Citalopram/ Serotonine vraag

Discussie in 'De lounge' gestart door Torvi, 16 apr 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Torvi

    Torvi Lid

    22 jan 2020
    68
    41
    18
    Vrouw
    Ik weet niet waar ik deze anders moest plaatsen dus daarom even hier.
    Heeft er iemand verstand van AD en dan met name hoe dat werkt met de heropname van serotonine?
    Ik heb een angststoornis waarvoor ik na een jaar weigeren nu toch op het punt sta medicatie te nemen. Enorme drempel maar ik moet nu echt iets doen.
    Vanmiddag heb ik citalopram (10mg) opgehaald maar nu ben ik dus weer bang om dat te nemen.
    Ik ben met name bang dat ik zelf wel genoeg serotonine aanmaak en hierdoor een 'overdosis' aan serotonine krijg of het serotoninesyndroom.
    Dat AD vanaf een bepaald niveau minder serotonine gebruikt zou mogen worden en dat mijn niveau daar nog net boven ligt ofzo.
    Wie weet hoe dit werkt en kan mij dit uitleggen?

    Daarnaast ben ik ook benieuwd naar ervaringen met deze medicatie. Wellicht zitten hier dames die er goede of minder goede ervaring mee hebben.
     
  2. Ik slik dezelfde medicatie maar o wat was dit een drempel. Ik mocht starten met 0.5 maar dat vond ik zo eng dat ik 2 weken 0.25 geslikt hebt, toen 4 weken 0.5 en toen moest ik echt naar de 10 mg.

    Eigenlijk moet ik nu nog verder ophogen maar wacht er nog even mee.

    Om de bijwerkingen wat te reduceren kreeg ik clonazepam, dat was ook voor de angsten. Heb jij dat ook gekregen?

    Sterkte, die stap nemen is zo moeilijk. Ik vond het haast de moeilijkste beslissing van mijn leven.
     
  3. MinnieMouse94

    MinnieMouse94 Niet meer actief

    Ik slik Escitalopram. 10 mg. Ik vond de eerste twee weken afschuwelijk. Met Oxazepam was het soort van dragelijk. Daarna ging het beter en kon ik de Oxazepam afbouwen. En toen begon ik ook met therapie. Ik vind het altijd lastig als ik ga denken over wat nou het aandeel is van de ad in dit hele verhaal. Ik durf niet te af te bouwen, want misschien helpt de ad me wel meer dan ik denk en gaat het dan weer super slecht. Heel lastig. Momenteel sta ik op de wachtlijst voor therapie, nadat ik bij de vorige hulpverlener moest stoppen omdat ik aan de max van aantal behandelingen zat. Daar zullen we dan ook wel verder gaan kijken naar die ad, verwacht ik.

    Qua bijwerkingen, ik heb die eerste twee weken echt haast niets gegeten. Zo geen eetlust, en dat kwam niet door het ellendig voelen. En ook niet kunnen slapen, maar daar bestaat gelukkig Oxazepam en Temazepam voor.

    Veel succes met de beslissing maken. Het is zo lastig. :(

    Edit: hier ook een angststoornis trouwens. Veel sterkte daarmee! ❤️
     
    einad vindt dit leuk.
  4. Torvi

    Torvi Lid

    22 jan 2020
    68
    41
    18
    Vrouw
    @einad dankjewel. het is echt een moeilijke beslissing idd!
    Fijn dat je op deze manier kunt opbouwen.
    Merk je al wel dat het iets voor je doet?

    Ik heb er niks bij gekregen voor tegen de bijwerkingen. Mijn ha gaf aan dat ik waarschijnlijk wat misselijk zal worden en een droge mond krijg, maar dat dit na een week of 2 vaak minder wordt. Ik lees nu ook dat in het begin de angsten alleen maar erger kunnen worden dus dat baart me ook wel zorgen. Ik begrijp dat het iets is waar je doorheen moet maar erger dan nu.. pff..
     

  5. Ik vind maar wil niet voor dokter spelen.. dat hij de bijwerkingen een beetje onderschat. Ik kon echt de eerste week geen auto rijden. Ik ben nog nooit echt onder invloed geweest, maar ik leek de eerste week hier wel erg in de buurt te komen. Mijn psychiater was er heel eerlijk over en daarom kreeg ik er ook clonazepam bij. Ben je alleen onder behandeling van de huisarts?
     
  6. Torvi

    Torvi Lid

    22 jan 2020
    68
    41
    18
    Vrouw
    @MinnieMouse94 dankjewel, ook voor het delen van jouw ervaring. Wat vervelend dat die eerste weken zo zwaar waren voor je. Ik kan mij goed voorstellen dat je nu ook niet wil afbouwen. Ik las dat als ik hier mee begin ik er waarschijnlijk ook het komende jaar mee door moet. Dat vind ik nogal wat.. Ik heb nu ook zoiets s van als ik het nu neem, kan ik dus niet meer terug.

    Hopelijk kun jij snel terecht bij je nieuwe hulpverlener. Ik begin zelf 19 mei weer met therapie na een jaar zonder. Maar 19 mei de intake pas en dat lijkt nu nog eeuwen te duren, vandaar dat ik de HA heb gebeld met de vraag om iets voor te schrijven.

    Dankjewel ❤ jij ook veel sterkte!
     
  7. Torvi

    Torvi Lid

    22 jan 2020
    68
    41
    18
    Vrouw
    Jeetje... Dat vind ik wel heftig hoor.
    Ik heb dit idd voorgeschreven gekregen van mijn huisarts omdat ik pas 19 mei begin met therapie
     
  8. Ik pb je even.
     
  9. Nehneh

    Nehneh Niet meer actief

    Ik slik Escitalopram. En het heeft mij gered. Van de meest verschrikkelijke angststoornis naar normaal kunnen functioneren. Ik ben juist bang om weer af te bouwen, wil niet weer in die hel leven. Echt ik kan het niet genoeg de hemel in prijzen!!!!

    Had het ook altijd afgehouden, bang om te slikken maar was ik maar eerder begonnen!

    Ik slik 15mg en heb niet veel bijwerkingen. Ik kon alles blijven doen. Enige hier is dat ik blijf eten, dus dat moet ik wel in de gaten houden. Maar liever die kilo's dan mij zo verschrikkelijk voelen.
     
    Jaan, Torvi en einad vinden dit leuk.
  10. JoyeuxNoel

    JoyeuxNoel Actief lid

    9 feb 2019
    151
    78
    28
    Vrouw
    Herkenbaar. Jaren last van angsten gehad en na mijn bevalling in een postnatale depressie beland. De HA zei dat deze ad de beste oplossing zou zijn. Voelde me al enorm slecht, was heel bang voor de ad. En ik heb me toen 2 weken nog slechter gevoeld. Maar daarna, was het alsof de wolken verdwenen en de zon tevoorschijn kwam. Ik slik deze pillen nu zo'n 6 maanden en ik heb geen enkele bijwerking en voel me psychisch erg goed.
    Ik zou voor de eerste tijd wel vragen om een pammetje, anders kan t misschien erg zwaar worden. Maar blijf jezelf eraan herinneren dat je je echt beter gaat voelen uiteindelijk. Veel sterkte en succes!
     
    Torvi vindt dit leuk.
  11. Sassie1981

    Sassie1981 Fanatiek lid

    2 mrt 2006
    2.889
    619
    113
    Ik ben gestart met Citalopram 10mg en na ongeveer 2 weken opgehoogd naar 20mg. Dit ivm een depressie en een paniekstoornis. De eerste weken waren verschrikkelijk! Ik voelde mij zo ellendig. Ik was ook erg misselijk, m'n eetlust was gewoon weg. Ik kreeg er Oxazepam bij.

    Het was echt een hele grote stap voor mij om aan de medicatie te gaan. Ik was zo bang, maar ik ben zo blij dat ik het uiteindelijk toch heb gedaan.
     
    Torvi vindt dit leuk.
  12. Veel respect en sterkte voor jullie allemaal dames!
    We komen er sterker uit, dat is wat ik steeds hoor en hou me daar aanvast.


    20200415_215921.jpg
     
    Torvi en Nehneh vinden dit leuk.
  13. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    Ik heb jaaaren last gehad van angststoornis. Wilde ook nooit medicatie, veel therapie gehad en dat hielp goed (cgt). Maar toen kreeg ik pnd en moest ik wel van mezelf medicatie om een “goede moeder” te kunnen zijn. Soms is het goed te beseffen wat is er nodig om weer te kunnen functioneren en wat is realistischer.

    Ik kreeg citalopram in druppelvorm en dan kon ik zelf bepalen hoelang ik deed om op 20 mg te komen. Zo zou er minder last komen van mogelijke bijwerken. Ik vind ze heel goed helpen. Tijdens laatste zw overgestapt op sertraline, en sinds kort weer terug naar citalopram. In mijn ervaring geeft deze ad niet dat afgevlakte gevoel wat veel ad wel doen, maar dat zal bij iedereen anders zijn.
     
    Torvi vindt dit leuk.
  14. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    7.821
    7.769
    113
    Amsterdam
    Ik ben iemand die het voorschrijft en het is helaas niet te voorspellen hoe je gaat reageren.
    Even simpel gezegd qua hoogte serotonine hoef je je geen zorgen te maken het gaat namelijk om de receptor bezetting.
    Qua bewerkingen is het zo de een die verteld mij dat ze zich echt verschrikkelijk voelen en bijv dat de angsten in het begin juist toe nemen een ander die heeft helemaal nergens last van. Meest voorkomende bijwerkingen zijn in de eerste twee weken algehele malaise gevoel, maag en darmklachten soms duizeligheid. Maar het fijne daarvan is dat deze weer zullen afnemen. Het stomme is alleen dat je meestal pas vanaf 4/6 weken echt effect gaat voelen. En het kan soms helpen om idd dan voor 1-2 weken een benzodiazepine te gebruiken ter ondersteuning. Maar ik zou ook gewoon kijken of je tijdens het starten ook contact kan houden met de huisarts om je er doorheen te begeleiden.
     
    Torvi vindt dit leuk.
  15. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland

    Hier net zo... wat heb ik spijt dat ik me door mijn angst voor de verhalen over a.d. zo lang heb gewacht met beginnen. Ik kreeg m'n leven weer terug.... sommigen dingen kan ik niet terugdraaien helaas- de dingen die ik door mijn angst gemist hebt bij mijn oudste toen ze klein was. Maar gelukkig heb ik dat bij de jongste dus wel nog kunnen ervaren.

    Ik ben ooit naar 15 toegewerkt (ook escitalopram overigens!) Afgebouwd netjes naar 0 - en toen weer opgebouwd naar 10 en daar blijft het bij. Ik zie het maar zo: Ik mis een stofje en mijn lijf gaat dat niet zelf meer aanmaken. Dus dan maar een tabletje om dat op te vangen....
     
    Torvi en Nehneh vinden dit leuk.
  16. Torvi

    Torvi Lid

    22 jan 2020
    68
    41
    18
    Vrouw
    Bedankt voor jullie reacties en ervaringen. Ik ben blij om te lezen dat het ook echt helpt en een verlichting is.
    Ik heb vandaag gebeld met de huisarts en die heeft me het e.e.a. uitgelegd. Een ingewikkeld verhaal maar het kwam neer op wat jij ook zegr @Siepie85
    En dat ik me er dus geen zorgen om hoef te maken. Ik heb ook diazepam voorgeschreven gekregen nu, om de eerste tijd door te komen

    Maar nog steeds durf ik de stap niet te nemen. Ik denk dat het goed is dat ik nu alles in huis heb maar vraag me af hoe lang het duurt voor ik het durf te nemen.
     
    Siepie85 vindt dit leuk.
  17. Torvi

    Torvi Lid

    22 jan 2020
    68
    41
    18
    Vrouw
    Ik ben dan juist weer heel erg bang dat ik juist door de AD geen goede moeder meer kan zijn. Dat alles en dus ook mijn gevoelens voor mijn zoontje afgevlakt zullen worden. Al heb ik ook niet het gevoel nu een goede moeder te zijn. Het is heel dubbel.
     
  18. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    ik snap je heel goed hoor. Ik ben ook best gevoelig voor paracetamol bijvoorbeeld, ik kan met 1 pil twee dagen, dus ook zo lang mee gewacht.
    Maar ik kan mijn leven leiden zonder iedere nacht doodsbang wakker te worden, overdag continu piekeren, moe zijn, aanvallen krijgen etc. De ad geeft mij weer meer regie over mijn leven.

    En iedereen reageert anders, dus als je na een tijd merkt dat deze ad je teveel afvlakt, zou je een andere kunnen overwegen. Sommige ad’s kun je goed in afbouw in elkaar over laten lopen. En wat ik al zei,
    Misschien beginnen met druppels om zo langzaam op te kunnen bouwen. De eerste paar weken zijn wennen, maar daarna ga je echt verschil merken.

    Het verandert niet wie je bent, maar geeft je meer rust en kracht om te zijn wie je wilt zijn. Zo zie ik het nu. De angst hoort nu eenmaal bij wie ik ben, maar ik wil het mij niet meer laten beperken.

    Heel veel sterkte!!
     
    Torvi vindt dit leuk.
  19. crystals

    crystals Actief lid

    20 okt 2015
    404
    95
    28
    Ik gebruik hier 40 mg citralopram.
    Tijdens het opbouwen kreeg ik oxzepam erbij voor de bijwerkingen ook omdat ik als zelfmoordgevoelig werd geschat. Ik merk zeker een verschil met vroeger.
     
    Torvi vindt dit leuk.
  20. Torvi

    Torvi Lid

    22 jan 2020
    68
    41
    18
    Vrouw
    Iemand ervaring met diazepam trouwens?
    Ik lees hier voornamelijk oxazepam en vraag me af waarom ik diazepam heb gekregen
     

Deel Deze Pagina