Kinderen bij opa en oma in de auto

Discussie in 'Corona forum' gestart door Sammie85, 25 mei 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sammie85

    Sammie85 Bekend lid

    22 feb 2013
    574
    150
    43
    Vrouw
    Maasdriel
    Hallo allemaal,

    Mijn ouders hebben aangegeven dat ze weer graag 1 middag op de kinderen willen passen na school. Nu vinden wij dat prima maar weet iemand toevallig hoe het zit met meerijden in de auto? Of kunnen ze dan ook een boete krijgen? Heb al gegoogeld maar kan dat niet echt vinden.
     
  2. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    1 kind zou mogen bij 1 grootouder in de auto. 1 kind met 2 grootouders of 1 grootouder met 2 kinderen mag al niet. Dan riskeer je een boete. Ga er vanuit dat ze niet op hetzelfde adres staan ingeschreven.
     
    mamameer en Syane vinden dit leuk.
  3. Anne2019

    Anne2019 Fanatiek lid

    14 apr 2019
    1.893
    2.682
    113
    Uit mijn hoofd mag je twee kinderen van een ander gezin in de auto hebben.
    Kzal kijken of ik de bron kan vinden.
     
  4. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.454
    10.655
    113
    Dit staat er op Rijksoverheid:
    Ik rijd met de auto. Zijn er uitzonderingen voor het vervoeren van mensen die niet tot mijn huishouden horen?
    De afspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Op deze regel zijn geen uitzonderingen mogelijk. Doordat u zo dicht bij elkaar zit, loopt u namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. U kunt een boete krijgen als u met 3 of meer mensen bij elkaar in een auto zit en niet tot hetzelfde huishouden behoort.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  5. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Enige uitzondering op deze regel is een taxi. De chauffeur mag wel 2 (of meer bij een busje) mensen uit hetzelfde gezin, maar niet zijn gezin, vervoeren.
     
  6. Sammie85

    Sammie85 Bekend lid

    22 feb 2013
    574
    150
    43
    Vrouw
    Maasdriel
    Ja dit had ik inderdaad ook gevonden. Helaas zal het dan nog niet mogelijk zijn.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  7. bulakgirl

    bulakgirl Fanatiek lid

    4 aug 2013
    2.928
    2.383
    113
    Maar er wordt niet actief op beboet volgens mij
     
  8. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.890
    4.387
    113
    totdat je een keer een overactieve ijverige agent treft :rolleyes:.
     
    GossipGirlxoxo en spruitje80 vinden dit leuk.
  9. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    7.594
    3.976
    113
    dit staat op politie.nl, het mag dus NIET.


    Met wie mag ik in de auto?
    Mag ik met een vriend(in), familielid of collega (dus met 2 personen totaal) in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?
    Het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Ook als je maar met z'n tweeën bent. De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Je kunt er geen boete voor krijgen.

    Mag ik met 3 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?
    Het is onverstandig én strafbaar om met 3 personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde gezin komt. Dit is omdat je geen 1,5m afstand kunt houden van elkaar. Het kan je een boete opleveren van 390 euro (of 95 als je tussen de 13-17 bent). Ben je 18 jaar of ouder, dan komt de boete ook als aantekening op je strafblad te staan.

    Als twee mensen uit één huishouden (bv broer en zus) in één auto zitten, mag er dan nog een vriend meerijden?
    Nee. Twee huisgenoten tellen dan niet ineens voor één persoon. Als er ook een vriend(in) in de auto stapt, zijn dit nog steeds drie personen uit verschillende huishoudens. En kun je dus alledrie een boete krijgen.

    Mag mijn kind met een schoolbusje naar (speciaal) basisonderwijs?
    Gezien het feit dat de overdracht van het virus tussen deze leerlingen minder voorkomt en de 1,5 meter eis daar minder streng is zullen we op dit vervoer niet actief handhaven.

    Mijn werkgever wil dat we met 3 mensen in de werkbus naar het werk gaan. Mag dat?
    De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of anderszins huisgenoten zijn). Met drie of meer mensen in een werkbus kun je nooit genoeg afstand houden. Hierdoor loop je een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doe je dit ivm je werk, dan raden we je aan om met je werkgever te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Misschien met twee busjes rijden? Of een plexiglas afscheiding maken? Als je werkgever geen oog heeft voor de afstand kan er een boete gegeven worden van 4350 euro.

    Mijn werkgever laat ons op te korte afstand van elkaar werken
    Je werkgever is verantwoordelijk voor jullie gezondheid. Hij moet er dus voor zorgen dat jullie minimaal 1,5 meter kunnen aanhouden. Kaart het bij je werkgever of leidinggevende aan. Wordt er niet geluisterd, schakel dan de ondernemingsraad of de vakbond in. Je kunt het ook melden bij de Inspectie SZW, via een speciaal meldformulier.

    Wat doet de politie aan busjes van een uitzendbureau vol tuinbouwpersoneel?
    Als een uitzendbureau/werkgever vervoer regelt en teveel mensen op te korte afstand van elkaar in een voertuig stopt, dan krijgt het uitzendbureau/werkgever een boete van 4350 euro. Zij worden namelijk verantwoordelijk gehouden. De inzittenden krijgen alleen een boete als ze geen ruimte willen maken of het voertuig willen verlaten. Als de vervoerder zijn best heeft gedaan om de afstand aan te houden, door stoelen te verwijderen of plexiglas afscheidingen te maken, kan van de boete worden afgezien.

    Mijn moeder/vader is slecht ter been, maar moet naar de huisarts/ziekenhuis. Mag ik haar met de auto ophalen en wegbrengen?
    Volgens de regels zouden we dat af moeten raden omdat jullie niet tot één huishouden behoren. Maar mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig. Daarom rekenen we erop dat je het contact beperkt, maar in geval van nood - bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis - helpt waar nodig.
     
    GossipGirlxoxo en cherrytomaatjes vinden dit leuk.
  10. Jinxx

    Jinxx Fanatiek lid

    12 jan 2014
    1.934
    916
    113
    Maar zijn er ook geen uitzonderingen omdat het 2 kinderen betreft? Volwassenen in een auto mag inderdaad niet, maar kinderen ook niet?
     
  11. KleineFee

    KleineFee Bekend lid

    22 feb 2015
    820
    307
    63
    Het mag officieel volgens mij niet, maar ik heb nog van niemand gehoord (en zelf ook niet gezien) dat er politieagenten naast de weg staan om te kijken hoeveel mensen er in een auto zitten. Kijk, als je met een volle auto naar een plek rijd waar sowieso veel politie staat te controleren (strand, grensgebied) zal er een kans zijn dat ze vragen met wie je allemaal in die auto zit. Dat stukje van school naar het huis van opa en oma lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat je überhaupt politie tegenkomt, laat staan dat ze er zijn om te controleren hoeveel mensen in een auto zitten.
     
  12. Korenbloem86

    Korenbloem86 Fanatiek lid

    1 mrt 2013
    1.673
    1.021
    113
    Ik ben gastouder en zat zo'n 3 weken geleden met een soortgelijke vraag; mogen de gastkindjes wel bij mij in de auto. Heb het aan het gastouderbureau gevraagd en dit zegt de GGD:
    Kinderen vervoeren met de auto
    Over het vervoeren van kinderen met de auto schrijft de GGD het volgende:
    Bij voorkeur zal vervoer daar waar mogelijk lopend of fietsend moeten plaatsvinden. En als de auto toch gebruikt moet worden, draag dan zorg voor een aantal voorzorgsmaatregelen. Spreek met de kinderen af dat in de auto er even niet gespeeld of gestoeid wordt. Verder dat kinderen voor en na de autorit de handen wassen. De emotionele en fysieke veiligheid van de kinderen moet bij het vervoer steeds voorop staan.

    Maar goed, dat is voor geregistreerde gastouders, weet niet in hoeverre dat doorgetrokken mag worden naar opa's en oma's.
    Bij de school van mijn dochter zie ik de taxichauffeurs met mondkapjes lopen, sommigen ook met handschoenen. Als alle kinderen uit de taxi zijn, maken de chauffeurs de taxi schoon (in ieder geval de deurgrepen, stang om vast te houden, armleuningen, stuur, etc. Zag er zelfs de ruiten schoonmaken), dus ik denk dat je aan dat soort voorzorgsmaatregelen moet denken.
     
  13. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    7.594
    3.976
    113
    regels voor “algemene” zaken kunnen idd wel afwijken van beroepsgerichte zaken. Beroepsmatig de kinderen opvangen of vervoeren is iets anders dan “voor de lol mee met opa en oma”.
    medewerkers in de zorg hebben ook andere regels binnen hun beroep dan iemand op kantoor. En als je in een kdv werkt kun je de baby’s ook niet op 1,5 m houden.
    Ik zou het niet doen, ongeacht of je wel of niet gepakt gaat worden. Is het voor opa of oma @Sammie85 niet mogelijk om bij jullie in huis op te passen?
     
    amdaa vindt dit leuk.
  14. Pinkpineapple

    2 feb 2020
    21
    15
    3
    Vrouw
    Hmm tsja... Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog geen seconde bij stil gestaan heb. Mijn kinderen zien opa en oma regelmatig (wel beide onder de 60 dus niet heel oud) en hebben ook bij ze in de auto gezeten. Nooit bij stil gestaan dat je hier een boete voor kunt krijgen. Stom eigenlijk want de anderhalve meter regel is duidelijk.

    Ik denk dat je voor jezelf moet afvragen of je dit risico wilt nemen.
     
  15. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.075
    3.516
    113
    Best wel krom want opa's en oma's mogen in principe wel thuis oppassen als je dat zelf wilt tenminste (en zij ook). Maar ophalen van school kan al niet.....
     
  16. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Nou, volgens de richtlijnen wordt het nog steeds afgeraden voor opa's en oma's om op te passen. Vanuit simpele reden dat met oppassen geen 1,5m afstand gewaarborgd kan worden, en deze blijft als basismaatregel gelden.
    Deze maatregel is dus niet anders dan samen in een auto.

    Wellicht dat dit ook verandert na 1 juni, maar nu geldt het nog steeds.
     
  17. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.750
    113
    Ik heb via het gob wel begrepen dat er idd een verschil gemaakt wordt tussen beroepsgerichte zaken en niet. Een gastouder mag dus met andere kinderen rondrijden, opa en oma niet.
     
  18. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Volgens de corona hotline die ik vandeweek belde mogen mijn beide kinderen bij opa en oma in de auto als zij oppassen.

    Ik mag er ZELF dan NIET bij uiteraard
     
  19. Sammie85

    Sammie85 Bekend lid

    22 feb 2013
    574
    150
    43
    Vrouw
    Maasdriel
    Ja dat zou inderdaad wel kunnen maar dan moeten ze alsnog mee in de auto dus dat verschil maakt dan ook niet uit.

    We hebben besloten dat mijn man ze de komende tijd nog opvangt uit school en opa en oma dan in nood kunnen oppassen.
     
  20. Sammie85

    Sammie85 Bekend lid

    22 feb 2013
    574
    150
    43
    Vrouw
    Maasdriel
    Ja dat snap ik dat het afgeraden wordt maar mijn ouders zijn nog jong en gezond dus snap ik dat ze graag hun kleinkinderen weer willen zien.

    Het wordt ook gewoon steeds lastiger met werk. Werk in een klein team en nu is er een collega tijdelijk weggevallen en dat maakt alles wel lastiger.

    We hebben nu wel besloten dat mijn man ze tot de zomervakantie nog opvangt na school.
    En bij hoge uitzondering gaan ze mee naar mijn werk (kdv)
     

Deel Deze Pagina