Gaatjes in melkgebit

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Koraal82, 24 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    2.956
    1.313
    113
    Mijn zoon bleek vandaag 2 gaatjes te hebben in zijn melktanden (kiezen). Ik baal er gigantisch van. Ik poets altijd erg netjes. Ik heb voor de kids een elektrische tandenborstel die ook 2 min aangeeft. De tandarts zei dat hij kon zien dat we goed doen poetsen maar dat kids via eten en drinken heel veel suiker binnen krijgen. Ik geloof dat wel alleen ik kan niet zeggen dat ik ze veel snoep ofzo geef. Het zou dus in het reguliere eten moeten zitten. Zoon drinkt wel ranja maar dat is meestal maar 1 glas op een schooldag.

    Iemand tips?
     
  2. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Geen tips, maar hier ook hele zwakke melktanden bij mijn oudste - meerdere gaatjes gehad en ook is er een melkkies getrokken omdat er een wortelontsteking onder zat. Er is niet echt een verklaring voor; we poetsen heel goed, ze snoept niet veel, drinkt vooral water (sap en frisdrank enkel op bv een verjaardag). Volgens de tandarts heeft ze simpelweg pech en is haar melkgebit zwak. Nu dus hopen dat het blijvende gebit beter is! Ze wisselt ook vrij langzaam, eerste tand eruit met 7,5 en nu met bijna 8,5 heeft ze 4 tanden gewisseld.
     
  3. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.936
    15.245
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Kunnen ook zwakke plekjes in het melkgebit zijn. Ik ging destijds met mijn dochter van 10 jaar naar de tandarts en alles was keurig en geen gaatjes. 2 weken later sta ik haar bovenste kiezen na te poetsen en zie ik in 1 melkkies echt een flink gat zitten. Er kon zo een tandenstoker in en ik wist zeker dat dat er eerder nooit zat, Week erop naar de tandarts terug en ja een gaatje wschl door iets te hard afbijten dat er een dunner stukje glazuur is weggesprongen. Gaatje is meerdere malen opgevuld maar uiteindelijk is de kies een jaar later getrokken omdat er een ontsteking onder kwam te zitten, Bij haar ook echt dikke pech. Ze is nu 14 jaar en heeft een perfect gebit.
     
  4. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    2.956
    1.313
    113
    Hebben ze dat.geboord zonder verdoving? Mjjn tandarts wil dat gaan doen maar mijn zoon is nogsl kleinzerig. maar een verdoving zetten doet ook pijn...
     
  5. Luna86

    Luna86 VIP lid

    11 jan 2009
    13.252
    7.820
    113
    Gelderland
    Allebei mijn kinderen hebben zwakke melktandjes. Vooral onze jongste, zijn gaatjes zijn uitgewerkt, dat kan dus ook. Het is echt heel lelijk want alle plekjes zijn zwart maar we doen er dus niks aan. Bij de oudste hebben we ze laten uitboren en vullen. Alles zonder verdoving en dat was echt goed te doen. Daarna wel wat angstig geworden voor de tandarts wat ik heel goed snap ;)

    mijn kinderen kregen vroeger vaak de kauw pcm van de Kruidvat als ze niet fit waren. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het daar aan ligt. Eetmomenten verdelen we altijd goed over de dag en we hebben amper snoepmomenten.. tis zo balen in die mooie bekkies maar niks aan te doen..
     
  6. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier geboord zonder verdoving, deed geen pijn volgens mijn dochter, het voelt alleen raar. Kies trekken wel met verdoving, maar van het prikje heeft ze niks gevoeld - de tandarts hield de naald buiten beeld en zei dat hij even verdoving op het tandvlees zou druppelen. Ze had helemaal niet door dat hij het injecteerde...
     
  7. Marcy26

    Marcy26 Bekend lid

    1 nov 2010
    594
    58
    28
    1 van de tweeling heeft ook al 5 gaatjes in zijn melktanden gehad. Bij hem komt het door het knarsen en een bepaalde bacterie in zijn mond
    Hij doet dat zo hard dat hij zijn hele glazuur eraf knarst en door de bacterie dan gaatjes in ontstaan.
    Poetsen doen we zeker goed want zijn broers hebben nog nooit gaatjes gehad.
    Hij is trouwens zonder verdoving gevuld, boren was niet nodig maar ze hebben het met een snelle electrische borstel schoongemaakt en dan gevuld met witte vulling
     
  8. maria80

    maria80 Fanatiek lid

    18 aug 2009
    1.960
    131
    63
    Zoon heeft ook aantal gaatjes gehad in melkkiezen. En dan ook dat de vulling er na een jaar weer uitviel en we dus nog een keer konden.
    Nu gelukkig alweer even geleden. Zn volwassen gebit lijkt beter van kwaliteit te zijn.
    Wij denken dat het aan de puffers ligt in zijn baby/dreumes-tijd.

    Hij liet ze altijd vullen zonder verdoving. Maar toen raadde een vriendje een verdoving aan en dat wilde hij ook wel eens testen. Hij was zeer verbaasd over de hoeveelheid pijn die je dan voelt. 'Echt veel minder, mam'
     
  9. Suuzan

    Suuzan Fanatiek lid

    21 dec 2013
    1.804
    654
    113
    Hier eerste kies zonder verdoving. Tweede kies met verdoving. De tandarts deed er wel eerst verdovingszalf op en daarna met een soort spelletje met ogen dicht kreeg ze het prikje. Ze wist niet eens dat ze een prikje had gehad.
     
  10. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier dus ook heel handig, bij volwassenen doen ze het ook super snel en handig - toen ik verdoofd werd, heb ik ook de naald totaal niet gezien. De spuit lag al klaar in een afgedekt bakje, en ze weten precies hoe het buiten je blikveld om naar je mond kan - ik vind het echt net een goocheltruc :D

    En bij mijn dochter hadden we van te voren uitgelegd hoe het zou gaan, dus eerst een prikje met verdoving en dan even wachten tot er goed werd, dan kies los duwen en trekken. Maar achteraf zei ze;’Ze hebben gewoon verdovingsdruppels! Het hoeft helemaal niet met een prikje!’ :D
     
    Suuzan vindt dit leuk.
  11. mama suus

    mama suus VIP lid

    18 aug 2008
    7.510
    188
    63
    somewhere
    Onze jongste heeft veel gaatjes gehad en zn 2 overgebleven melkkiezen hebben ze nog steeds. Hij had zwakke tanden. Vroeger veel abkuur gehad. Ik gooi het daar op. Zn nieuwe tanden zijn erg mooi.

    Als hij last had hebben we ze laten vullen. Altijd zonder verdoving omdat je daar meer last van hebt. Ze borwn nuet zo ziep als bij volw tanden. Hij kneep als afleiding in zn been werkte altijd.
     
  12. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    Hier had de oudste dat. Ondanks dat ze goed poetste. Haar tanden zijn ook al wat gelig. Van die vlekken. De 1e tandarts heeft me een aardig schuldgevoel bezorgd. Het zou komen door verwaarlozing en slecht poetsen. Heel apart want er werd echt goed gepoetst. Over gestapt naar een andere tandarts en die gaf aan dat het weinig met slecht poetsen te maken had maar dat het aanleg was. Tijdens de aanleg van de tanden zou het dan mis gegaan zijn en hierdoor erg gevoelig voor gaatjes. M'n oudste van 10 heeft nu ook gevulde gaatjes in de volwassen tanden. Baal er verschrikkelijk van maar er was volgens tandarts weinig tegen te doen. Goed blijven poetsen, weinig suiker en zuren en af en toe behandeling om het glazuur sterker te maken.
     
  13. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.640
    2.375
    113
    Vrouw
    Hier heeft mijn zoon een puffer voor astma en ik wist in het eerste jaar niet dat dat spul wat je inademt ontzettend slecht is voor je tanden! Dat was ons niet verteld... hop 5 gaatjes!

    Ik denk dat het niet aan het poetsen ligt; hier ben ik zelf ook teruggegaan van 5 naar 0 gaatjes per jaar; alleen maar water drinken en geen cola, orangejuice, appelsap of andere sapjes meer te drinken.
     
  14. PotjeGoud

    PotjeGoud Bekend lid

    27 jan 2020
    665
    535
    93
    Vrouw
    Wees aub voorzichtig en laat ze hem goed begeleiden. Bij mijn oudste ging het precies zo, geboord zonder verdoving en vanaf toen extreme angst voor de tandarts.
    Tot zo ver dat ze uiteindelijk onder narcose is behandeld.
    Later hoorde ik van een andere tandarts, dat ze kunnen werken met een verdovende zalf, dan dus een verdovende spuit (die ze dan niet voelen) en vervolgens boren.
    Misschien als het bij mijn dochter zo was gegaan, was ze niet zo bang geworden.

    Verder is het gewoon dikke vette pech. Ze hebben het altijd zo snel over suikers, maar wij poetsen heel goed en het ene kind heeft een slecht gebit en de ander niet. Daarbij poetsten mijn ouders mijn tanden vroeger maar 1x per dag (en echt geen 2 minuten), inmiddels ben ik 30jaar en heb nog nooit een gaatje gehad.
    Echt wel een kwestie van geluk of pech denk ik.
    Al is goed poetsen natuurlijk nooit verkeerd:)
     

Deel Deze Pagina