Kind niet met anderen mee laten rijden, maar hoe zeg je dat netjes

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Spikkeltje, 1 jul 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Keurmerk betekent alleen dat ie aan de wettelijke minimumvereisten voldoet. Niet meer, niet minder. MINIMUMeisen. Kijk zelf eens bij de ADAC, dan zie je ook wat een enorme verschillen er tussen stoelen zijn en ook dat er zelfs slecht scorende te koop zijn.

    Voor wie het vroeg: wij hebben de Axkid Minikid. Gaat tot 1.25 m/25 kg.
    Overigens doet de school van onze keuze met de kleuterklassen geen schoolreis. De kleuters gaan naar een speeltuin nog geen 5 km verderop en volgens mij worden ze door de ouders gebracht.
     
  2. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Bedankt! Ik ga ernaar kijken :)
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  3. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Hij is niet overal verkrijgbaar, wij hebben m via Carseat.se. Supergoed verpakt en snel geleverd (vanuit Zweden).
     
  4. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Ik zag t via pinkorblue ook, komt dan via Duitsland geloof ik. Ik snap na t filmpje wel dat je die niet even overzet :p
     
  5. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Haha ja dat bedoel ik :D

    PoB heeft ze ook idd, alleen schijnt die ruk te zijn qua garantie. En toen wij m kochten was ie bij Carseat.se goedkoper maar weet niet of dat nu nog zo is.
     
  6. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Gelukkig ben ik niet alleen ouder maar ook juf. En heeft onze MR dit goed uitgezocht, toen er bij ons een aantal ouders waren die hier vragen over hadden. Vandaar dat ik het weet. :thumup:

    Enne, wat heeft thuisonderwijs ermee te maken?

    Wat reageer je ontzettend aanvallend. En waarom? Omdat een ouder ervoor kiest haar kinderen niet met anderen mee te laten rijden. Daar heb jij toch op geen enkele manier onder te lijden? Leef en laat leven.
     
    ellessinia, Malbec, Sylver en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  7. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.750
    113
    Ik begrijp wel hoe jij het weet hoor. Snap dat jij dat als ouder niet uit gezocht hebt. Maar ik vind het gewoon veel te ver gaan om als ouder uit te komen op hoe het juridisch zit. Als je kind naar school gaat zul je bepaalde dingen los moeten laten. En zonder stoel, nogmaals: groot gelijk, doe ik ook niet. Maar als school aanbiedt dat de ouder waarmee het kindje meerijdt een groep 2 stoel in de auto heeft dan heb je je daar maar bij neer te leggen vind ik. Er wordt door school gewoon een veilige oplossing geboden.
    En als je zo'n moeite hebt om erop te vertrouwen dat school veilig om gaat met de kinderen dan kun je ze beter zelf onderwijzen vind ik.
     
  8. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113
    Ik denk dat het hier over veel meer gaat dan alleen een autostoel. To lijkt weinig of geen vertrouwen te hebben in anderen en moeite met loslaten.

    Ze wil niet alleen een stoel die aan tal van eissen voldoet maar ook zelf mee overal naar toe. Liever doen haar kinderen ook geen teamsporten en op de fiets wil ze ook meerijden naar speelafspraakjes. Er is wellicht meer aan de hand en ik denk dat de gang naar de basisschool en alles wat daarbij komt best moeilijk zal zijn.
     
    Kleintjuh85 en Vaasje vinden dit leuk.
  9. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Nogmaals; TS vraagt alleen om een nette manier om duidelijk te maken dat ze liever zelf rijdt. Het hele verhaal dat iemand er niet op vertrouwt dat de school veilig met kinderen omgaat: dat maak jij ervan.

    En noem mij maar cynisch, maar ik hoef maar 1 dag bij onze schoolpoort te staan en te zien wat daar gebeurt, om te weten dat het bezit van een auto niet altijd een garantie is dat mensen er ook veilig mee omgaan. Dus ik weet nog niet zo zeker of ouders laten rijden in alle gevallen gelijk staat aan 'de school heeft veilig vervoer geregeld.' We nemen de ouders geen verkeersexamen af, ten slotte. ;) En voor dat je daar over valt: dat zijn we ook niet van plan ook. Maar goed. In het eerste jaar dat ik voor se klas stond, had ik een leerling die vertelde dat zijn vader een nacht op het politiebureau had moeten slapen. En dat was echt heel stom, want ze hadden hem aangehouden en om zijn rijbewijs en toen had hij ze alle drie laten zien...
    Later bleek meneer geen geldig rijbewijs te hebben. Hij had een verlopen rijbewijs uit Somalië van zichzelf en zijn broer en een NL rijbewijs van een neef. Dat was toevallig een vader die (tot dan toe) geregeld voor de school gereden had.

    Nu betekent het niet-hebben van een rijbewijs niet per se dat iemand slecht rijdt. Net zoals het wel hebben van een rijbewijs niet per se garant staat voor een veilige rijstijl. Maar als er een ongeluk was gebeurd terwijl deze man reed, had je dus ook geen verzekering gehad of niks.
    Sindsdien staan er op die school bij uitstapjes een aantal keuzes:
    - ik rijd niet zelf, mijn kind mag met een ander meerijden.
    - ik rijd zelf met mijn eigen kind.
    - ik rijd zelf met mijn eigen kind en ben bereid ... andere kinderen mee te nemen. Ik verklaar door inlevering van dit formulier te beschikken over een geldig NL rijbewijs en een inzittendenverzekering.

    Er zullen vast mensen zijn die dat overdreven vinden. Helaas leert de ervaring dus dat het voor een deel van de bevolking wel noodzakelijk is...
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  10. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113
    Tupp ik begrijp wat je zegt hoor. Maar waar het om gaat is dat TO in niemand vertrouwen heeft. Dus niet alleen in een onbekende klassenouder. Maar ook niet in de mensen in haar eigen omgeving. Ze reageert daar erg heftig op (wellicht voortkomend uit een eigen verleden).

    Maar ik vraag mij echt af hoe ze om kan gaan met echt loslaten. Dus als kind bij anderen gaat spelen, zonder haar toezicht buiten spelen, op kinderfeestjes etc. Zoals velen hier zeggen is de wereld nu nog te controleren maar binnenkort niet meer als ze ouder worden en naar school gaan.
     
  11. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.591
    3.483
    113
    Tja, ik ben er ook milder in geworden hoor (in wel meer dingen), omdat het in de praktijk toch anders werkte. Het zou goed kunnen dat TS dat ook wordt. Momenteel denkt ze er alleen zo over.
    De eerste keren vond ik het ook wennen en wat raar om de oudste bij iemand te laten spelen.
    Op een enkeling na, letten de meeste ouders echt wel goed op. En af en toe zit er een onoplettende tussen of die het niet zo nauw neemt met veiligheid en/of niet best rijdt, maar dat hoor je dan ook wel vaak van andere ouders.
    Alleen weet je dat allemaal niet de eerste schooldag, dat moet een beetje groeien. En een hoop dingen gaan anders dan in mijn basisschooltijd, ook daar kwam ik achter.
     
    Syane, Amberxx en Spikkeltje vinden dit leuk.
  12. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Ieder zijn ding toch. Ik ken ook ouders die hun kinderen t/m groep 8 in een bakfiets naar school brengen of met een auto naar middelbare school.
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  13. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Mijn kinderen zaten als peuter ook niet bij anderen in de auto. Als kleuter wel met eigen stoel, maar hier op school mogen ouders áltijd zelf rijden, en bij de kleuters gebeurt dat ook best veel. Ze kunnen dan niet altijd mee als toezicht, bv in een pretpark, maar gewoon brengen en ophalen zelf mag altijd (en dan het liefste meteen meerdere kinderen meenemen ;) ). Als het gaat om uitstapjes die bij het curriculum horen, zijn ze wel verplicht en is bv thuisblijven geen echte optie. Dus dan is het kiezen tussen zelf rijden (en bv een dag vrij nemen) of toch met een stoel met een ander mee.

    Ik begrijp TS best, en ik denk ook niet dat het feit dat ze dit nú vindt, betekent dat ze dit altijd zo zal vinden. Voor nu zou ik gewoon aangeven dat je liever zelf rijdt, en dan gewoon zien wat de toekomst brengt.

    Qua schoolreisjes heb ik overigens liever dat mijn kind in een auto met stoel/verhoger zit, dan los in een bus.
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  14. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.075
    3.516
    113
    Nou de grond in schoppen, overdrijf niet zo. Ik waarschuw alleen voor de reacties die ze waarschijnlijk gaat krijgen.
     
    Syane en tuc vinden dit leuk.
  15. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.543
    3.775
    113
    Overijssel
    Ik snap ts wel hoor. Vond het ook maar niks dat mijn kleuter bij zijn eerste schoolreisje bij een andere ouder in de auto mee ging. Maar echt: no way dat ik dat ging toegeven...:D
    Zijn 2e schoolreisje mocht ik zelf rijden ( ouders mochten alleen brengen en halen. De juffen en personeel van de speelhal gingen met ze bezig gelukkig! :cool:)
    Kind vond het geweldig dat hij voor 1x in zijn goedgekeurde autostoeltje voorin mocht zitten.
    Soms moet je het wel een beetje loslaten.
     
  16. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    #76 Spikkeltje, 2 jul 2020
    Laatst bewerkt: 2 jul 2020
    Echt, waar heb jij last van met je geprojecteer. Je doet alsof jij er persoonlijk onder gebukt gaat hoe ik met mijn kinderen omga. Waarom? Ik oordeel toch ook niet over hoe jij het aanpakt met jouw kind(eren). Dat moet iedere moeder voor zich weten.

    Als jij in mijn plaats wel de man van mijn moeder over de vloer had willen hebben, so be it. Daar voel ik mij echt niet beledigd door, ik denk hooguit: "Wat jammer voor mijn moeder dat ik er anders insta." Je mag jouw kind(eren) ook gerust bij mijn schoonouders achterlaten hoor, geen probleem. En als jij blij wordt van wekelijks langs een winderig veld staan/kantinedienst draaien/rekening houden met trainings- en wedstrijdschema's dan vind ik dat alleen maar fijn voor jou dat jij daar zoveel plezier uithaalt. Wij gaan op onze vrije zaterdagen liever fietsen, een dagje weg, naar de speeltuin of gewoon lekker thuis rommelen. Mijn aversie tegen teamsport heeft geen enkele psychologische grondslag of het moet zijn dat ik niet zo van verplichtingen hou :)

    Tot slot heb je geen idee wie ik wel of niet vertrouw met mijn kinderen. Dat ik ze niet met iemand laat meerijden vertelt jou dat niet, alleen jouw projectie maakt dat ervan. Ik vind het jammer dat je dat doet, want het maakt zo'n discussie van iets dat geen discussie zou moeten zijn omdat iedere moeder dat zelf beslist.
     
    ellessinia, 2jongensmama, NiVa0230 en 2 anderen vinden dit leuk.
  17. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    OT: Goed dat je de veiligheid van de kinderen zo voorop stelt. Al kun je je wel afvragen in hoeverre je dit door wilt voeren.

    Off topic: Mogen kinderen wel een eigen menig hebben en eigen persoon zijn? Ik vind wat je hierboven schrijft behoorlijk zorgelijk.
     
    Syane, Shay25, Kleintjuh85 en 2 anderen vinden dit leuk.
  18. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.955
    8.765
    113
    Ook geen probleem als je altijd wil rijden. Liever een stoelverhoger dan een touring is. Of algemeen een bus. Mochten we toch weer eens met de bus gaan (ongeveer 3 keer in het jaar) zit ik altijd zo dat ik mijn arm om hem heen sla als gordel.
    Geen haar op mijn hoofd dat ik hem loslaat in een gewone bus.

    Ik dacht altijd dat ik zo voorzichtig was, maar onze knul zat met 1 in een gewone stoel omdat hij met die lange poten in de knoop zat en dubbel moest doen. Bij ons in een goede stoel maar ik vraag en opa en oma en oma niet om ze een stoel te kopen.wij hebben een stoelverhoger die ze kunnen gebruiken, als hij gaat logeren kan onze stoel in hun auto.
    Een die vast zit aan de carrosserie (isofix). Zijn trouwens gewoon opa en oma en geen weekelijke oppas.

    Ze kan dan toch gewoon zeggen .ik rij liever zelf.

    Toen zoon 5 was mocht hij naar een kinderfeestje. Ze kwamen met 1 auto! Er waren 6 kinderen. Ik vertelde dat ik hem liever even bracht. Ze hadden geen plek voor een zitje. ...niet eens plek met gordel voor alle kinderen.

    Dan doe ik het ook liever zelf
     
  19. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    #79 Spikkeltje, 2 jul 2020
    Laatst bewerkt: 2 jul 2020
    Natuurlijk!! Die Paw Patrol-collectie hier in de kledingkast is echt niet mijn eigen smaak hoor ;) Mijn kinderen mogen uiteraard hun eigen mening hebben, deze ook gewoon naar voren brengen, alleen is dat geen instant garantie dat ik er ook gehoor aan geef. M'n peuter probeert het iedere dag opnieuw maar koek als ontbijt mag ie nog steeds niet :rolleyes:

    Even zonder gekheid, mijn kinderen hoeven absoluut geen kopie van mij of mijn man te zijn/worden. Alleen zie je wel vaak dat kinderen die erg actief zijn op de sportvereniging/scouting/carnavalsvereniging en dergelijke ook ouders hebben die daar zeer warm voor lopen. Niet omdat ze dat dan ook moeten, maar omdat die interesse "in het bloed zit". In ons beider families is er dus echt al generaties lang niemand te porren voor welke sport dan ook, niet als bezigheid en ook niet op de tv, dus vandaar dat het me erg zou verbazen als we ineens een sportliefhebber in de familie zouden hebben :roflmao:
     
  20. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Zorgelijk? Wat is er zorgelijk aan dan? Ik neem aan dat iedere ouder grenzen heeft (hetzij van persoonlijke aard, hetzij financieel, door gebrek aan tijd etc), dat is niet meteen het onderdrukken van een eigen mening van een kind...
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina