HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Judo is hier dicht, geen idee wanneer ze weer starten, er wordt niks gecommuniceerd. Hoop niet dat de sportschool onderhand failliet is gegaan... Of het judo, muziekles, voetbal of dansles is, hier werkt het goed om naast school nog een andere uitdaging te hebben.
    En verder, is het gewoon niet in het algemeen zo dat mensen weinig tot geen begrip hebben voor dingen die ze niet kennen of zelf niet ervaren. Ik merk toch vaak dat empathie ver te zoeken is of het nou een kind met ass, adhd, hb of wat anders is. Of juist overtrokken teveel begrip en aandacht omdat men niet weet hoe je mee moet omgaan. Dat gevoel van alleen ervoor staan had ik de laatste tijd heel erg. Gelukkig gaat het nu wat beter maar lastig vind ik het zeker. Oh ja en daarnaast ook nog eens een schuldgevoel omdat je denkt te falen als ouder.... verschrikkelijk.
     
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Zeker!

    Lastig en (heel) vervelend. :( Ik heb die gevoelens ook gehad (en soms nog steeds, maar ik denk dat iedere ouder dat wel eens heeft?), maar ik heb jaren terug besloten het ‘dan maar zelf te doen’. Als anderen me niet verder helpen, dan heb ik ze niet nodig. En in de jaren daarna heb ik wel wat mensen ontmoet die in andere, maar vergelijkbare situaties zitten. Sommigen vertalen hun situatie dan helaas weer 1-op-1 naar die van anderen, maar anderen kunnen dan wat beter los van elkaar zien. Mensen die teveel energie kosten heb ik ‘laten gaan’, sommige andere mensen doe en bespreek ik slechts beperkte dingen mee (zoals ze wel eens zeggen je hebt vrienden met wie je praat, vrienden met wie je actieve dingen doet, vrienden met wie je uitjes maakt, enz. - niet iedereen is hetzelfde en je doet dus ook niet met iedereen hetzelfde). Dat heeft mij wel geholpen. En inmiddels heb ik zelf meer grip op de situatie, dat scheelt vooral heel veel, denk ik Ook daar heb ik anderen - behalve de professionele hulpverlening - niet bij nodig.

    Er is dus een moeder waar ik wel echt een bepaalde klik mee voel. Zij herkent veel dingen van haar eigen kinderen, maar is ook goed in staat dingen los van haar eigen situatie en ervaringen te bekijken. We praten er niet veel over, maar als we het er eens over hebben, dan is dat wel prettig.
     
    Amarens, Archie83 en Fristi2012 vinden dit leuk.
  3. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.797
    8.663
    113
    Onze judo mag nu wel door gaan alleen dan buiten. Ze stoppen 2 groepen bij elkaar. We zien dat nog niet zitten.

    Zwemles is begonnen en dat vinden we nu even belangrijker. Hij zit nog steeds aan de max en is heel veel boos. Ben nu echt elke dag helemaal kapot.

    Dus het gevoel van falen kennen we heel erg goed
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Ik ben zelf erg bezig het gedrag van mijn kind(eren) los te zien van mijzelf. Natuurlijk gaat dat niet altijd op, maar als ze boos zijn door school, dan heb ik daar, helaas, weinig invloed op. Ik probeer dat dus ook niet echt als falen van mijzelf te zien. Ik kan, helaas, het schoolsysteem niet veranderen. Wel probeer ik ze daarin te begeleiden en hen op school, zo nodig samen met mij, in gesprek te laten gaan. En in het uiterste geval zoeken we een andere school die beter past (zoals we met de oudste dus ook gedaan hebben - maar dat kan natuurlijk niet keer op keer ;)). Als ze boos op mij zijn omdat ik iets stoms heb gedaan of gezegd, dan zie ik het natuurlijk niet los van mijzelf, dan gaat het om iets waar ik direct invloed op heb.

    En nee, ik doe niet alles goed, verre van misschien wel. Mijn ouders hebben ook niet altijd alles goed gedaan en ik ben ook volwassen geworden. Ik doe mijn uiterste best en ik hoop dat dat voldoende is. (En ja, natuurlijk maak ik me ook wel eens (heel) veel zorgen...denk dat dat ook bij het ouder zijn hoort. Je kinderen zijn alles voor je, je wil het beste voor ze. Je wilt ze het liefst 24/7 gelukkig zien. Maar ik vrees dat dat niet reëel is - ik ben ook niet 24/7 gelukkig. Liever dat ze dan nu om leren gaan met allerlei situaties dan pas als ze volwassen zijn.)
     
    Archie83 vindt dit leuk.
  5. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    @NiekeKris dank je wel voor je reacties, het helpt mij zeker om deze te lezen. Ondertussen hebben wij hier een opvoedkundige hulp, een hele lieve mevrouw die zegt dat als je intentie goed is, dan het verder wel ok is. Maar toch soms twijfel je over jezelf. En wat je zegt klopt helemaal, je wilt zo graag dat je kinderen gelukkig zijn maar het is een mission impossible. En soms vergeet ik hoe belangrijk het praten is. Hier scheelt het heel veel, tijd nemen om te horen wat er aan de hand is en tijd nemen om dit te bespreken. Zo blijkt mijn zoon nu al plannen te maken over het huiswerk op de middelbare school (had ik zelf nooit kunnen verzinnen).
     
  6. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    5.750
    5.441
    113
    Vrouw
    Ik ben he-le-maal klaar met dat ***** thuisonderwijs. Of 5 dagen naar school, of 5 dagen thuis. Het gebrek aan structuur breekt mij en de kinderen echt op nu.

    :$

    Gisteren reden we de straat nog niet uit of ze sloegen elkaar de hersens al in op de achterbank. Idem op de terugweg. Vandaag zat de oudste binnen 5 minuten al op zijn kamer te 'werken'. Ik geloof niet dat er veel gedaan wordt. De middelste is dwars, wil niks doen en de jongste is druk omdat de andere twee ook druk zijn.

    Zo, klaagmodus uit. Wel blij dat ze in ieder geval geen achterstand hebben opgelopen de afgelopen maanden, eerder met sprongen vooruit zijn gegaan :thumup:
     
  7. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113

    Ik weet het , hier gaat het ook op en af, vorige week was een K** week met veel geschreeuw en geruzie. Het mooie is dat onze zoon het heel goed doet op het thuisonderwijs (al wil hij wel graag weer terug naar school) Hij gaat naar speciaal voortgezet onderwijs en daar moest nu net weer zijn LCT verlengt worden zodat hij op het speciale onderwijs kan blijven. Gingen ze zich ( het samenwerkingsverband) afvragen of hij toch niet terug kon naar het reguliere onderwijs want hij haalde goede cijfers en deed het goed. Koste ons en school (met name zijn leraar) best veel moeite hun te overtuigen dat hij het nu goed doet juist omdat hij daar op zijn plek zit. Gelukkig de bevestiging binnen gekregen dat hij een verlenging heeft gekregen.
     
  8. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    5.750
    5.441
    113
    Vrouw
    Wat ontzettend fijn dat hij de verlenging heeft gekregen! Zijn goede resultaten reflecteren inderdaad dat hij op de juiste plek zit. Dat men daar zoveel moeite voor moet doen om duidelijk te maken snap ik echt niet. 1+1= toch 2?

    Meneer #1 is nu bijna klaar met zijn derde werkblad. We zijn een volle schooldag verder. Nu zijn reguliere taken op de iPad nog. Dat betekent voor mij er bovenop zitten anders gaat hij gamen. :(

    Pluspunt, ondertussen heb ik wel de moestuin gesproeid en twee uurtjes buiten gezeten :thumup:
     
  9. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    1+1 = 2 maar voor mensen die het geld beheren is het soms makkelijker dat 1+1 3 is. Maar goed het is weer rond voor 2 jaar en als alles goed is dan heeft hij in die twee jaar zijn diploma en zullen we een geschikte opleiding voor hem moeten vinden in het MBO onderswijs.

    Wel grappig volgend jaar een middelbare school uitkiezen voor de jongste en oriënteren op vervolg onderwijs voor de oudste.
     
  10. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    5.750
    5.441
    113
    Vrouw
    Dat is gelukkig nog een ver van ons bed show, hoewel, volgend jaar gaat de oudste al naar groep 7.
    We zijn er volgens mij al lang uit dat hij naar een technasium gaat trouwens, alleen dan nog de vraag welke :roflmao:
     
  11. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Mag ik vragen waarom een technasium (nieuwsgierig)?
     
  12. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    wow we zijn net terug van onze in take gesprek (middelbare school!) ik kan niet geloven dat we al zo ver zijn. zoontje heeft een paar vrienden van zijn huidige groep in zijn klas.de lessen die hij als hybride leerling zou krijgen krijgt hij straks!
     
  13. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    hoe gaat het met iedereen? Hier 2 dagen school, thuis onderwijs ging helemaal top.alleen 2 dagen van de week niks te doen. hij doet dan schaken, algodoo, film montages allemaal prima volgens de juf. ze hebben ook eind film musical opgenomen. dat is dan dus gelukt. anders zou het heel gek zijn om op deze manier basisschool af te maken, zonder iets aan het eind.
     
  14. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Wij moeten volgend jaar gaan kiezen. We hebben 3 keuzes

    - een grote school, eerste 2 jaar hier in de stad, daarna 16 km fietsen naar stad verderop voor de volgende leerjaren.
    Route loopt over een bedieningsweg langs weilanden met af en toe een boerderij. Loopt parallel met een drukke 80 km weg

    - een kleinere school, eerste 2 jaar hier in de stad, daarna met openbaar vervoer 25 km verderop voor de volgende leerjaren

    - een school in het volgende dorp, 15 km fietsen maar wel alle leerjaren op deze locatie. Route loopt via een bedieningsweg , grotendeels door het bos, er loopt een 80 km weg parallel maar wordt grotendeels afgescheiden door bomen van de parallelweg.

    Alle drie bieden ze hetzelfde aan
     
    belize vindt dit leuk.
  15. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.832
    12.956
    113
    Vrouw
    Is hier iemand die ervaring heeft dat er meerdere of alle kinderen in het gezin daadwerkelijk hb getest zijn?
    Wij hadden met de jongste ondertussen wel een zwaar vermoedden, maar nu ze daadwerkelijk hb getest is, krijgen we toch wel aparte reacties van de omgeving dat beide kinderen daadwerkelijk hb blijken te zijn? (Alsof ik ze gedwongen heb...)
     
    belize vindt dit leuk.
  16. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.737
    734
    113
    Hier gaat het best goed. Al merken we bij Q wel dat het echt weer minder gaat sinds school weer open is, hoe typisch...
    Op de dagen dat ze thuis is gaat het meestal erg goed. Ze begint netjes met haar huiswerk, is daar super snel mee klaar. Engels doet ze vaak wel langer omdat ze dat leuk vindt.

    Qua praten of dingen los krijgen van je kinderen, hier werkt het echt om een stuk te wandelen of fietsen. Dan komen ze wel los.

    Over meerdere kinderen hb. Dat zie en hoor ik heel veel bij Q in de Leonarda klassen.

    En dan nog de middelbare school. Volgend schooljaar gaan we ook kijken. Er is een school die net wat dichterbij is dan haar basisschool. Daar gaan we wel kijken maar horen hele wisselende ervaringen over deze school. In Nijmegen wat de dichtstbijzijnde stad is heb je best veel verschillende soorten scholen. Even goed kijken waar ze wil gaan kijken. Vanaf hier vooraan in Nijmegen is het ongeveer 12 km fietsen, aan de andere kant van de stad een stuk verder natuurlijk. Op zich is het een fietsroute die goed te doen is gelukkig.
     
  17. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Hoezo rare reacties? Intelligentie is erfelijk en ik ken meerdere gezinnen met meer hb kinderen, niks raars aan. En verder... ik deel zo weinig modelijk met de omgeving, is wel zo prettig.
     
  18. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Wat fijn dat het allemaal doorgegaan is! Intake zou hier in maart zijn en is geannuleerd. Een kennismakingsdag is eind juni en wij horen nog of deze doorgaat. Zoon weet niet met wie hij in de groep komt maar dat maakt op zich niet uit (sowieso zonder vriendjes). Wat wel uitmaakt, is dat er geen musical is en geen afscheid en geen slapen op school, helemaal niks en dat haakt bij hem emotioneel wel in.
     
    belize vindt dit leuk.
  19. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.797
    8.663
    113
    Morgen is het zo ver voltijd naar school!
    Onze zoon kijkt er niet echt naar uit. Heeft ook niemand gemist van de andere helft.

    Hij is nog steeds snel boos, zit vol frustratie. Hopelijk komt er wat meer rust. Ik verwacht geen wonderen maar minder boos zou toch heel fijn zijn. Duim, duim, voor een goede week.
     
  20. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Sorry maar ik neem het niet meer serieus, morgen zijn de kinderen vrij dan hebben ze sportdagen, dan weer studiedagen en dan is er vakantie. Leuk voor sociale contacten maat meer ook niet. Wij gaan de komende tijd leuke dingen doen.
     
    owly en NiekeKris vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina