Bevalling tweeling

Discussie in 'De bevalling' gestart door LoveShineALight, 29 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Hoi!

    Nu zo in het 3e trimester ben ik me aan het inlezen met oog op de bevalling van de tweeling. Ik vind er echter niet veel over... niet op internet in het algemeen en niet op dot forum.

    Dus: graag hoor ik ervaringsverhalen omtrent tweelingbevallingen. Zijn er do's of don'ts of belangrijke dingen om om te denken?

    Lees graag van jullie.
     
  2. MinnieMouse94

    MinnieMouse94 Niet meer actief

    Hier een voorspoedige ingeleide tweelingbevalling gehad. Lagen beiden goed met het hoofdje naar beneden. Was mijn tweede bevalling. Ben dus ingeleid, vanaf 12 uur gingen de opwekkers aan, ze zijn iets na 19.00 uur geboren. Het laatste stukje ging bij mij heel snel, de eerste centimeters duurden veel langer. Dat kon te maken hebben met de grootte van de baarmoeder, lange aanloop en uiteindelijk heel snel gaan, geloof ik. Het enige wat niet helemaal goed ging was dat de vliezen van het tweede kindje na de geboorte van het eerste kindje, al gebroken bleken te zijn. Daardoor was haar navelstreng uitgezakt toen ze nog niet ingedaald was. Zo klemde ze dus haar eigen navelstreng af. Best wel gevaarlijk. Gelukkig maar dat ik een enorme persdrang kreeg en ze 5 minuutjes na haar zusje geboren werd. Dat is best wel heel snel als je bedenkt wat er in de tussentijd nog allemaal gebeurd is: navelstreng doorknippen, kindje 1 wat bewonderen, echo maken om ligging kind 2 te beoordelen, kind 1 overbrengen naar de couveuse, zo even uit m'n hoofd gezegd.

    Als je specifieke vragen hebt, stel ze maar. Succes met je zwangerschap!
     
  3. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Dank voor je uitgebreide reactie! Wat mooi dat je ze natuurlijk hebt gekregen. Spannende dingen zijn er denk ik vaak (zoals met de navelstreng van je meisje), en met twee vast ook een groter risico.. Welke termijn ben je ingeleid? Hoe zwaar waren je kindjes en hebben ze lang in de couveuse moeten liggen?
    Hoe is jou herstel gegaan?

    Momenteel liggen beide kindjes hier echt in stuit, dus ik hoop dat ze nog flink wat gaan draaien de komende tijd
     
  4. MinnieMouse94

    MinnieMouse94 Niet meer actief

    Ja, ik ben echt blij met bevalling op natuurlijke wijze en kijk er goed op terug.
    Denk dat er zeker risico's aan zitten, gelukkig ben je in goede handen in het ziekenhuis!
    Ik ben ingeleid met 36+2, waren niet echt overduidelijk gekke dingen, meer preventief. Ze zijn eeneiig en deelden de placenta, dus liever wat te vroeg met eventueel opstartproblemen dan te laat zijn met grote gevolgen, was toen het idee en ik was daar wel mee eens, het is best pittig hè, zo'n tweelingzwangerschap!
    Ze waren 2210 en 2250 gram. Ze hebben niet in de couveuse gelegen, maar was wel randje. Het was in de zomer en echt bijna 30 graden in huis, maar ze lagen echt met kruiken en alles onder extra dekens. Ook deden we ze haast niet in bad want dat kostte zoveel energie. Achteraf echt randje geweest. Met kouder weer hadden ze het denk ik niet getrokken thuis. Mijn herstel ging ook heel goed. Snel op de been, ondanks 1,3 liter bloedverlies. Weet niet of dat met de tweeling te maken had, want bij m'n oudste verloor ik 1,2 liter. Wel was ik na de tweeling echt beduidend sneller op de been, misschien door de preventieve ijzer en foliumzuur medicatie? Gebruik jij die ook? Had ook echt geen schrammetje of scheurtje oid, dat was ook zo'n verademing na de knip bij de oudste. Scheelt echt veel qua herstel.

    Zou heel fijn zijn als ze goed draaien en je op een mooie termijn een voorspoedige bevalling krijgt, gun ik je van harte. :)
     
    LoveShineALight vindt dit leuk.
  5. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Ik lees even mee. :)

    Alles goed blijft gaan dan hier een geplande keizersnede rond de 37 a 38 weken.
    Maar dan moeten ze natuurlijk niet eerder komen of gehaald moeten worden.. Dan kan het ook weer een spoed keizersnede worden want ze liggen in stuit.

    Vind deze bevalling op de een of andere manier spannender omdat je bij een tweeling niet weet hoe en wanneer ze gaan komen.

    Weet jij al of je bij een bepaald termijn wordt ingeleid? Zodat je een eind datum hebt om naar toe te leven? :)
     
  6. Nora001

    Nora001 Bekend lid

    22 jan 2019
    507
    303
    63
    Vrouw
    Ik lees ook even mee.
    Momenteel zit ik op 30 weken en ze worden ook gehaald met uiterlijk 36 weken. Omdat het een eeneiige tweeling is met gedeelde placenta.
    Dit wordt mijn tweede bevalling en op dit moment liggen ze beide in hoofdligging dus hopelijk blijft dit zo, zodat ik voor een vaginale bevalling kan gaan. Mijn eerste bevalling was snel en verliep heel soepel.

    Momenteel worden de baby's geschat op 1,5 en 1,6 kg. Maar de groei van baby 1 lijkt iets af te nemen dus deze week krijg ik een extra doppler. Hoewel ik er klaar voor ben om ze in mijn armen te hebben (en met het zwanger zijn, oef), hopelijk blijven ze toch nog even zitten.
    Zo spannend, de laatste weken.
     
  7. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Ik gebruik indd nog foliumzuur en een multivitamine waar ijzer in zit. Als dit mijn ijzer voldoende goed houdt, hoeft het niet aangevuld. Anders krijg ik nog wel ijzertabletten. Nu doen ze het bij voorkeur niet omdat ik hierdoor nog meer misselijk kan worden (dat ben ik al vanaf week 5, gebruik nog medicatie). Gebruik ook bloedverdunner voor goede doorbloeding van placenta.

    Gisteren nog extra controle gehad, toen was er één alweer gedraaid. Dus ik houd nog even hoop ;)
     
    MinnieMouse94 vindt dit leuk.
  8. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Ik begreep dat als ergens rond de 30-33 weken ze nog steeds beiden in stuit liggen, dat er dan een keizersnede gaat worden gepland.

    Als ze nog wel draaien zal ik ingeleid worden, waarschijnlijk ergens in week 37.
     
  9. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Spannend zeg! Bij jou komen ze dus iets eerder ivm de gedeelde placenta.

    Groei is niet zo raar voor die termijn toch? Hier beiden rond de 1,2 kilo geschat.
    Ze hebben alles voor zichzelf (placenta en vruchtzak), dus wat dat betreft minder zorgen.

    Ik ben er ook wel klaar mee. Wil ze graag veilig en wel in mijn armen hebben. Merk dat ik ook echt meer last krijg van lichamelijke kwalen, blegh.
     
  10. Nora001

    Nora001 Bekend lid

    22 jan 2019
    507
    303
    63
    Vrouw
    Klopt ja.
    Nee, groei is nog prima. Ze zitten nog bovengemiddeld. Maar baby 1 lijkt wel iets minder hard te groeien dan eerder, toen zat hij ruim bovengemiddeld. Dus even kijken of het niet te zeer afneemt of helemaal stil gaat vallen.
    Zo veel controles, oh mijn god.
    Ja, lichamelijk is het pittig aan het worden. Ik heb gelukkig weinig kwaaltjes, maar met een flinke buik (41w bij eenling) wordt het dagelijks leven toch heel anders. De wachtfase begint nu toch wel te starten voor mijn gevoel.
    Ben je al begonnen aan een bevallingsplan? Dat heeft bij mij verschillende vragen opgeroepen, die ik met mijn gynaecoloog ga bespreken.
     
  11. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Ja die buik he.. ik ben me niet altijd zo bewust van de grootte. Bots wel eens ergens tegen aan en word dagelijks minimaal door twee wildvreemden aangesproken met: 'nog even, de laatste loodjes mevrouw'.
    Pfff, ze moeten eens weten.
    Ik heb ook wel last van mijn hormonen, kan ook zo geïrriteerd werden als men zegt dat ik 'gewoon rustig aan moet doen' .. Ik doe al zo rustig aan. Voor mijn gevoel kom ik haast tot niks.
    Indd bijna de wacht fase in. Nu nog wel wat onrustig met de laatste dingetjes.

    Bevallingsplan gaat steeds vaker door mijn hoofd, maar kan me er niet zoveel bij voorstellen nog. Gynaecoloog was er vrij nuchter onder: het loopt hoe het loopt.. sommige dingen heb je geen invloed op.

    Ik heb het nu nog even geparkeerd en loop me druk te maken over een vloerkleed :p Zal binnenkort wel weer komen.

    Als je dingen te delen hebt, lees ik het graag. Verschillende ideeën of vragen lezen helpt mij vaak wel om me er zelf ook een beeld van te vormen.
     
  12. Nora001

    Nora001 Bekend lid

    22 jan 2019
    507
    303
    63
    Vrouw
    Ik vergeet het ook telkens als ik probeer ergens langs te lopen, vooral in de keuken bijv als ik langs mijn partner moet lopen, dan bots ik altijd met die buik ergens tegen aan.
    Hahaha, die hormonen. Wachten is ook helemaal niks, bah. Voor de baby's is het beter dat het nog even duurt, maar voor mij mogen ze komen hoor. Ben er wel een beetje klaar mee, dat zwanger zijn.

    Klopt, ik ben ook vrij nuchter en vind bevallingsplan ook echt een vreselijke term. Als je iets niet kunt plannen is het de bevalling wel. Maar ik moet zeggen dat het me wel heeft geholpen om over een aantal dingen na te denken en met mijn partner te overleggen. Ik zie het dan ook meer als een soort info voor het personeel hoe ze me goed kunnen ondersteunen en een indicatie wat ik belangrijk vind als het niet goed gaat.
    Misschien heb je iets aan de volgende vragen die ik mezelf gesteld heb en in het plan heb geschreven (evt wil ik het plan ook best doorsturen in een privé bericht):
    * Hoe was je vorige bevalling en met welk gevoel kijk je er op terug?
    * Weet je het geslacht? Zo niet, moeten zij het vertellen, wil je zelf kijken of moet je partner het je vertellen?
    * Zijn medici in opleiding welkom en wat mogen ze wel of niet?
    * Wie maakt foto's? Mag het personeel ook foto's maken voor je en waar van?
    * Wil je bij beslissingen privé tijd om met je partner te overleggen (als hier tijd voor is?) Of overleg je liever met de arts er bij? Welke vragen wil je in ieder geval beantwoord hebben door de arts (ik heb: wat is er aan de hand? Wat zijn de opties? Hoe lang kan ik nadenken hierover?)
    * Moeten ze pijnbestrijding aanbieden of juist niet? Moeten ze aangeven als het de laatste kans is op bijv een ruggenprik of uitleggen wat de opties zijn? Of niks er over zeggen zolang jij niets vraagt.
    * Wil je suggesties voor houdingen of juist dat ze zich er niet mee bemoeien en in je eigen bubbel zitten? Wil je dat ze hulpmiddelen aanbieden bijv baarkruk, bevallingsbal, bad, etc.
    * Bij scheiding met de baby's, moet je partner bij jou blijven of met de baby's mee? En wat als deze van elkaar gescheiden moeten worden?
    * Wil je de placenta zien? ( Ik hoorde dat dit niet standaard is bij een keizersnede en wil hem heel graag zien omdat het gedeeld is)
    * Heb je wensen rondom toucheren (bijv zo weinig mogelijk, of niet de cm horen), een knip of weeenopwekkers (bijv even wachten na breken van de vliezen)?
    * Wil je borstvoeding of fles geven? Wil je tips krijgen of liever eerst zelf proberen?
    * Stel je bent lange tijd weg, bijv naar ok, mag er dan al bezoek komen of moeten ze dit tegenhouden? Mogen ze het kindje wassen en verzorgen? Fles geven? Of liever alleen je partner?

    Succes.
     
  13. LW85

    LW85 Fanatiek lid

    24 jun 2012
    4.082
    604
    113
    Ik ben natuurlijk bevallen van een tweeling.
    Met 35 weken opgenomen ivm verminderd leven en slechte ctg van bovenste baby. Zou sochtends ingeleid worden, hij had bijna ook geen vruchtwater meer.
    Oschtends vroeg braken mijn vliezen, ik kreeg een weeenstorm en meteen persdrang, binnen 30 minuten (4 minuten persen) was Nino geboren.
    Voor baby 2 moest ik wachten tot de gyn. er was, maar ze hadden de verkeerde arts gebeld, baby 2 lag met handje voor het hoofd maar moest met de vacuum gehaald worden ivm hartslag die wegviel. De gyn hem gedraaid van dwars naar hoofdligging, het handje weggeduwd en de vliezen gebroken. Ik wilde even rust voor ik ging persen maar ze was duidelijk: Hij moet er NU uit. Met de vacuum en een knip kwam Mick ter wereld. Lijkbleek en slap, hij moest eerst beademd worden voor hij huilde en ik hem mocht zien. Later bleek dat hij een knoop in zijn navelstreng had en zijn vruchtwater op was, er zaten meerdere verkalkingen in zijn placenta.

    Ik kijk goed terug op mijn bevalling, ondanks dat het snel, heftig en overweldigend was. De artsen en verpleegkundigen bleven allemaal kalm terwijl ze echt wel wisten dat het spoed was, ze lieten niks merken en wisten ons de hele tijd gerust te stellen. Ook toen vriend met onze zoontjes naar de kinderafdeling ging en ik eenzaam en alleen lag om gehecht te worden waren ze superlief.
    De ukkies moesten met 1790 en 1890 gram nog 9 dagen in het ziekenhuis blijven en kwamen met een sonde naar huis.
     
  14. nienie26

    nienie26 Bekend lid

    24 nov 2013
    844
    208
    43
    Hier bevallen met 37 weken. Op dinsdag om 17:00 ballon geplaatst. Om 22:00 4 cm ontsluiting. Ballon er uit gehaald en toen stopte de weeën. 06:30 vliezen door geprikt. Uiteindelijk rond 10:00 gevraagd om een pompje voor pijnstilling omdat ik heel moe was en veel pijn had. Ze hebben uiteindelijk de weeën op wekkers heel hoog gezet en is baby 1 om 12:45 geboren 2300 gram. Toen de vliezen van baby 2 doorgeprikt. Ook weer aan de weeën op wekkers. Uiteindelijk is baby 2 om 13:30 geboren dat was een stuitbevalling. Baby 2 woog bijna 3200 gram. Ik vond de bevalling super mooi. Eigenlijk vond ik het jammer dat het niet gefilmd is om het zelf nog eens terug te zien hoe bijzonder het was.

    Heel veel s6 nog even. Geniet nog even van ze in je buik. En s6 voor als hey zo ver is.
     
  15. Ruubs

    Ruubs Bekend lid

    27 feb 2015
    976
    254
    63
    Vrouw
    Veel succes alvast! Spannend allemaal hè.
    Ik ben in juni 2017 bevallen van een eeneiige tweeling. Ik zou met 36 weken ingeleid worden, maar mijn vliezen braken met 34+1. Dat was om 5.00 uur 's ochtends. Ik moest direct naar het ziekenhuis komen. Zolang er geen weeënactiviteit was, moest ik opgenomen blijven. Er werd niet getoucheerd ivm infectiegevaar. Om 14.00 uur kreeg ik echter weeën die direct goed doorzetten. Om 19.00 had ik volledige ontsluiting, maar helaas geen persweeën. Dit hebben ze geprobeerd op te voeren, maar uiteindelijk op eigen kracht en op teken van de gynaecoloog geperst. Na een knip werd om 20.15 uur werd de eerste geboren. Ik heb haar heel even gezien, daarna werd ze door de kinderarts meegenomen en moest nummer twee geboren worden. De gynaecoloog heeft haar handmatig naar beneden geduwd en na twee keer persen werd nummer twee geboren. 12 minuten na haar zus. Nummer twee heb ik helemaal niet gezien. Ze zag zo paars dat ze direct werd meegenomen. Beide meisjes zijn na de checks direct met de couveuze naar de kinderafdeling gegaan. Ik had er veel moeite mee dat ik ze niet op de borst had gehad of zelfs maar de kans heb gehad om ze goed te bekijken. Maar natuurlijk, gezondheid van de kindjes boven alles. Nadat ik had gegeten en gedoucht mocht ik naar mn kindjes. Ze wogen allebei net 2kg en kregen ondersteuning bij het ademhalen. Ze hebben 2,5 week in het ziekenhuis gelegen. Baby 2 heeft het zwaarder gehad dan baby 1.
    Nu zijn het gezonde pittige dames van net 3. Wel gesukkeld met hun luchtwegen maar dat lijken ze nu toch te overgroeien.
    Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

    Toi toi toi met de laatste loodjes!
     
  16. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Goede aandachtspunten. Zijn indd een paar dingen waar ik wel wat ik wel wat van vindt en over op kan schrijven, ook dingen waarbij ik denk: handel naar bevinden. Alles voor de goede zorg van mn kleintjes.
     
  17. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Oef spannend zeg! Mooi dat je er goed op terug kijkt. Ik weet van mijn vorige bevalling ook dat het soms 'Gewoon gaat zoals het gaat'. Kun je van alles van te voren bedenken, maar ik het moment zelf ben je deels toch ook echt afhankelijk van professionals.
     
    MinnieMouse94 vindt dit leuk.
  18. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Dank voor je reactie! Klinkt als een goed verloop. Heel gek om te bedenken dat ze over een week of 7 geboren zullen zijn...
     
  19. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Jeetje spannend. Dit is wat ik toch wel lees bij tweeling bevallingen. Dat de start wat heftig kan zijn. Dat risico is er natuurlijk ook bij eenlingen, maar tweelingen zijn denk ik nog wat kwetsbaarder. Goed om rekening mee te houden.
     
  20. pinkiexx

    pinkiexx Lid

    27 okt 2017
    16
    8
    3
    Vrouw
    Hier ingeleid bij achterblijven groei. Zijn geboren met 36,4. Weeenopwekkers gehad en bij volledige ontsluiting geen persweeen. Baby 1 kwam in nood dus die is met vacuümpomp en knip gehaald. Heeft 1 dag aan de cpap gelegen ivm klaplong en matige/slechte start. 2de uur later geboren ook met vacuüm om dat het niet lukte zonder persweeen. 1ste woog net 2kg en tweede 2100 gram. Daarna zelf naar ok ivm veel bloedverlies. Ze hebben 3 weken er over gedaan om zelf te leren drinken en mochten een paar dagen voor de uitgerekende datum naar huis! :) was een pittige bevalling maar kijk er wel goed op terug!
     

Deel Deze Pagina