Kat ervaringen

Discussie in 'De lounge' gestart door Dettol, 5 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Hoe leuk de combi is hangt echt af van je kind en van je kat. Wij hebben hier twee ex katers, die waren er al voordat dochter geboren werd. Beiden zijn ook buiten katten alhoewel de oudste daar geen trek meer in heeft (atrose in pootjes) echt veel tijd ben je er niet aan kwijt maar deze eisen wel hun aandacht en dan heb je gewoon een kat op schoot. Bij te weinig aandacht (afhankelijk van de kat) kan je vervelend gedrag krijgen om je aandacht te krijgen/hun ongenoegen duidelijk te maken. Sproeien bijv. is een bekende vorm van wangedrag en dat kan een gecastreerde kater ook. Maar ook poezen hebben zo hun streken.

    De ene kat vindt dr wel oke, zeker nu hij met wat slijmjurken t voor elkaar krijgt dat ze snoepjes neerlegt. Is ze te druk, loopt ie gewoon weg heeft ie geen trek in. Is ze rustig dan wil hij nu wel bij dr komen liggen kroelen of ligt op de andere bank te slapen. Dat is echt een lompe goedzeul, Garfield had een goeie naam geweest voor m. Tot op heden heeft hij dr twee opvoedkundige tikken verkocht (zonder nagels) maar we moeten dr heel vaak terugfluiten dat ze hem ook met rust moet laten en niet ala bommetje enthousiasme onder de tafel achterna moet duiken of de hoek van de gang in drijven (om te aaien en hij heeft zoiets van laat me gewoon ff). Ik heb zelf 1 kras in mn gezicht gekregen van een kat die gewoon uithaalde toen ik klein was, ik zat stil op de bank en was een boek aan t lezen, ik ben nu 35 en die kras zit er nog steeds. Dus het is wel oppassen net zo goed als met een hond, de ene voor zn nagels, de andere voor bijten.

    De andere kat is werkelijk doodsbang voor dr. Die lag wel stijf tegen dr rug en buik aan (bij mij op schoot) toen ze verging van de krampaanvallen van de lactose als mini. Maar heeft echt niks met dr. Verblijft altijd op een verdieping waar zij niet is. Hij vindt t al snel te druk overigens.

    Nadeel is dat de slaapkamerdeur echt dicht moet blijven, zeker met kleine kinderen. Dit zijn maar europese kortharen maar even zo goed heb je t over een dikke 5.5kg aan haarbal die een warm plekkie zoekt. Bij mij zijn ze al lekker lomp en liggen in mn nek, ik krijg ze wel weg, mn dochter allicht niet.

    Laat je de slaapkamer deur ff open dan ligt of de een of de ander op haar kussen te pitten. Voornamelijk bij dr nachtelijke uitbraken is dat nu wel vervelend, daar moet je OOK op letten.

    Bij rode katten en grijze bekleding op je trap, even een lampje ophangen op een bewegingsensor...die zie je bijna niet en vraag me niet waarom die tredes zooo fantastisch zijn. Na 1x onderaan de trap te hebben gelegen hangt er hier een lamp...had ineens een extra hoge trede.

    Kattenbak valt mee qua stank, gewoon bijhouden. Vergeet ook niet tijdig wormenkuren etc.

    Kleine kinderen vinden dieren altijd wel leuk, vanaf 1.5 hielp ze hier al mee met eten geven. T waterbakkie was wel een ding met waterkliederaar kampioen hier maar die zet ze nu netjes weg en uitzonderingen daargelaten doet ze er geen gekke dingen meer mee. (dit is wel een draakje van een dochter overigens)
     
  2. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.595
    3.483
    113
    Ik heb verschillende dierenartsen gebeld om te vragen wat castratie en het herstellen van een navelbreukje kostte en daar zat enorm veel verschil tussen.
    De sterilisatie van de poes zat gewoon bij de asielprijs in. Je krijgt je kat gesteriliseerd en ingeënt mee.
    Onze hond heb ik laten steriliseren bij de Faculteit diergeneeskunde in Utrecht (wonen we toch niet ver van af) en dat was 75 Euro, mocht ze ook nog een nachtje voor blijven.

    Wij hebben een kater en een poes.

    Om de 1,5 à 2 jaar laat ik ze inenten, want het werkt veel langer dan een jaar.
    Antivlooienspul haal ik in Duitsland en gebruik ik alleen in de zomer.
    Voer, ene eet Purina One (lust niets anders) en de ander Royal canin sensible, die heeft een gevoelige buik. Bestel ik online, scheelt veel geld.

    Ik gebruik Tigerino crystals in de kattenbak, die blijven lang fris ruiken, daar doen ze een week of twee à drie mee. Verder ruik ik ander spul/korrels na 2 of 3 dagen al.
    Al heb ik dit nu voor het eerst en het zit er nu een week in en het valt zeker niet tegen https://www.welkoop.nl/winkel/dier/huisdieren/kat/kattenbakvulling/sanicat-100-corn-cob-kattenbakvulling-fijn-6l_1315188. Mag je ook door de w.c. spoelen, handig met kattendrollen.

    Het enige waar je echt snel geld aan kwijt kan zijn is de dierenarts als ze wat hebben, dus zorg voor een potje of verzekering.

    Mijn kinderen vinden het wel leuk. Onze vorige kat hadden we al jaren voor we kinderen kregen, die was kinderen niet echt gewend, maar vond ze ook niet vervelend ofzo.
    Hij is een jaar of 3 geleden overleden, we hebben er een asielkat en een raskat (Ragdoll) voor in de plaats genomen. Die laatste is echt een gezelligerd, de kinderen zijn dol op hem en andersom.
     
  3. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Je kat is al wat ouder maar Whiskas zit een berg onverteerbaar spul in wat alleen als vulling dient (o.a. graan). Wij zijn overgegaan naar royal canin outdoor voor die twee hier en t stinkt echt heeeeeel veel minder. Het is duurder (kopen voordeelzakken bij zooplus) maar het voedt meer dus je hebt minder nodig. Met twee katten hebben we t eens bijgehouden en liep t nagenoeg neutraal qua kosten met een purina one en aanverwanten (die had zn recept verbeterd, had gelijk twee katten die hun neus ophaalden en niet meer aten).
     
    Siepie85 vindt dit leuk.
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.508
    8.358
    113
    @Vero0504: Sproeien is volgens mij niet per sé wangedrag, het is ook een manier om hun territorium af te zetten. Heel gezond gedrag dus voor een kat, maar niet wenselijk voor ons als mensen. ;)

    Eén van onze vorige katten was een stevige poes en het nadeel was dat ze een soort dr. Jekyll, dr. Hyde was. Ze was extreem lief, maar soms kon ze je opeens aanvliegen en dan was ze echt gevaarlijk. Haar hebben we dus ook nooit bij de kinderen gelaten, dat vond ik gewoon niet verantwoord. Nu hebben we ook twee flinke katten (5+ en 6+ kilo en dus nog in de groei), maar deze hebben een heel ander karakter.
     
  5. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    8.888
    16.248
    113
    Wij hebben 2 raskatten, ze zijn gecastreerd en gechipt. Ze worden elk jaar geënt (30 euro per kat en dan komt de gezondheidscheck er nog bij, ik geloof dat we bij elkaar 160 euro kwijt zijn) en ze zijn verzekerd bij Ohra dus het kost ons allemaal niks. Denk daar dus over na, wat kunnen jullie betalen mocht de kat ziek worden?

    - De kattenbak kan stinken dus schep gelijk de plas en poep eruit.
    - Als je pech hebt krabben ze je meubels kapot dus zorg voor hoge krabpalen, het liefst tot het plafond.
    - één van onze katten heeft door stres een periode de bank als toilet gebruikt.
     
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.508
    8.358
    113
    In Royal Canin zitten ook granen?
     
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Hier seresto bandjes, werken ook naar goede tevredenheid. Sinds we die hebben geen vlooien en teken meer te bekennen. Met pipetjes moesten we een paar keer van merk vlooienspul wisselen, in onze oude wijk waren geloof ik nogal die-hard vlooien die kregen we alleen met stronghold (dacht ik) weg. Dan werd seresto wel de moeite waard.
     
  8. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Minder dan whiskas, vaak hebben ze bij de dierenarts proefverpakkingen. Maar menig kateigenaar merkt mega verschil in de kattenbak stank.
     
  9. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.508
    8.358
    113
    Geen idee, ik ken de percentages niet. :)

    Hier krijgen ze Purizon. Niet duurder dan bv. Royal Canin en graanvrij. :)
     
    Vero0504 vindt dit leuk.
  10. Loveischocola

    Loveischocola VIP lid

    11 jan 2019
    11.946
    12.419
    113
    Vrouw
    Hier krijgt ie Canagan. Poep scheppen we gelijk uit de bak. De kattenbak korrels die we hebben stinken niet.. verschillende altijd geprobeerd en de wat duurdere vind ik toch een stuk fijner.
    Nat vlees heel af en toe. Soms stuk kipfilet, af en toe wat tonijn. Simba is nu 13 jaar en is een praat kat. Volgt je overal vind heerlijk bij je te liggen, maar ook graag alleen.
     
  11. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Die is nog beter dan, wij hebben twee zeikerds deze was redelijk stabiel qua samenstelling. Wordt t weer eens veranderd dat de heren t niet meer bliefen, dan gaan we purizon maar eens proberen denk ik.

    Wbt sproeien is inderdaad normaal gesproken een territorium gedrag. Maar mijn eerste huisgenootje was t niet eens dat ik ineens meer moest werken ivm jaarafsluiting. Dus ik kreeg een mauw en vervolgens ging hij mn nieuwe bank (had net een eigen huisje, bank was 2 maanden oud) ff onder staan te sproeien terwijl hij mij strak aankeek. Verder nooit issues met m gehad, maar die lucht kwam er nooit meer uit natuurlijk. Andere bank gekocht (tweedehands dit keer) en iets minder werken dan maar.

    Edit: dat was wel een 8 jarige voormalige asiel kat, groot zwart en een kroelkous
     
  12. Mamalizzy

    Mamalizzy Fanatiek lid

    2 mei 2020
    1.930
    230
    63
    Vrouw
    Hoi Dettol :)

    Wij hebben een kat. Superlief. Gaat gewoon naar buiten maar we hebben ook een kattebak en een luikje. We hebben de kat nu 10 jaar. Beste vriend van mn zoon. Wil je een binnen if buitenkat?
     
  13. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    27 feb 2015
    4.563
    2.765
    113
    Vrouw
    Noord Nederland
    Bij mijn moeder een aantal katten gehad en nu zelf ook 1 in huis nadat onze hond vorig jaar is overleden.

    Voordelen:
    - weinig werk van

    Nadelen:
    - je weet nooit wat voor karakter je in huis haalt.
    Zo was onze kitten super knuffelig, babbelde veel en liep constant achter je aan in huis. Ze is nog steeds knuffelig, maar wanneer zij hier zin in heeft. Verder nog steeds een dikke babbelkous en wilt graag in je buurt zijn.

    Kosten: die maak je zo duur als dat je zelf wilt....
    Hier 1 zak voer per 2 maanden en elke dag natvoer + snoepjes. Zak voer (Iams of fokker) kost rond de 15,-, natvoer kijk ik altijd naar de aanbiedingen (meestal 10,- a 15,- voor 1,5 a 2 maanden). Snoepjes bij action/big bazaar.

    Ze gaat nu naar buiten, waar wij wonen is veel groen, en de kattenbak wordt nu minder gebruikt. Eerder was ik aan kattenbakvulling 15,- per maand kwijt (gel-korrels, die stinken absoluut niet behalve nadat er is gepoept eventjes).

    Sterilisatie + chip was 140,-
    Ontwormen, ontvloeien, etc is ongeveer 40,- per 3 maanden. Enting kun je rekening houden met 40,- per jaar.

    Ik heb 2 zoontjes van 6 en 8 en zij vinden de poes heel leuk. Zo hangt de poes vaak bij de oudste rond als hij aan het gamen is en bij de jongste als hij in z’n kamer een filmpje kijkt.
     
  14. Orchid24

    Orchid24 VIP lid

    19 nov 2018
    16.402
    13.232
    113
    Vrouw
    Ik heb 2 poezen, prijzen verschillen ook beetje per dierenarts.
    Jaarlijkse inenting + controle rond de 80 euro denk ik
    Sterilisatie van beide, allebei tussen 100/200 euro.
    Goed voer van Iams deden we eerst 2 grote zakken, deden ze hier ongeveer halfjaar per zak mee. Dat is 80 euro ofzo of minder weet het niet meer.. Daarnaast geven we natvoer dat is 1x in de maand/anderhalve maand 60 euro ofzo..

    Kattenbakzand 2 zakken 1x in de maand/2 maanden zo’n 20/30 euro denk ik.

    Ontwormen en ontvlooien af en toe. Daarnaast zijn krabpalen etc heel duur en die moeten af en toe vervangen worden. Mandjes, speelgoed nou hoeft dat niet duur, zijn al blij met aluminium folie balletje. Tuin afzetten. Reismandje. Kattenbakken etc. aanschaffen.

    Dat is als je kat gezond is. Onze kat van nu 2 heeft chronische blaasontsteking en blaasgruis. Krijgt speciaalvoer nu van 80 euro die sneller op is. Daarnaast veel dierenartsbezoeken wat ons in 3 maanden tijd al meer dan 500 euro heeft gekost. Dat zal straks wel stabiliseren, maar toch van te voren weet je natuurlijk niet hoe dat gaat lopen. En regelmatig pijnstillers.

    Als je de kattenbakken dagelijks 1 tot 2 keer uitschept, stinkt het niet. Hier ruikt niemand het als ze langskomen, de gehele kattenbak schoonmaken is zelf even aankijken wanneer nodig is.

    Je kan katten veel afleren, maar het is hun natuur natuurlijk dat ze overal op willen springen. Dus overal haren, kattenbakkorrels etc. Modderpootjes als ze buiten zijn geweest. Haarballen.

    En toch ik vind ze geweldig lief, heerlijk speels en heel erg knuffelig (verschilt wel per kat). Je hoeft er niet mee uit te laten wat ik een heel groot plus punt vind. Dagjes weg gaat makkelijker. Af en toe mee spelen, maar afhankelijk of er verder veel te doen is in huis of in tuin valt dit heel erg mee. Alleen als je langer dan een dag weggaat heb je wel iemand nodig die dagelijks langskomt. Niet veel katten vinden het leuk om naar een pension of ander huis toe te gaan, dan moet je dit echt van kitten af aan aanleren. Ohja ik heb een kat die plastic eet, dus het is hier erg opletten met plastic verpakking/zakjes, plakband/tape op dozen.

    Ohja en katten kunnen erg kieskeurig zijn in eten, kattenbakkorrels, wat voor een soort kattenbak en waar die staat. Soms is dat een zoektocht.. katten kunnen ook niet goed tegen stress en veranderingen.

    Maar ja al die nadelen wegen niet op tegen hoe leuk ik ze vind :D
     
  15. Loesje1988

    Loesje1988 Fanatiek lid

    24 nov 2019
    1.525
    1.563
    113
    Vrouw
    Wij hebben 2 katten.
    Met goeie korrels en regelmatig schoonmaken, gaat je kattenbak niet snel stinken. Ja tuurlijk ruik je het als ze net gepoept hebben,maar dat is bij mensen toch ook zo. Onze poep ruikt ook niet naar bloemetjes.

    Wij hebben 2 bakken, 1 boven, en 1 beneden, en wij gebruiken catsan korrels, dagelijks alleen de poep eruit halen, en zodra je hem gaat ruiken,bij ons is dit na 2 a 3 weken, de hele bak verschonen.

    Ook voeding speelt een belangrijke rol qua geur van je kat en zn ontlastig. Kitkat/wiskas ect is eigelijk niet goed voor je kat, teveel zouten en andere zooi.
    Wij geven ze brokken van royal canin, ja prijzig maar ze doen het er erg goed op, mooie vacht,geen ontlasting of blaas problemen.

    Die van ons komen niet buiten,zijn onze katten, een ander hoeft daar geen last van te hebben, op welke manier dan ook.

    Elke dag of zeker om de dag stofzuigen is een pre.

    Voor kinderen is het denk ik, altijd goed om met huisdieren op te groeien.
     
  16. Tuttebelleke

    Tuttebelleke Fanatiek lid

    19 mei 2017
    3.487
    3.856
    113
    Vrouw
    Hier ook twee raskatten. Ze komen niet buiten, dus wij hebben geen afgezette tuin of kattenluikjes. Ook laten we ze niet inenten en hebben we geen vlooiendruppels of iets.

    Qua kosten valt het mee; ze eten voornamelijk brokken en die zijn niet duur (10 kilo voor 40 euro).
    Een groot voordeel is de gezelligheid. Eén van de katten (kater) staat voor de deur als je thuis komt, staat je op te wachten zodra je wakker wordt en klimt bij iedereen op schoot. De andere kat (poes) is heel rustig en komt graag bij ons op schoot.
    Ze zijn heel lief naar onze dochter en gaan gewoon weg als zij iets te onbeholpen in de buurt komt.

    Ook een groot voordeel vind ik dat, met een kat in huis, je ieder ander huisdier kan afwimpelen mocht je kind er ooit om vragen; een vis is niet handig met een kat in huis, een hamster niet, een cavia niet, een konijn niet, geen vogels, honden, niks :)

    Groot nadeel is dat je meubels veel sneller slijten. We hebben geen dieren die aan de bank gaan krabben, maar als ze erop liggen en ze schrikken ergens van, kan het toch gebeuren dat er halen of gaatjes in komen.
     
    Orchid24 vindt dit leuk.
  17. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.536
    26.110
    113
    Vrouw
    #37 GroeneBomen, 5 jun 2020
    Laatst bewerkt: 5 jun 2020
    Wij hebben toen ik net zwanger was van nr 2 een kitten gekregen en ja onze gordijnen hebben flinke halen.... en ja er zijn dingen gesneuveld zoals glazen haha
    Of t sliep of t stuiterde door huis maar dat verandert al snel. Moet wel zeggen dat ik vanaf mij 4e Katten heb gehad, dus ik wist waar ik aan begon met een kitten haha

    Met half jaar gesterriliseerd: 130 euro. Chippen 30 euro vaccinatie 32 geloof ik

    Nooit spijt van gehad! T is echt mijn vriendinnetje en ze is ook super met de baby.

    Ik wou een dame hebben omdat die wat kleiner blijven. Mbt sproeien, de gesterriliseerde poes van mijn ouders sproeide zich suf en stinken dat t deed! Te goor.

    Qua stank: goede voeding is de sleutel. Wij geven brokjes zonder granen en speciaal voor geholpen katten. 13 eu voor 2,5 kilo
     
  18. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.450
    4.626
    113
    Wat goed dat je je inleest en ervaringen vraagt voordat je de knoop doorhakt!

    Wij hebben een paar maanden geleden de katten van @MaritS geadopteerd. Wel beiden altijd al katten om ons heen gehad in de jeugd en in het latere leven.

    Qua kosten zijn herplaatsers natuurlijk een koopje. Wel is hun karakter al gevormd en moet het dus passen. Onze H&B (resp. een Europese korthaar en een Maine Coon) zijn 8 en bijna 8 nu. De verhuizing heeft twee maanden in beslag genomen. Voorbereidingen voor de beestjes zelf, maar ook hier in huis en wij richting onze kinderen. Gelukkig zijn ze hier echt helemaal op hun plaats!

    Een kitten is leuk en schattig en nog heel “vormbaar”. Waar ze mee opgroeien is meestal waar ze bij gedijen. Tegelijkertijd moet je bij een kitten met een heleboel (opvoedingsgerelateerde) zaken rekening houden, waar je bij een herplaatser meestal geen zindelijkheidstraining meer hoeft te doen bijv. ;)

    Katten zijn geen dure dieren. Je kunt ze medisch verzekeren voor vrij weinig, zeker als je een kitten hebt. Verzeker je ze niet en hebben ze een operatie nodig, dan kunnen de kosten wel fors oplopen. Maar behalve dat zit je met af en toe een vaccinatie of vlooienbehandeling en de standaard kosten voor voer en verzorging. Tientjeswerk.

    In je zoektocht, zorg dan aub wel dat je niet gaat speuren naar een ongechipte niet gesteriliseerde kitten die je gratis af mag komen halen. Als zo’n beestje een keer ontsnapt, kun je ‘m permanent kwijtraken én is er weer een risico dat de asielen nog verder overstromen.

    Een gratis kitten is natuurlijk in basis een prima keuze. Mits je er dan zelf voor zorgdraagt dat het beestje gechipt en gesteriliseerd wordt.

    Hoewel ik me nu trouwens afvraag of dat tegenwoordig nog wel legaal is dat katteneigenaren een beestje überhaupt weg mogen doen zonder dat het gechipt en geholpen is. Maar soit, iets om rekening mee te houden dus in ieder geval.
     
  19. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    27 feb 2015
    4.563
    2.765
    113
    Vrouw
    Noord Nederland
    Oh, waar vroeger kittens vaak gratis weg werden gegeven is dat nu vaak niet meer het geval. Ons mormel heeft 50,- gekost en dat is een rasloze boerderij-poes.

    Ook dat is iets om rekening mee te houden in de kosten.
     
  20. Loveischocola

    Loveischocola VIP lid

    11 jan 2019
    11.946
    12.419
    113
    Vrouw
    Komt omdat er veel kittens helaas gevoerd werden aan slangen ect :(
     

Deel Deze Pagina