Kind niet met anderen mee laten rijden, maar hoe zeg je dat netjes

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Spikkeltje, 1 jul 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.076
    3.517
    113
    Je merkt wel aan de reacties dat de meeste mensen niet hetzelfde standpunt hierin hebben als jij. Die reacties kun je dus straks ook verwachten als je dit gaat melden. Misschien wel goed om dat vast in je achterhoofd te houden.
    Verder denk ik dat je in dit geval dan maar beter zo duidelijk mogelijk kunt zijn anders gaan mensen het niet snappen.
     
    HappyRabbits vindt dit leuk.
  2. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.583
    4.623
    113
    In het kader van het onderwerp vervoer vraag ik mij af hoe je dat straks gaat doen. Bij alle speelafspraakjes, kinderfeestjes, sport en schooluitstapjes. Het leven van schoolgaande kinderen en hun contacten is echt een verandering ten aanzien van hun leven daarvoor.

    Stoelen meegeven zie ik wel vaker trouwens. Maar in dit geval gaat het om alle vormen van vervoer. Ga je straks overal mee naar toe?
     
  3. Tassie74

    Tassie74 Fanatiek lid

    23 mei 2011
    3.145
    541
    113
    Utrecht
    Zo lang je nog zelf kunt beslissen over de manier waarop je kinderen vervoerd worden en ze nog niet naar school gaan, kun je inderdaad aangeven dat je ze liever zelf brengt of haalt.
    Het is wel waar dat zodra de kinderen naar school gaan ze op schoolreisjes gaan (dichtbij of verder weg) waarbij de auto vaak ingezet wordt met dus ouders die groepjes kinderen vervoeren.
    Ik vond dat ook best lastig, omdat wij als werkende ouders lang niet altijd vrij kunnen nemen om te rijden. Mijn dochter is klein voor haar leeftijd (en licht) en moest echt in haar eigen autostoel. Dit was vaak een probleem omdat dit niet paste. Dus tja, waar kies je dan voor....sowieso voor haar plezier!
    Zij is een paar keer mee geweest met haar eigen autostoel en zittend op een zitverhoger.
    Vertrouwen is inderdaad erg belangrijk wanneer ze naar school gaan. Maar ook loslaten.
    Loslaten van angsten en vooral genieten van het feit dat je kind zich waarschijnlijk heerlijk gaat vermaken tijdens het uitje.
    Dat heb ik namelijk wel gemerkt sinds onze dochter naar school gaat. Het kringetje was zo ontzettend klein toen ze nog thuis was. Ik wist praktisch altijd waar ze was, met wie en hoe.
    Vanuit het KDV kregen we uitgebreid verslag aan het einde van de dag en ook nog eens verhaaltjes in haar schriftje.
    Zodra ze naar school gaan wordt de wereld voor een kind een heel stuk groter.
    Dat is best wennen en niet altijd fijn. Maar dat hoort bij opgroeien, het ontwikkelen van een kind. En daar hoort dus ook bij dat je als ouder leert relativeren en loslaten.
     
    Syane, Wellesnietes, ikkie97 en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    #24 Spikkeltje, 2 jul 2020
    Laatst bewerkt: 2 jul 2020
    Als je het echt graag wil weten: bij enkele scholen van de kinderen van vriendinnen moeten ouders bij een uitstapje een formulier tekenen waarop ze wel/geen toestemming geven om hun kind door een andere ouder te laten vervoeren. Ik ga er vanuit dat "onze" school dat ook heeft en dan kan je wel raden wat ik aankruis. En zijn ze er niet dan geef ik zelf aan bij de school dat ik geen toestemming geef. Ik kan mijn eigen werktijden indelen dus ik kan gewoon meegaan en vind het prima om ook andere kinderen mee te nemen, mits de ouders een zitje/zitverhoger meegeven want aan onveilige situaties werk ik niet mee.

    Sport: in beide families zitten nagenoeg geen "verenigingstypes" dus eigenlijk denk ik dat ook de kinderen als zij ouder zijn voor een sport kiezen die niet in verenigingsverband beoefend wordt en waarbij je dus ook niet naar allerhande in- en uitwedstrijden hoeft te rijden. Sowieso zijn wij geen fan van alle verplichtingen die daarbij komen kijken zoals bijv niet meer spontaan een weekendje of dagje weg dus als een van de kinderen zoiets wil zullen we daar eerst eens over in gesprek gaan met elkaar.
    Kinderfeestjes: zolang ze achterwaarts vervoerd kunnen worden, heb ik ze dus het liefst in die stoel. Ik heb mijn best gedaan een veilige autostoel te vinden waar ze lang mee kunnen doen, dat doe ik dus niet om ze alsnog te laten verongelukken op de achterbank van Truus of Piet. De zitjes zijn een crime om te installeren en passen ook niet in iedere auto, dus voor dat ritje overzetten ga ik waarschijnlijk niet doen. Dan blijft zelf brengen/halen over, en dat doe ik met liefde.
    Zijn ze eenmaal uit de autostoel gegroeid dan moeten ze daarna nog een verhoger met rugleuning, want dan zijn ze nog geen 1.35 meter. (In het buitenland wordt trouwens 1.50 m aangehouden, maar dat terzijde.) Die stoelen zijn al heel wat gemakkelijker over te zetten dus dat wil ik wel in overweging nemen, hangt er natuurlijk ook vanaf wat het kind zelf graag wil (gebracht worden of met eigen stoel bij ouder van klasgenoot).

    Speelafspraakje: ik las hierboven een moeder die zelf even meefietst, dat vind ik eigenlijk wel een heel goede oplossing. Dus ik denk dat ik dat idee maar overneem :thumup:
     
  5. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Ik denk dat het in de praktijk nog tegen gaat vallen hoe je dat blijft volhouden, maar goed, de tijd zal het leren.

    Zelf ben ik ook altijd redelijk voorzichtig daarmee geweest, gaf de eerste jaren ook een stoeltje of zitverhoger mee enz. Maar ja, ze gaan ook op schoolreisje met de bus enzo.
    Er waren een paar ouders waaraan ik ze echt niet meer meegaf, omdat ze het niet zo nauw namen met de veiligheid. Met schooluitjes gaf ik me ook vaak op te rijden, maar verder werd ik er wel makkelijker in.
    Inderdaad, de boodschap bij jezelf houden en kort en duidelijk brengen.
     
  6. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    #26 Spikkeltje, 2 jul 2020
    Laatst bewerkt: 2 jul 2020
    Dankjewel voor je reactie. Uiteraard weet ik ook niet hoe ik er in blijf staan als de kinderen eenmaal ouder zijn, maar ik wil wel dat dat míjn beslissingen zijn (in samenspraak met mijn man uiteraard) en niet die van een ander.

    Het jaarlijkse schoolreisje is ook met de bus inderdaad maar toch vind ik dat -hoe ik er nu over denk- iets anders. Een touringcar is een heel veilige vorm van vervoer, veel veiliger dan een personenwagen. Terwijl bij een personenwagen het ene automerk en -type al veel (on)veiliger is dan het andere, en wel of geen veilige autostoel het verschil kan betekenen tussen leven en dood. Daarnaast is het voor de chauffeur van de touringcar dagelijkse kost om te rijden, dus ik neem aan dat die wel weet wat ie doet.
     
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.506
    8.355
    113
    Ik zou toch bedenken hoe lang je dit vol wil en kan houden. Zeker met twee kinderen is het idee dat je altijd zelf rijdt of meegaat niet altijd realistisch of gaat ten koste van andere dingen. En om ze om die reden dingen te gaan onthouden, vind ik ook nogal wat. (Natuurlijk kunnen daarbij ook andere argumenten meespelen, maar stel dat je kind nou wel heel heel heel graag op voetbal wil? (Los van dat je dan ook zelf kunt rijden natuurlijk, ik reed ook altijd zelf toen ze nog op een teamsport zaten.))

    Ik heb ook geen idee hoe lang een kind tegenwoordig achteruit vervoerd kan worden.

    Een stoeltje/zitverhoger gebruiken vind ik niet meer dan logisch. Probeer ik bij mijn jongste nog steeds te doen.
     
    Syane en tuc vinden dit leuk.
  8. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.293
    113
    ik begrijp dat je graag voor veiligheid kiest, dat doe ik ook altijd. Ik heb altijd zitverhogers meegegeven met speelafspraakjes vraag/vroeg ook altijd, heb je een extra zitverhoger of zal ik er een meegeven? dat is al voldoende, op onze school tenminste, om duidelijk te maken dat je dat belangrijk vindt). Ik heb wel altijd mijn kinderen meegegeven na school in bakfiets of auto met andere auto's of op schoolreisjes.
    Ik begrijp dat je dit doet omdat je het beste met je kinderen voorhebt. Maar ik vraag me af of je je pijlen op het goede aan het richten bent. Ik lees dat je geen contact meer hebt met je eigen moeder en je schoonouders ook niet vertrouwt, ook zeg je dat je verwacht (hoopt? eist??) dat je kinderen geen sportclubtypes gaan worden, want dat vind je niet zo handig met jouw eigen plannen...
    Maar je kind laten opgroeien betekent, naast veiligheid, ook de ruimte geven om zijn eigen keuzes te maken en goede relaties opbouwen met familie/mensen om hem/haar heen, daar is bij jullie misschien meer winst te behalen dan op het vlak van veiligheid.
    Het komt misschien wat hard over, maar wie weet heb je er iets aan . Het is goed bedoeld iig.
     
    Syane, Wellesnietes, HappyRabbits en 4 anderen vinden dit leuk.
  9. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Hier sluit ik mij precies bij aan.
    Ik ben absoluut voor veiligheid en gebruik altijd de correcte stoeltjes. Achterwaarts is niet de enige correcte vorm van kleutervervoer.
    Als het gaat om vervoer van schooluitstapjes zie jij nog iets belangrijks over het hoofd.
    Het zal nl van school uit niet de bedoeling zijn dat jij altijd en overal bij bent. Ouders rouleren in rijden en meegaan met uitstapjes. Daarom geloof ik ook niet dat je dit op deze manier lang volhoudt. Dan zal jouw kindje dus met een ander mee moeten. En je kind dan thuishouden zorgt voor de uitzonderingspositie die door anderen al benoemd is. Plus het feit dat kinderen het nu eenmaal fantastisch vinden om bij een vriendje of vriendinnetje in de auto te zitten. En dan moet Marietje altijd bij mama, ook als er andere kinderen meegaan willen kinderen vaak dat dat over en weer gaat. Net zoals spelen.
     
    Syane, Gewooniemand, liset22 en 2 anderen vinden dit leuk.
  10. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Ik begrijp wat je zegt en omdat je ons gezin niet kent begrijp ik ook waaróm je het zegt. Maar dat ik geen contact meer heb met mijn moeder heeft niets te maken met mijn ideeën over veiligheid. Ik wil op zich graag contact met mijn moeder, zij wil het alleen niet met mij en dat is omdat ik haar wel wil zien maar haar partner niet. Gaat een verhaal van 20 jaar aan vooraf waarin hij een stempel heeft gedrukt op onze jeugd en mijn zus ook fysiek en psychisch mishandeld heeft.

    Mijn schoonouders zijn echt rampzalig. Het muizengif staat naast de rijst in de voorraadkast, terpentine wordt bewaard in oude petflessen en ze zijn al meerdere keren gaan slapen terwijl er nog kaarsjes brandden. Mijn schoonvader is licht dementerend en ziet slecht/nauwelijks met zijn linkeroog. Soms is hij ineens heel erg in de war en op zo'n moment rijdt mijn schoonmoeder, maar die heeft geen rijbewijs. Toen we nog geen kinderen hadden reden we weleens met hen mee maar zelfs dat durfden we op een gegeven moment niet meer, want schoonpa gaat 90 op de linkerbaan rijden en wisselt af en toe op goed geluk (dus zonder te kijken) van rijstrook. Gelukkig durft hij nu niet meer op de snelweg, anders waren er al lang en breed ongelukken gebeurd. Dus nee, mijn kinderen komen niet bij hen in de auto te zitten.

    Wat sportclubs betreft tja daar kan ik kort over zijn. In onze vrienden- en kennissenkring is er eigenlijk niemand die er zin in zou hebben om hele dagen op zo'n veld te staan, bardienst te draaien en het gezinsleven rondom de sportclub(s) te laten draaien. Ik geloof ook niet dat hun kinderen er naar talen, heb ze er nog nooit over gehoord. Als een van onze kinderen wel op zo'n vereniging wil zouden we ons echt nog eens 3x op het achterhoofd krabben voordat we daarin meegaan, en dat is ons goed recht. Wat ze doen als ze ouder zijn en zelf op de (elektrische) fiets en met het OV naar sport kunnen moeten ze zelf weten. Misschien als ze het heeeeeel graag willen dat ik er anders over zou denken, maar dat zien we tegen die tijd wel weer en is vooralsnog niet aan de orde.
     
  11. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Dan regelt school maar een bus. Zo deden we dat vroeger ook met klassenuitstapjes.

    Bij enkele scholen van kinderen van mijn vriendinnen moeten toestemmingsformulieren getekend worden voor vervoer bij een ander, dus ik neem aan dat die school dan ook incalculeert dat er ouders zijn die niet tekenen. Die ouders brengen en halen hun kind(eren) dan zelf. Als dat niet hetgeen is wat school voor ogen heeft heeft school pech, dat is de consequentie van te krenterig zijn om een bus te bestellen.
     
  12. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.482
    1.717
    113
    Dat ze niet bij een dementeerde opa of oma zonder rijbewijs mee mogen dat snap ik heel erg goed.
    En wat later betreft, je weet idd niet wat je 3 jarige of baby van een half jaar straks wil gaan doen.
    Niet echt promoten vind ik ook anders klinken dan verbieden.
     
    Syane vindt dit leuk.
  13. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.482
    1.717
    113
    Poeh weet jij wat het kost om met een kleuterklas een bus te huren voor een bezoekje aan de molen of speeltuin? Is echt geen krenterigheid hoor!
     
    Lafelife, Syane, Gewooniemand en 6 anderen vinden dit leuk.
  14. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Tja zo werkt het dus echt niet. Een bus is heel erg duur en die regel je niet voor 1 klas. Dat is geen kwestie van krenterig zijn, maar dat kan gewoon niet uit op een schoolbudget naar de kinderboerderij of een tuincentrum oid.
    Het toestemmingsformulier is simpelweg omdat je dat verplicht bent als school/opvang zijnde.
    Niet tekenen is niet= dan breng ik mijn kind zelf.
    Maar niet tekenen= kind gaat niet mee.
    Dan moet je er dus goed over nadenken hoe jij dat voor jouw kind vindt.
    Als niet tekenen betekend dat je als ouder dan automatisch zelf mee gaat dan zouden er wel meer niet tekenen. En meerdere kinderen die apart gebracht worden is organisatorisch heel vervelend voor de leerkracht.
     
    Syane vindt dit leuk.
  15. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Was vroeger heel normaal. Mijn ouders hebben echt nooit, niet één keer, hoeven rijden voor de school van mij of mijn zus. (En wegens verhuizing tussendoor waren dat twee verschillende scholen.)

    Overigens hebben wij gekozen voor een school die op loopafstand zit van dingen als cultureel centrum, kinderboerderij etc. (Ja ook met korte beentjes.) Maar willen ze naar iets wat verder weg ligt dan accepteren ze maar dat ik onze kinderen zelf breng. Met de autostoel die ze na deze krijgen (als ze 1.25 m/25 kg zijn zijn ze te groot voor deze stoelen) wil ik overzetten in andere auto overwegen maar met de huidige stoelen is dat veel te bewerkelijk. En inleveren op veiligheid doe ik niet. Nee ook niet als dat vervelend is voor mijn kinderen. De rest van je leven in een rolstoel zitten of erger is nml óók heel sneu en vervelend.
     
  16. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Bij mijn dochter is de schoolbus voor de gymles ook een keer tegen een auto aangereden, die chauffeur zat niet op te letten en moest nog volop remmen.
    Maar goed, die bus werd vanuit de gemeente betaald, omdat school een flink stuk van de gymzalen af zat.
    Buiten dat gaan alleen met de bus op kamp of schoolreisje. De rest van de uitjes rijden ouders. Het is gewoon nogal prijzig om een bus te huren.

    Dat je vroeger zelden uitstapjes had met school, dat kan kloppen, dat hadden wij ook niet. Alleen tegenwoordig wel. En als het even kan op loopafstand, maar er is genoeg niet op loopafstand, in andere plaatsen enz.
     
    MinnieMouse94 vindt dit leuk.
  17. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.076
    3.517
    113
    Sterkte voor de school die 8 jaar lang moet dealen met zulke ouders. Echt hoor, dit gaat veel te ver.
     
    Iertje81, Mop81, Syane en 11 anderen vinden dit leuk.
  18. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.976
    8.777
    113
    Zeggen dat het kan wanneer ze in een stoel vervoerd worden. Onze zoon is lang en mag wanneer hij met school gaat wel op een stoel verhoger.

    Aangeven wat je wel wil of niet wil en als ik de mensen niet ken zeg ik dat ik hem wel even breng want dan weet ik gelijk waar ik moet zijn.

    Betreft lang op een stoel zitten zou heel goed kunnen, hij is ruim een jaar jonger dan zijn klasgenoten en zal dus waarschijnlijk langer op een stoel zitten.

    (Net als later alleen op de fiets naar school, lopen door de wijk etc)
     
  19. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Je hoeft het niet met me eens te zijn. Jij denkt er anders over en dat is ook okee. Zolang ik maar niet voor jouw kinderen beslis en jij niet voor de mijne.
     
  20. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.482
    1.717
    113
    Klopt bij mij ook niet, maar in mijn tijd was er maar 1 auto en die had vader mee naar zijn werk.
    Yep ben bejaard ;)
    En we gingen met de kleuters lopend op uitstapje, 5 km heen naar de eendenkooi.
    En later op de fiets 25 km verder op kamp of 35 km naar de Efteling.
    Als je dit voorstelt dan heb je heel wat méér boze klagende ouders vandaag de dag.

    Niet mee laten gaan is eigenlijk geen optie.
    Er is een thema in de kleuterklas, ze gaan op uitje naar de bakker.
    Daar praten ze over, spelen het na in de hoeken en dan zou jouw kind niet mee mogen..
     
    tuc vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina