nog gewoon met m'n kindjes boodschappen gaan doen en heb ik nog gezellig staan kletsen met een mevrouw in de winkel. Meer bevreemding dan paniek toen.
    Die avond waren al die lockdownfeesten en in de berichtgeving zijn ze dat weekend echt een versnelling hoger gegaan. Ervaringsverhalen, worst case vooespellingen, etc..

    Maandag moesten we nog voor enkele praktische zaken op school zijn, en toen vond ik het ineens wel volledig absurd dat collega's nog samen in de leraarskamer zaten en ben ik thuis gaan douchen voor ik de kindjes knuffelde.

    Maar goed, ieder gelooft daarover wzt ie wil natuurlijk :D ik wou zeker niet bedoelen dat we hier met een overheid-gestuurde censuur media zitten ofzo.
     

Deel Deze Pagina