Dochter 4 jaar - wil niet alleen gaan slapen - help!

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Marie85, 18 mei 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Marie85

    Marie85 Lid

    22 jan 2016
    99
    3
    8
    NULL
    NULL
    Hoi allemaal,

    Onze dochter van ruim 4,5 jaar wil ineens niet meer alleen gaan slapen. Het begon een paar weken geleden. Ze wilde niet alleen boven zijn, was bang. Na veel gedoe mocht ze op de bank komen liggen. Daar is ze toen in slaap gevallen en daarna hebben we haar in bed gelegd. Na die avond gebeurde dit nog een paar keer, soms een paar avonden niet en dan was ze ineens weer bang.

    Maar nu is het elke avond zo.. ze wil echt echt echt niet boven liggen. Huilt heel hard en roept om mij. Ze is bang voor heksen zegt ze. Ze blijft naar beneden komen en krijst zich helemaal hysterisch. Maar... ik wil niet dat ze continu op de bank ligt, ze valt dan nl. niet meteen in slaap, dus slaapt later... is dus moe.. en daarnaast moet ze gewoon in haar eigen bed slapen!

    Ik weet dat we zelf begonnen zijn met haar op de bank laten slapen... dat was niet handig..

    We hebben het al geprobeerd met een beloningskaart. Overdag is ze dan super enthousiast, maar als het dan zo ver is.. begint het van voor af aan.

    We hebben ook nog een zoontje van 1 die de laatste tijd 's avonds ook niet wil slapen en 's nachts vaak wakker is. Kortom, we zijn moe! En dan wil je 's avonds rustig op de bank zitten, maar dat gaat dus niet. Ik weet het even niet meer. Vanavond heb ik haar toch in haar eigen bed gelegd, maar nu zit ik naast haar.. ze slaapt nog niet.. want ze is zo bang en wil niet alleen zijn. Pfff.. mijn man is er ook super chagrijnig van, dus heel gezellig is het even niet meer.

    Ze maakt ook veel mee natuurlijk.. we zijn net verhuisd, nieuwe omgeving, nieuwe school, alles nieuw. En nu Corona, weg structuur. Maar goed, ik weet dus even niet meer waar ik goed aan doe.

    Herkent iemand dit? En hebben jullie nog tips?
     
  2. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.482
    1.717
    113
    Ja onze zoon heeft er ook last van. Sliep lang met zus op een kamer, dan was er niks aan de hand behalve als zus er eens een keer niet was. Maar dan sliep hij maar bij ons. Zoon wil gewoon niet alleen zijn.
    Vorig jaar wilde dochter niet meer met haar broertje slapen. Vanaf dat moment is het weer raak.
    Man gaat mee en blijft nog 15/20 min bij hem liggen en dan is het goed. Hij slaapt dan of slaapt bijna.
    Maar zonder lukt dat nog steeds niet, hij wordt van de zomer 10...
     
  3. Marie85

    Marie85 Lid

    22 jan 2016
    99
    3
    8
    NULL
    NULL
    Oh jeetje - hij wil dus gewoon niet alleen zijn? Dat heeft mijn dochter ook.. als ik er bij zit, en ze is gekalmeerd, kan ze ook weer lachen en wil ze van alles vertellen. En dan denk je - hmmm ben je nou echt bang of wat is er aan de hand.. maar zodra ik weg wil gaan, is ze weer vreselijk overstuur.

    Bij haar liggen is misschien een idee.. tot ze rustig is en (bijna) slaapt. Maar ja, we willen dan ook niet dat dat standaard wordt..
     
  4. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.079
    286
    83
    Emmeloord
    Hier zit eens van ons in een lekkere stoel bij de kids op de kamer. Lekker Netflix, oordopjes in. We zijn er wel, maar ook weer niet. Die angsten zijn ook wel logisch. Ze kunnen zo magisch denken... dat gaat over maar duurt even. Je ergeren heeft weinig zin. Kost je energie. Die kan je beter gebruiken ;) Kijk wat ze nodig hebben om rustig in hun eigen bed in slaap te vallen.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  5. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Onze dochter van 4 is ook bang de laatste tijd. Wij gaan gewoon even bij haar liggen. Ik zie het probleem er niet zo van in: ze is rustig, valt snel in slaap en het geeft haar de veiligheid die ze blijkbaar nodig heeft in deze fase.
     
    heidiane en tasje vinden dit leuk.
  6. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.038
    3.121
    113
    Heb je geen antiheksenspray? Of is ze daar niet gevoelig voor denk je?
     
    Kasya en heidiane vinden dit leuk.
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.155
    113
    Als je niks tegenkomt en redelijk de wanhoop nabij zou ik haar een heksencursus geven, zolang zij de opperheks is komt er geen heks meer in de buurt.

    Rode koolsap en wat citroensap als de perfecte toverspreuk (maakt een andere kleur, wel even testen vooraf). Heb je gelijk basis scheikunde weer gehad :D

    Met citroensap kan je ook nog geheimschrift maken.

    Als ze koningin van t feeënbos kunnen wezen, waarom dan niet super heks? En wie zegt dat heksen slecht zijn? Dus ook gewoon een knalroze cape met glitters die keuken in.
     
  8. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.198
    2.837
    113
    Onze jongens vallen nooit zelf in slaap.
    Ik ga bij hun liggen/zitten tot ze slapen.

    Ooit kunnen ze het vast zelf :)
     
  9. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Bestaat dat? Echt? Je zegt het echt alsof het echt bestaat zo leuk. :D
     
    Lies1611 vindt dit leuk.
  10. heidiane

    heidiane Fanatiek lid

    5 jul 2010
    1.720
    1.647
    113
    Op die leeftijd kunnen ze fantasie en werkelijkheid (nog) niet scheiden. Zou wel kijken naar stukje nabijheid of idd erin meegaan en zo samen een oplossing zoeken tegen die heksen. Die spray of cursus lijkt me ook wel een goed idee.
     
  11. Dagda

    Dagda Fanatiek lid

    8 jul 2019
    1.687
    1.855
    113
    Vrouw
    Leuke en mogelijke affectieve idee en van de spray en cursus.
    Echter bevestig je daar dan niet mee dat heksen etc bestaan?
    Net natuurlijk wat bij je kindje past.
     
  12. Marie85

    Marie85 Lid

    22 jan 2016
    99
    3
    8
    NULL
    NULL
    Haha wat een leuke ideeen! Die heksenspray klinkt goed we vertellen haar ook dat heksen niet bestaan enz en dat heksen ook lief kunnen zijn in verhaaltjes.. maar misschien voor de grap is zo’n spray wel leuk, om het wat luchtiger te maken.

    Maar goed we hebben nu bedacht dat we maar bij haar gaan zitten tot ze slaapt voorlopig. Dat liever dan de hele avond bezig zijn.
     
  13. Panter

    Panter VIP lid

    14 mrt 2011
    13.710
    4.559
    113
    Ik heb wonderspray. Dat werkt overal voor.
    Tegen monsters, bij een zere knie na het vallen, tegen niet kunnen slapen.

    Gewoon een plantenspuit met water en paar druppels eucalyptus olie.

    Hier werkt dat veel beter dan uitleggen dat monsters niet bestaan. Maar mijn zoontje is nog maar 2.5, die is mss gevoeliger voor meegaan in de fantasie en het vanuit daar oplossen.
     
    Lies1611 vindt dit leuk.
  14. Sylver

    Sylver Fanatiek lid

    17 sep 2014
    1.488
    1.444
    113
    Ik dacht dat ook altijd, heb ook altijd gezegd dat monsters niet bestaan enzo. Mijn oudste was daarna bang voor boeven/inbrekers. Eh ja, die bestaan wel..
    Toen heb ik bedacht dat onze kat 's nachts de wacht houdt en dat die écht geen vreemden in ons huis zal tolereren. Dat werkte wel :)
    Al blijf ik ook nog een tijdje bij haar, eerst altijd tot ze sliep, maar nu hebben we een vaste tijd waarop ik ga, ook als ze nog niet slaapt. Met de belofte dat ik altijd kom als er iets is en ze roept. Ze is bijna 7.

    Ook bij mijn jongste van 3 helpt het niet om te zeggen dat monsters niet bestaan, ze gelooft me gewoon niet.
    Dus weer onze kat ingezet, dat monsters van haar hier niet mogen komen, omdat ze het enige dier in ons huis wil zijn :p
     
  15. Dagda

    Dagda Fanatiek lid

    8 jul 2019
    1.687
    1.855
    113
    Vrouw
    Haha heel herkenbaar. Wij hebben daar onze twee (grote) honden voor. Hier eerst ook bang voor boeven
     
  16. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.155
    113
    Denk dat je aanpak per kind moet bepalen. De ene gaat er in mee als je zegt dat ze niet bestaan, de ander houd stug vol.

    Hier kan je op je kop gaan staan, als zij een monster ziet hoef je niet aan te komen dat monsters niet bestaan.

    Als zij vindt dat heksen bestaan, zal dat helaas t zelfde patroon volgen en anders laat ze me t verhaaltjes boek wel zien (een van de velen) en wijst ze me t aan.

    T enige wat ik hier dan kan doen is de andere, niet enge kant, op draaien, dr fantasie volgt dan wel. Eenmaal de tools in handen dat ze er boven staat is t ook ineens weer klaar. Denk dat t dan geschaard wordt onder "geen gevaar" ofzo en verdwijnt t uit dr hoofd. Doe ik t niet wordt t groter en groter. Hier was t een hele enge fantasie slak, tja die kan ze in t echt ook tegen komen...dus die kan niet tegen kietelen dan gaat hij zich verstoppen in zn huisje. Eerst volgende slak in de tuin is de pineut...

    Bang zijn voor inbrekers zou ik m alle sloten en dievenklauwen laten zien en voelen hoe stevig die zijn, eventueel je buitenverlichting (al of niet op sensor) en uitleggen dat je altijd de deur op slot draait en in de avond alles nakijkt voordat je gaat slapen. Want inbrekers doen liever niet veel moeite en houden helemaal niet van verlichting want dan vallen ze op, het is dan ook maar een huis geen geldbank met heeeeeeel veeeel geld.
     
  17. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Slapen kan nu eenmaal erg zijn voor kinderen. Er is niets zo jammer als een kind dat bang alleen in het donker moet blijven. Dus dat doen wij niet. Beide kinderen hebben fases van niet alleen willen gaan slapen. Prima, dan blijven wij erbij. Gaat wel weer over. Inderdaad Netflix op en oortjes in. Dat zijn allemaal geen drama's.
     
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.506
    8.355
    113
    Ik heb het om die reden Noor gedaan inderdaad!

    Ik zou er ook gewoon bij blijven zitten. Niet gezellig kletsen, maar er erbij blijven. Of dichtbij en dan deur open en lichtje aan en op de gang ook licht aan (of daarnaar toe opbouwen).
     

Deel Deze Pagina