Hoeveel tijd ben je kwijt aan de sport van je kind(eren)?

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Felise, 27 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.995
    5.821
    113
    Ja dat is voor mij ook wel een stap te ver. Liever geen topsport. Ik zou ook niet weten hoe dat te organiseren met 4 kinderen. Nou moet ik ook zeggen dat wij/de kids motorisch gezien dat ook nooit zullen bereiken ;) Maar de insteek voor mij is meer lol, de uitdaging, je eigen grens verleggen. En dat kan ook prima op amateurniveau gelukkig :).
     
  2. prjbt

    prjbt Niet meer actief

    Hier zat dochter op voetbal. Ik vond trainen en wedstrijd in het weekend geen probleem. Echter kreeg zij enorme pijnklachten van voetbal in voeten en benen.

    Nu zwemmen de oudste 3 bij de zwemclub. Een keer per week. In de zomer zwemmen ze hier in het dorp in de winter gaan ze met de bus naar het naastgelegen dorp.

    Dit is voor ons erg gemakkelijk en de kids vinden het super.

    Als ze echt wat anders willen mag dat altijd. En dan zal het voor ons weer veel inspannender zijn. Dat hoort erbij met kids.

    En wij hebben er 5 (oudste 8 jongste bijna 2) en ze mogen daardoo absoluut niet beperkt worden in de sport die ze kiezen. Wel mogen ze allemaal maar op 1 sport.
     
    Felise vindt dit leuk.
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.332
    113
    Op tijd naar bed, denk ik? ;)

    Ik geloof dat ik het wel zou doen als mijn kind zo iets heel graag zou willen. Hoewel ik wel zou proberen het zo dicht mogelijk bij huis te zoeken (of als ik maar één kind zou hebben ik zou overwegen dan dichterbij de sport te gaan wonen ofzo).
     
  4. Lils

    Lils Bekend lid

    11 sep 2017
    614
    648
    93
    Vrouw
    Ik vind sport ook belangrijk voor kinderen, maar wel met de kanttekening dat het voor het kind zelf ook leuk moet zijn.

    Mijn oudste heeft verschillende dingen uitgeprobeerd, maar werd er uiteindelijk miserabel van. Met zijn adhd en ass werd het hem al snel teveel allemaal en hij heeft helaas ook echt de motoriek van een ass-er om t zo maar even te zeggen. Ondertussen zit hij dus ook al best een tijd niet meer op een sport en ik ga hem ook niet dwingen.

    De jongste daarentegen is nu al zo beweeglijk en actief en houdt ook echt van fysieke activiteiten. Ik zal haar dan ook echt stimuleren om bij een sportclub te gaan zodra ze oid genoeg is en ja, ook als dit een teamsport is.
     
    Felise vindt dit leuk.
  5. Knuffelmonster

    Knuffelmonster Bekend lid

    15 nov 2014
    755
    254
    63
    Haha ja klopt. Je went eraan ;)
     
  6. Knuffelmonster

    Knuffelmonster Bekend lid

    15 nov 2014
    755
    254
    63
    Het kost inderdaad veel energie maar je krijgt er veel voor terug als je ziet dat je kind er zoveel plezier in heeft.

    Nu moet wel zeggen dat dochter in de top 3 van Nederland zwemt (van haar leeftijd) en dat ze veel talent heeft. Ik weet niet of ik het ervoor over had als ze ergens in de top 100 zou zwemmen. Dan zou ik denk ik een zwemclub dichter bij huis zoeken.
     
    Felise, NiekeKris en Liekje81 vinden dit leuk.
  7. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.806
    32.714
    113
    Dan snap ik het wel idd, wel heftig hoor.
     
    Knuffelmonster vindt dit leuk.
  8. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Als je ergens heel goed in bent, kan grenzen verleggen dus niet op amateurniveau. En dan is het een keuze die je bewust moet maken of je op een hoger niveau verder wil. Ik ken een meisje die op het hoogste niveau turnt en daar heel veel lol in heeft.
     
    suus1983, NiekeKris en tuc vinden dit leuk.
  9. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.995
    5.821
    113
    Maar dat geldt echt niet voor de meeste kinderen en dus ook niet voor mijn kinderen, waarin ik het in mijn post over heb ;) Mocht mijn jongste wel ineens een sporttalent hebben, prima, dan kijken we dan verder. Maar zoals ik al zei, als het niet hoeft, liever niet :). Ik zie ook wel wat het oplevert, maar ook wat het kost bij de kinderen in mijn omgeving die van hoger niveau zijn.
     
  10. Emsy

    Emsy Fanatiek lid

    29 jan 2015
    1.849
    1.663
    113
    Vrouw
    Wij waren vroeger thuis met 4 kinderen, we hadden 1 auto en woonden in een klein dorpje.
    Een broertje zat op voetbal in het dorp. De ander heeft een tijdje op judo gezeten voor z'n zelfvertrouwen in het nabijgelegen dorp. M'n jongste broertje hield niet van sporten (wel geprobeerd) maar is vooral creatief met z'n handen. En ik heb alleen vanaf m'n 10e - 18e een uurtje in de week op paardrijden gezeten. Waar ik al snel zelf naartoe fietste (45 min fietsen) en daarna op de scooter.

    We konden dus wel sporten maar binnen de mogelijkheden van thuis. M'n ouders stimuleerde het ook niet persé. Wel dat we deden wat we leuk vonden.
    Dus je hoeft m.i. niet intensief een sport te beoefenen of dit van jongs af aan al te doen om bepaalde eigenschappen te kunnen ontwikkelen. Dat kan ook op andere manieren.
    Het is zeker leerzaam voor kinderen maar ik geloof zelf niet dat ze een achterstand oplopen als ze niet van jongs af aan op een sport zitten. Al ben ik er wel van overtuigd dat veel bewegen wél heel belangrijk is.
     
    Felise en Mammielove vinden dit leuk.
  11. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.043
    4.239
    113
    Mijn zoon (ook ASS) heeft ook nooit gesport, had daar ook geen behoefte aan. De prikkels van naar school gaan en het "moeten" wat daaraan vast zit waren voor hem meer dan genoeg. Hij is 1 keer mee geweest om een proefles judo mee te doen, leraar was geweldig met hem en hij vond het ook ontzettend leuk. Alleen zoekt hij altijd alles na op internet en had dus gevonden dat je van judo bloemkooloren kon krijgen en dat wilde hij absoluut niet en daarmee was dat ook meteen einde verhaal.

    Vorig jaar zei hij in eens dat hij wel op fitness wilde, de sportschool hier wilde het wel proberen met hem, hij heeft 1 aanspreekpunt waar hij met vragen naar toe kan. En dat gaat geweldig. Ik was nog wel een beetje onzeker want een meltdown hadden ze natuurlijk nog nooit meegemaakt daar, maar toen die kwam (hij had zijn telefoon daar kapot laten vallen) wisten ze zich daar prima mee te redden door hem mee te nemen naar kantoor, het te relativeren en letterlijk te laten zien dat zijn telefoon het nog wel deed maar dat alleen zijn scherm kapot was en dat kapotte schermen gewoon vervangen konden worden. Daarna even een kort belletje naar ons zodat wij hem ook gerust konden stellen en daarmee was het opgelost.

    En die motoriek van een ASS herken ik zo enorm , onze zoon is echt een enorme kluns wat dat betreft.

    Daarom hier ook sporten is leuk maar echt geen must
     
    Felise, Jo79, Hoihoii en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  12. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    De sporten die we tot nu toe hebben gehad, zijn:
    - dansen
    - snorkelen
    - scouting
    - judo
    - waterpolo
    - voetbal

    Die laatste twee kosten het meest aan tijd. Onze zoon deed bij judo niet mee aan wedstrijden. Zo lang bij een sport geen wedstrijden komen kijken, weet je wel redelijk waar je aan toe bent. Eén of twee keer per week een training of les. Meestal ongeveer een uur. Dus halen & brengen en al dan niet tijdens de les / training blijven kijken. Kwestie van kijken waar en wanneer het is en je weet exact hoeveel tijd het kost.

    Waterpolo en voetbal leveren wedstrijden op. En die training vind ik niet zo erg. Die zitten gewoon in het ritme van de week. Maar die wedstrijden zijn soms wel eens minder.

    Voetbal is bijna elke week. Meestal wel redelijk in de buurt. Verzamelen, maximaal half uurtje rijden (meestal korter), wedstrijdje en weer terug. Kost je ongeveer een half dagdeel tot een heel dagdeel per week.

    Waterpoloclubs zijn er niet zoveel. Dus voor zo'n wedstrijd zitten we minstens 3 kwartier in de auto. Maar meestal een uur tot anderhalf uur. Dan spelen ze een toernooi met meerdere wedstrijdjes. Omdat dit langer duurt èn de reistijd veel langer is, ben je hier vrijwel een hele dag zoet mee. Gelukkig is dat minder vaak. Ongeveer eens per maand.

    Het hoort er misschien bij. En meestal is het niet erg. Maar soms vind ik het ook wel onhandig en lastig. Maar goed: de kinderen beleven er plezier aan. Ik vind het goed dat ze aan sport doen. Zowel voor het lichamelijke stuk als leren omgaan met winnen & verliezen, samenwerken e.d. Dus ik mopper wel eens, maar zou ze om die reden niet van hun sport afhalen.
     
    Felise vindt dit leuk.
  13. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.591
    3.483
    113
    De sporten/activiteiten die mijn kinderen hebben gedaan/doen:
    Dansen
    Tennis
    Voetbal
    Paardrijden
    Soort variatiesportclubje waarbij je elke les wat anders deed
    Turnen
    Trampolinespringen
    Scouting.

    Wat ben ik blij dat hij niet meer voetbalt! Tijdslurpende sport, onhandige tijden, je kon niet spontaan een weekendje weg enz.

    Verder treffen we het niet echt, want ze doen momenteel allebei een sport in een andere plaats. Voor de ene sport kun je hier ook terecht, maar dat is gewoon niet zo goed georganiseerd en je kunt vanaf een bepaald niveau niet doorgroeien. Mijn zoon begint nu met proeflessen van een sport die ze hier niet bieden.
    Daarom kost het ons vooral reistijd. En ja, met paardrijden ben je ook druk met het paard opzadelen, verzorgen, in de wei of stal zetten enz.
     
    Felise vindt dit leuk.
  14. Felise

    Felise Lid

    9 mei 2020
    6
    3
    3
    Nog even een update:

    Mijn vriend heeft dit topic gelezen en is in gaan zien dat het een tijdsinvestering is die onze zoon gelukkig maakt (als hij de sport leuk vindt natuurlijk). Onze zoon kan dus een sport gaan uitzoeken en proberen. Bedankt voor jullie reacties!:)
     
    Liekje81 en Eppo82 vinden dit leuk.
  15. dreumesje

    dreumesje VIP lid

    7 jan 2014
    7.314
    1.782
    113
    Vrouw
    Oudste zit momenteel niet op een sport. Hij heeft zijn 3 zwemdiploma's gehaald en is nu zoekende met wat hij wil.

    Jongste is nu bezig voor zijn A diploma, dat is 2x in de week een half uurtje zwemmen.
     
    Felise vindt dit leuk.
  16. Denise K

    Denise K Fanatiek lid

    11 apr 2010
    2.230
    354
    83
    Vrouw
    Beide hebben gezwommen tot de diploma's binnen waren. Daar vonden ze geen klap aan.

    Dochter heeft zaterdagochtend scouting (halen en brengen is noodzakelijk, zo'n 30 min. totaal)
    Dinsdag een uurtje musical/dans waar zij zelf heen kan.

    Zoon heeft zaterdagmiddag scouting en fietst bij droog weer zelf op en neer.

    Die zaterdag is prima, als was het fijner toen ze dezelfde draaitijden hadden. Maar omdat scouting zo divers is stimuleren we het wel. Ze beleven er veel plezier aan.

    Een 2e sport mag, mits in de buurt/niet te duur. Zoon is bijna klaar met zijn typecursus en gaat dan volgend schooljaar via schoolsport mss nog een 2e activiteit doen.
     
    Felise vindt dit leuk.
  17. Tassie74

    Tassie74 Fanatiek lid

    23 mei 2011
    3.145
    541
    113
    Utrecht
    Onze dochter zwemt elke zaterdag, ook in de vakanties, van 8.30 tot 9 uur (Voor diploma A).
    Op woensdagmiddag gaat zij van 14.30-15.00 uur naar paardrijles.
     
    Felise vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina