Cavia's in konijnenhok buiten?

Discussie in 'De lounge' gestart door Zxcvb, 5 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.269
    11.964
    113
    Vrouw
    Topic titel zegt het al. Kan dat? Wij hebben een konijnenhok in de tuin. Leeg. We willen daar dwerg konijntjes in hebben. Zegt mijn man opeens: kunnen we er geen cavia's in doen?
    Het hok is een grote ren van ongeveer 90x150 cm (denk ik)
    Dat staat zonder bodem op de tegels. Bovenop de ren staat het hok. Met een trapje (schuine plank) naar de ren. Het houten bovenhok heeft een stuk gaas voor en een gesloten nachthok. In de bodem van het hok zit het gat om via het trapje naar de ren te gaan.

    Kunnen cavia's in een buitenhoek en zou dit hok daarvoor geschikt zijn?

    En zijn cavia's leuk/makkelijk in onderhoud/verzorging of is dat veel verschil met konijnen. Waar wij trouwens ook nog niet heel veel verstand van hebben:$

    Wie heeft tips? Voor wel of niet cavia's of over dwerg konijntjes...
     
  2. nutts

    nutts Fanatiek lid

    13 apr 2014
    1.927
    462
    83
    Cavia's kunnen slechter tegen kou wind en tocht dan konijnen ik zou ze zelf daarom niet buiten houden
     
  3. Butchke

    Butchke Fanatiek lid

    23 nov 2009
    2.821
    1.309
    113
    aan het genieten van het leven
    Limburg
    Idd cavia's zijn gevoelig voor temperatuur verschil en tocht.
     
  4. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    15.459
    1.636
    113
    Brabant
    Bij ons staat de cavia buiten in het konijnenhok met een ruime ren.
    Haar vriendinnetje is net overleden, dus nu is hij alleen en dat is wel zielig.

    De eersye jaren haalden we ze nooit naar binnen. In ze winter hangt er plexiglas voor het haar en vullen we het hok goed met veel.hooi.

    Nu ze alleen is ,mocht ze in de winter binnen zijn:)

    Ik vund cavias dus echt veel leukere dieren dan konijnen. Dit exemplaar is dus echt supertam en reageert echt op ons(eten haha)
     
  5. Butchke

    Butchke Fanatiek lid

    23 nov 2009
    2.821
    1.309
    113
    aan het genieten van het leven
    Limburg
    eens dat cavia's veel leuker zijn dan konijnen:thumup:
     
    cosdy en columbella vinden dit leuk.
  6. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Je kan cavia’s buiten houden maar ze dienen wel tocht en windvrij te zitten. Een ruim en warm (liever niet met een warmtelamp) nachthok is belangrijk. Waar ze genoeg ruimte hebben om te eten/slapen/lopen als het buiten niet zulk goed weer is. Een ren eraan is prima zolang deze overdekt is ivm roofdieren. Wij hebben beide huisdieren (cavia’s binnen, konijnen buiten) dus als je vragen hebt laat het maar weten :)

    Edit: ter aanvulling. Het zijn beide groepsdieren. Konijnen zijn ook heel leuk en makkelijker buiten, maar hebben wel veel meer ruimte nodig (minstens 2m2 per gemiddeld konijn).
     
  7. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.591
    3.483
    113
    Wij hebben ook cavia’s die buiten zitten in een konijnenhok/ren, maar alleen met lekker weer. Met kou zitten ze binnen.
    Ze moeten inderdaad wel een droog en beschut plekje hebben zonder tocht. En met zon ook schaduw, maar dan kan het prima.
    Onze cavia’s vroeger zaten van ca. april tot oktober zowat fulltime buiten, ook ‘s nachts.
     
  8. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Zoals de andere dames al hebben zeggen zijn cavia's daar niet zo geschikt voor.
     
  9. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.269
    11.964
    113
    Vrouw
    Het hok is volgens mij redelijk ruim. Ongeveer 1m2, een deel daarvan is nachthok. Zit een tussenschot met een opening om door te lopen.
    In het daghok zit met gaas een opening.
    Als we het nachthok vol doen met hooi, is dat dan warm genoeg voor cavia's?
    Wij hebben in huis absoluut geen plek om ze bijv in de winter binnen te halen.

    En de ren is van boven dicht met een gazen klep. Daar komt geen ander beest in
     
  10. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.528
    26.076
    113
    Vrouw
    Ik heb de cavia's wel 24/7 buiten zitten hele jaar door. Alleen lopen deze cavia' geen trappetjes dus hebben ze alleen een hok boven (1.20 lang). Binnenhok eruit gesloopt. Heb gewoon hun houten huisje erneer gezet: in de winter lekker ingepakt met fleecedekens en genoeg hooi. Dak van het hok is geïsoleerd overigens. Hok is van kunststof dus aan 3 zijden volledig winddicht en aan de voorkant zit een zeil tegen de wind. De bak waar ze in zitten, pas als ze op de achterpoten staan, kunnen ze tralies raken: dus ideaal. Ze kunnen prima tegen de kou, maar idd tocht en vocht is funest.

    Als je goed kan isoleren en t hok volledig tochtvrij kan maken,kom je een heel eind. Bovendien moet je ze vroeg laten wennen (begin voorjaar na de nachtvorst) aan buiten zodat ze vacht erop kunnen aanpassen. Nu al te laat eigenlijk. Of je moet 2 nemen uit een plek waar ze al buiten gewend waren.

    En bij ziekte en extreme kou heb ik wel plan b. Overgang van buiten naar huis is dan te groot maar heb wel een geisoleerd tuinhuis nog waar t hok in kan dan.
     
  11. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.348
    5.600
    113
    Vroeger hadden wij ook cavia's buiten. Ging prima. Trappetje konden de meeste goed op. In de winter zaten ze veel in het binnenhok. We hadden in de ren ook extra hokjes neergezet.

    De tegels zijn wellicht wat hard voor hun voetzolen. Ik zou er een laag (hennep)vezel op leggen.

    Cavia's moeten alleen wel veel aandacht hebben om ze echt tam te krijgen. Het zijn echt schichtige diertjes en door ze aan je te laten wennen, raken ze niet zo snel in de stress. Binnen gaat dat makkelijker dan buiten.
     
  12. columbella

    11 feb 2018
    20
    19
    3
    Vrouw
    Nee, het kan, maar ik zou dat persoonlijk echt niet doen. Het zijn best kwetsbare beestjes en ze zijn heel gevoeling voor temperatuurverschillen etc.

    Daarnaast zijn cavia's zijn echt veel leuker voor binnen, dan leer je ze veel beter kennen, het zijn echt geweldig leuke beestjes met ontzettend veel persoonlijkheid, buiten mis je daar toch veel van en blijven ze vaak schuw. Qua verzorging, de beste tip die ik mee kan geven: echt goed op hun gezondheid letten, zodra ze ziek zijn, kan het echt heel snel gaan, vaak merk je het ook niet omdat ze het verbergen (prooidieren..) dus zodra ze echt zichtbaar ziek zijn is het flink mis en als je pech hebt, ben je al te laat. Dus weeg ze regelmatig, gewichtsverlies is vaak een eerste symptoom, geef ze voldoende aandacht, pak ze dagelijks even op etc. Het is dan dus ook handiger als je ze goed kent, dan kun je ook veranderingen in hun gedrag sneller herkennen enzovoort. Het is ook handig vooraf een goede dierenarts te zoeken, veel dierenartsen hebben helaas toch weinig expertise op het gebied van cavia's.

    Overigens is hitte nog gevaarlijker voor cavia's dan kou, ze raken vrij snel oververhit, en zeker met de zomers van de afgelopen jaren is het dus heel verstandig om in de zomer ook enigszins een plan b te hebben. Een hittegolf buiten overleven ze niet.
     
    Butchke vindt dit leuk.
  13. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.269
    11.964
    113
    Vrouw
    Hem, ik denk dat cavia's buiten geen goed idee is, voor ons dan tenminste.
    Denk dat wij beter geschikt zijn voor konijnen. Ik zie mijzelf namelijk echt niet mijn cavia's iedere keer op de weegschaal zetten. :oops:

    Bedankt dames voor de info. Ik denk dat we ons naar eens gaan verdiepen in dwerg konijntjes
     
  14. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.348
    5.600
    113
    Ik weeg onze cavia's ook niet hoor. Maar veranderingen in gedrag zijn wel belangrijk om te signaleren. En helaas ben je dan al vaak te laat. Ze kunnen erg goed de schijn ophouden, om als prooidier niet op te vallen.
     
  15. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.528
    26.076
    113
    Vrouw
    Daarom heb ik ze buiten ook direct naast onze pui staan bij de woonkamer. Goed zicht erop. Ik weeg nooit maar ze zijn regelmatig in onze handen voor check

    En aan de kant waar t zelden waait en er nooit zon staat ivm hitte (koelelement in washand werkte ook fijn bij de extreme dagen)
     
  16. zwangerevrouw

    zwangerevrouw Fanatiek lid

    22 jul 2011
    2.115
    222
    63
    konijnen zijn niet leuk voor kinderen (vind ik) ze waren tam, blijven niet tam, moeten een hele grote ren hebben om te rennen, willen niet opgepakt worden. Ik sta elke week het hok en de ren schoon te maken en de kinderen kijken er bijna niet naar om. Ik zou zeggen, doe maar niet. Drollen vegen ben ik vergeten in mijn andere topic van "stom".
     
  17. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Hier 2 konijnen die tam zijn en het helemaal geweldig vinden om geaaid te worden. 1 komt ook als je haar roept
     
  18. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Ik zou dan wel nog een stuk aan de ren maken want zo'n hok met ren eronder is over het algemeen te klein voor een konijn. Laat staan voor meerdere. Ik heb hier een ren eraan gemaakt met daarin een paar zakken speelzand. Zo leuk hoe ze zich daar in vermaken. Rennen, graven:)
     
  19. Maan14

    Maan14 Niet meer actief

    Grootste misverstand is dat een cavia niet buiten kan... Een cavia kan prima buiten mits je het verblijf aan pakt. Een cavia kan zelfs beter tegen kou dan tegen warmte... Je moet alleen zorgen dat het hok niet tocht En dus met warmte het niet te warm word en in de winter warm genoeg is.

    Ook kan je een binnencavia niet opeens buiten zetten en zul je dit moeten doen op het moment dat het warm genoeg is. Zo went een cavia er aan.
     
  20. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.269
    11.964
    113
    Vrouw
    In de gesloten ren hebben we een deurtje gemaakt. En er staat een los hek dat we dan neer kunnen zetten. Dan hebben ze een groot stuk waar ze lekker rond kunnen rennen.
    We hebben ook een zandbak, maar vind het eigenlijk niet zo'n fris idee om ze daar in te laten en daarna de kinderen er weer in spelen...
     

Deel Deze Pagina