Kleuter 2e keer groep 1

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door mommyfrom2, 2 jul 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mommyfrom2

    mommyfrom2 Nieuw lid

    2 jul 2020
    1
    0
    1
    Vrouw
    Hi allemaal,

    Ik heb een vraag. Mijn zoontje is in januari 4 geworden en direct op school gestart. Nu hebben wij afgelopen maandag een 10 minuten gesprek gehad en de juf gaf dat ze niet veel over mijn zoon kon vertellen want hij doet alles helemaal zelfstandig, zoekt z'n eigen speeltjes, goede concentratie, doet leuk mee in de kring en weet wat hij wilt. Het enige puntje wat ze gaf is dat hij soms na de lunch zijn tas vergeet op te ruimen. Ze was dus hartstikke positief! Wel gaf ze aan dat hij "blijft zitten", maar nu begin ik mijzelf toch af te vragen… ze heeft geen op en/of aanmerkingen en alles gaat hartstikke goed, maar wat is dan de reden om een kind te laten zitten? Volgens mij beoordeeld je toch op basis van het gedrag van een kind i.p.v. leeftijd? ik weet nu niet zo goed waar ik verstandig aan doe. Toen hij in januari startte heeft hij het heel moeilijk gehad, vond school niet leuk en huilde elke dag… alles is nu weg, hij gaat met reuze veel zin naar school en heeft echt maatjes gemaakt in de klas. Nu worden ze uit elkaar gehad, op zich vind ik dat niet het probleem maar ben wel bang voor een terugval. Heeft iemand een vergelijkbare situatie meegemaakt? of heeft iemand tips?
     
  2. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.536
    113
    Als hij in Januari gestart is dan blijft hij niet zitten. Het is volstrekt normaal dat hij na de vakantie weer in groep 1 komt. De juf zegt het dus verkeerd. Hij gaat precies naar de groep waar hij ook "hoort" te zijn. En als alles goed gaat zoals je schrijft, dan klopt dat ook.
     
    MaMa, Roos12, Dubbelgeluk en 14 anderen vinden dit leuk.
  3. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier is dat geen ‘blijven zitten’ - alle kindjes van na 1 december gaan hier na de zomer in principe gewoon nog een keer naar groep 1. En de meesten van november zelfs nog. Bij uitzondering gaat een kindje wel door naar groep 2, maar dan gaat het echt om kinderen die flink voorlopen cognitief en sociaal-emotioneel.
     
  4. Feye

    Feye VIP lid

    26 nov 2013
    6.012
    3.478
    113
    Vrouw
    Inderdaad heel normaal dat hij nog een keer groep 1 doet. Daarbij hebben ze dit jaar natuurlijk ook nog 2 maanden thuis gezeten...
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  5. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.528
    7.033
    113
    Toen ik naar aanleiding van een ander topic eens op ging zoeken hoe het nu zit qua grenzen, vond ik dit:

    Misvatting 1: De oktobergrens is vervangen door de januarigrens. Kinderen die vóór januari jarig zijn, kleuteren in totaal anderhalf jaar, kinderen die na 1 januari jarig zijn, zitten tweeënhalf jaar in de kleutergroepen.

    Hoe zit het wel?
    Niet een datum of de leeftijd van je kind, maar alleen de ontwikkeling van je kind en het oordeel van de school hierover bepalen of je kind overgaat. 'Van overheidswege is er geen enkele richtlijn of wat dan ook met betrekking tot de keuze die scholen hierin maken', benadrukt Van der Vlies. Scholen moeten hun beslissing over overgaan onderbouwen, maar 'een onderbouwde plaatsingsbeslissing is niet gebaseerd op de datum waarop het kind jarig is en voor het eerst naar school gaat en ook niet op een teldatum.'

    Misvatting 3: Kleuters die na de kerstvakantie op school beginnen, komen na de zomervakantie automatisch in groep 1.

    Hoe zit het wel?
    Het 'normale' verloop is wel dat een kleuter die in mei naar de basisschool gaat, in augustus (opnieuw) in groep 1 komt, als vijfjarige naar groep 2 gaat en als zesjarige in groep 3 begint. De school mag dit echter niet als een automatisme toepassen. 'Het zou kunnen dat een leerling die in mei voor het eerst op school komt, in groep 1 al zo ver is in zijn ontwikkeling dat hij het volgende schooljaar toe is aan groep 2', vertelt Van der Vlies. Ieder kind moet dus apart op zijn of haar ontwikkeling worden beoordeeld. 'De inspectie verlangt van scholen dat ze duidelijke criteria opstellen waarmee ze hun beslissing kunnen onderbouwen.'

    https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/herfstkleuters-en-de-overgang-naar-groep-3/news/32/



    Dus in principe zou elk kind besproken moeten worden. In de praktijk is dat denk ik lastig te realiseren, dus hebben scholen blijkbaar wel een 1 oktober of 1 januari grens.
    Mijn oudste is versneld van groep 1 naar groep 2 gegaan (heeft 4 maanden groep 1 gedaan). Hij wordt in januari pas 12 en gaat na de zomervakantie naar de middelbare. Maar ik zou er nooit meer voor kiezen. Het heeft echt wel wat jaren geduurd voor ik eindelijk kon zeggen dat hij op zijn plek zat. Cognitief ging het prima, sociaal emotioneel vond ik het lastiger voor hem. Dat ervoer hij gelukkig niet zo, maar ik zag nog wel echt een jonger kind (en de juffen zagen dat ook).
    Voor onze derde (die is van februari) is ook gekeken of hij groep 2 helemaal over zou slaan, maar gelukkig twijfelde de juf of dat goed was voor hem, anders hadden wij gezegd dat we het liever niet wilden. Met extra werk en uitdaging komt het vast ook goed met hem. Zo niet kunnen we altijd later nog een klas er tussenuit halen, maar nu vind ik het toch belangrijker dat hij nog onrustig mag zijn in de klas, en niet de hele dag op zijn stoel stil hoeft te zitten (want dat kán hij gewoon (nog) niet)
     
  6. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.448
    2.261
    113
    ik vind die laatste reactie erg kort door de bocht. In de praktijk hoor je namelijk dat vrijwel alle scholen ofwel een 1 oktober grens hanteren, ofwel een 1 januari grens, ofwel alle kinderen tussen 1 okt en 1 jan bespreken.
    Een kind dat bv in mei is geboren ook standaard bespreken heb ik nog nooit gehoord.
    Anyway, als je kind van januari is , is het vanzelfsprekend dat hij naar groep 1 nu gaat, in alle drie de scenario's die ik hierboven schets. Bij ons noemen ze het trouwens ook groep 0 waar de kindjes in terecht komen om verwarring te voorkomen.
    Ons zoontje is trouwens ook van jan en hiervan is besloten om hem naar groep 3 te laten overgaan na de zomer, maar dit is bij ons op school heel uitzonderlijk en hebben ze ook pas twee maanden geleden besloten.
    succes!
     
    HappyRabbits vindt dit leuk.
  7. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.182
    2.834
    113
    Is heel normaal hoor
    Hier ligt de grens zelfs op oktober.

    Dochter is van februari en heeft groep 1 ook 1.5 keer gedaan. Ze is nu 12 en gaat naar de middelbare school.
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Een kind dat in januari jarig is, kan in het huidige systeem niet precies 2 jaar kleuteren. De keuze is dus een half jaar korter kleuteren of een half jaar langer.
    Volgens mij gaan kinderen bij ons op school dan door naar groep 2 (als ze dus qua ontwikkeling daar klaar voor zijn) en wordt er dan in groep 2 pas gekeken of ze daarna (na 1,5 jaar kleuteronderwijs) doorgaan naar groep 3 of dat het verstandiger is om 2,5 jaar te kleuteren.

    Wij hebben trouwens combinatieklassen 1-2. Het maakt dus wezenlijk niet zo veel uit of een kind op papier in 1 of 2 zit. Al verschillen binnen de groep de activiteiten wel wat. Maar afhankelijk van de behoeften van een kind, kan een groep 1 leerling best met groep 2 meedoen of een groep 2 leering met activiteiten van groep 1. Alleen als je een kind nog een jaar in groep 1 laat starten, is de kans groter dat ze het jaar daarna naar groep 2 gaan dan naar groep 3. Terwijl als he ze laat instromen in groep 2 en eerst eens bekijkt of ze die activiteiten aankunnen, kun je daarna altijd nog kiezen; groep 2 werk blijven aanbieden en daarna laten doorstromen naar groep 3. Of toch wat meer loslaten van de groep 2 werkjes en daarna nog een keer groep 2.
     
  9. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.441
    1.686
    113
    Heeft jouw school een aparte groep 1 en 2? Want vaak is het 1 klas en kan hij gewoon werkjes van gr2 doen als hij daaraan toe is. En dan kan hij eventueel volgend jaar mee naar gr3. Als het een losse groep 1 is, dan is dat minder makkelijk.
     
  10. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.528
    7.033
    113
    Ik heb het niet bedacht he ;) Dit vind ik op internet, zo is het blijkbaar officieel geregeld. Maar idd, het lijkt mij lastig voor een school om elk kind te bespreken, dus hanteren scholen een bepaalde grens. En dat accepteert de overheid blijkbaar ook, tot op zekere hoogte.
     
  11. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Qua het bespreken per kind of het over kan ja of nee; dat gebeurt hier wel. School hanteert een soort ‘checklist’ met behulp van observaties gedurende de kleuterjaren en zo bepalen ze dus of een kindje klaar is voor bv groep 2. En die observaties gelden voor alle kleuters. En soms ‘scoort’ een kind gewoon helemaal prima op alles voor ‘een groep 1 kind’ - dan is er dus geen op- of aanmerking, zit een kind gewoon prima op niveau en gaat het dus nog een jaartje naar groep 1.
     
  12. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Verlengd kleuteren, niet een jaar overdoen (kan ook niet zit immers nog maar paar maanden op school) Praktisch alle januari kinderen doen dat :)

    Oktober, november en december kinderen worden intern besproken door de leerkrachten op school van onze kleuter. In geval van normale ontwikkeling, hebben ze liever een verlenging van groep 1. Helemaal met dit gekke jaar zo.
     
  13. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.536
    113
    Een kind dat tussen januari en juli jarig is kleutert wel heel kort als die meteen doorgaat. Dat is voor 95% van de kinderen ook geen optie, daarom worden die kinderen niet standaard besproken. Want bijna geen enkel kind kleutert precies 2 jaar, alleen degenen die in juli, augustus en september jarig zijn, dat is een hele kleine groep.
    De kleuterklas duurt nu eenmaal 2 jaar. Met de vroegere 1 oktobergrens kwamen ze er achter dat ze sommige vlotte kinderen van oktober/november te kort deden. Daarom is er een onofficiële grens van 1 januari.
    Maar na die tijd doorstromen moet je volgens mij ook niet willen. Wat veel mensen niet lijken te realiseren is dat kleuter zijn veel meer inhoudt dan letters en cijfers kennen. Ik wil zelfs beweren dat ik die 2 cognitieve aspecten ondergeschikt vindt aan al het andere.
    Er zullen altijd kinderen zijn die een klas overslaan, of dat nu bij de kleuters is of later, maar dat zijn de absoluut hoge uitzonderingen.
    Ik merk vaker dat veel ouders hun kind (geboren tussen pakweg januari en mei) zo voorlijk vinden dat er geen uitdaging meer is bij de kleuters. Heel bijzonder vind ik dat en als dat werkelijk zo is ook een tekortkoming van school. Hier is er zeker voor slimme kleuters heel veel uitdaging op school, die hoeven zich echt niet te vervelen.

    Bij ts is het probleem dat de juf gezegd heeft dat hij "blijft zitten". Dat is dus gewoon helemaal niet aan de orde. Na de zomer weer groep 1 is voor een januari kind de normale gang van zaken.
     
  14. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Hier ook een zoon van januari.
    Hij gaat wel naar groep 2, en dan zien we volgend jaar wel weer of hij naar groep 3 gaat.
    Hij kan beginnend lezen en rekenen, wat na 2 weken op school al opviel, waardoor juf aangaf dat groep 2 een optie was.
    Maar vooral z’n fijne motoriek is nog niet zover. Tekenen en knippen is niet z’n hobby en dat is duidelijk zichtbaar.

    Maar uit z’n klas is is hij de enige die na de kerstvakantie begonnen is die doorgaat naar groep 2.
    En of het een goede keuze is, geen idee. We gaan het zien.
     
  15. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.530
    3.757
    113
    Overijssel
    Hier ook een zoon van januari. Hij gaat nu over naar groep 3 terwijl hij 6 jaar is.
    Kon al lezen vlak voor de zomervakantie 2019 ( zat in groep 1)
    Kind heeft heerlijk lang kunnen kleuteren. En ik ben blij dat hij een lekker lange basis heeft gehad.
     
  16. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Dat de juf positief is is fijn, maar betekent niet automatisch dat je kind heel erg voor loopt ofzo. Want een kind van januari wat meteen doorstroomt naar groep 2 moet wel op alle fronten heel ver zijn hoor. Niet alleen op leergebied, maar ook sociaal-emotioneel.
    Je kind doet het gewoon goed en stroomt gewoon regulier door. Zou er maar blij mee zijn. Al die hele jonge kinderen in groep 3, we zien ze zo vaak alsnog vastlopen in de hogere groepen.
     
  17. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.028
    3.114
    113
    Mn oudste is van begin februari en is op de 4e gestart in :groep 0" en heeft daarna gewoon groep 1 en nu groep 2 gedaan.. en ja, je merkt aan alles dat ze groot is en voor loopt. Maar zo lang ze het maar naar dr zin heeft zag ik geen reden om me hier druk over te maken.

    Zelf ook altijd een late leerling, en dus oud, geweest. Heb er geen moment last van gehad.
     
  18. Jottie

    Jottie Fanatiek lid

    17 apr 2015
    2.098
    873
    113
    groningen
    Is denk ik per school verschillend. Hier zoontje van 2 december. Is dus nu 4.5 jaar en gaat door naar groep 2
     
  19. DeniseMK

    DeniseMK Actief lid

    14 sep 2018
    110
    54
    28
    Vrouw
    Meeste kinderen beginnen op groep 0, wat vaak groep 1 wordt genoemd. Het jaar dat ze starten is dus nog niet echt groep 1 en vanaf volgend schooljaar zal hij daar officieel in zitten. Heeft niks te maken met blijven zitten inderdaad. Ook zou ik mij afvragen; als je zoontje in januari pas is begonnen, en met de coronacrisis weken niet naar school is geweest, heeft hij uiteindelijk maar 2/3 maanden meegedraaid in groep. Je kan dan ook niet verwachten dat hij al naar groep 2 kan, ondanks dat hij het zo goed doet.
     
  20. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Dit inderdaad.. technisch zou hij qua onderwijs een maart/april kind zijn nu. En als ze ergens uiteindelijk zó snel zijn dat hij tóch eerder door moet, kan hij ook nog (even er vanuitgaand dat ze een 1/2 combinatie hebben) vanaf januari alsnóg groep 2 gaan doen.

    Maar met mijn dochter van eind oktober (tot mei toe een bespreekgeval geweest de kleuters in groep 2) vind ik het nog best heftig dat ze nog zo'n ukkie is. Gelukkig zitten in haar klas meer jonge kinderen (beste vriendin is maar 2 weken ouder) - van september en oktober. Maar dus óók kinderen die 15 maanden ouder zijn die extra lang gekleuterd hebben. Ze moeten dan best sterk in hun schoenen staan.
     

Deel Deze Pagina