Cavia’s

Discussie in 'De lounge' gestart door Paardenbloem, 5 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Geïnspireerd door de andere topics over cavia’s en een kat:o::

    Eigenlijk wilde ik al een tijdje een puppy maar na lang overwegen hebben mijn man en ik besloten dat dit voorlopig niet handig is gezien de tijd en energie die het kost.

    Omdat ik het zelf en ook voor de kinderen wel leuk en gezellig vind om een dier in huis te hebben, ben ik benieuwd naar jullie ervaringen met cavia’s. Ik lees overal dat die iets meer van geaaid worden houden dan konijnen bijvoorbeeld.

    Wie heeft er ervaring met het houden van cavia’s? Vooral ook in combinatie met kinderen? Is het leuk voor hen?
    En is het veel werk? Is het duur?

    Hamster/konijn/vissen zijn ook nog opties, dus ervaringen daarmee ben ik ook wel benieuwd naar.
    Dank alvast!
     
    Butchke vindt dit leuk.
  2. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Ik vind ze eerlijk gezegd minder leuk dan gedacht haha maar ik heb ook geen knuffel beestjes.
    Ze zijn incontinent, dus op schoot laten ze gerust alles lopen (heb je wel waterdichte fleecedekens voor te koop maar toch. Hok.in huis vond ik snel stinken omdat ze veel plassen en huis werd extra snel stoffig door t hooi en hun geren door de bak. Wekelijks bak verschonen, wij gooien er minihemp/hemparade in. Grote baal. Valt mee qua kosten. Voer hebben wij van kaspers faunafood, 6 euro? En verder dagelijks een stukje groentje of fruit of ik pluk bladeren van onze fruitstruiken.

    Ik heb ze buiten nu. Hoef hierna geen cavia's weer.

    Ik ben fan van kippen in de tuin :D eigenzinnige beesten haha

    Aquarium met tropische vissen hebben wij, naast een kat, als enige in huis. Aquarium draait heel goed dus amper werk aan.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  3. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Ik vind je kinderen te jong voor cavias. Ze zijn vrij breekbaar voor kleine kinderen. Een konijn schijnt veel steviger te zijn.

    Cavias hebben veel aandacht nodig en daarnaast, zijn groepsdieren, dus sowieso 2. Het is in Zwitserland bij wet verboden zelfs om er maar 1 te houden (dus vrij serieus over minimaal 2). En een hok van eigenlijk zo groot mogelijk, en dat is dan eigenlijk nog te klein voor ze...

    Ze zijn niet zindelijk (ik heb er 1 gehad die wel zindelijk was maar de andere 8 niet), dus plassen en poepen altijd overal.

    Ik vind het superleuke diertjes en heb hele mooie herinneringen aan ze. Hebben ook echt een eigen karaktertje. Maar ik vind ze voor mijn kinderen niet geschikt. Een val van een bank of schudden en knijpen kan snel fataal aflopen.

    Als ik geld over zou hebben én iemand die ze voor me verzorgen zou, en ruimte zou hebben, dan misschien als mijn jongste (=rustig figuur) een jaar of 5-6 is

    Edit: ik zou nog wel vakantie oppas willen zijn voor cavias
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  4. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.095
    5.273
    113
    Wij hebben 2 konijnen. Buiten in een grote ren. Ze zijn super tam maar geen knuffel konijnen. Wel enorm nieuwsgierig en dochter gebruikt hun ren als zandbak met graven enzo en dan komen ze altijd naar haar toe. Ze zijn totaal niet bang voor haar.
     
    citroenrasp en Paardenbloem vinden dit leuk.
  5. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Hamster ook gehad, maar die knuffelde niet: die beet, ontsnapte en zat in de meterkast en was (logisch) vooral in de avond heel actief. Die leefde ook niet lang, itt tot alle andere dieren bij ons en dat vonden we ook niet heel erg (,beestje kreeg optimale zorg uiteraard maar als ie zo in je vel hangt voor een gezondheidscheck is t echt niet heel fijn meer).voor kinderen ook niet echt aan te raden, ze zijn vliegensvlug en zo weg
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  6. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Ik vind maar weinig aan cavia's, vooral op de leeftijd van jouw kids lijkt het mij geen goed plan.
    Zou gewoon even wachten met het nemen van zo'n huisdier en anders zou ik persoonlijk eerder voor een konijn gaan.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  7. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Ik vind ze geweldig. Maar ik denk ook dat mensen verkeerde verwachtingen hebben. Het zijn prooidieren en vinden optillen en aaien niet altijd leuk. Daarnaast zijn het (net als konijnen) sociale dieren en worden ze vaak alleen en in kleine verblijven gehouden. Als je ruimte hebt voor 2 (groepje is nog lekker) en veel geduld hebt zijn ze heel grappig. Wij hebben er 5 en met veel geduld kunnen we de meeste prima aaien (op 1 na) op schoot vinden ze weer niet zo leuk. We hebben de kooi naast de bank op hoogt, 1 komt rustig op de leuning gesprongen voor een stukje groente/fruit. Je kunt ze dus ook best wat leren. Er zijn ook rassen die bekend staan dat ze wat rustiger en knuffeliger zijn, daar zou ik me eens in inlezen :)
    Verder kost het ons weinig tijd. 2x per week goed schoonmaken (20 min) en 2x per dag voeren. Qua kosten vallen hooi en zaagsel mee als je het groot inslaat (15 per week bij ons maar wij hebben naast 5 cavia’s ook 2 konijnen). Brokken (30 per maand voor 5) en 2x per dag verse groente/fruit. Vergeet niet dat je eventueel geld kwijt kan zijn aan de dierenarts als ze ziek worden.
    Konijnen zijn bij ons tammer maar hebben ook veel meer ruimte nodig. We kunnen ze goed aaien als we naast ze zitten maar oppakken en knuffelen zit er echt niet in. Ze zijn wel handig om je gras en onkruid bij te houden :D
     
    Orchid24, citroenrasp, Paardenbloem en 2 anderen vinden dit leuk.
  8. Butchke

    Butchke Fanatiek lid

    23 nov 2009
    2.821
    1.309
    113
    aan het genieten van het leven
    Limburg
    Wij hebben cavia's gehad toen onze kinderen klein waren. Ze waren er een beetje bang voor. :oops:
    Maar het waren super leuke grappige en tamme beestjes. Qua zindelijkheid zijn ze een ramp en ondanks veelvuldig schoonmaken, ruik je ze altijd, ze plassen enorm veel. Maar goed geur in huis dat heb je met honden ook. Wij hadden een hele grote open ren in de woonkamer.

    Nu sinds een jaar een dwerghamster, die is nog een stuk tammer. Wordt iedere dag uit zijn terrarium gehaald, mee gespeeld en geaaid. De kinderen zorgen voor het eten en drinken. Ook helpen ze me met het verschonen van het verblijf. Omdat we zo'n groot glazen verblijf hebben (hamsterscaping), hoeven we alles maar eens in de paar maanden te verschonen. Onze hamster is zindelijk een doet zijn plasjes en poepjes in de zandbak. Kwestie van bakje omschudden en nieuw zand erin. Ideaal huisdier dus haha
    Maar niet zo grappig als cavia's.

    We overwegen nu om 2 gerbils te gaan nemen.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  9. Maan14

    Maan14 Niet meer actief

    Cavia's zijn echt geweldig. Makelijk tam te maken verslaafd aan groente en fruit waar door je ze met hun favoriete helemaal snel tam heb. En ze zijn sociaal. Echter moet je er zelf ook echt iets mee hebben en zou ik ze dus niet voor je kinderen kopen hun leeftijd gezien. Eigenlijk geen een huis dier voor 'hun' maar meer voor jullie als gezin dan. Kan zijn dat je dit ook bedoel hoor en ik het fout lees.
     
  10. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Ja dat bedoel ik inderdaad! Het is in principe voor mijzelf maar ik wil wel graag iets wat voor de kinderen ook een beetje aantrekkelijk is. Ze gaan de dieren sowieso niet op mogen pakken etc. Maar dat ze bijvoorbeeld voorzichtig te aaien zijn, lijkt me wel een leuke bijkomstigheid.
    En wat iemand anders zei over minimaal 2 bij elkaar, dat was ook mijn bedoeling. Ruimte voor een groot hok heb ik ook.
     
    Maan14 en 1981Mama vinden dit leuk.
  11. 1Hanneke

    1Hanneke Fanatiek lid

    4 apr 2014
    1.698
    423
    83
    Vrouw
    Capelle aan den IJssel
    Wij hebben sinds een paar maanden 2 cavia's. Leuke beestjes! Vind het leuk dat ze communiceren met geluidjes en dat ze al snel leren waar het lekkers vandaan komt en dan piepen als je de koelkast open doet of dergelijke. En ze zijn super blij met een schoon hok of een grote pluk hooi, dan gaan ze door het hok racen en sprongetjes maken. Sowieso 's avonds gekke 5 minuten ofzo hihi. Het zijn vluchtdieren dus willen graag een huisje om te schuilen in hun hok, maar door ze regelmatig te pakken met wat lekkers krijg je ze meestal wel tam. We hebben een hok wat van voren open gaat ipv van boven, dat vinden ze vaak wat prettiger. Ze rennen niet meer hard weg en als je bij het hok komt kijken komen ze kijken of je wat meegebracht hebt. Op schoot hebben we ze op een oude handdoek omdat ze dus niet zindelijk zijn, al hebben ze er eigenlijk nog nooit op geplast. Met de handoek kan je ook een beetje een huisje vormen zodat ze zich veiliger voelen. Of in een mandje op schoot is ook handig voor de kinderen. Onze cavia's vinden het prima op schoot, vooral als je vers gras meeneemt.
    De kinderen vinden ze erg leuk, maar je moet ze toch vooral nemen omdat je ze zelf leuk vind. Ze willen wel meehelpen met alles en op schoot houden, maar kunnen dat natuurlijk maar beperkt en alles onder begeleiding. Ze vinden het leuk gras en paardebloembladeren voor ze te gaan plukken en op schoot te voeren. Maar ik zit er wel naast dan. Cavia's bijten eigenlijk nooit, naar mijn idee hamsters veel sneller.
    Qua werk eens per week hok schoon. Duurt niet heel lang. Tja er ligt wat meer stof of wat sprietjes hooi op de grond, maar stofzuigen moest ik toch wel, hebben ook 2 katten. Brokjes, liefst biks ipv gemengd waar ze de lekkerste dingen uitzoeken (en speciaal voor cavia's met vit C!) af en toe eens bijvullen, zorgen dat er altijd hooi is. En als je kookt wat van je groente(afval) naar de cavia's.
    Ik vind cavia's niet perse breekbaarder dan een konijnen. Een konijn die valt breekt best makkelijk zijn rug. En het zijn net zo goed groepsdieren en hebben eigenlijk nog meer ruimte nodig dan cavia's.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  12. Maan14

    Maan14 Niet meer actief


    Dan is het echt een leuk om ze te houden. Vooral als je van interactie hou want ze weten echt op een gegeven moment wie de gene is wie het eten brengt en ander lekkers. Die van ons willen wel gepakt worden en gaan altijd op mijn borst liggen opgerold.
     
    kadootje en Paardenbloem vinden dit leuk.
  13. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Wij hebben 2 cavia's en dikgedrukte is zo waar! Iedereen kan thuiskomen, doet ze niets. Maar als ik thuiskom, zonder nog maar iets te hebben gezegd, beginnen ze keihard te piepen. Ik groet naast mijn man en kinderen de cavia's dus ook altijd bij binnenkomst :)

    Die van ons kan je wel aaien, opgepakt worden vinden ze niet zo leuk, maar als je ze eenmaal hebt is het prima. De kinderen zijn 10 en 12 maar de cavia's hebben scherpe nagels dus ze vinden ze pakken nog wel eng. Mijn oudste heeft er laatst eentje zelf gepakt, maar wist toen niet hoe ze haar vast moest houden dus ik kreeg haar snel in mijn handen gedrukt ;)
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  14. stef

    stef Fanatiek lid

    19 apr 2006
    3.071
    26
    48
    Wij hebben ook 4 cavia’s en sinds vorige week vrijdag ook baby’s echt super lief!

    de onze zijn allemaal erg tam en komen graag op het ruitje staan voor aandacht.
    Onze kinderen zijn helemaal weg van ze
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  15. Pomm

    Pomm Fanatiek lid

    23 nov 2010
    4.544
    114
    63
    Wij hebben sinds afgelopen zomer 2 cavia's. Mijn zoontje wilde het zó graag dat hij zijn vader heeft overgehaald tijdens de vakantie. Na de vakantie 2 cavia's gekocht. Voor elk kind 1. Het zijn tamme beestjes en krijgen veel aandacht. Ik verschoon iedere week het hok, dagelijks vers voer, groenten, water en hooi. Ze worden steeds aanhankelijker, mijn jongste is zo dol op zijn cavia en andersom, cavias blijven ook altijd zitten als de kinderen ze willen aaien. (oppakken moet ik vaak doen want dan schieten ze hun huisje in).
    Naarmate ze ouder worden is er steeds meer interactie, weten ze wie ze voor zich hebben en wat ze kunnen verwachten. Als ze ook maar iets van gekraak horen, heel hard piepen dat ze ook iets willen eten.
    Hier is het een verrijking, vooral voor de jongste. Oudste ook maar geeft er minder om.
    Jongste heb ik wel eens snachts uit een nachtmerrie gehaald door zijn cavia op hem te leggen, en meer van dat soort momenten.

    Vroeger ook altijd cavia's en konijnen gehad thuis dus wist ook wel wat me te wachten stond.
     
    cowgirl80 en Paardenbloem vinden dit leuk.
  16. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Vroeger had ik cavias, vond het echt heel leuk. Ze zijn heel lief, je kunt fijn met ze knuffelen en ze zijn vrij makkelijk qua verzorging. Ik liet ze ook door de kamer rennen over een kleed, dan gingen ze ook springen, echt heel grappig. 1x per week hok schoonmaken, en qua eten maak je ze naast hooi, brokjes en vers ook heel blij met 'afval' als schilletjes van appels en komkommers etc. Ik begrijp nu achteraf wel dat ze eigenlijk samen moeten, ik had er altijd 1.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  17. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.591
    3.483
    113
    Wij hebben er twee.
    Als kind had ik ze ook, later ook cavia’s gehad en nu dus weer.

    Ik vind ze leuker dan konijnen, die heb ik ook gehad.
    Ze zijn grappig en vriendelijk, piepen en pruttelen. De ene is wat schuw, maar wel rustig op schoot. De andere is heel nieuwsgierig en ondernemend, maar wel wat meer een druktemaker.
    Kinderen kunnen ze wel aaien enzo. Mijn kinderen zijn al wat groter en tillen ze zelf op.

    Wekelijks wordt het hok verschoond, ze eten hun brokjes, die van ons zijn verslaafd aan andijvie, maar lusten wortels, appels, blauwe bessen etc. Plus elke dag een flinke pluk hooi.
     
  18. Lief of Stoer

    Lief of Stoer VIP lid

    25 apr 2011
    5.836
    2.698
    113
    't Gezellige Brabant
    Hier een goudhamster. Wij noemen 'm stinkie, de naam zegt genoeg. Hi stinkt erg snel naar de urine. Dit doet hij steeds in hetzelfde hoekje. Hij is al ruim 2, dus zal niet heel lang meer hebben. Geen beesten meer in huis voor ons. In het vorige huis hadden we kippen. We zijn momenteel al bezig met het plannen van een nieuwe ren en hok. Na de zomer willen we 'm bouwen, als we binnen uitverbouwd zijn :)
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  19. Laust

    Laust Lid

    10 sep 2016
    39
    20
    8
    NULL
    NULL
    Wij hebben 2 cavia's en het is zo leuk voor de kinderen. Ze zitten in een open, lage bak dus de kindjes kunnen er zo bij. Daardoor krijgen ze echt heel vaak een aai over hun kopje en zijn ze mega tam. En inderdaad regelmatig wat lekkers geven; witlof of worteltjes. We hebben wat mandjes waar ze die beestjes inzetten en dan sjouwen ze vervolgens door het hele huis met die beestjes.

    Mijn zoontje heeft ze wel eens mee naar school genomen. Gewoon in een klein mandje. Flesje water erbij en af en toe een worteltje en ze hebben heel de ochtend rustig in dat mandje gezeten.

    Het is even zoeken naar het beste spul voor in de bak. We hebben nu iets wat ook in de kattenbak kan. Dat stoft bijna niet en stinkt ook minder snel. We kunnen er ruim een week mee doen voordat ze weer verschoond moeten worden.

    Ik heb een fobie voor knaagdieren. De hamster was geen succes hier en een konijn krijg ik echt de kriebels van als ik er aan denk. Dit gaat goed, al zal ik ze echt nooit aanhalen of oppakken :rolleyes:

    Wij hebben de cavia's trouwens via MP. De mensen van wie we ze overnamen bleken allergisch. Zo sneu. Daardoor kregen wij cavia's die al tam waren. Dat was voor de kindjes wel heel fijn.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  20. Sjalleke

    Sjalleke Fanatiek lid

    21 okt 2005
    2.150
    401
    83
    Waar woon je ;)
     
    1981Mama vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina