Hoeveel tijd ben je kwijt aan de sport van je kind(eren)?

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Felise, 27 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.995
    5.821
    113
    Sporten hoort erbij, dat vind ik ook. Maar ik ben wel blij dat ze geen wedstrijdsporten doen. :o:
    Ten minste, mijn zoon zit wel op tennis, maar die wil alleen trainen.
    Dochter zit op survival en snorkelen.
    Straks nr 3 op zwemles.
    Ja je bent er tijd aan kwijt, maar dat ben je toch sowieso aan je kinderen:oops:..?
    Het is toch leuk om te zien wat ze doen?
    Ik moet wel zeggen, het moet wel allemaal passen.
    Ze mogen allemaal een of meerdere sporten doen straks, maar het moet niet ten koste gaan van de ander (alleen van ons :p) Het is niet zo dat de een bijv. op voetbal en tennis mag, waardoor de ander geen sport meer kan doen omdat de tijden niet matchen. Dan kan nr 1 kiezen tussen tennis of voetbal zeg maar. Maar zolang het organisatorisch kan, mag het van mij allemaal.
     
    Felise vindt dit leuk.
  2. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.043
    4.239
    113
    Dochter 1 uur per week turnen 2 x per jaar een wedstrijd waar je een paar uur voor kwijt bent.

    Zoon fitness 2 x per week een 1,5 uur per keer.

    Alleen bij een wedstrijd ga ik mee.

    De sporten moeten hier in de buurt zijn en op de fiets bereikbaar zijn.
     
    Felise vindt dit leuk.
  3. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Ik vind sporten niet perse erbij horen. Waarom eigenlijk? Hier zitten ze dus ook niet op een sport. Ze talen er ook niet naar. De oudste heeft het er soms wel over, maar die wil de ene keer paardrijden als ze bij een vriendinnetje heeft gespeeld wat daarop zit, de week erop wil ze turnen wat daar zit een ander vriendinnetje op, enz..
    na de zomervak gaat ze haar diploma halen en ze wil ook echt niet verder voor meerdere diploma’s heeft ze al gezegd.
    We kijken wel als ze ouder zijn hoe ze er dan in staan, maar wij gaan iig niet ons weekend wijden aan de sporten van de kinderen, daar vinden wij het gewoon niet belangrijk genoeg voor.
    Ik kan me het gevoel van je man dus wel voorstellen. Maar wellicht kan je tot een compromis komen en een sport kiezen met de kinderen waarbij niet elk weekend gevuld is hiermee?
     
    Spikkeltje en Felise vinden dit leuk.
  4. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.686
    3.468
    113
    Ik vind sporten erbij horen en zou het mijn kinderen nooit ontzeggen, maar ik moet toegeven dat ik wel een erg actief ontmoedigingsbeleid heb gevoerd ten aanzien van teamsporten, omdat ik die erg bepalend en dwingend vind voor de indeling van je tijd als gezin. Verplichte 'taken', zoals wasgoed mee naar huis nemen, kinderen rondrijden (anders dan mijn eigen kinderen) of bardiensten draaien, sorry, daar heb ik gewoon geen zin in in de schaarse vrije tijd die ik heb. En je kunt ook vrij lastig een wedstrijd overslaan als je andere plannen in het weekend hebt, omdat een heel team van je afhankelijk is, dus ieder weekend ben je 'gebonden'. Daar heb ik ook geen trek in, ik ben erg gehecht aan mijn vrijheid in het weekend. En ik vind het hartstikke leuk om naar mijn kind te kijken tijdens het sporten, maar ik vind het ook hartstikke leuk om met mijn kind naar het bos, het strand, de speeltuin of een pretpark te gaan, of gewoon de hele middag rummykub of Mario Kart te spelen, of whatever! Ik hou mijn opties graag open. Als 1 van mijn kinderen nu een absolute passie voor voetbal of hockey o.i.d. had gehad, tuurlijk, dan had ik het echt wel toegestaan, maar ik heb flink mijn best gedaan ze de andere kant op te sturen.

    Ze hebben allebei een tijd op judo gezeten, dat was 1 uurtje op woensdagmiddag, dus vrij relaxed :D. Nu zitten ze sinds een paar maanden allebei op atletiek, 2 keer een uur trainen in de week. 1 keer per jaar is er regiocompetitie, dat zijn 3 volle dagen door de regio heen, en dan nog de eigen clubcompetitie, 1 dag. Ik vind het precies leuk zo, ze genieten er ten volle van, ze worden compleet afgemat tijdens de trainingen en de regiocompetitie is vrijblijvend en leuk gedoseerd. Alleen de clubcompetitie is 'verplicht'. De jongste zit ook nog op zwemles.
     
    Marti, Spikkeltje, julia80 en 2 anderen vinden dit leuk.
  5. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Nooit gedacht dat ik het zou schrijven maar voetbal is absoluut de beste keuze ooit voor de ontwikkeling van mijn kind. Zo blij dat wij naar hem hebben geluisterd. Hij traint 1 keer per week 2 uur en 45 min en 1 keer per week 1 uur. En op zaterdag is er een wedstrijd. Soms ga ik mee, soms niet. Daarnaast doet zijn broer 2 keer per week 1 uur judo en dans. Dit alles is hier goed te doen maar de kinderen gaan regelmatig alleen, zijn erg zelfstandig.
     
    Felise en suus1983 vinden dit leuk.
  6. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.025
    2.163
    113
    Ik snap je vriend wel. Maar ik vind het er ook wel bij horen.

    Onze kinderen zitten op een teamsport. Doordeweeks en zaterdag trainen ze en gedurende een maand of 4 is het competitieseizoen. Dan hebben ze meestal op zaterdag een wedstrijd die een halve dag duurt. Trainen kost ons geen tijd, het is vlakbij en ze kunnen er allemaal zelf heen, ook de jongste.

    De competitie vind ik reuze irritant. Het is een binnensport en de competitie is van maart tm juni dus dan zit je elke zaterdag uren te kijken in zo'n sporthal. Bovendien gaan wij juist in het voorjaar graag weekendjes weg en dat kan dan meestal niet. Maar ja, ze vinden het erg leuk, dus we doen het toch maar.

    Met de uitwedstrijden gaat mijn man meestal mee, want hij houdt zelf ook van die sport. Maar omdat ze niet in hetzelfde team zitten, kom ik er vaak ook niet onderuit om een paar uitwedstrijden te rijden.

    De oudste twee zitten ook nog op een zwemsport. Die kost ons ook niet veel tijd, want ook daar fietsen ze meestal zelf heen. Alleen met slecht weer brengen en halen we ze (kwartiertje met de auto).
     
    Felise vindt dit leuk.
  7. Philou

    Philou Fanatiek lid

    20 apr 2019
    1.770
    5.474
    113
    Ik vind ook dat sporten erbij hoort en ‘’geen zin’’ geen reden om een kind een sport wat het heel graag wil doen te ontzeggen. Mijn oudste voetbalt. Hij traint 2x per week een uur en heeft op zaterdag een wedstrijd waar we (een deel van) de ochtend aan kwijt zijn. Volgend seizoen gaat hij daarnaast nog op zondagochtend trainen. De jongste twee gaan beginnen met kaboutervoetbal voor een uurtje per week. Ja, het brengt verplichtingen met zich mee. Maar ook zoveel plezier en ontwikkeling. Ik kan er alleen maar van genieten! En ik hoor dat eigenlijk van bijna alle ouders langs de lijn. Zelfs van de ouders die er in eerste instantie tegenop zagen.
     
    Felise, suus1983 en Neuzeke vinden dit leuk.
  8. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.070
    3.516
    113
    Omdat het mijns inziens bij een gezonde leefstijl hoort.
    En naast dat het lichamelijk gezond is, is het ook goed voor je mentale gezondheid. Kinderen krijgen er meer zelfvertrouwen van en de hersenontwikkeling wordt gestimuleerd door bewegen.
     
    Eppo82, suus1983 en Liekje81 vinden dit leuk.
  9. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.473
    24.331
    113
    #29 Adje, 29 jun 2020
    Laatst bewerkt: 29 jun 2020
    Het valt hier nu gelukkig wel weer mee, maar toen mijn dochters alle drie nog gebracht en gehaald moesten worden en jongste dochter in de selectie zat waren we daar wel wat tijd aan kwijt.
    Voetbal: 2x per week trainen en iedere zaterdag wedstrijd (uit wedstrijden kosten ook meer tijd vanwege de reis e.d.)
    Dansles: jongste dochter had 5 lessen van een uur in de week waarvan wel soms aansluitend en helaas niet naast de deur, dus alttijd heen en weer aan het rijden. En oudste dochter deed een uur in de week en ook zij moest gebracht/gehaald worden.

    Nu alleen voetbal nog zoals het was. Jongste dochter hebben we deze maand uit de selectie gehaald aangezien ze volgend seizoen op vrijdag, zaterdag en zondag verplichte lessen zou gaan hebben. En ze verzonnen iedere keer weer iets nieuws wat de kinderen extra moesten dansen, bv extra training met de adult selectie op vrijdagavond tot 21.15 uur (terwijl ze al om 17 uur begon met dansen). En daar ga ik echt niet aan beginnen. Nu danst ze recreatief 2 uur in de week en niet meer op de hoofdlocatie, maar in de wijk. Dus gaat ze ook zelfstandig op de fiets. Ik hoef haar alleen maar een beetje te helpen de tijd in de gaten te houden.
    En oudste dochter is bijna 17 en heeft een ov, die kan alles zelfstandig doen.

    Je kan het eigenlijk zo ‘gek’ maken als je het zelf wil. In eerste instantie zullen teamsporten meer tijd kosten, maar ook dat hoeft dus niet per se. Het is ook afhankelijk van waar de sport zit en of je kind er (op een gegeven moment) zelfstandig maar toe kan. En of je bv zelf tussendoor naar huis kan of niet, etc.

    Edit: persoonlijk vind ik het wel belangijk dat kinderen sporten en dat ze zelf kunnen kiezen wat ze willen doen. Tegelijkertijd vind ik ook dat daar grenzen aan kunnen zitten. Maar dat heeft voor mij met haalbaarheid te maken, en niet met ‘geen zin’ hebben. Ik vind het heen en weer rijden en wachten tot een kind klaar is met sporten, en evt het meeslepen van een ander kind nooit leuk. Maar dat hoort er nou eenmaal bij.
     
    Poolvos en Felise vinden dit leuk.
  10. Puck1

    Puck1 Bekend lid

    3 feb 2009
    979
    9
    18
    Ik vind ook dat sporten erbij hoort. Onze kids zitten gelukkig alledrie op dezelfde sport, maar trainen 3x een uur in de week (op wisselende tijden). Ivm Corona zijn er nu geen wedstrijden anders kwam er nog zo'n 3à4 uur bij voor de wedstrijd en reistijd.
    Ik heb het nooit vervelend gevonden en nog steeds niet, ben graag betrokken bij de sport.
     
    Felise vindt dit leuk.
  11. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.008
    15.553
    113
    Vrouw
    Ik vind niet persé dat sporten erbij hoort maar wel dat een hobby en rondrijden met de kinderen erbij hoort
    Onze oudste sport nu 1 uur per week en volgend jaar is dat het laatste jaar dat hij deze sport kan uitoefenen (groepsles omni).
    Erna gaat hij sowosie niet meer voor sport kiezen en ik ga hem daar ook niet toe verplichten.
    Hij is enorm handig en creatief dus wil fablab doen en zal dat ook mogen doen van ons.

    Dus hoort het erbij?
    Ja als ze het zelf ook willen.
     
    Felise vindt dit leuk.
  12. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Klopt, maar dat ligt er vind ik wel aan wat je kind anders doet als het niet zou sporten. Mijn dochter bijvoorbeeld speelt hele middagen buiten. Die hoeft daar niet voor op een sport. Maar dat is natuurlijk per kind heel persoonlijk en verschillend. Voor de een kan het best belangrijk zijn, voor de ander hoeft het geen rol te spelen.
     
    Luna86, Fuddey en citroenrasp vinden dit leuk.
  13. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.070
    3.516
    113
    Sport vind ik wel echt wat anders dan buitenspelen. Onder begeleiding kun je bij bijvoorbeeld gym echt wel een stapje verder dan je zelfstandig in de speeltuin kunt. Je grenzen verleggen op ander gebied dan geestelijk (wat ze op school de hele dag doen).
    Daarbij is het een stukje ergens bij horen, verplichting nakomen ook al heb je een keer geen zin. Rekening houden met elkaar. Allemaal dingen die je in de tuin of een speeltuin niet of in veel mindere mate tegenkomt.
    Het is niet alleen het bewegen op zich waar sport goed voor is.
     
    Eppo82 en suus1983 vinden dit leuk.
  14. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Maar die punten die jij noemt vind ik dus juist niet zo belangrijk, en al helemaal niet om daar hele zaterdagen aan kwijt te zijn bijvoorbeeld. Het bewegen vind ik juist wel belangrijk en dat gebeurd iig genoeg.
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  15. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    Buiten spelen is wel niet hetzelfde als sporten vind ik. Bij sporten komen hele andere aspecten kijken dan bij buiten spelen.
    En zeker bij een teamsport! Ik vind dat kinderen daar enorm veel van leren.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  16. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    Ah zie nu dat er al iets soortgelijks gepost is
     
  17. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Ik zeg ook niet dat het hetzelfde is, maar mede doordat ze veel buiten speelt en dus veel beweegt, vind ik het minder belangrijk. Ik vind sporten vooral belangrijk voor de beweging op deze leeftijd.
     
  18. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.806
    32.714
    113
    Ik vind juist de andere aspecten van (team) sport zo belangrijk. Bewegen kan overal, maar er komt veel meer kijken bij een sport .
     
    tuc vindt dit leuk.
  19. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.070
    3.516
    113
    Jammer vind ik dat.
    Zelfvertrouwen, evenwicht, balans, zelfbewustzijn, incasseren, doorzetten. Stimuleren van aanleg van hersenverbindingen.
    Echt jammer dat je dat niet belangrijk vind om te ontwikkelen bij je kind.
     
    suus1983 en tuc vinden dit leuk.
  20. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Nu maak jij er wat anders van. Maar daar vind ik sport niet alleen belangrijk voor. Deze dingen leer je gelukkig niet alleen als je op een sport zit is mijn mening.
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina