Hoe kom je er achter wat je nu echt wil?

Discussie in 'Weer aan het werk' gestart door Zwierezwaai, 11 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Ik wilde voor de zwangerschap van de jongste eigenlijk een opleiding gaan doen of werk zoeken. Toen werd ik ongepland zwanger en inmiddels is onze zoon bijna 1. Ik zit nu weer met dezelfde gedachtes. Maar ik heb werkelijk geen idee wat ik leuk vind.

    Achtergrond:
    Ik zat op het VWO toen het thuis flink mis ging. Mijn moeder had een zeer agressieve vriend, er was seksueel misbruik, waardoor mijn cijfers omlaag gingen. Van school moest ik naar de mavo, dat ik met 2 vingers in Mn neus heb afgerond met 9ens. Ik ben daarna mode gaan studeren aan een ROC. Ik ben maatkleermaker. Hartstikke leuk maar je kunt er niks mee, en inmiddels ben ik er al zo lang uit dat ik het niet eens aandurf iets te vermaken voor een ander. Eenmaal van school af heb ik in kleding winkels gewerkt maar ik haat verkopen. Het past niet bij me. Daarna ben ik de zorg ingerold. Heb op een huiskamer met dementerenden gewerkt als een soort activiteiten begeleider en hulp bij het eten etc. Later begonnen aan de opleiding tot verzorgende ig maar daar kon ik snel mee stoppen want onze kinderen konden de BSO niet aan vanwege autisme. Ik heb daarna nog lang als helpende in de avonddienst gewerkt in het weekend. Helaas werd ik daar weg bezuinigd. Omdat de kinderen zo enorm veel begeleiding en zorg nodig hadden ben ik van dat moment thuis gebleven.
    En nu wil ik weer iets doen. Maar echt geen idee wat ik leuk vind. Ik weet wel dat ik niet wil verkopen en dat de zorg het ook niet is. Ik trek me alles veel te veel aan en eigenlijk houd ik stiekem helemaal niet van mensen :oops:
    Mijn idee was om misschien eerst m’n havo diploma te halen zodat ik meer opties heb. Ik kan vast via een 21+ toets ook een opleiding doen maar na al die jaren thuis zijn betwijfel ik of ik die in 1x haal :roflmao: iets met slapeloze nachten en mommybrain...

    Maar hoe kom ik er nu achter wat ik leuk vind? Ik heb al van die beroepskeuze testen gedaan maar daar komen de meest diverse dingen uit: van liftmonteur tot filosoof en van hovenier tot kunstenaar.
     
  2. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.392
    4.246
    113
    Vrouw
    Je kan via de site www.kiesmbo.nl een interessetest doen, via die test kan je gelijk doorklikken naar bijbehorende opleidingen en beroepen. Als je weet wat je niet wilt, dan weet je ook al heel veel!

    Als je vwo-hersenen hebt (of had ;)) dan kan jij de 21+ toets echt wel halen. Maar dat ga je nu voor komend schooljaar niet meer redden. Havo heeft in principe geen toegevoegde waarde en is moeilijker dat de 21+ test. Maar je moet je wel echt eerst oriënteren op wat je wilt. Zijn er in jouw omgeving geen studiekeuzecentra?
     
  3. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Ik zal eens kijken op de site! Dank je wel.
    Het hoeft ook niet meer voor komend schooljaar hoor. Ik heb geen haast. De oudste begint op het voortgezet onderwijs na de vakantie en ik wil pas iets gaan doen als hij gesetteld is. Dus kan ik de tijd mooi gebruiken om op zoek te gaan naar wat ik wil
     
    Youtan vindt dit leuk.
  4. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Zijn er in Nederland geen loopbaanbegeleiders? Die kunnen je meestal goed helpen. Verder: veel praten met mensen die jekennen, privé en professioneel, om uit te vinden wat jou typeert.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  5. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Zal een vast wel zijn. Za eens zoeken
     
  6. ManonBB

    ManonBB Actief lid

    27 mei 2019
    287
    186
    43
    Vrouw
    Je hebt een mbo opleiding tot maatkleermaker op zak toch? Dan kan je daarmee naar hbo lijkt me? Misschien niet als je een heel andere richting op wil... Maar dan zou ik me gewoon eens aan die 21+ toets wagen... wat heb je te verliezen?

    Heb je familieleden of vrienden die je stiekem benijdt om hun leuke beroep?
     
    Zwierezwaai vindt dit leuk.
  7. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Ik zou inderdaad een loopbaanbegeleider o.i.d. opzoeken.
     
    Zwierezwaai vindt dit leuk.
  8. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Nee niemand Haha. Mensen in de zorg, grafisch vormgeving, monteurs, ICT, onderwijs
    Allemaal niet wat ik wil.

    21+ toets ga ik zeker wagen. Alleen moet ik dan nog steeds weten welke richting ik op wil.
     
  9. DisneyMama

    DisneyMama Bekend lid

    7 nov 2013
    727
    372
    63
    Ik ben dit jaar weer begonnen met een opleiding, aan de Open Universiteit. Volgens mij geldt hier geen toelatingstoets voor en het grote voordeel is dat dit voornamelijk digitaal onderwijs is! En omdat je nog geen bachelor opleiding hebt afgerond betaal je hetzelfde als bij een gewone universiteit..
    Ik doe Rechtsgeleerdheid en heb 12 jaar om de volledige opleiding af te ronden dus kan het sneller/langzamer doen per vak als dat privé zo uitkomt.
    Dus mijn tip, neem dit mee als optie!
     
    Zwierezwaai vindt dit leuk.
  10. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    DAnk je! Ik ga eens kijken naar het aanbod!
     
  11. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.396
    113
    Wat vond je als kind leuk om te doen? Vaak ligt daar je echte interesse en is er vast een beroep te vinden die daar bij aansluit. ​
     
  12. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Lezen, geschiedenis, plattegronden tekenen en kleding naaien. Dat laatste ben ik dus in eerste instantie gaan doen
     
  13. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Wat ik heel frustrerend vind is dat iedereen die ik er over spreek, incl het UWV een aantal jaren geleden, denkt dat ik wel iets met kinderen of in de zorg wil, omdat ik 4 kinderen heb. Terwijl dat dus helemaal niet bij me past
     
  14. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.396
    113
    Is architect niets voor je?
     

Deel Deze Pagina