Flesvoeding bij pasgeborene - hoeveel?

Discussie in 'Flesvoeding' gestart door MamaMare, 3 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MamaMare

    MamaMare Lid

    12 apr 2019
    90
    61
    18
    Vrouw
    Helaas gaan bij ons de voedingen moeizaam. Onze dochter is nu ruim 2 weken oud en drinkt erg wisselend. Omdat ze nog niet op geboortegewicht is, is het CB behoorlijk streng aan het meekijken.

    We bieden haar 7 voedingen per dag aan van 90/3, de ene keer drinkt ze hiervan 45cc en de andere keer 70-80. Gemiddeld komt ze uit op 60cc per voeding, zo’n 400-450cc per dag. Ze weegt 3400 gram dus het is te weinig, en gezien ze nog zal gaan groeien zullen de hoeveelheden juist nog omhoog moeten...

    Het probleem is dat ze simpelweg niet meer wilt dan watjes pakt. We zetten onze hele trucendoos in, maar als een kindje niet wil...? We kunnen het moeilijk naar binnen gieten.

    Nu lees ik veel van mini’s die hartstikke mooie flessen drinken, en ik vraag me af of er andere ukkies zijn die ook meer moeite hebben (gehad) met het voldoende drinken, en ik ben natuurlijk benieuwd hoe dit verder is gegaan.

    Overigens zijn wij voor voeden op verzoek met maximaal 4 uur ertussen. Maar: het dametje meldt zich bijna nooit vanuit zichzelf, dus we moeten haar alsnog wekken. Dat doen we nu na ca. 3-3,5 uur omdat als we er echt 4 uur tussen laten ze niet meer drinkt maar ze gemiddeld wel een voeding minder heeft per dag. Het is ook niet zo dat ze na 4 uur wél ineens zelf komt ;)

    Enerzijds hoor je: een kindje drinkt wat het nodig heeft en dat is altijd goed. Anderzijds hoor je dat kids toch wel wat meer per fles en per dag moeten gaan drinken en zien we dit nog niet terug bij onze uk. Het is te wisselend.

    Ik ben erg benieuwd naar soortgelijke ervaringen, want ik vind het getob met de flesjes niet bepaald relaxed en merk dat ik me best wel zorgen maak.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  2. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.005
    25.450
    113
    #2 KleineLai, 3 jun 2020
    Laatst bewerkt: 3 jun 2020
    Ik vind het lastig tips geven omdat het over zo’n klein baby’tje gaat. Ja, elke baby drinkt anders maar te weinig is niet wenselijk. Wat zegt CB erover?

    Ik zou vaker aanbieden. Overdag elke 2 - 2,5 uur. Snachts kun je dan 4 uur aanhouden. Misschien houdt ze er niet van om zoveel te drinken en heeft ze liever miniflesjes.

    Maar overleg ook met CB :)

    En nog gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochtertje!


    Toevoeging: Tips om aan te komen:
    - Probeer haar goed warm te houden door laagjes, dekentje, mutsje. Warm houden kost energie. (Hou het nekje in de gaten; voelt deze zweterig dan heeft ze het warm, dan kun je haar luchtiger kleden).
    - Geef haar zo min mogelijk badjes. Een badje kost ze veel energie.
    - hou haar zoveel mogelijk bij je. Minder prikkels kost minder energie.

    Op die manier kan alle energie naar eten gaan en aankomen :)
     
  3. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.909
    3.328
    113
    Ik vind 3,5 uur ertussen ook veel.
    Ik zou elke 2-2,5 uur een flesje van 60/2 aanbieden. Dat is meer dan groot genoeg voor zo’n kleintje.
    En dan snachts 1x langer ertussen.
     
    KleineLai vindt dit leuk.
  4. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ik volg wat hierboven staat: om de 3,5 uur is eigenlijk echt lang. Niet volgens hedendaagse normen die liefst zo weinig mogelijk voeden op een dag, maar wel volgens de natuurlijke noden van een baby. Waarschijnlijk mis je hongersignalen voordien, en gaat je baby dan een nieuwe slaapcyclus in. Dus geef een flesje zodra ze een beetje onrustig begint te worden in haar slaap. Misschien helpt dat wel. Leg je focus op vaker voeden, niet op meer per fles.
     
    Zoe123 en Zwierezwaai vinden dit leuk.
  5. MamaMare

    MamaMare Lid

    12 apr 2019
    90
    61
    18
    Vrouw
    Thnx voor de reacties! Wat gek dat onze kraamhulp en verloskundige juist dit adviseerden met streven van 3 uur ertussen en maximaal 4 uur tussen 2 flessen (en in de nacht eventueel langer)? We moeten morgen weer naar het CB, ga eens vragen hoe zij er tegenaan kijken om meer en kleinere flesjes aan te bieden.

    Het aantal voedingen maakt voor ons niet uit overigens, ik geef er met liefde 8 of meer als ze daar behoefte aan heeft. Maar ze wordt meestal dus écht niet wakker, zelfs niet een beetje gewurm ofzo, dus dan is het toch wakker maken. Maar dat is niet erg!
     
  6. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    De vk en Kraamzorg adviseren bijna altijd 3 uur er tussen.
    Mijn kraamverzorgster zei de laatste keer dat ik overdag juist veel moest aanleggen en dan Snachts wat langer er tussen kon houden.
    Met flesjes idemdito. zeker als ze te weinig drinkt.
    Max 2 a 2,5 uur er tussen en dan 60+2 aanbieden.
    Probeer desnoods als ze niet wakker wilt worden slapend een flesje aan te bieden.

    voeden op verzoek is heel goed maar dan moet ze wel voldoende drinken.
    Dus voeden op jouw verzoek ;)
     
  7. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.078
    286
    83
    Emmeloord
    Je hebt vast de rekensom wel gekregen:
    Gewicht x 150 ml =ml per 24 uur.
    Op het gewicht wat je aangeeft kom je op 510 ml per dag. En pasgeborene heeft behoefte aan vaker kleine beetjes. Dus minimaal elke 3 uur 60 ml/2 schepjes. Als je die strak elke drie uur geeft zit je goed. 90 ml is behoorlijk veel. Ik kan me voorstellen dat ze dan nog geen honger heeft als dat op zou gaan. Maar je schrijft dat de 60 ml succesvoller is. Gewoon doen. Verder zorgen dat ze haar energie niet hoeft te steken in warm houden. Ondersteun haar met een muts, deken en desnoods een kruik. Veel huid contact om samen te genieten. Geen zorgen maken zo jong al. Alle kindjes zijn anders. De een groeit harder dan de ander. Als ze structureel niet goed groeit of er vallen andere dingen op dan wordt het wat anders. Maar nu, eerst een stapje terug maar vaker kleinere porties.
     
  8. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.005
    25.450
    113
    Het is in principe goed advies want het gemiddelde baby’tje drinkt 90ml elke 3 uur.
    Maar elk baby’tje is anders natuurlijk, en er zijn zat baby’tjes die meer/minder vaker/minder vaak drinken dan dat :) waaronder jouw meisje.

    Mijn beide jongens waren (en zijn) grote eters. Mijn oudste zat met 4 weken al op 120ml , mijn jongste heeft 2 maanden borstvoeding gehad maar die at zovaak dat trok ik niet meer. Toen we overgingen op flesvoeding zat hij direct op 150ml.

    je doet het goed mama!

    laat je weten of het lukt met de voedingen?
     
  9. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.005
    25.450
    113
    Oh, en betreft het wakker maken. Nu ze nog zo klein is zijn er weinig echt wakker momenten, ze slapen nog zoveel, het is niet erg om haar wakker te maken (probeer wel zo min mogelijk natuurlijk (enkel voor voeding) want slaap is belangrijk.)
    Je zal merken dat ze over een weekje of 2 al een stuk wakkerder is. Dan gaan flesjes ook makkelijker, drinkt ze beter.
     
  10. Elinetjeee

    Elinetjeee Niet meer actief

    Het kan ook zijn dat ze heel moe word van het drinken en daarom na haar flessen niet leegdrinkt. Heb je al eens een snellere speen geprobeerd? Het kunnen soms kleine dingetjes zijn die een wereld van verschil maken. Als het haar teveel kracht kost om het eruit te krijgen kan dit ook een rede zijn dat de flesjes niet leeggaan.
     
  11. Anniek88

    Anniek88 Fanatiek lid

    22 sep 2016
    2.800
    2.537
    113
    Vrouw
    Onze dochter kwam na 10-12 dagen in een vicieuze cirkel. Ze dronk heel langzaam, viel in slaap. Daardoor kreeg ze weinig binnen en kwam ze niet goed aan. Na twee weken hebben wij speen nr 2 op de fles gezet (dr Brown) toen dronk ze ineens wel weer flessen van 80-100 ml. later overgegaan op de difrax spenen. De small en medium. Die zijn iets steviger waardoor ze beter aanhapte en makkelijker dronk.

    Mijn zoon drinkt ook al sinds een week of 5 uit de medium speen van difrax op de dr Brown fles.
     
  12. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    9.910
    1.188
    113
    Nederland
    Onze jongste dronk met 2 weken zo'n 60cc en hier moesten we hem ook altijd wakker maken. Dit deed ik standaard om de 3uur. Een enkele keer liet ik er wel eens 4 uur tussen zitten. Hij zat ook vrij snel op 5 flessen, maar groeide verder wel goed, dus dat scheelde ook wel. Wij kregen er ook gewoon niet meer in dan werd het echt proppen.
     
  13. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.413
    5.508
    113
    Vrouw
    Is ook best gek.
    Zeker als je bedenkt dat de natuurlijke drinkbehoefte van een pasgeboren baby zo tussen de 8-12 voedingen per dag ligt...
    Nu ligt kunstvoeding zwaarder op de maag dan borstvoeding, maar waarom die 2 dan volgens sommigen (cb, vk etc) zo ver van elkaar moeten liggen...Bijzonder!
    60cc is echt keurig voor een pasgeboren baby. Dus vaker een flesje geven is prima.
     
    Shakes vindt dit leuk.
  14. MamaMare

    MamaMare Lid

    12 apr 2019
    90
    61
    18
    Vrouw
    Dankjulliewel weer voor de reacties! Een snellere speen proberen vind ik ook een goed plan, is het dan logisch om de nr 2 van Dr Brown te doen of de M van Difrax?

    Ze was trouwens goed gegroeid gisteren en zit op geboortegewicht, dus ze drinkt wel genoeg voor nu. Dat is al een opluchting! Ben benieuwd hoe het zich komende weken gaat ontwikkelen. CB adviseert 7 x 90/3 aan te blijven bieden voorlopig, en dan wel elke 3-3,5 uur wakker blijven maken omdat ze zoveel slaapt en zelf niet wakker wordt. ‘s Nachts komt ze na ca 4 uur en veel langer willen we daar ook niet omdat ze nog zo klein is.

    Wel fijn te lezen dat meer ukkies drinken zoals ons meisje!
     
    KleineLai vindt dit leuk.
  15. elsie89

    elsie89 Fanatiek lid

    27 sep 2014
    3.581
    1.203
    113
    randstad
    Onze zoon dronk op die leeftijd zeker 10x per dag als ik kolfde dronk hij max 60cc per x.
    Dochter dronk ook kleine beetjes minimaal 8x per dag (moesten ook vaak wakker maken)

    Elk kind is anders vaker kleine beetjes is ook prima
    Fijn dat ze weer gegroeid is!
     
    Zoe123 vindt dit leuk.
  16. MamaMare

    MamaMare Lid

    12 apr 2019
    90
    61
    18
    Vrouw
    We hebben nu de nr 2 van Dr Brown en de flessen gaan een stuk sneller! Als ze moe is of slapend drinkt, knoeit ze wel wat maar dat is niet erg. Het lijkt voor haar wel te werken dus heel erg bedankt voor de tip!

    Verder gaan we kijken hoe het zich komende weken ontwikkelt...ik vind het wel spannend maar probeer vertrouwen in haar te hebben.
     
  17. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.413
    5.508
    113
    Vrouw
    Als ze minimaal 15-20 minuten over de fles doet is dat prima :thumup:
     
  18. Dame09

    Dame09 Fanatiek lid

    6 mrt 2019
    3.571
    5.519
    113
    Vrouw
    Onze zoon knoeide met de Dr. Browns speen ook, toen we overstapten naar Difrax werd er niet meer geknoeid. Misschien dat dat nog een idee is?
     

Deel Deze Pagina