Kind niet met anderen mee laten rijden, maar hoe zeg je dat netjes

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Spikkeltje, 1 jul 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Wat mij opvalt is dat ouders soms de gekste capriolen uithalen met hun kinderen in het verkeer. Slingerend op de fiets net naast een bus rijden en ondertussen druk appen, "eventjes" een kind op schoot vervoeren want "dat vindt ze zo leuk en het is maar een stukje", twee kinderen in één gordel, bellen achter het stuur etc. En ook echt gewoon bij mensen van wie ik dat nooit had verwacht.

    Ik hecht zelf heel veel belang aan veiligheid, onze kinderen worden zo lang mogelijk achterwaarts vervoerd, moeten ALTIJD in hun zitjes en mogen ook bij -5 dan niet hun winterjas aanhouden (heb een dekentje mee). Ik bel of app nooit achter het stuur, ook niet op de fiets en in de bakfiets dragen mijn kinderen een fietshelm. Ik wil dan ook niet dat mijn kinderen met iemand anders meerijden, maar hoe breng ik dit het beste? Ik kan moeilijk tegen iemand zeggen "Ik heb geen idee hoe jij bent in het verkeer dus no way dat je m'n kind meekrijgt" :p ... maar daar komt het dus eigenlijk wel op neer. En ongeacht dat het van de wetgever mag vind ik een zitverhoger of zelfs alleen een autogordel (wat mag bij incidentele rit) voor een peuter of kleuter he-le-maal niks, dat biedt op die leeftijd lang niet genoeg bescherming dus een reactie als "Ik doe alles veilig volgens de wet" is voor mij geen reden om alsnog overstag te gaan.

    Ik weet dus echt 100% zeker dat ik bij mijn standpunt blijf, ik zoek alleen een aardige/nette/fijne manier om dit over te brengen zonder dat die ander denkt dat het iets persoonlijks is of zo. Het is geen persoonlijke motie van wantrouwen maar een algemene :D en zelfs als ik iemand qua rijstijl wel vertrouw wil ik het niet omdat degene dan niet achterwaarts vervoert en een ongeluk niet altijd iemands eigen schuld hoeft te zijn.
     
  2. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.041
    113
    Vrouw
    #2 GroeneBomen, 1 jul 2020
    Laatst bewerkt: 1 jul 2020
    Je mag mijn kind alleen meenemen in de eigen autstoel die jij zelf dan installeerd, zou ik zeggen.

    Tm 3,5 ging onze autostoel gewoon in auto van mijn ouders en de schoonouders kochten zelf een stoel die ik heb uitgekozen haha (en vanaf 3,5 in 2/3 met rugleuning en nooit op losse verhoging en ik installeer de stoel zelf. Ivm lengte moest hij wel over)
    Fietsstoel zette we ook over, of op mijn fiets. Schoonouders hebben zelf (met mijn goedkeuring) een achterstoel gekocht. Veiligheid voor alles :)

    Ik gun hem ook graag zijn uitjes met zijn grootouders, maar wel veilig.

    Als vriendin hem meeneemt zet ik ook gewoon stoel over.
     
    GossipGirlxoxo en Spikkeltje vinden dit leuk.
  3. joepy

    joepy Fanatiek lid

    12 okt 2017
    1.443
    952
    113
    Vrouw
    Ik zou het op jezelf betrekken zodat andere zich niet aangesproken voelen of beledigt, Ik zou zeggen dat ik zulke angstgevoelens krijg van het verkeer en het jammer genoeg niet los kan laten dus het liever niet heb, Hier ook team helm!
     
    Vero0504, GossipGirlxoxo en Spikkeltje vinden dit leuk.
  4. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    10.778
    15.330
    113
    Vrouw
    Gewoon oh super lief dat jullie xxxx willen meenamen maar we regelen het zelf wel hoor.

    Kzou geen reden opgegeven.
     
    MinnieMouse94 vindt dit leuk.
  5. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    17.841
    16.877
    113
    Vrouw
    Gewoon zeggen indd dat je vervoer zelf regelt, maar het wel lief aangeboden vindt.
    Ik vind veiligheid in de auto ook belangrijk.. zo ken ik mensen waarbij kind vanaf 3 jaar al op zitverhoger zit en met 5 jaar enkel met gordel. Dat vind ik dus ook een no go.
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Ik zou zo reageren als Neuzeke/Spectre en als ik de behoefte voelde om het toe te lichten het inderdaad bij mezelf houden.

    Daarnaast zou ik bedenken tot wanneer je het wilt en kunt vasthouden en ook vast wat je doet als dat niet meer kan. (Ik zette bv. de autostoel over, dan wist ik in ieder geval dat er een goede stoel in de auto zat.)
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  7. Jessi79

    Jessi79 Fanatiek lid

    4 jan 2012
    4.514
    2.353
    113
    #7 Jessi79, 1 jul 2020
    Laatst bewerkt: 1 jul 2020
    Ik denk er exact zo over als jij. Tot vier jaar achterwaarts en daarna ook in een stoel met rugleuning. Geen winterjassen aan in de auto, helpmje op etx.

    Mijn oudste is nu 8 en ik heb eigenlijk nooit een situatie gehad waarin ik verantwoording moest afleggen. Als opa en oma oppassen zetten we de achterwaartse stoel over in hun auto (k-klus). De loopfiets en helm gaan dan mee. Opa en oma weten hoe ik over vervoer denk en ik vertrouw ze.

    Naar school gaan we op de fiets, bij speeldates fiets ik meestal even mee (de moeder van bff is een drama in het verkeer). Bij kinderfeestjes breng ik zelf van vevoren een zitverhoger bij de ouders langs. Bij uitjes van school rij ik zelf. En mijn kinderen weten dat ze absoluut nooit zonder gordel en zitverhoger in een auto mogen zitten.
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik zou er niet al te moeilijk over doen en het gewoon zeggen zoals het is: wij laten onze kinderen liever niet met andere meerijden. Maar bedankt voor het aanbod.
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  9. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.513
    4.575
    113
    Er is geen nette manier om zo'n motie van wantrouwen aardig over te brengen. Je probeert op een aardige manier te zeggen dat de ander (en blijkbaar vallen daar zelfs jullie ouders en siblings onder) een onbetrouwbare verkeersdeelnemer is die het niet doet volgens jouw zeer strakke regels. Ze hebben blijkbaar niet het beste met hun kleinkind voor.

    Vraag jezelf af wat je straks gaat doen als de kinderen naar school gaan. Rij jij mee met alle uitstapjes? Bij speelafspraakjes kom jij zowel halen als brengen? En ook bij sport en andere activiteiten. En wat als je kinderen ooit zelf leren fietsen? En bij kinderfeestjes rij jij als enige achter de anderen aan die bij elkaar in de auto's zitten? Hoe is dat voor jouw kind om altijd de uitzondering te zijn met een zeer beschermende moeder.

    Als kinderen ouder worden is het toch verstandig zaken meer los te laten. En je kind vertrouwen te geven in andere mensen en hun eigen vaardigheden.
     
    Loveloes, zonnetje2015, Cindy1977 en 16 anderen vinden dit leuk.
  10. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    10.778
    15.330
    113
    Vrouw
    Kritisch zijn is net goed.
    Mensen kiezen heel vak voor eigen gemak, zonder kritisch te zijn.
     
    MaMa en Spikkeltje vinden dit leuk.
  11. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.513
    4.575
    113
    Kritisch zijn is prima. Maar alles en iedereen afwijzen is wat anders.

    Daarbij hoe wil TO dit volhouden met oudere schoolgaande kinderen?
     
    Gewooniemand en Shay25 vinden dit leuk.
  12. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Misschien helpt het als je dingen niet gelijk als 'motie van wantrouwen' opvat, maar gewoon als eigen keuze van ouders. Je maakt het wel heel persoonlijk. Je doet alsof haar keuze een aanval is op anderen. En reageert daardoor ook zeer aanvallend terug. Niet nodig. Haar kind, haar keuze. En die regel telt niet meer als je je kind fysiek of psychisch in gevaar brengt. Maar ik geloof echt niet dat er peuters zijn die er geestelijk erg onder lijden om bij hun eigen ouders in de auto te zitten. Dus wat is nu precies je probleem?
     
    Spectre, Jessi79, Spikkeltje en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  13. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    #13 Spikkeltje, 2 jul 2020
    Laatst bewerkt: 2 jul 2020
    Amber, bedankt voor al je aannames, maar ik heb het dus nergens over onze ouders en siblings. Hoeft ook niet, want mijn man is enigst kind en mijn zus woont 200 km verderop. Mijn vader is overleden, met mijn moeder heb ik geen contact en bij mijn schoonouders zou ik onze kat nog niet in de auto durven zetten, laat staan mijn kinderen.

    Dus ja, ik heb het over mede-ouders van speelgroepjes e.d. Kennissen (geen goede vriendinnen want mijn vriendinnen weten wel hoe ik er over denk) en zo. En inderdaad, ook over straks op school. Ik ga niet mijn kleuter meegeven aan een willekeurige ouder waar hij dan in het beste geval op een soort zitverhoger moet worden vervoerd naar een kinderboerderij of museum 20 kilometer verderop. Dat is gewoon NIET veilig voor jonge kinderen. Zelfs een zitverhoger met zij- en rugleuning is voor een 4-jarige veel minder veilig dan de zit die wij hebben. Ik heb bewust gekozen voor een stoel waarin ze tot 25 kg achterwaarts kunnen zitten, nu heb ik vrij lichte kinderen maar de oudste is vrij lang, dus die zal waarschijnlijk rond zijn 6e/6.5 jaar uit de zit gegroeid zijn. Jongste zit op een lager groeilijntje dus die kan er nog langer mee doen.
     
  14. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    10.778
    15.330
    113
    Vrouw
    Ik zie daar geen probleem in om daar geen gebruik van te maken als je u daar niet goed bij voelt.

    En hoe ze dit gaat doen?
    Zoals andere mensen die kiezen om alles zelf te doen of in een minder bevolkte regio wonen zeker?

    En je moet uw kind niets ontzeggen want jij kan ook zelf af en toe een kind meenemen.
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  15. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Mee eens.
    Plus realiseer je dat je je kind in een uitzonderingspositie zet. Wellicht net zo "gevaarlijk" voor je kind maar dan in sociaal opzicht.
     
  16. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.513
    4.575
    113
    Tja je eigen keuzes natuurlijk. Maar je klinkt erg controlerend naar je kind toe. Bedenk dat zoiets met kleine kinderen misschien makkelijker is dan met oudere kinderen. Als ze eenmaal naar school gaan zullen er tal van afspraken en uitstapjes volgen. Mogen ze van jou wel bij andere ouders spelen dan (die ken je immers niet en je bent er niet bij, je weet niet wat ze doen of eten etc).

    Als je al zo strak op dit onderwerp zit. Hoe gaat dat dan op andere gebieden. En durf je je kinderen los te laten als jij er zelf niet altijd bij bent (zoals straks op school). Nogmaals niet vervelend bedoeld maar ik vraag het mij echt af. Een kind heeft toch ook ruimte nodig om zelfstandig te worden en langzaam meer vrijheid te krijgen?
     
    flipflop vindt dit leuk.
  17. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    (On)veilig vervoer heeft niets te maken met zelfstandig worden en/of vrijheid krijgen. Ik wil het in dit topic graag bij het onderwerp "vervoer" houden. Voor de rest zijn het mijn kinderen en niet de jouwe, dus dat jij er zo bovenop springt begrijp ik eigenlijk niet. Jij doet het op jouw manier en ik op de mijne. Ik ga er vanuit dat we beiden naar eer en geweten handelen en doen wat ons het beste lijkt voor onze kinderen.
     
  18. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Je vraag in dit topic is hoe je dit tegen anderen zegt. Dat heeft toch ook niks met vervoer te maken?
     
    Syane, liset22 en tuc vinden dit leuk.
  19. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.440
    1.685
    113
    Dan zou ik een basisschool uitkiezen die weinig uitstapjes hebben en als ze een hebben bij de juf aangeven dat jij altijd wil rijden. Want dan heb je het in de hand. Maar daar moet je wel tijd voor hebben met werk.

    Mijn kinderen waren erg klein en licht en ik heb wel altijd in die tijd hun autostoel meegegeven op uitstapjes.
    Want op school hebben ze alleen verhogers zonder rugleuning. En daar zaten ze dus niet veilig op. Ook met kinderfeestjes gaf ik de autostoel mee. Zo hadden we eens een kinderfeestje waarin ik de enige ouder was die het niet goed vond dat dochter met 5 jaar los in een oude camper werd vervoerd. Ze is toen met haar stoel met de moeder hun baby en nog een ander meisje meegenomen ipv in de camper.

    De kinderen wisten heel goed dat ze in een stoel moesten, maar de meeste ouders zetten ook zelf al mijn kind in het stoeltje en hun eigen kind op een verhoger, omdat de mijne kleiner waren. Officieel mag dat niet, eigen kind moet je veilig vervoeren en andere kleuter mag in de riem als het incidenteel is..
    als gastouder vervoer ik als ik met de auto weg ga alle kinderen ook met een veilige stoel, want ik ben erg voor veiligheid. Dus heb ik veilige goedgekeurd en goed uit de test gekomen stoelen. Maar ik heb ook al rare dingen genoeg gezien van hun eigen ouders. Kind los in de auto, omdat hij niet vast wilde, kind al veel te vroeg uit de maxi cosi omdat kind dat leuker zou vinden. De mijne zat tot zijn tweede in de maxi cosi , want zo klein en licht was hij dus.

    Maar heel eerlijk ben ik wel benieuwd hoe je dat gaat vol houden als ze ouder worden. Want ga je ze dan altijd brengen en halen naar kinderfeestjes/speelafspraakjes/etc? Hoe gaan je kinderen dat vinden? Als peuter is het niet van toepassing en als kleuter lukt het ook nog wel, maar hoe ga je het daarna doen?
     
    Lies1611, tuc en Spikkeltje vinden dit leuk.
  20. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Dat is waar. Maar er worden nu ook allerlei andere situaties /voorbeelden bijgehaald die niets met vervoer te maken hebben. Plus, ik vroeg naar nette vriendelijke manieren om de boodschap te brengen, niet naar meningen over de inhoud van de boodschap. (Uiteraard mag iedereen er zijn/haar mening over hebben! Alleen is het voor mij geen punt van discussie.)
     

Deel Deze Pagina