Racisme en politiegeweld

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door momwithcamera, 2 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.175
    6.709
    113

    Ik heb een keer een blanke man heel heftig gearesteerd zien worden ... echt niet normaal hard tegen de grond gedrukt door politie under cover. Ik stond er bijna naast. Ik schrok heel erg.
     
  2. Kwam het onderwerp bij jullie kinderen ook voor in het nieuwsbegrip deze week op school? Ik vond het nogal wat voor mijn net 7 jarige..
     
  3. riga01

    riga01 Bekend lid

    28 apr 2010
    977
    392
    63
    Vrouw
    In de zorg
    Den-Haag
    Mijn kind heeft het ineens over donkere en lichte huid....ook iets over besproken op school. Weet niet wat maar ga dit wel na vragen. Hebben het hier over groep 2!!
     
  4. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.647
    3.459
    113
    Vrouw
    #384 Fantykoekie, 13 jun 2020
    Laatst bewerkt: 13 jun 2020
    Ik hoop van niet. Ik merk juist dat kinderen en jongeren er helemaal niet mee bezig zijn.

    Racisme wordt naar mijn mening juist gevoed door volwassenen, door het altijd maar te benoemen.

    Als volwassenen hun mond eens dichthouden bestaat over 20 jaar racisme niet meer. Dan groeit het gewoon eruit. Maar volwassenen willen het altijd maar bespreken en uitleggen zodat kinderen dus wel verschillen gaan zien. Om zich dan af te vragen waarom hun kinderen mensen in hokjes duwen.

    Hier is iedereen gelijk dus ik ga mijn zoon niet uitleggen dat er mensen zijn die anderen als minderwaardig zien. Wat heeft dat voor nut? Voor hem is iedereen gelijk dus dat moet je niet voeden. Ook al wil je goed doen.
     
  5. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Ik lees hier veel dat mensen er niet over praten met hun kinderen want kinderen zien geen kleur en racisme is iets van volwassenen etc. Maar hebben jullie het filmpje van Sunny Bergman al gezien?

    Oh is hier al gedeeld zie ik nu. Maar dan kun je toch niet meer zeggen dat kinderen geen kleur zien? Ik denk echt dat je er actief mee aan de slag moet in je opvoeding. Dat kan klein zijn: niet alleen blanke 'kinderhelden', voorleesboekjes waar andere kleuren in voorkomen etc
     
    Gewooniemand, columbella, MyMiracle en 3 anderen vinden dit leuk.
  6. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.378
    3.246
    113
    Is inderdaad thema van nieuwsbegrip geweest.
     
  7. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.378
    3.246
    113
    Mijn 2 oudste dochters zijn een paar weken terug door een groepje jongens uitgescholden met het N woord, kleur zien kinderen dus wel.
     
    MyMiracle vindt dit leuk.
  8. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    6.515
    7.311
    113
    Er met je kinderen over praten en het behandelen in Nieuwsbegrip benadrukt het verschil, terwijl jouw laatste voorbeeld juist laat zien dat de diversiteit heel normaal is.
    Voorleven aan je kinderen is super belangrijk! Een betere wereld begint bij je zelf!

    En als voorbeeld daarbij: het klimaatprobleem, juist door alle aandacht destijds in het Jeugdjournaal, op school etc, werden mijn kinderen er murw van: nee, ik hoef het Jeugdjournaal niet meer te zien, gaat toch elke keer over ... Terwijl ze zich wel bekommeren om het milieu, maar telkens de expliciete aandacht over het onderwerp dus in feite niets toevoegt voor hen.
     
  9. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Ik ben het niet met je eens, imo is het ook belangrijk om naast dat je kinderen leert (geen onderscheid maken obv huiskleur, geloof of geaardheid ) je kinderen (op de juiste leeftijd wel) ook onderwijst over wat er in de wereld gebeurd en dat bepaalde zaken niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Anders krijg je imo onverschillige volwassenen :)
     
    MyMiracle en trillian vinden dit leuk.
  10. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    6.515
    7.311
    113
    Maar als je dat in groep 2 doet, of bij 7 jarigen wat ik hier lees ...
    Tuurlijk moet je het op een gegeven moment wel benoemen, wanneer ... Dat vind ik ook lastig te zeggen ...
     
    MyMiracle vindt dit leuk.
  11. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    12.892
    25.243
    113
    Ik denk dat het niet waar is dat kinderen alleen maar onderscheid maken door wat de ouders ze hebben verteld.
    Geen ouder die lacht om een bril, een beugel, rood haar .. toch zijn er zat kinderen die om die reden andere kinderen pesten. Het zit in ons mens om onderscheid te maken tussen jij hoort bij mij en jij hoort niet bij mij.
    Ik denk dat praten juist helpt. Dat doen we toch ook als er een kindje gepest wordt vanwege zijn bril? Waarom als het om huidskleur gaat moeten we er vooral niet over praten?
     
    MyMiracle, trillian, momwithcamera en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Nehneh

    Nehneh Niet meer actief

    Tuurlijk zien kinderen wel kleur. Hoe ze er mee omgaan lijkt mij iets aangeleerd. Zoals ook in dat filmpje een blanke meisje zegt dat iedereen de baas is, blank of zwart. Voor mij was duidelijk dat er thuis met haar over gesproken is. En dat vind ik mooi!

    Maar als je ouders hebt die zich negatief uitlaten over mensen met een donkere huidskleur, dan is de kans groot dat een kind dat overneemt.

    Als thema op school en thuis lijkt het mij goed om het te hebben over verschillende huidskleuren die er zijn en dat iedereen gelijk is.

    De hele commotie wat nu aan de hand is zou ik dan weer niet over hebben. Misschien vanaf groep 6 of als een kind zelf iets heeft opgevangen.
     
  13. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    6.515
    7.311
    113
    Ik spreek nu even uit mijn ervaring, als voorbeeld.

    Vroeger in mijn tijd werden kinderen inderdaad gepest om hun bril. Ik had een bril, dat werd benoemd (vooral door volwassenen), het was bijzonder, dus aanleiding voor kinderen om daar negatieve opmerkingen over te maken. Daar bleef het bij mij gelukkig bij, maar er werden genoeg kinderen met bril echt gepest.

    Nu is een bril gewoon, worden de kinderen er niet meer om gepest (1 van m'n kinderen heeft een bril), het is blijkbaar normaal tegenwoordig. Dus hoor ik er geen ander kind meer over, het valt ze vaak niet eens op als ze een nieuwe bril op hebben.

    Net als rood haar: vriendinnetjes vroeger hadden rood haar, ouders van klasgenootjes begonnen daar steeds over. Niet eens negatief, maar hey ... Het viel hun kinderen wel op. Met als gevolg ...

    En nee, ik wil niets bagatelliseren, maar ik denk echt door op jonge leeftijd het al zo expliciet te benoemen je er juist de focus op legt.
     
  14. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    12.892
    25.243
    113
    Beide is mogelijk inderdaad.
    Bij mij vroeger in de klas zat er een meisje die dikker was dan de rest. Zij werd daarom gepest. Geen idee of de kinderen dat van de ouders hadden natuurlijk , maar ikzelf zag ook wel dat ze dikker was. Ik vond het ergens ook niet heel gek dat ze werd gepest want ze was ook anders. Ik vond het wel sneu voor haar natuurlijk , ik peste haar daarom ook niet ; maar ja , ze was wel dik dus ja... (kinderlogica he , niet wat ik nu denk natuurlijk!)
    Mijn ouders hebben er nooit iets over gezegd, ik kwam daar zelf mee. Met wat ik zag van andere kinderen en wat ikzelf vond.

    Maar ik denk ook wat jij zegt; als het normaler wordt dan is het niet meer iets om mee te pesten. Donkere mensen op belangrijke plekken in onze maatschappij. Leraren, ministers, politie, hulpverlening.
    Donkere mensen krijgen nog steeds minder kansen, dat is gewoon een feit, dus als we donker -net als bril- normaal willen laten zijn dan moeten we ophouden met Zwarte Piet en grapjes , en beginnen met onderwijzen, gelijk behandelen.
     
  15. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.647
    3.459
    113
    Vrouw
    Inderdaad. We praten als een kind gepest word om een bril net zoals ik praat als een kind gepest wordt vanwege een huidskleur.
    Maar zolang dat niet speelt hoef ik er niet over te praten want zolang hij mensen niet anders behandeld om wat dan ook hoef ik het niet aan te wakkeren.

    De tijd dat een kind negatief beïnvloed kan worden moet je zo kort mogelijk houden. Zelfs al bedoel je het goed.

    Zolang een kind geen verschil ziet moet je het niet zichtbaar maken.
     
    Armina vindt dit leuk.
  16. nizzie86

    nizzie86 Fanatiek lid

    25 jan 2017
    4.139
    5.072
    113
  17. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.660
    9.575
    113
    #397 MadeInUSA, 13 jun 2020
    Laatst bewerkt: 13 jun 2020
    Ik snap haar vergelijking met het monopoly spel. Waar het fout gaat is dat ze denkt zich dingen te mogen toe eigenen die niet behoren aan de slavenhandelaars of eigenaars van katoenplantages, maar aan kleine lokale ondernemers die er niks mee te maken hebben. Je snapt dat ze het bord door de kamer willen smijten, maar ze gooien het tegen het verkeerde hoofd.
    En als je dan ziet dat de plunderaars ook de duurste elektronica en de etalage van louis vutton meenemen, iets wat maar een heel klein deel van de bevolking zich kan veroorloven, tsja dat is niet omdat je geen shirt hebt om aan te trekken. Dat heeft niks met gelijkheid te maken. Dat is wel degelijk wraak. En ordinaire hebzucht en jaloezie.
     
    Whysteria en maliro vinden dit leuk.
  18. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    7 jaar vind ik ook wel erg jong inderdaad. Het jeugdjournaal is voor vanaf 9, dus dat lijkt mij persoonlijk een betere leeftijd...
     
  19. Nehneh

    Nehneh Niet meer actief

    citroenrasp vindt dit leuk.
  20. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.815
    1.271
    113
    Zo werkt het niet, kinderen zien ook dat niet iedereen gelijk behandeld wordt. Daar moeten ze toch ook over kunnen praten?
     
    citroenrasp vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina