Betaal- en spaarrekening apart of samen?!

Discussie in 'De lounge' gestart door GossipGirlxoxo, 13 mei 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    Gezamelijk. Enkel beide een aparte zakelijke rekening.

    Ik vind indien je samenwoont en al helemaal kinderen hebt dat elke cent van beide is.
     
  2. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    2.946
    1.305
    113
    Wij hebben alles gezamenlijk en dat vond ik altijd prima. Nu ik echter grote schenkingen heb gekregen is het wat ingewikkelder geworden omdat mijn ouders willen dat de schenkingen overal buiten blijven.
     
  3. juf1987

    juf1987 Fanatiek lid

    30 sep 2014
    1.830
    1.661
    113
    Leerkracht
    België
    Alles gezamelijk, maar ook een app YNAB, daarin wordt al ons geld in potjes gezet... Daar hebben we bv potjes enkel voor mij, enkel voor man, vakantie, kledij, vaste kosten , ...
    Ik weet altijd perfect wat er op welke rekening staat + wat we elk cash hebben... Grote voordeel is dat we dus soms onnodige dingen kunnen kopen zonder "gezeur" maar vooral dat je bewust omgaat met geld...

    Elke euro die we uitgeven moeten/willen we in de app zetten...

    Sinds we die app hebben sparen we duidelijk meer....

    Maar alles gezamelijk dus...
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  4. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    2.839
    2.254
    113
    Inkomen komt binnen op eigen rekening. Dan gaat er automatisch een x bedrag naar de gezamenlijke waar alle gezinskosten vanaf gaan. Per maand hou ik ongeveer 1000 over dat van mijzelf is. Daar gaat de zorgverzekering, duo schuld, auto verzekering, telefoon, mijn eigen spaargeld etc af.
    Ik heb een vrij goed lopend eigen bedrijfje ernaast wat ik volledig in avond uren en weekend uren doe. Daar verdien ik mee maar gaan ook heeeeeel veel kosten inzitten. Ik denk als hij hier aan mee moet financieren dat we daar wekelijks discussies over hebben. Daarnaast heeft hij bijvoorbeeld elke 2 jaar een nieuwe hobby waar geld aan besteed moet worden. Sinds vorig jaar is dat wielrennen. Daar gaan ook nogal wat kosten inzitten. Ik heb echt geen zin om daar aan mee betalen. Ik rook weer wat veel geld kost en wat ik dus ook zelf betaal.

    We zijn overigens niet getrouwd en als we dat wel zouden doen is het onder huwelijkse voorwaarden (sowieso standaard nu).

    overigens werkt dit voor mij alleen als er redelijk hetzelfde bij beide binnenkomst en het genoeg is om naast de gezinsuitgaven ook andere uitgaven te kunnen doen.
     
  5. autumn86

    autumn86 Bekend lid

    3 sep 2014
    768
    530
    93
    Gescheiden, we hebben beide onze eigen rekeningen op naam staan + 1 gezamenlijke rekening, deze hebben we genomen voor de toeslagen.
    Man betaalde in het begin hypotheek en zorgverzekering van ons beide, de rest zou ik betalen en hij zou van de rest van zijn salaris elke maand €100,- sparen + helft van het vakantiegeld. Einde van de rit werd ik op een gegeven moment gebeld dat de hypotheek niet betaald was. Hij gaf ipv €300,- aan zichzelf tussen de €600-€800,- uit. Sorry dat vond ik teveel, hierdoor teerden we in op het spaargeld en hield ik van mijn hogere loon €0,- over.
    Vanaf dat moment komt zijn loon op de gezamenlijke rekening, beheer ik alles en kunnen we goed sparen.
    Elke maand stort ik hem weer vast bedrag, puur voor hobby en kleding. Tanken doe ik, als hij een uitje met de kinderen heeft neemt hij contant geld mee of maak ik een bedrag aan hem over.
    We hebben de afspraak dat als ik overlijd hij niet zelf de financiën gaat doen. Hij heeft het overzicht niet en is veel te impulsief qua geld uitgeven.

    Wel laat ik hem regelmatig zien wat er op de rekeningen staat en bespreken we samen onze spaardoelen ed.
     
  6. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    10.780
    15.333
    113
    Vrouw
    Ik denk als de uitgaven idd heel uiteenlopend zijn er er 1 van de 2 mss nogal losjes omgaat met geld, het verstandiger is dat er wat meer afzonderlijk gehouden word.
     
  7. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Beide. We hebben een gezamenlijke betaalrekening waar ik geld op stort voor boodschappen etc. Mijn vriend betaalt de vaste lasten, bedrag ongeveer gelijk aan wat ik stort. Als er geld over blijft gaat dat naar de gezamenlijke spaarrekening. Dit is echt voor extraatjes zoals een weekendje weg. Daarnaast hebben we beide nog een eigen rekening. Hierop komen onze salarissen binnen en gaan onze vaste lasten vanaf. Zoals telefoonabonnement, sport etc. We sparen ook allebei apart maar wel in overleg omdat we elke maand wel een minimaal bedrag opzij willen leggen. Als er iets groot gekocht/verbouwd moet worden storten we beide een deel van ons spaargeld op de gezamenlijke rekening en wordt het hiervan betaalt. Wie weet gaat ooit alles nog eens gezamenlijk maar voor nu vinden we dit beide fijn. We zijn redelijk vrij in wat we met ons geld doen en de dingen die we gezamenlijk moeten/willen doen verdelen we.
     
  8. Annabel274

    Annabel274 Fanatiek lid

    19 jul 2012
    2.370
    109
    63
    Wij hebben alles apart. Heerlijk vind ik dat! Als we dure dingen kopen overleggen we het, hij zorgt voor de vaste lasten, ik voor al het andere. En ondertussen sparen we apart voor een gezamenlijk doel :)
     
    Maslov vindt dit leuk.
  9. Kwek

    Kwek Fanatiek lid

    16 mei 2009
    3.033
    1.139
    113
    Centrum België
    Hier aparte rekeningen waar de lonen op gestort worden en een gemeenschappelijke voor de kosten. Daar zetten we evenveel op.
    Zou hier helemaal niet goedgekomen zijn moest ik bv TBM zijn en hij enkel voor het inkomen zorgen. Elke cent van zijn kant moe(s)t bijgepast worden, zo ook de maanden dat ik ouderschapsverlof had of een jaar thuis zat met burnout - veel minder inkomen, nog steeds even veel op de rekening zetten. Maar in normale omstandigheden verdienen we ongeveer evenveel.
    Maar vind het zelf ook prima zo apart: ieder doet mijn zijn/haar geld wat die wil. Wil hij geld uitgeven aan een mengpaneel: doe maar. Wil ik een auto kopen: ik kies zelf grootte, merk etc

    Nu we uit elkaar gaan is dit ook het meest praktische. Niks te verdelen, niemand hangt van de ander en is dus financieel zelfstandig...
     
  10. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.624
    32.956
    113
    Allebei een eigen- en spaarrekening. En een gezamenlijke rekening. Op die gezamenlijke wordt het bedrag gestort wat we kwijt zijn aan hypotheek, verzekeringen, boodschappen. De rest houden we zelf. Kinderbijslag wordt op mijn rekening gestort evenals de KOT.
    Weet je? Ik heb gewoon geen zin in een gesprek over waarom ik bij MC Donalds ben geweest, waarom ik dat jurkje van 150 euro heb gekocht, etc.
    En ik zeg bewust ‘gesprek’ want ruzie zouden we er niet om maken of verwijten zullen we ook niet doen. Het gaat ook niet om geheimhouden oid, maar het voelt gewoon prettiger om het zo te doen en ik heb liever over andere dingen een gesprek.
    We verdienen overigens precies evenveel. Zelfde vak.
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  11. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.203
    3.638
    113
    Hier alles gezamenlijk dus 1 betaal en 1 spaar. Overleggen doen we alleen bij hele grote uitgave. Onze salarissen zijn nu gelijk maar dat is niet altijd zo geweest. Toen we beide full time werkte verdiende ik veel meer. Toch hebben we het nooit gescheiden gehouden.
    Het is idd ook een kwestie van gunnen, zo gaan we beide 1x per jaar met vrienden op vakantie en is mijn trip meestal een stuk duurder dan die van hem, geen probleem.
    Ik denk dat alles bij elkaar geteld ik ook wel echt meer geld voor mezelf uitgeef dan hij doet maar ik heb nog nooit het idee gehad dat dat een issue is.
     
  12. Ygritte

    Ygritte Nieuw lid

    15 mei 2020
    4
    3
    3
    Vrouw
    Hier ook een YNAN fan. We gebruiken deze nog maar sinds eind vorig jaar maar ik zie nu al een positieve evolutie qua sparen.

    We hebben elk nog onze eigen zicht- en spaarrekening. We schrijven elke maand een vast bedrag over naar de gezamenlijke zichtrekening.
    Werkt goed voor ons.
     
    juf1987 vindt dit leuk.
  13. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.324
    298
    83
    Hier ook alles gezamenlijk, beide salarissen komen op onze gezamenlijke rekening binnen.
    Toen we samen zijn gaan wonen hebben we alles op 1 hoop gegooid en dat doen we dus nog steeds. Zou het ook niet anders willen, alles is gewoon van ons gezamenlijk, hebben ook nooit ruzie over uitgaves ofzo. Mocht een van ons echt een grote uitgave doen voor zichzelf, dan wordt het wel even gemeld, maar verder niet.
    Wel staat ons huidige koophuis nog alleen op naam van mijn vriend, hebben we nooit aangepast, maar we zijn voor een ander huis aan het kijken op beide ons naam en dan zal de overwaarde ook gewoon dat huis in gaan.
     
  14. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Maar zou hij daar echt over beginnen dan? Of jij tegenover hem? Als het kan, dan kan het, dan hoef je je toch niet te verantwoorden.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  15. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Vind je dat niet spannend? Als hem wat overkomt sta je misschien op straat.
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  16. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.624
    32.956
    113
    Ik vind het altijd moeilijk om te lezen als mensen zeggen; ‘we hebben kinderen. We zijn toch een gezin. We hebben samen afgesproken dat. Als we uit elkaar gaan dan gunnen we elkaar dit en dit en dit.’
    Ik heb de andere kant gezien toen ik ging scheiden. Heb de situatie van dichtbij meegemaakt toen mijn man ging scheiden. Ik zie dagelijks ouders op mijn werk die gaan scheiden of gescheiden zijn.
    Ik geloof niet meer in dat plaatje dat vooraf gezegd wordt door mensen. Sorry. Misschien ben ik ondertussen gekleurd hierdoor.
    Mensen kunnen echt in beesten veranderen tijdens een scheiding. Vaders die opeens geen geld meer aan hun ex geven terwijl ze toch echt hadden afgesproken in het huwelijk dat moeder voor de kinderen zou zorgen en tbm zou zijn. Moeders die vaders het vel mbt geld over de nek trekken. Spaarrekeningen die leeg zijn getrokken en geen idee meer hebben waar dat geld is en de ene ouder geen geld heeft om een advocaat oid kan inzetten hiervoor om dat geld terug te krijgen.
    Het rooskleurige wat wordt geschreven hier of gezegd in real life komt voort uit afspraken die gemaakt zijn in gelukkige tijden.
    Maar een scheiding, zeker als iemand tot in zijn ziel gekwetst wordt, kan hele nare dingen bij iemand naar boven halen.
    Ik heb heel veel mensen gezien die in gemeenschap van goederen waren getrouwd maar waarvan de pot toch echt leeg was ten tijden van de scheiding.
    En persoonlijk denk ik niet dat het dan meer met ‘gunnen’ te maken heeft...
     
    Kwek, Anan, YaelStone en 3 anderen vinden dit leuk.
  17. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.324
    298
    83
    Oh nee hoor, dat niet. We hebben een testament waarin alles goed geregeld is, we zijn elkaars erfgenamen, dus ik zal niet snel op straat staan.
    Alleen als we uit elkaar zouden gaan heb ik natuurlijk geen poot om op te staan, maar goed er zijn inmiddels ook 2 kinderen in het spel, dus ik ga er in dat geval van uit dat we er samen uitkomen (I know, whisfull thinking haha).
    Maar we zijn op dit moment ook met een ander huis bezig en als dat door gaat dan zou het gewoon op beide naam komen te staan, dus dan is dat laatste 'probleem' ook opgelost.
     
    JosjeM, hummeltje5 en suus1983 vinden dit leuk.
  18. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.324
    298
    83
    Dubbel
     
  19. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.624
    32.956
    113
    Dat weet ik niet en dat wil ik ook niet weten ook. Dus voordat ik daarachter kom, voorkom ik het al. Ik heb gewoon geen zin erin dat dat gesprek een keer gevoerd wordt.
     
    JosjeM en hummeltje5 vinden dit leuk.
  20. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Misschien doe je hem daarmee juist wel tekort. Maar goed, maakt ook niet uit, als het voor jullie werkt. Maar als ik hier lees over verantwoorden en overleggen (uitgezonderd dure dingen), dan denk ik, we zijn toch volwassen met zijn allen..
     
    GossipGirlxoxo, Feye en Iertje81 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina