Aanpak corona in Zweden

Discussie in 'Corona forum' gestart door Amarens, 8 apr 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.527
    6.219
    113
    zuid-holland zuid
    Ik snap de meeste van je punten hoor... maar ik wou alleen maar aan TS laten horen dat niet iedereen in Zweden dolgelukkig is met hun aanpak daar. Ik had het idee dat TS het nogal verheerlijkte, dat is niet bepaald het beeld wat ik van mijn vriendin en haar familie krijg. Er zijn ook zat mensen die zich zo voelen als in Nederland 4 weken geleden: dat de overheid te weinig doet en te laks is en dat ze meer maatregelen willen. Ik las krantenkoppen over experts die het een “levensgevaarlijk experiment” noemden.

    Verder over de scholen sluiten: kinderen worden dan misschien niet erg ziek, maar ze zorgen er mogelijk wel voor dat het virus sneller verspreid. In nederland zijn we nog bezig met een onderzoek daar naar. Dus we weten het eigenlijk nog niet. Het virus moet zich niet sneller verspreiden dan je ic-capaciteit groot is... nu is er op het zweedse platteland nogal weinig ic-capaciteit begreep ik... ik hoop voor jullie dat de maatregelen voldoende zijn om iedereen te kunnen blijven behandelen natuurlijk. Keep on doing the good work Poolvos!:thumup:
     
    Poolvos vindt dit leuk.
  2. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ik ben het een heel eind met je eens, ware het niet dat nog helemaal niet duidelijk is hoe de immuniteit opgebouwd wordt met dit virus.

    En Nederland zijn nu aanwijzingen (door rivm naar buiten gebracht) dat mensen met geen of milde klachten weinig tot geen antistoffen aanmaken.

    Als dat zo is zou het volgens mij betekenen dat het niet uitmaakt hoeveel mensen met weinig tot geen klachten het nu gehad hebben. Ze kunnen in de tweede golf alsnog aan de beurt komen.
     
  3. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    #23 Poolvos, 9 apr 2020
    Laatst bewerkt: 9 apr 2020
    Eens hoor! Er is natuurlijk super veel dat ze/we nog niet weten.

    Die berichten over de immuniteit vanuit RIVM zijn alleen zo vaag. We weten van andere virusziekten dat mensen met weinig ziektesymptomen vaak weinig antistoffen maken - en dus patiënten met veel symptomen meer antistoffen. Maar dat zegt niet altijd iets over de duur van de immuniteit an sich. Er zijn ook virussen die bij een eerste infecfie kortdurende actieve antistoffen geven; maar waarbij de “geheugencellen” goed en krachtig reageren bij een nieuwe infectie (waarna vaak alsnog hogere levels antistoffen komen). Dus de toekomst moet uitwijzen hoe het voor dit virus is.
    Ik vind het “inzetten op groepsimmuniteit” (wat eigenlijk meer een bijwerking is van de curve afvlakken en de zorg ontlasten) geen domme zet. De andere corona-virussen geven goede lange immuniteit en mensen die sars of mers hebben overleefd blijken nu amper of niet ziek te worden van covid. Dus er is waarschijnlijk net als bij influensa zelfs “kruisimmuniteit”.
    Laten we hopen dat straks blijkt dat het voor dit corona virus ook zo is. En: wat is het alternatief? Zelfs als iedereen binnen kon zitten: dat kan niet oneindig lang. Ooit moet alles weer open..
     
    Youtan, Mar76, Ysabella en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Het was ook meer een reactie in het verlengde van jouw post hoor: geen kritiek. Met name ook vooral mijn mening :)
    Ik denk dat overal wel wat mensen ontevreden zijn. En ik heb dus ook veel vraagtekens bij het beleid. Alleen juist niet bij het stukje over scholen.

    En wat je schrijft over verspreiden: dat zeg ik ook. Kinderen zijn zéker verspreiders (oke, Nederland onderzoekt dit nog, maar hier wordt ervan uit gegaan). Maar mijn punt is dus meer dat ze hier NU verspreiden: terwijl bij jullie de besmettingen onder kinderen pas komt als ze weer vrij rond gaan bewegen, sporten en naar school gaan. Dán wordt her uiterst cruciaal dat ze in die tijd ook opa en oma niet bezoeken. Hier is er nu een bezoek”verbod” aan opa en oma - en ondertussen besmetten en verspreiden de kindjes. Dus over een maand of wat, kunnen wij “veilig” opa en oma zien, want de kids hebben t gehad en zouden dan in theorie niet meer verspreiden. Andere landen zullen op hun hoede moeten blijven. Want je weet dan bijna niet wanneer het zo ver is.

    Mijns inziens perfect dat wij (jonge gezonde mensen en kinderen) het nu allemaal krijgen: mits de ziekenhuizen het dus kunnen wegwerken - precies zoals jij ook zegt. Dat lijkt nu nog het geval. Hopelijk komen we daar niet over een paar weken op terug :(

    Dit alles dus altijd met die kanttekening dat de wetenschappers gelijk moeten gaan krijgen betreft de immuniteit. Krijgen we allemaal nog 10x de infectie.Tja. Dan hebben we grotere problemen. Maar dat geldt dan niet minder voor landen die nu de scholen wel dichthouden enzo.
     
    amdaa vindt dit leuk.
  5. Maev

    Maev VIP lid

    4 dec 2014
    6.071
    5.553
    113
    Maar dat is dus de vraag, kinderen worden er in het gros van de gevallen slechts mild ziek van, wat dus ook lan betekenen dat ze alsnog niet immuun zijn. Bij sars en mers zijn er ook personen geweest die mild ziek zijn geweest maar die door covid nu wel heel slecht hebben gelegen of het zelfs niet gehaald hebben en waar dus die kruisimmuniteit niet werkte. Diezelfde personen gaven ook aan dat diegene die met sars en mers wel flink ziek zijn geweest nu in eerste instantie milde klachten hebben gehad maar het een 2e en zelfs soms een 3e keer hebben gekregen waarbij het niet zo mild verliep. En niet bij iedereen waar het eerst mild verliep krijgt het een tweede keer er zijn er ook die dus de eerste keer al slecht gelegen hebben. Is overigens op basis van contacten, met eigen ervaringen, uit die regio dus niet specifiek uit de medische sector.
     
  6. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Dit soort geruchten heb ik ook gehoord. Maar het is nog nergens bevestigd of beschreven in de medische literatuur. Wat je wel zou verwachten als het ernstig verloopt. Het tegendeel ia dus wél beschreven. Dus ik ben benieuwd naar bronnen - en hoop van harte dat dit geruchten zijn. :(
     
    Mar76 vindt dit leuk.
  7. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    26 mrt 2015
    11.406
    4.729
    113
    Huh dit is toch super tegenstrijdig? Kinderen worden niet ziek, maar toch kinderen opgenomen die niet super ziek waren (maar dus wel ziek). En zelfs kinderen op de ic. Vorige week nog bericht dat een meisje van 12 jaar uit België is overleden door corona. Natuurlijk is dit uitzonderlijk maar dat kinderen niet ziek worden klopt dan toch niet? Voor mij persoonlijk is hier ook nog te veel onduidelijkheid over waardoor ik er nu ook voor kies dat mijn kinderen niet met andere kinderen spelen.
     
  8. Maev

    Maev VIP lid

    4 dec 2014
    6.071
    5.553
    113
    Dit zijn ervaringen van collega's die daar werken voor het bedrijf waar mijn vader werkt. Dus niet de geruchten dit is hun eigen ervaring. 1 van die collega's is op deze manier zijn vrouw kwijt geraakt en die is met uit mijn hoofd sars (kan ook mers zijn) ook heel ernstig ziek geweest. Hun verhalen zijn er de aanleiding voor dat mijn vader tot zijn aankomende pensioen vanuit huis mag werken. Zijn overigens geboren en getogen daar voor de duidelijkheid, dus geen expats ofzo. Wij zijn opgegroeid met contact met hen, ofwel mijn vader was daar ofwel zij waren hier ;) niet enkel uit china maar het deel Azië breed. Maar van hun krijgen we dus ook een heel ander beeld over hoe het er daar voorstond en dat kwam meer overheen met de vraagtekens die er hier ontstonden door de beelden van crematoria die 24/7 door gingen, de hoeveelheid urnen en ga zo maar door. Zij gaven overigens ook aan dat lang niet iedereen met klachten daar getest werd. Geven wel aan dat geruchtenstromen maar ook ervaringen van mensen behoorlijk de kop in gedrukt worden.
     
    amdaa vindt dit leuk.
  9. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Haha, ja. Er moest staan: worden zelf meestal niet ziek. En degene die we hebben opgenomen hebben wij gedaan ivm onrust bij ouders (die zelf getest waren ivm symptomen, kindje geen of weinig symptomen). Of bij twijfel over of ze snappen wanneer ze terug moeten komen mócht het slechter gaan (vaak vluchtelingen die het slecht verstaan ondanks tolk). Of dus ivm een kankerdiagnose: om een extra oogje in het zeil te houden.
    Één kindje met kortademigheid heb ik gezien; die testte positief voor RS virus én corona. Weten we dus niet wat nou wat was - en was na een dagje met wat extra zuurstof weer goed.

    Er zijn dus altijd uitzonderingen. Dat schreef ik ook al. Ongeacht leeftijd. Jong volwassenen die overlijden. Kinderen (al is dat dus extreeeem zeldzaam. We hebben meer doden door RS of griep als je specifiek naar kindjes kijkt).

    Ik persoonlijk laat mijn kinderen naar opvang gaan en met andere spelen. Want als ze het nu niet krijgen, dan wel in de herfst. Of bij de volgende golf. Of die daarna. En als ze het nu hebben gehad; dan kunnen we in het najaar hopelijk niet nog eens ziek worden. En dus wél weer naar opa en oma toe.
     
    Novi en Leni88 vinden dit leuk.
  10. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Wat verschrikkelijk verdrietig. Kruisimmuniteit is dus misschien te mooi om waar te zijn :( Hoewel de waarheid misschien in t midden ligt? Er is tenslotte wel al kruisimmuniteit beschreven en Influensa kent kruisimmuniteit- maar er gaan nog steeds mensen door dood.
    Ik blijf nog even hopen ;)
     
    Maev vindt dit leuk.
  11. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Inmiddels zijn we weer een aantal weken verder. Berichten worden positiever - ook Stockholm is al weken gestaag aan het dalen. Ik wacht nog steeds op een piek die blijkbaar echt uitblijft/is uitgebleven. In onze regio is het überhaupt nooit echt begonnen (dus een tweede golf wordt wel verwacht).
    BC11E746-25AE-425B-ADDE-BBFBF48474BF.jpeg (Nieuwe gevallen per dag op IC)
    Onze curve is tot nu toe officieel plat genoeg gebleven met relatief weinig maatregelen. Op zijn strengst: we mogen nog steeds samenkomen in groepen tot 50 personen (geldt ook voor restaurants en bars, waar zitten en bediend worden aan tafel verplicht is en mensen niet aan de bar mogen hangen) - mensen blijven thuis bij klachten (zelf, niet eens bij klachten gezinsleden) - middelbare scholen en hoger onderwijs heeft afstandsonderwijs - de rest is open. That’s it.

    vandaag in t nieuws:
    https://nos.nl/artikel/2333023-eigenzinnige-corona-aanpak-leidt-in-stockholm-tot-vorm-van-groepsimmuniteit.html
     
    Kasya, Lana1986 en Amarens vinden dit leuk.
  12. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    @Poolvos wat leuk dat je een update geeft!!! Was gisteren op de TV na het toespraak van Rutte ;) 40% groepsinmmuniteit ondertussen in Stockholm e.o.
     
    Poolvos vindt dit leuk.
  13. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Naar wat ik begrijp is dat wel een schatting. Maar binnenkort komt er weer een uitslag van zo’n onderzoek (zoals sanquin bij jullie doet)
     
  14. WinterBird

    WinterBird Fanatiek lid

    28 nov 2012
    1.416
    877
    113
    NULL
    NULL
    https://www.tijd.be/dossier/europareeks/in-zweden-waar-iedereen-op-cafe-mag-en-ze-zich-geen-zorgen-maken/10224412.html?fbclid=IwAR0Wa2l2pV6GPJA9YE-4JVmvULcV6xyXQp8PtdAPkw3YpSRQ8ufU5zdrhVk

    Ik vond dit artikel wel heel verhelderend. Ik hoor veel mensen namelijk heel positief over Zweden praten. Vooral de tegenstanders van de 1,5 meter maatregel prijzen het land momenteel, terwijl Zweden ook zeker een hele donkere kant heeft waar mensen niet willen kijken.
    Helemaal het stukje "Wij hebben een van de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld" verklaard de keuzes ook.
     
  15. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Zweden is juist alleen maar negatief in het (buitenlandse) nieuws geweest. Dit was voor het eerst dat er een soort positief bericht kwam. We zullen pas over een jaar ofzo echt goed kunnen zeggen wat nu verstandig was en wat niet. Maar ik persoonlijk ga van flink negatief naar iets positiever over het beleid hier. Ze laten steeds meer zien dat het toch werkt: ondanks dat het dus flink tegen mn gevoel in is. (Mijn arme dochter is de enige die al sinds januari niet naar zwembad, bibliotheek of binnenspeeltuin is geweest).

    De zelfmoordcijfers waar ze het over hebben komen eigenlijk voornamelijk uit het noorden (donker in de winter) - en doordat ouderen heft in eigen hand nemen bij gebrek aan euthanasie-wetgeving. Dus het is een beetje overdreven geschreven. Desalniettemin fijn dat ze wél ook de psychische volksgezondheid meenemen in de overwegingen hier. In een ander topic werd al eens aangehaald dat het nog maar afwachten is hoe dát in andere landen uitpakt, nu niemand naar z’n psycholoog/psychiater kan en mensen dus flink beperkt worden in hun bewegingen.

    Zoals ze zeggen “met 20% van jullie maatregelen behalen wij 80% van het effect”. We hebben 1000 IC plekken en maximaal nog geen 600 bezet gehad. En we dalen nu dus al weken (itt wat dat artikel zegt, zie bovenstaande afbeelding).

    Allergrootste “fout” is bij ons dat er zoveel ouderen in verpleeghuizen sterven. Die hebben we niet goed genoeg beschermd. Maarja. In Nederland ook hè? Daar zeggen ze al maanden dat die niet in de statistiek zitten, omdat ze gewoon niet worden getest.
     
    Lana1986, Luckyme96 en Amarens vinden dit leuk.
  16. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Dat is waar ik me zorgen over maak maar ik heb toch de indruk dat hier op zp men erg gefocust is op de fysieke gezondheid. Als ik aangeef dat mijn kind geestelijk onder lijdt, krijg ik reacties in de trend dat hij zich niet moet aanstellen. Overigens denk ik dat als je het zelf niet van dichtbij ziet/meemaakt dat je het wellicht onderschat. Dat is ook de reden waarom hij van ons onbeperkt bewegingsvrijheid heeft gekregen inclusief uit logeren. Wij zijn heel blij dat het kon. Vandaag overigens een bericht dat uit onderzoek van RIVM blijkt dat "Een derde van de ondervraagden zegt somberder, eenzamer en gestrester te zijn". En opeens ook reclame spotjes op de radio met aandacht voor hulplijnen als het geestelijk wat minder met je gaat.
     
    Athina vindt dit leuk.
  17. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    #37 Poolvos, 7 mei 2020
    Laatst bewerkt: 7 mei 2020
    Ik denk dat niet alleen men hier op zp op gefocust is: maar helaas ook de meeste overheden. In Nederland nog weinig gelezen of gehoord over dit soort overwegingen.
    Hier in Zweden is er wel écht aandacht voor. Toevallig vandaag op de radio een grote campagne. Een tankstation schenkt voor elke autowasbeurt geld aan een nationale kinderrechten organisatie, specifiek ten behoeve van meer maatschappelijk werk/ggz zorg voor kinderen. Omdat (ondanks onze bewegingsvrijheid , open basisscholen en beperkte maatregelen) deze zorg nu zwaar overbelast is.
    Ook dat er kinderen zijn die geen veilig thuis hebben of bepaalde extra zorg van school krijgen, heeft een grote rol gespeeld in het open houden van de scholen.
    Ik denk oprecht dat dit allemaal terechte zorgen zijn.
     
    Amarens en Athina vinden dit leuk.
  18. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.842
    3.618
    113
    In Nederland is er ook veel aandacht voor, al vrijwel in het begin waarschuwen mensen voor toename huiselijk geweld, over depressies (daarom mag je ook gewoon fysiek naar de psycholoog). Kinderen met een onveiliger thuis mochten ook gewoon naar school en noodopvang blijven komen. De maatregelen hebben altijd uitzonderingen gehad voor mensen met depressie gevoelens.

    Als je een kind thuis hebt, wat heel slecht vaart zo, zijn er dus mogelijkheden voor noodopvang.
     
    Poolvos vindt dit leuk.
  19. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Ik vind dat echt super goed. Maar had daar dus ook niks van meegekregen. Wel veel berichten gelezen met tegengestelde inslag. Oa dat er zoveel kinderen ”kwijt” waren (onbereikbaar voor leerkrachten). Maar dat zegt natuurlijk ook niet alles, want hier lees je dus ook veel berichten over overbelaste maatschappelijke/psychische zorg.
     
  20. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.842
    3.618
    113

    In de media komen natuurlijk alleen maar de negatieve verhalen, positieve verhalen zijn niet zo leuk om te delen meestal. En er zijn natuurlijk ook echt schrijnende gevallen en vast ook teveel kinderen die toch ergens tussen wal en schip vallen. Door scholen die niet mee werken, of wat dan ook.

    Maar die gevallen heb je helaas ook , als je alles laat draaien zoals normaal.

    Mijn moeder heeft een basisschool en opvang in een, ja, hoe zeg je dat netjes, wijk waar wat meer achterstanden zijn, en zijn hebben 85% van de kinderen die er normaal komen, nu in de noodopvang opgevangen. Vooral vanwege lastige situaties thuis. (ouders die geen nederlands spraken, ouders die losse handjes hebben, en dan wordt er niet gezegd, jij hebt losse handjes, dus je kind moet naar school, maar er werden gewoon bijeenkomsten georganiseerd waar die kinderen verwacht werden en waar er met ze gepraat werd).

    En misschien had er wel nog meer aandacht moeten zijn voor psychisch welzijn. Dat weet ik niet. Mijn zoon heeft het er ook zwaar mee gehad, maar dat konden wij als ouders, samen met zijn juffen (en ouders van vriendjes) toch goed begeleiden (d.m.v videobellen). Kan me wel voorstellen, dat als iemand daar niet in mee werkt, het moeizamer gaat.
     
    Poolvos vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina