Scholen open/dicht

Discussie in 'Corona forum' gestart door xSNDY19x, 14 apr 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.937
    15.246
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ik denk dat er sws dit jaar geen zomervakantie meer in zit. Zowel buitenland als binnenland niet. Ik denk dat een zomerschool dan helemaal niet zo verkeerd is maar ik zou dan wel kijken naar welke leerlingen je daar gaat neerzetten. Mijn oudste dochter die op het VO zit is al ruim over dus die heeft er weinig te zoeken maar voor mijn jongste in groep drie zou ik het wel fijn vinden dat ze straks zonder achterstanden over kan naar groep 4 maar we gaan het allemaal wel zien.
    Het is op alle fronten al een vergooid jaar.
     
    NiVa0230, Wellesnietes, sillies en 3 anderen vinden dit leuk.
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.485
    8.332
    113
    Ik hoop eigenlijk niet dat ze gaan 'rommelen' met de vakanties... Maar komt misschien ook omdat de regio waar ik werk andere schoolvakanties hanteert dan de regio waar de kinderen naar school gaan... Ik heb ook niet het idee dat mijn kinderen stil staan in hun ontwikkeling; ze hebben - los van de vakanties natuurlijk - gewoon schoolwerk wat ze moeten doen en ook los daarvan ontwikkelen ze zich. Bij de jongste merk ik tenminste dat ze als een trein gaat. Bij de oudste mag het werk wel wat meer zijn als de sluiting nog langer gaat duren, maar daar ga ik dan wel in overleg over met de juf. En als wel rommelen met de vakanties dan passen we er overigens ook wel weer een mouw aan, hoor. We zien wel hoe het loopt.
     
  3. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.074
    3.516
    113
    Ik vraag het me af hoor of ze dat daadwerkelijk gaan doen. De meeste ouders werken namelijk niet in het onderwijs en zullen hun vakantieweken al gepland hebben..... en vaak ook niet meer kunnen wijzigen....

    Daarbij hebben echt niet alle kinderen meteen een grote leerachterstand opgelopen. Mijn kinderen in ieder geval niet.... die hebben ook echt geen belang bij zomerschool of een verlengd schooljaar, liever niet zelfs.
    Het wordt echt maatwerk denk ik.... en daarbij is het nooit voor iedereen ideaal.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  4. aappie20

    aappie20 Fanatiek lid

    19 feb 2012
    3.214
    492
    83
    dus omdat jij dan niet met vakantie kan moeten de leerkrachten ook maar minder vakantie krijgen.. en de kinderen die nu hun stinkende best doen thuis
     
    Seffie en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  5. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Dat geldt niet voor alle kinderen natuurlijk.
     
    Iertje81 en Syane vinden dit leuk.
  6. ikke84

    ikke84 Fanatiek lid

    28 feb 2010
    3.057
    505
    113
    3 weken is ook genoeg toch? 6 is sowieso erg lang
     
    Anna009 en sillies vinden dit leuk.
  7. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Misschien moeten we eens loslaten dat de manier waarop we onderwijs gehad hebben, de heilige graal van onderwijs is? Er zijn zoveel vormen van onderwijs. In veel landen zijn enorme hoeveelheden kinderen die thuisonderwijs krijgen. Er zijn ook mensen die aan “unschooling” doen. Die kinderen leren ook, die kinderen doen niet onder voor kinderen die 5 dagen per week in de schoolbanken zitten. Zeggen dat nu vooral taal en rekenen belangrijk is en de rest niet/minder gaat finaal voorbij aan de ontwikkeling van kinderen in basisschoolleeftijd. Het valt me zo enorm op hoe vast geroest mensen in het algemeen zijn. Zo weinig flexibel in hun denken.
    (En nu heb ik het niet over de groep kinderen die niet veilig is thuis. Die groep is helaas groot maar gelukkig wel de minderheid)
     
    Seffie, rocketscience, Anna009 en 8 anderen vinden dit leuk.
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    De situatie is niet voor iedereen hetzelfde. Dus wat 'de beste' oplossing is, is ook niet voor iedereen hetzelfde. Maar uiteindelijk zal er wel één min of meer uniforme regeling komen. Daarbinnen zal heus wat ruimte zijn voor maatwerk. Maar wel binnen bepaalde kaders.

    Dus redeneren vanuit "ja maar voor mij / voor mijn gezin / voor ons kind" heeft denk ik weinig zin. De overheid beslist, i.s.m. de onderwijsraad / PO-raad / VO-raad en mogelijk vakbonden. En nadat er een regeling is, zal ieder bestuur / iedere school daarbinnen wel kijken welk maatwerk mogelijk en nodig is.
     
    Syane, rijo, GossipGirlxoxo en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  9. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    6.552
    7.367
    113
    En bedankt hè ;)

    Ik ben zeker niet vastgeroest. Maar het is nu eenmaal zo dat taal, rekenen etc wel van belang zijn bij doorstroom naar volgende klas en VO. Daar is het onderwijs nu eenmaal op ingericht.
    Ik heb nog niet gehoord dat iemand er op afgerekend wordt omdat hij of zij niet creatief genoeg is of geen mooie tekeningen kan maken.

    Ik vind ook niet dat het afgeschaft moet worden, maar het lijkt mij goed om de basis eerst weer op orde te krijgen.
     
    NiVa0230, SAARC, Syane en 2 anderen vinden dit leuk.
  10. Hemeltjelief

    Hemeltjelief VIP lid

    23 mrt 2020
    12.936
    1.183
    113
    Vrouw
    Ik ben het hier totaal niet mee eens.
    Want je heb je kind nu wel meer thuis. Maar het is grotendeels huiswerk wat je nu doet met je Kids.
    Quality time is er nu heel weinig.
    Die 6 weken heb je echt nodig om zelf bij te komen. Maar om ook echt aandacht te geven als moeder en niet alleen als"juf"
    Alles wordt maar veranderd, of er al niet genoeg onzekerheden zijn. Die 6 weken zijn er al jaren. Laat dat dan ook gewoon blijven.
     
    Prikje, Seffie, Athina en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  11. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    We zitten nog maar net een maand thuis he. En creatief zijn heeft niet alleen te maken met mooie tekeningen maken maar bijv ook met oplossingen bedenken ;)
     
    Fuddey, Huismuisie en NiekeKris vinden dit leuk.
  12. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    eens. Ik ben persoonlijk heel blij dat ik op een school werk waar nu ook aandacht gegeven wordt aan andere vakken naast taal en rekenen. Leren met hoofd, hart en handen! Of dat nou thuis is of op school.

    Natuurlijk is het goed om na te denken over een eventuele hervorming van het onderwijs. Al denk ik niet dat dit de aangewezen tijd daarvoor is. Voor grote veranderingen is tijd nodig. Een proces waar je samen in alle rust, goed over na moet kunnen denken. En die rust is er nu in mijn ogen niet. Veel leerkrachten werken zich 3 slagen in de rondte om alle kinderen te bieden wat ze nodig hebben.
     
    Roanna, Seffie, Madeliefje06 en 2 anderen vinden dit leuk.
  13. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    11 sep 2011
    2.155
    768
    113
    Die noodopvang moet dan geregeld worden door de school waar de kinderen op zitten? Dat is namelijk de school waar ik ook werk. Dat zou het meest ideale zijn: wél school voor de kleuters waarvan de ouders een vitaal beroep hebben... Mijn man werkt nog fulltime vanuit huis maar heeft geen vitaal beroep. Het wrange is dat hij móet werken omdat het kan vanuit huis. En anders moet hij vakantieverlof opnemen
     
  14. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Dat laatste ben ik met je eens. De scholen hebben nu stel op sprong oplossingen moeten bedenken. Op de ene school werkt het beter dan op de andere. Maar die tijd om oplossingen te bedenken krijgen ze nu niet. Mensen worden nerveus dat alles anders loopt dus moet alles maar weer zo snel mogelijk (het liefst precies hetzelfde) als er voor. Geef mensen tijd en ruimte om oplossingen te verzinnen. Wie weet wat voor moois we kunnen verzinnen!
     
    Syane vindt dit leuk.
  15. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Door muziek maken, bewegen, tekenen stimuleer je de hersenontwikkeling. En dat komt ook de taal- en rekenvaardigheid ten goede.
    Het is dus niet zo dat de tijd die je besteedt aan de creatieve vakken, ten koste gaat van rekenen en taal. Steeds meer onderzoek wijst uit dat wat minder tijd aan de kernvakken en meer (kwalitatief goede!) aandacht voor die vakken die nu vaak verwaarloosd worden, juist zorgt voor betere resultaten op die kernvakken.
     
    Roanna, ikkie97, gitta en 2 anderen vinden dit leuk.
  16. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    ik heb het niet over op vakantie gaan. Ik heb het over vakantie hebben. Tijd met mijn gezin! Ik ben constant aan t werk. Werk waar ik absoluut geen 1,5e meter afstand kan houden. Ik wil ook even ‘uit’ en niet meer aan werk willen denken. Ik heb dat echt nodig. Zal wel voor meer gelden maar ik praat voor mezelf.

    nu onszelf suf werken en de meiden hier zijn hard aan de slag. Dan geen vakantie. Nee niet mee eens. Mijn meiden werken heel hard. Dus dan zou ik eigenlijk nu moeten zeggen dat ik alles laar vallen. Maar dat kan ook niet.
     
    Hemeltjelief, NiekeKris en aappie20 vinden dit leuk.
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.485
    8.332
    113
    Die van mij hebben wel een week of twee nodig om 'los te komen van school'...en de laatste week zijn ze in hun hoofd al weer aan het voorbereiden op school. Ik vind het dus wel meevallen hoe lang het is.
     
    mama079, Seffie, Hemeltjelief en 2 anderen vinden dit leuk.
  18. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.638
    21.132
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    #278 Liekje81, 16 apr 2020
    Laatst bewerkt: 16 apr 2020
    Maar is daar ook 6 weken voor nodig? 4 weken zou ook voldoende zijn dan toch?

    Ik begin steeds meer te denken dat ze de scholen open gaan doen vanaf 11 mei. Dan zijn er 6 weken verloren gegaan. Die zijn nog wel te overzien zonder allerlei rommelen met vakanties denk ik.
     
    Anouk2005, amdaa en Neuzeke vinden dit leuk.
  19. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Uhh ik weet niet hoor, maar het gaat om het voorstel om de zomervakantie korter te maken om achterstanden weg te werken en niet om mijn vakantie.
    In mijn ogen een prima plan, maar niet ten koste van de vakantie die al betaald is, waarvan ik dan uiteraard het betaalde bedrag niet terug krijg ;)
    Buiten dat vind ik 3 a 4 weken zomervakantie zat als er toch weinig met ze te ondernemen valt.
     
    sillies vindt dit leuk.
  20. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113

    Maar alle kinderen zitten nu thuis...

    Denk je nu echt dat een klassenraad nu op het einde van het jaar gaat zeggen 'dit kind functioneerde prima tot maart, maar door de lockdown heeft ie een achterstand opgedaan dus moet ie z'n jaar opnieuw doen'?

    Er bestaan echt zoveel manieren, zeker in het basisonderwijs, om flexibel om te springen met die (beperkte) achterstand van een paar maanden.

    Wij zijn er zelfs in geslaagd om een jongen uit Irak met 6 jaar schoolse achterstand, en een vanzelfsprekende taalproblematiek te laten meedraaien in het middelbaar onderwijs in sociaal-technische wetenschappen.
    Natuurlijk vroeg dat een inspanning vn de leerkrachten en zeker van de leerling zelf, maar het kan - als het natuurlijk tot de inherente capaciteiten van de leerling zelf behoort.

    Die paar maanden achterstand van alle leerlingen, daar kan het onderwijs echt wel weg mee. Ik zie daar eigenlijk geen enkele leerkracht over panikeren, dus misschien moeten ouders eens vertrouwen dat wij onze job kennen.
     
    owly, Roanna, Seffie en 9 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina