Nieuwe kinderziekte?

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door Sjanani, 1 mei 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sjanani

    Sjanani Actief lid

    1 aug 2019
    473
    260
    63
    Vrouw
  2. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.055
    875
    113
    Vrouw
    Ik had er nog niks over gelezen.
    Ik vind het nu even niet meer leuk in de wereld. Al die enge ziektes waar we (nog) geen grip op hebben.
     
  3. Waxinelichtjes

    Waxinelichtjes Fanatiek lid

    22 jun 2018
    3.695
    4.231
    113
    Vrouw
    Ik raak hier echt behoorlijk van in de stress.
     
  4. Vaasje

    Vaasje Niet meer actief

    Die kinderziekte is niks nieuws.

    Mijn middelste zoon heeft de ziekte van Kawasaki gehad het is uiterst zeldzaam maar zeker niet nieuw, toen we op de HAP kwamen was dat het eerste wat de arts zei en binnen 30 minuten lagen we op de seh voor onderzoek.

    Hij heeft dit eind februari/begin maart gehad er was toen nog geen verband met corona (hij is wel getest maar was negatief)
     
  5. Kleintjuh85

    Kleintjuh85 Fanatiek lid

    5 feb 2014
    3.985
    2.280
    113
    Noord-Brabant
    #5 Kleintjuh85, 1 mei 2020
    Laatst bewerkt: 1 mei 2020
    Ik word er niet gestresst van. Kawasaki is niet nieuw en nog steeds zeldzaam. Er zijn ook kinderen die flink ziek worden, complicaties krijgen en in het ziekenhuis belanden van waterpokken, RS virus etc.

    Mijn jongste dochter is een aantal weken geleden flink ziek geweest. Hoge koorts, zeker 5 dagen flinke koorts gehad, niet willen eten, veel minder willen drinken, in haar mond en op haar tong had ze allemaal blaasjes en aften. Ook een aantal rond haar mond. Zijn nog zelfs op de corona post geweest met haar. Maar haar longen, hart en saturatie was goed dus geen corona. En hoe ze eraan is gekomen, geen idee, want in die tijd was zelfs mijn vriend al 2 weken niet meer aan het werk geweest. Zaten toen echt in quarantaine.

    Ik bedoel, ze kunnen nu alles gaan relateren aan corona. En hoe toevallig is het dat er nu net in deze tijd in een keer een nieuwe kinderziekte de kop opsteekt.
     
    chrystel73, Whoopy en Vaasje vinden dit leuk.
  6. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Dit is geen Kawasaki he, maar dus iets anders waarvan ze niet weten wat precies. Het lijkt op Kawasaki en op covid-19.
     
    GossipGirlxoxo en NiekeKris vinden dit leuk.
  7. Sjanani

    Sjanani Actief lid

    1 aug 2019
    473
    260
    63
    Vrouw
    Ik geloof ook niet dat het aan covid-19 gerelateerd is hoor, het zou wel een trigger kunnen zijn, maar daar maak ik me niet zoveel zorgen over.
    En de meeste gevallen verlopen niet heel ernstig begreep ik. Maar ik heb nog niks gelezen over of hoe besmettelijk is. En een ziekte die zo ernstig kan verlopen bij kinderen maakt mij aan het schrikken (ik weet ook wel dat dat bij andere ziektes ook kan). Ik ben liever zelf ziek dat dat mijn kind dat moet doormaken, dat idee.
     
  8. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    En aanvulling; het lijkt ook op TSS.
     
  9. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Nederlandse kinderen op ic met zeldzame ontstekingsziekte: 'Vooralsnog géén verband met corona'
    Nederland zijn in de afgelopen drie weken tien kinderen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis met klachten die doen denken aan de zeldzame ontstekingsziekte kawasaki. Twee van hen liggen op dit moment op de intensive care. Buitenlandse artsen houden er rekening mee dat er een verband zou kunnen zijn met het coronavirus, maar dat is in Nederland niet aangetoond.
    Alle kinderen die tot nu toe in Nederland zijn opgenomen in het ziekenhuis met de verschijnselen, zijn meerdere keren getest op corona. "Maar géén van hen bleek het virus te hebben", zegt kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het UMC Amsterdam tegen RTL Nieuws.

    "De kinderen hadden bloeddrukproblemen, maagproblemen of problemen met de hartfunctie. Deze klachten doen denken aan de ziekte van Kawasaki. Dat is een zeldzame, maar bekende ziekte, die bij de juiste behandeling een goed herstel kent."

    Waarschuwing uit andere landen
    De ziekte van Kawasaki kwam de afgelopen dagen in beeld nadat Britse kinderintensivisten hadden gewaarschuwd alert te zijn op kinderen met kawasaki-achtige verschijnselen. In Groot-Brittannië zijn in de afgelopen weken meerdere kinderen opgenomen geweest met vergelijkbare klachten. Enkelen van hen werden positief getest op het coronavirus
    Later deze week volgden ook uit andere landen berichten waarin gewaarschuwd werd alert te zijn. Er werden gevallen gemeld in onder andere Ierland, Frankrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen en zegt te gaan onderzoeken of er een verband is tussen het coronavirus en de ziekte van Kawasaki.

    'Iets meer patiënten dan normaal'
    In Nederland is dat verband niet aangetoond. "Op dit moment hebben we geen reden tot grote zorgen", zegt Kuijpers. "In Nederland worden normaal gesproken jaarlijks zo'n 80 tot 90 kinderen opgenomen in het ziekenhuis met de ziekte van Kawasaki. We zien nu dat het er relatief gezien iets meer zijn dan normaal. Maar nog steeds gaat het om enkele gevallen."

    Wat is de ziekte van Kawasaki?
    De ziekte van Kawasaki wordt gekarakteriseerd door ontstekingen van de bloedvaten door het hele lichaam. De ziekte dankt zijn naam aan Tomisaku Kawasaki, een Japanse dokter die in 1967 voor het eerst het ziektebeeld beschreef.

    In Nederland zijn er per jaar ongeveer 80 nieuwe kinderen die de ziekte doormaken. Vooral peuters en kleuters krijgen de ziekte van Kawasaki, maar het is onduidelijk hoe ze die oplopen. Misschien hebben ze een erfelijke aanleg, misschien wordt de ziekte in gang gezet door besmetting met een bacterie of een virus.

    Bij de ziekte van Kawasaki raken de wanden van bloedvaten ontstoken. Als de bloedvaten rond het hart ontstoken raken, kan dat gevaarlijk zijn. De ziekte van Kasawaki is niet op te sporen in bloed of urine en is niet te zien op foto’s. Artsen maken een optelsom van de verschijnselen en concluderen dan of het om Kawasaki gaat. Er is geen geneesmiddel voor, artsen behandelen de symptomen zodat het lichaam de kans krijgt om zelf te genezen.

    Mogelijke trigger
    Hoewel sommige van de kinderen in het buitenland positief getest werden op het coronavirus, is het volgens kinderimmunoloog Kuijpers nog veel te vroeg om te stellen dat er een link is tussen het coronavirus en de ziekte van Kawasaki.

    "Natuurlijk is het niet gek dat mensen zich hier zorgen om maken. En het is belangrijk dat we gaan uitzoeken of het coronavirus de ontstekingen die passen bij kawasaki kan triggeren. Kawasaki wordt door een prikkel veroorzaakt, meestal weten we niet wat die prikkel precies is. Maar ik wil benadrukken dat bij alle kinderen die in Nederland opgenomen zijn geweest géén sprake was van een corona-besmetting."
    Niet meer risico
    Ook Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, benadrukt dat de Nederlandse kinderen die nu met de ziekte van kawasaki op de ic liggen, géén corona hebben. "Beide kinderen zijn daar meerdere keren op getest en alle coronatests waren negatief. In het pre-coronatijdperk liepen kinderen evenveel risico op kawasaki, er is geen reden om te denken dat kinderen nu meer risico lopen dan voordat deze corona-ellende ons overviel."
    Kuijpers vult aan dat het aantal patiënten met de ziekte van kawasaki wel vaker in golven komt. "Dat zagen we ook vóór het corona-tijdperk. We weten niet precies waardoor dat komt, het kan bijvoorbeeld ook seizoensgebonden zijn."

    'Kinderartsen zijn hier altijd alert op'
    Op de vraag of ouders extra alert moeten zijn, zegt Kuijpers: "Dat zou ik nu onterecht vinden. Kawasaki gaat altijd gepaard met hele heftige koorts. Als daar sprake van is, gaan mensen sowieso met hun kind naar de huisarts. Die verwijst dan door naar een kinderarts, en die weet de ziekte van Kawasaki zeker te herkennen, die zijn daar het hele jaar door alert op. En als het om kawasaki gaat is het goed te behandelen. Van de kinderen die we in de afgelopen weken gezien hebben, is iedereen goed hersteld."

    Wat zijn de symptomen van de ziekte van Kawasaki?
    De eerste symptomen zijn:

    • Koorts die meerdere dagen aanhoudt
    • Huiduitslag
    • Rode ogen zonder waterigheid of korstvorming
    • Rode, gezwollen en gebarsten lippen
    • Rode ‘aardbeientong’
    • Gezwollen lymfeklieren
    • Rode en/of gezwollen handen en voeten
    Gedurende de eerste en tweede week kunnen ook nog andere symptomen op de voorgrond staan. Zo kan het kind bijvoorbeeld last hebben van buikpijn, overgeven en diarree. Er is ook een kans op een tijdelijke artritis (gewrichtsontsteking), die pijn in de gewrichten in het gehele lichaam kan veroorzaken. Een veelvoorkomend teken is vervelling van de huid van vingertoppen en tenen, die meestal zo’n 2 tot 3 weken na het ontstaan van de koorts optreedt.

    Artsen maken meestal een optelsom van de verschijnselen en concluderen dan of het om kawasaki gaat.

    Bron: Amsterdam UMC




     
    Huismuisie en Louise11110 vinden dit leuk.
  10. Vaasje

    Vaasje Niet meer actief

    Dit is echt precies wat mijn zoontje ook heeft gehad. Hij heeft drie dagen in het ziekenhuis gelegen met zuurstof en een sonde.
     
  11. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Hij legde ook uit dat het geen ziekte was die van mens op mens overdraagbaar was en het was geen bacterie of virus die je ergens op kon lopen.

    Het is ws een zeer overactieve reaktie van het immuunsysteem op iets wat het lichaam binnen komt. Een virus of bijv een bacterie.
    En dat zagen ze ook bij de enkele kinderen die door corona in het ziekenhuis zijn beland. Immuunsysteem reageerde er extreem op. Gaf een overreactie grotere klachten dan die van virus zelf.
    Dat zoiets gebeurd is uitzonderlijk en Meestal iets erfelijks.
     
  12. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.890
    4.387
    113
    Ik denk dat als er nu geen corona was geweest, hier weinig tot geen aandacht aan was besteed in de media....
     
    puzzelstukje en Daydreamy vinden dit leuk.
  13. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Dat zeiden ze ook op tv. Het steekt nu de kop op tijdens corona en in buitenland hadden sommige van die kinderen een positieve test op corona. Dus dan wordt er al gauw de link gelegd. Zou het door corona komen?
    Die ziekte op zich was er altijd al..80 kinderen per jaar in Nederland die er weer gewoon bovenop komen. Die ziekte schijnt dan ook altijd in golven te komen . Dus grote kans dat er nu "gewoon" weer zo"n golf bezig is. Alleen , toevallig, tijdens corona tijd.
    En de volgende keer is het toevallig in een griepseizoen of tijdens een waterpokken "golf" enz.
    die arts op tv legde uit dat dat Kawasaki iets is dat getriggerd wordt door het immuunsysteem op een indringer. Dus kan best mogelijk zijn dat corona bij die kinderen de trigger geweest is. Maar was er geen corona dan was het wel een andere virus of bacterie die het getriggerd zou kunnen hebben.
    Bij de kinderen in Nederland is geen corona vast gesteld.
     
    citroenrasp, puzzelstukje en Kleintjuh85 vinden dit leuk.
  14. Vaasje

    Vaasje Niet meer actief


    Dat weet ik wel zeker, mijn zoon kreeg dit nog voor de corona uitbraak in nl, of nja het was er wel maar kort daarna werden de maatregelen pas getroffen en toen werd er niks gezegd over een "nieuwe" kinderziekte.
     
  15. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.187
    2.392
    113
    Je kunt virus/bacterie ziekten door elkaar hebben.
    Ik heb als kind eerst waterpokken en twee dagen later de bof gehad.

    En dat een kind ook covidc19 positief is getest is vrij logisch als we in een pandmie zitten.

    Altijd alert blijven bij kinderen en je onderbuik/moedergevoel volgen.
     
  16. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Maar deze nieuwe kinderziekte is geen Kawasaki, het heeft wel deels dezelfde symptomen.
    Edit. Was te snel, is al paar keer benoemt.
     
  17. WinterBird

    WinterBird Fanatiek lid

    28 nov 2012
    1.416
    877
    113
    NULL
    NULL
  18. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    De berichten hierover zijn zo tegenstrijdig. Las ergens anders weer dat in ik dacht Engenland de helft van de kinderen die het hadden positief getest waren op covid en de andere helft negatief.
    Weet iemand of deze ziekte ook besmettelijk is? Het is een virus toch? Dus dan zou je denken van wel? Ik las ook dat het heel goed behandelbaar is?
    Dit is dus weer iets waardoor mijn man zegt de kinderen blijven tot de zomervakantie thuis.

    Vind dit stuk moeilijk te lezen in het engels met veel vaktermen. Wat is de conclusie? En hoeveel meer kinderen dan normaal zijn nu besmet hiermee?
     
  19. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.937
    15.246
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ik denk dat je echt minder moet gaan speuren op internet. Je maakt jezelf helemaal gek op deze manier.
    Hoe vind je überhaupt al deze artikelen ;)
    Het is net zoiets als googelen op een lichamelijke klacht, je komt de meest vreselijke scenario’s tegen maar uiteindelijk heb je enkel een zalfje nodig.
    Waarom doet je man zo paniekerig over het naar school gaan?
    Als hij zo bang is moet hij ook niet meer buiten de deur werken.
    Ik denk dat hij een groter risico voor jullie gezin is als dat jullie kinderen ziek worden door naar school te gaan.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina